Prosba

16. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Vážený pane Čulíku,

píšu Vám tak trochu s rozpaky. Nikdy jsem nebyla zvyklá o něco žádat. Prostě si vše zařídit sama, to je přesně to, co mě definuje. Ale někdy není zbytí.

Jsem samoživitelka s třemi dětmi. Na mateřské. Mateřská, jak je všeobecně známo, je velmi malá. Vyžít s ní, jen s ní, opravdu nejde, píše Lucie Součková, email: souckova.lucien@gmail.com.

Proto si přivydělávám copywritingem. To jest psaním většinou marketingových textů. Sem tam to nějaký peníz na přilepšenou hodí.

Vím, že psaní mi jde. Jsem v něm přinejmenším dobrá.

Rozhovor Britských listů 105:

Snaží se koalice mocných zlikvidovat Andreje Babiše?

14. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jan Čulík hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Bohumilem Kartousem o středoevropské a české politice před blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny a před prezidentskými volbami. Jak to dopadne? Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. dubna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Americký viceprezident: "USA zajistí bezjadernost korejského poloostrova"

17. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Americký viceprezident Mike Pence se vyjádřil během své návštěvy Seoulu, že USA zajistí bezpečnost Jižní Koreje, Japonska a dalších asijských spojenců před jadernými zbraněmi Severní Koreje. Uvedl, že "éra strategické trpělivosti skončila" a naléhal na Čínu, aby donutila Severní Koreu vzdát se svého jaderného programu a programu vyvíjení balistických střel.

Pence navštívil Jižní Koreu uprostřed tvrzení, že sobotní severokorejskou raketovou zkoušku zřejmě zhatil americký hackerský útok.

Prodavačky z vinohradské Billy: "Protestujeme, že nám tu Vietnamci zvyšují tržby!"

16. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Facebook, Jan Kubita:

Velikonoční mikropříběh z vinohradský Billy:

Stojíme všichni ve svých frontách na pokladnu. Prodavačka z té nejvzdálenější směrem k té naší: Helejte, to ste zase vy, že jo.

Žena, zřejmě Vietnamka, která právě v čelé mé fronty odbavuje svůj nákup, cosi tiše se sklopeným zrakem zamumlá.

Já bych je nakopal doprdele. Nic jinýho si nezasloužej. Zaprská chlap z protější fronty. Plešatej padesátník v tričku Jack Daniels. Zrovna vyskládal na pás kartony plechovkáčů a pytel rohlíků. Zjevně na celý svátky.

Co se to děje? Nechytám se.

No já s váma úplně souhlasim, přidává se k Jackovi Danielsovi prodavačka z jeho kasy.

V Maďarsku pokračují obrovské demonstrace proti Orbánovi

17. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Terčem nenávisti Orbánovy vlády v Budapešti se stal Michael Ignatieff, rektor tamější Středoevropské univerzity. Mluvčí Orbánovy vlády Zoltán Kovács posměšně charakterizoval Ignatieffa jako "liberálního politika z Kanady, který selhal - zjevně reprezentuje odlišnou politickou agendu".

Je to změna, protože normálně Orbánova vláda útočí na filantropistu George Sorose, jehož Open Society Fund vyvolává Orbánovu zuřivost, že financuje místní organizace občanského aktivismu, některé z nichž hájí uprchlíky.

Během posledních čtrnácti dnů se v Budapešti konají obrovské demonstrace proti Orbánově vládě a na podporu tamější Středoevropské univerzity.

Erdoğan tvrdí, že vyhrál referendum, opozice křičí: "Podvod!"

16. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Na tiskové konerenci poté, co vyhlásil vítězství, uvedl prezident Erdogan, že podle neoficiálních výsledků referenda pro rozšíření jeho pravomocí hlasovalo asi 25 milionů voličů, asi o 1,3 milionu lidí více než bylo těch, kteří je odmítli.

V neobykle skromném vítězném projevu řekl Erdogan, že by zahraničí mělo výsledek referenda respektovat.

Předseda turecké volební komise potvrdil, že referendum hlasovalo pro rozšíření prezidentových pravomocí:

Předseda turecké volební komise hájil rozhodnutí přijmout jako platné volební lístky bez oficiálního razítka.

V Istanbulu se konají protesty:

Šéf hlavní opoziční strany se vyjádřil, že se referendum konalo za "neférových okolností" a že ti, kdo podporovali prezidenta Erdogana, porušili zákon.

Podle Jiřího Čunka má stát děti trestat za jejich rodiče

16. 4. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Velikonoční doba bývá příležitostí ke vzývání tzv. tradičních hodnot, zejména v oblasti rodiny. Mnohé „tradiční hodnoty“ jsou ovšem starší než křesťanství, např. ženská obřízka, prováděná některými křesťany v Africe. Předkřesťanskou hodnotou je také závislost ženy a dětí na otci, který je de facto jediný plnoprávný občan státu. Když si žena špatně vybere, má smůlu, neboť sama za sebe žít nemůže. Když se dítě narodí mimo manželství, má smůlu, je to bastard, který si nezaslouží společenskou plnoprávnost.

V referendu o posílení pravomocí tureckého prezidenta sílí ve městech počet odevzdaných záporných hlasů

16. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

V hlavních tureckých městech voliči mírnou většinou hlasovali proti posílení Erdoganových pravomocí. Zdá se, že tři největší turecká města a většinou kurdský jihovýchod země hlasoval proti.

Pro posílení Erdoganových pravomocí hlasalovali 51,7 procent voličů po otevření 95 procent volebních lístků.

Hlas pro posílení Erdoganových pravomocí by nahradil tureckou parlamentní demokracii mocným prezidentským vůdcem a znamenal by, že Erdogan zůstane u moci až do roku 2029 a možná i déle. Byla by to nejradikálnější změna v politickém systému Turecka v moderní historii.

Turecká opozice požaduje přepočítání až 60 procent hlasů:

Vzbouřenecký poslanec Özdağ konstatoval, že i když bylo otevřeno 93 procent volebních uren, sečteno bylo teprve 60 procent hlasů:

Severokorejská raketová zkouška selhala

16. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Severní Korea ignorovala požadavek Donalda Trumpa, aby zastavila svůj program vývoje raket a jaderných zbraní a v neděli ráno se pokusila odpálit raketu.

Avšak zkouška selhala. "Raketa téměř okamžitě vybuchla," konstatovalo tichomořské velitelství americké armády. "Typ zbraně se ještě ověřuje." Reuters uvádí, že podle jednoho amerického činitele téměř určitě nešlo o mezikontinentální balistickou střelu.

Velikonoční příběh a pravda

15. 4. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Velkopáteční příběh vypráví o tom, jak kněží hnali Ježíše před Piláta, tedy před pohana a zástupce okupantů, protože potřebovali, aby jim dovolil Ježíše popravit. Kněží měli tento důvod (Evangelium podle Jana 11,48): „Když proti němu (BC: Ježíšovi) nezakročíme, všichni v něj uvěří, a přijdou Římané a zničí nám toto svaté místo i národ.“ Odtud velekněz Kaifáš vyvodil: „Je lépe, aby jeden člověk zemřel za lid, než aby zahynul celý národ.“

Jsou Ježíš a velikonoční králík nejlepší kamarádi?

16. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Dcera: "Tati? Kreslíš lidský obličej na vejce?"

Otec: "Ano."

Dcera: "Přišel jsi o rozum?"

Otec: "Jsou Velikonoce..."

Dcera: "Uff, Velikonoce..."

Otec: "Dobrá, co je na nich špatného?"

Dcera: "Já to nechápu, tati. Když chci čokoládu, máma mi říká ne, ne, ne. Ale někdy dostávám tolik čokolády, že ji ani nesním." 

Otec: "Příklad?"

Dcera: "Velikonoce, Halloween, Vánoce, moje narozeniny..."

Otec: "Dobře, dobře..."

Dcera: "Země je zachvácena obezitou, ale naše svátky jsou plné čokolády. A víš co ještě nechápu, ty velikonoční postavy. Jsou snad Ježíš a velikonoční králík nejlepší přátelé?"

(...)

Tříletá dcera vysvětluje svému otci, jak absurdní je způsob slavení Velikonoc. Video má více než 50 milionů zhlédnutí. Takové a podobná videa umí dělat skotská veřejnoprávní BBC. Česká veřejnoprávní televize údajně nemůže, neboť prý nesmí připravovat obsah určený pouze pro internet a prý neumí odvysílat krátké celky ve vysílání. Těžko si taky představit, že by si ČT dělala legraci z toho, že jsou Češi obézní a z toho, jak komické jsou jejich kulturní zvyky. V ČT jsou prostě Ježíš a velikonoční králík natrvalo nejlepšími přáteli.

Tři hodiny odpoledne

14. 4. 2017

čas čtení 7 minut

Ježíš se naposled zvedl k hlavě kříže. "Otče," zvolal, "do tvých rukou poroučím svého ducha." Jeden z vojáků obešel kříž a chvíli pozoroval umírajícího. Pak se vrátil a lehl si na skálu.

Z Ježíšových úst zazněl poslední výkřik: "Dokonáno jest." Jeho tělo se svezlo dolů. Ježíš se vzdal smrti.

Ozval se zvuk, jako by pod zemí dusalo stádo prchajících zvířat. Čerstvý vítr ovál krátkým dechem rostlinstvo.

Země se třásla a úzká trhlina rozdělila zemi od západu na východ. Běžela od velké popravčí skály přes silnici a jeruzalémskou branou přes město do chrámu, kde roztrhla velkou oponu vnitřní svatyně od vrchu až dolů, a pokračovala dál k východu. Otřásla velkou zdí, otevřela hroby na hřbitově za městskými hradbami, překročila Cedron a zamířila k Mrtvému moři zanechávajíc svou stopu na zemi, na skalách i v horách.

Raději otevřenou republiku než "kritický liberalismus"

14. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 16 minut

V roce 1990 konstatoval sociolog Ralf Dahrendorf, že vlna revolucí ve Střední a Východní Evropě nepřinesla jedinou novou myšlenku. Nové demokracie podle něj nekriticky zaváděly západní model, který má nejlepší léta za sebou a směřuje zřejmě do krize. V roce 2017 se Petr Honzejk ZDE a Erik Tabery ZDE přou o to, zda být liberálem "kritickým" či zásaditým. Na Slovensku mezitím Radoslav Procházka vidí plíživý návrat k "lidové demokracii" ZDE.

Kdo jsou noví džihádisté?

23. 5. 2017

čas čtení 13 minut

V souvislosti s atentátem v Manchesteru vydáváme znovu analýzu o motivech atentátníků, kterou jsme původně vydali letos v dubnu.

Ze životopisů "domácích" evropských teroristů vyplývá, že to jsou násilní nihilisté, kteří přijali islám, nikoliv náboženští fundamentalisté, kteří páchají násilí.

Musíme pochopit, že terorismus nevzniká radikalizací islámu, ale islamizací radikalismu.


Jak terorismus, tak džihádismus existují už mnoho let a globalizovaný teror bez ohledu na národní hranice nejméně od anarchistického hnutí z konce 19. století. Bezprecedentní ale je, že teroristé dnes úmyslně usilují o vlastní smrt, píše Olivier Roy.

Za posledních dvacet let se téměř všichni teroristé ve Francii buď sami vyhodili do povětří, anebo se nechali zabít policií. Smrt je dnes ústřední součástí teroristova plánu.

Systematická volba smrti je nová věc. Pachatelé teroristických útoků ve Francii v sedmdesátých a v osmdesátých letech pečlivě plánovali svůj únik. Muslimská tradice sice uznává smrt mučedníka, který zemře v boji, nikoliv však sebevraha, protože sebevrah se protiví Boží vůli.

Desítky civilistů byly usmrceny v Aleppu

15. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Mezi 126 lidmi usmrcenými při evakuaci z obklíčení v Sýrii bylo nejméně 68 dětí.

Bomba umístěná v automobilu zasáhla skupinu autobusů s civilisty, kteří byli evakuováni ze dvou obklíčených měst. Atentát přerušil dohodu mezi vládou a vzbouřenci, v jejímž rámci mají být evakuováni civilisté ze čtyř vesnic, kteří jsou obětí dlouhodobých obklíčení.

Většina mrtvých byli obyvatelé dvou šiitských vesnic v provincii Idlib, které byly obklíčeny téměř dva roky islamistickými sunnitskými vzbouřenci. Vzbouřenci doprovázející konvoj byli také usmrceni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vstupujeme do nové doby temna v oblasti novinářské práce?

15. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Média v Austrálii houfně propouštějí novináře, varuje Margaret Simmons. Jak budeme v budoucnosti schopni rozlišit fakta od fake news?

Jak to bude s médii vypadat v budoucnosti? Autorka předpokládá:

- V budoucnosti budou existovat daleko menší redakce než nyní. Na scéně se objeví nové média, prodávat budou své "informace" i nemediální organizace a budou existovat i fragmenty starých médií.

Jak získat důvěru veřejnosti zblblé propagandou

15. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Ve snaze získat důvěru německé veřejnosti zpitomělé nacistickou propagandou za druhé světové války přišla britská rozhlasová společnost BBC na jednoduché řešení: vysílala holou pravdu.

Z analýzy archivu rozhlasové společnosti BBC vyplynulo, že zatímco nacistický režim používal pro vysílání do Británie propagandisty jako byl William Joyce, kteří se vychloubali německou neporazitelností, BBC záměrně vysílala podrobné zpravodajství o vojenských neúspěších Británie. Bylo to součástí úmyslné strategie BBC, jejímž cílem bylo získat důvěru německého obyvatelstva.

Kanadský podnikatel, který přivezl do Kanady 58 uprchlických rodin ze Sýrie

15. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Jim Estill vydal 1,5 milionu kanadských dolarů na to, aby přivezl více než 200 syrských uprchlíků do Kanady. Říká:

"Tohle je snad největší humanitární krize naší doby. Rozhodl jsem se přivézt 50 rodin, protože jsem usoudil, že pro město Guelph, které má 130 000 obyvatel, to není mnoho, kulturu to nezmění." Jim Estill vytvořil strukturu pomoci pro příchozí uprchlíky. Začali chodit na angličtinu a zároveň dostali zaměstnání.

Firas al-Mohammad: "Máme štěstí. Je to obrovská šance, když se přestěhujete do jiné země, jiné kultury, do jiného jazyka, do jiných pravidel, a do 10-15 dnů máte práci a začnete vydělávat dobré peníze. To je neuvěřitelné."

Jim Estill: "Máme tu 800 dobrovolníků, takže to je jako řídit firmu s 800 zaměstnanci. Takže když sem přijdu a vidím, jak lidi pracují a jsou na cestě k úspěchu, mám z toho dobrý pocit a chci udělat víc. Muži mě tu objímají a líbají a jsou rádi, že mě vidí. Proč? Protože se cítí v bezpečí."

Proč si pravičáci zoufale přejí, aby Švédsko selhalo

14. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Švédsko samozřejmě není dokonalé, ale ti, kteří ho líčí jako naivní a plné teroristů, jsou prostě jen cyničtí pokrytci

Posedlost pravičáků Švédskem má mnoho společného s tím, že Švédsko systematicky přijímá v moderní historii mnoho uprchlíků a praktikuje sociálnědemokratickou politiku, píše Christian Christensen. Obojí je pro politickou pravici naprosto nepřijatelné. Když byl zastřelen v roce 1986 švédský premiér Olof Palme, když šel pěšky domů z kina (bez osobních stráží), bylo nám řečeno, že prý švédská nevinnost a utopické představy o nenásilné společnosti skončily. Avšak Švédi pak zázračně znovu nabyli své nevinnosti, aby ji znovu ztratili v roce 2003, kdy byla populární ministryně Anna Lindh (také bez osobních stráží) ubodána ve stockholském supermarketu.

Britská policie odstranila 23 mladých mužů z letadla do Prahy kvůli nezřízenému chování

15. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Letadlo společnosti Jet2, které mělo v pátek odpoledne startovat z Manchesteru do Prahy, bylo nuceno vrátit se na stojánku a jeden opilý cestující byl rovnou pokutován. Policie z letadla eskortovala tři cestující a pak i ostatní členy skupiny, kteří protestovali.

Pilot oznámil rozhlasem v letadle: "Mám nulovou toleranci vůči antisociálnímu chování k členům posádky." Letadlo pak mělo při odletu do Prahy dvě a půl hodiny zpoždění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Francie otevřela bezpečné koridory pro uprchlíky

14. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Francie spustila program zřízení humanitárních koridorů pro uprchlíky z Blízkého východu. Pět křesťanských charitativních organizací podepsalo dohodu, podle níž ve spolupráci s vládou během 18 měsíců přemístí 500 syrských a iráckých uprchlíků z Libanonu do Francie.

Jak Portugalci emigrují do Angoly

14. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Není příliš obvyklé, aby se Evropané stěhovali do Afriky. Nicméně po ekonomické krizi v roce 2008 hledalo mnoho Portugalců lepší budoucnost v bývalé kolonii a Angole. A jejich stěhování pokračuje dodnes.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

RAND: Evropská obrana jako mýtus

14. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

The Abilities of the British, French, and German Armies to Generate and Sustain Armored Brigades in the Baltics. ZDE (pdf)

Armády tří hlavních evropských mocností - Británie, Francie a Německa - by nedokázaly v případě potřeby včas vyslat adekvátní jednotky na obranu Pobaltí, konstatuje studie americké RAND Corporation. Zatímco Rusko by zvládlo všechny tři pobaltské státy obsadit do 60 hodin ZDE (pdf), hlavní evropské armády by svedly reagovat teprve v řádu dnů až týdnů.

Češi nejsou schopni ve věci ruského vlivu oddělit fakta od strachu

14. 4. 2017 / Amy Mackinnon

čas čtení 8 minut

Většina Čechů se bojí obnoveného ruského zasahování do českých záležitostí, avšak mohlo by přehánění této hrozby hrát do Putinových rukou?

Jako většina mladých Čechů vyrostl jednatřicetiletý matematik Petr Glivický s příběhy o sovětské invazi do Československa r. 1968.

Tato událost má ústřední místo v české národní paměti a v důsledku toho pociťuje Česká republika vůči Rusku dodnes hlubokou nedůvěru. Dodnes se berou v ČR velmi vážně obvinění z kolaborace s Moskvou. Avšak jak může Česká republika a další země reagovat na obvinění ohledně ruského zasahování do českých záležitostí, aniž by reagovaly přehnaně?

Strach? Jako bývalý aktivista proti radaru jsem získal zcela jinou zkušenost než Petr Glivický

14. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Amy Mackinnon ZDE vybrala pro svůj článek konfrontaci několika názorů lidí obecně skeptických k ruskému vlivu v ČR s extrémně vyhroceným přístupem Jakuba Jandy, jenž naopak přehání. Mackinnon tvrdí, že neexistují důkazy o spojení někdejší kampaně proti americkému radaru v Brdech s Ruskem a že je dnes ruský vliv v ČR přeháněn, protože fakta jsou údajně směšována s obavami.

Můžete si ovšem mezi zdroji vybírat různě. Moje osobní zkušenost aktivisty proti radaru se velmi liší od toho, co popisuje Petr Glivický citovaný Amy Mackinnon.

Kdo se bojí, nesmí do lesa

14. 4. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

"Jestliže děláme Rusko daleko hrozivější, daleko větší hrozbou, než ve skutečnosti je, hrajeme do rukou Vladimíru Putinovi a jeho narativu o tom, že Rusko je významná velmoc." ZDE

Jako aktivista (nikoli bývalý) proti US radaru v Brdech, souhlasím s výše uvedenou větou. Současné Rusko je "nemocný muž na východě". Putinovi a jeho následovníkům není co závidět, natož se jich bát. Ale hezky se o tom kecá i píše a malujou se čerti na zdi.

Že je kampaň proti radaru organizována KSČM, bylo jasné od samého počátku, kdo tam byl, tak to věděl. Nakolik je KSČM "ovládána" Ruskem z pražského velvyslanectví, nevím. Ale Rusko by bylo blázen, kdyby se vzdalo možnosti vlivu ve střední Evropě. Tak to bylo, je a bude.

Jakeš čvachtal v Červeném Hrádku v červenci roku 1989 a sovětští "špioni" z karlovarského konzulátu už hledali kontakty na opozici v západních Čechách, aby zajistili vliv Ruska i po pádu tohoto i jiných českých šašků. A, konec konců,.když vidíme dnešní Karlovy Vary, odvedli dobrou práci. Jéžiš marjá, proč se pořád divíme? A čeho se bojíme..?

Měl jsem a mám Brdy rád natolik, že bych se byl spojil - a spojil jsem se - i s čertem, abych pomohl zabránit oné hovadině s radarem na kótě 718. Je Rusko, je KSČM, je Zeman čert? Jistěže nejsou. Jsou to lidi, se kterými se má mluvit. Mluvit a diskutovat, což neznamená se vším souhlasit. Důležitý jsou výsledky. A radar v Brdech neni. V Brdech je Chráněná krajinná oblast, kde se můžou lidi svobodně procházet. Špioni všech zemí, spojte se, choďte v Brdech po lese!

Ultrapravice si našla nový terč nenávisti: George Sorose

16. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Nikdy bychom neměli považovat za nudnou povinnost trvat na pravdě. Jenže soustředit se na fakta znamená přijmout do určité míry hru extremistů. Musíte tak přijmout, že jejich argumenty stojí za to vyvracet. Tím do určité míry přiznáte, že respektujete jejich názor. Avšak když čelíte nebezpečným lidem, nestačí se soustředit jen na fakta. Je nutno se soustředit i na ty nebezpečné lidi, a odhalit nejen to, co říkají, ale proč to říkají.

Rozhovor Britských listů 104:

Katastrofa jménem brexit

7. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

29. března 2017 aktivovala britská premiérka Theresa Mayová článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Velké Británie z Evropské unie. O tom, co to bude znamenat pro Severní Irsko, pro Skotsko a pro Anglii, přičemž si to angličtí politikové často ani neuvědomují, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. dubna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Trump vlastní akcie firmy vyrábějící střely Tomahawk

Obchodník se smrtí Donald Trump

13. 4. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Neuplynula ani sto dnů trvající doba hájení, jak v souvislosti s volebním vítězstvím Donalda Trumpa navrhovala novinářka Tereza Spencerová, která si jako mnozí jiní oddychla, když Hillary Clintonová utrpěla porážku, a třeskutě naivní představy o vichru změn v Bílém domě jsou definitivně passé. Kdyby se však nesoudní stoupenci nevypočitatelného byznysmana drželi relevantních fakt a nikoliv svých nereálných tužeb, nikdy by nemohli propadnout šalbě o ukončení válečného apetytu v režii Trumpova Bílého domu. Některé indicie naopak naznačují, že americký prezident, věren své pracně pěstované pověsti selfmademana, míní na vojenských výbojích osobně profitovat.

Bodláky Václava Duška

Od Hradu dále

13. 4. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Prozatím se střílí slepými, ale ostré náboje jsou nachystány v muničních skladech partají, i pidipartají, sdružení, kaváren, cukráren, vináren, hospodách, školách, sídlištích a špitálech v dostatečném množství k okamžitému použití. Nabíjet – pal! Hlavně být připraven, vždy připraven. Pokud však nebudeš volit, voliči, pak si laskavě nestěžuj. U nás nebývá prezident milován všemi, i kdyby nebyl proti všem, přesto padne na poli slávy a cti, halit do vlajky ho asi nebudeme; úctyhodnost nepoznáš podle hbitých slovních průpovídek, bonmotických záchvatů, a polož si otázku, kdo z našich hradních velikánů nebyl posednutý nakažlivou chorobnou mocí. Služebník přísného odsuzujícího národa musí počítat i s tím, že mu bude spočítáno a napočítáno přesně podle zásluh, i něco navíc.

Proč v Praze Středoevropská univerzita nebude

13. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Diskuse o tom, zda přemístit Středoevropskou univerzitu do Prahy, pomíjejí problém. I kdyby nakonec maďarská pro-totalitní vláda univerzitu vyhostila, nakrásně Andrej Babiš skutečně chtěl, aby byla univerzita přemístěna do komplexu pražské Invalidovny a univerzita upřednostnila Prahu před Vídní, strach českých vysokých škol z konkurence bude velmi těžké překonat.

Brazílie směřuje doprava a k populismu

13. 4. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Aktualizace: Během včerejšího večera zveřejnil brazilský Nejvyšší soud nová fakta týkající se úplatků, které přijímali dva politikové, zmínění v tomto článku: Prezident Temer je obviněn z toho, že požadoval a dostal 40 milionů dolarů a poražený prezidentský kandidát Aécio Neves 15 milionů euro.

Brazílie byla a je svědkem nekonečné série odhalení případů korupce, kterou páchá celá její politická elita. Bylo to možné proto, že bývalá prezidentka Dilma Rousseffová schválila nové zákony - posléze ovšem ji svrhli v politickém puči právě ti politikové, které pro korupci vyšetřuje Nejvyšší soud. V důsledku jejích legislativních změn dostali prokurátoři autonomii a federální policie nezávislost. Vznikla instituce "dohod o vině (kdy obviněný mohl dosáhnout snížení svého trestu, když nabídl důkazy proti jiným osobám, které se podílely na korupční praxi). To umožnilo odsouzení více než stovky politiků a podnikatelů.

Moderátor Fox News se upřímně smál nad násilnou scénou

13. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Bill O'Reilly, přední moderátor Fox News, republikánské televizní stanice, se upřímně smál nad záběry scény, během níž byl pasažér americké letecké společnosti United, lékař ve věku 69 let, zmlácen a vyvlečen z letadla. Událost, za kterou společnost United převzala plnou odpovědnost, vzbudila v USA značný rozruch. Moderátor, na kterého je podáno několik obvinění kvůli sexuálnímu obtěžování, prohlásil přímo na obrazovku, že by se asi neměl smát, ale že je to tak bizarní.

Francouzské prezidentské volby se otřásají v důsledku vzrůstu podpory pro ultralevicového kandidáta

13. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Popularita levicového veterána francouzské politiky Jean-Luc Mélenchona dramaticky stoupla o sedm procentních bodů a nadále trvá. Tím se neočekávaně proměnily francouzské prezidentské volby v soutěž čtyř možných kandidátů.

První kolo hlasování se má uskutečnit 23. dubna, za deset dní. Nezávislý centrista Emmanuel Macron a ultrapravicová kandidátka Marine Le Penová mají oba podporu kolem 23 - 24 procent voličů a zřejmě jsou to nadále favoriti i pro druhé kolo prezidentských voleb.

Jde o naivitu, nebo sklon k autoritářství?

Češi volí negramotné politiky, nemají na výběr

13. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Od roku 2015 se táhne kauza "soukromé" emailové korespondence Hillary Clintonové, která byla obviňována z toho, že na své soukromé emailové adrese zveřejňovala informace, které byly považovány za důvěrné. Hloupá, kdyby použila disclaimer místopředsedy vlády ČR Bělobrádka, mohla dnes být americkou prezidentkou...

Vztahy s Ruskem jsou na bodu mrazu, řekl Tillerson po setkání s Putinem

13. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson strávil dvě hodiny jednáním s Vladimírem Putinem. Po schůzce varoval, že vztahy mezi dvěma hlavními světovými mocnostmi jsou na bodu mrazu.

Tillersonova dvouhodinová audience s Putinem vedla k odstranění nejbezprostřednější hrozby eskalace. Putin totiž potvrdil, že bude obnovena horká linka mezi armádami obou zemí, aby nedošlo ke srážkám ruských a amerických stihaček nad Sýrií.

Tillerson uvedl, že obě země se dohodly, že vytvoří pracovní skupinu, která by usilovala o hledání řešení "menších problémů", aby bylo lze se pak soustředit na větší problémy.

Izraelští politici reagovali zuřivě na výrok Seana Spicera, že "ani Hitler nepoužíval chemických zbraní"

12. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Izraelští politici a komentátoři reagovali zuřivě a nevěřícně na výroky Trumpova tiskového mluvčího Seana Spicera, který tvrdil, že ani Hitler nepoužil jedovatého plynu proti svým občanům a nazval vyhlazovací tábory "centry holocaustu".

Spicerovo tvrzení během židovského svátku Pascha vyvolalo bezprostředně zuřivost na sociálních sítích a od některých organizací, připomínajících holocaust, kteří Spicera obvinili, že minimalizuje Hitlerovy zločiny.

"Bílý dům nutně potřebuje učitele dějepisu," uvedl sionistický poslanec Nachman Shai."Nevědomost je nepřijatelná. Hitler používal chemických zbraní hromadného ničení v obrovském měřítku, jaké lidská historie nezaznamenala ani předtím, ani potom. Tohle je už druhé selhání Bílého domu v poslední době v souvislosti s největší tragedií, která se židům stala ve dvacátém století."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Papež František vede katolickou církev do boje proti protiuprchlickému populismu

12. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Katoličtí kardinálové, biskupové a kněží vystupují nyní stále aktivněji a systematičtěji jako mocná síla bojující proti omezování imigrace, které prosazují ultrapravicoví populisté v USA a v Evropě. Papež František učinil uprchlický problém nejdůležitějším tématem své agendy. Systematicky zdůrazňuje ve svých kázáních, projevech i činech podporu pro práva uprchlíků.

V USA kritizuje protiimigrační politiku Donalda Trumpa celá řada biskupů, především těch, jmenovaných papežem Františkem.

František také usiluje apelovat přímo na voliče v otázce uprchlíků, přes hlavy politiků.

"Trump ani Le Penová nejsou problémem," vysvětluje Michael Czerny, tajemník nového vatikánského Odboru pro uprchlíky a migranty. "Problémem je strach, sobectví a krátkozrakost, které motivují lidi k tomu, aby je podporovali."

V Německu minulý měsíc odsudila vlivná konference katolických biskupů politiku protiimigrantské strany Alternative fuer Deutschland a apelovala na Němce, aby pro ni nehlasovali.

V některých zemích, jako například v Polsku, se však církevní hodnostáři protiví Františkově prouprchlické politické strategii a podporují pravicové populisty.

Čína "zastaví Severní Koreji dodávky ropy", pokud provede jadernou zkoušku

12. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Čínský prezident Zi Jinping a prezident Donald Trump hovořili ve středu telefonicky o eskalujícím napětí ohledně Severní Koreje. Prominentní čínský státní deník Severní Koreu varoval, že ji Čína zruší životně důležité dodávky ropy, pokud se odváží provést zkoušku jaderné zbraně.

Zasáhly cizí státy do britského referenda o odchodu z EU?

12. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Vlády Ruska a Číny se možná podílely na kolapsu britských vládních stránek pro registraci voličů před loňským červnovým referendem o odchodu Británie z EU, upozorňuje parlamentní výbor britských poslanců.

Ze zprávy parlamentního Výboru pro veřejnou správu a ústavní záležitosti britské Dolní sněmovny (PACAC) vyplývá, že poslanci jsou vážně znepokojeni, že loňské hlasování o brexitu mohlo být ovlivněno kybernetickými útoky ze zahraničí.

Trump: NATO bylo zastaralé, ale už není

13. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta

Po schůzce s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem už si Donald Trump nemyslí, že je NATO zastaralou organizací. Jde o jeden z Trumpem veřejně prezentovaných postojů během prezidentské předvolební kampaně. "Řekl jsem, že NATO bylo zastaralé. Už není," prohlásil Trump na společné tiskové konferenci. Svou argumentaci podepřel nedávnými protiteroristickými akcemi NATO. Trump i Stoltenberg se shodli na tom, že členské země musejí naplňovat požadavek investic do obrany v minimální výši 2 %.

Kam půjde Francie, tam se vydá i Evropská unie

12. 4. 2017

čas čtení 2 minuty


Když Francie kýchne, Evropa chytí zápal plic, napsal Paul Taylor. Málokdy čelili Francouzi těžší volbě ohledně budoucnosti Evropy, než jsou letošní prezidentské volby. V nich buď dají sbohem Evropské unii, nebo se vrátí k Evropě národů - či dokonce dají přednost integrovanější unii.

Jsou Britské listy seriózní?

13. 4. 2017

čas čtení 43 minut

Pavel Čadil soudí, že Jan Čulík se proviňuje proti žurnalistickým pravidlům. Vybral pět jeho článků, aby ukázal, v čem je chyba. Bohumil Kartous následně přidává vlastní komentáře ke kritice Pavla Čadila. Analýza několika textů Britských listů ukazuje, že v podstatě nikdo se nevyhýbá určitému zkreslení, pokud se snaží vytvořit obraz reality. A také to, že společenský diskurs se dostal v některých otázkách do pasti nekonečné interpretace interpretací...

Proč si nelze přát volební vítězství německé SPD

12. 4. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Kancléřský kandidát a předseda Sociálně demokratické strany Německa Martin Schulz se nechal slyšet, že jeho případná vláda by nezvyšovala výdaje na obranu ZDE. Součástí jeho již zjevně populistické volební strategie je tvrzení, že Německo, které nyní podle OECD věnuje na sociální výdaje přes 25 % HDP ZDE, by si nemohlo dovolit vydávat na obranu 2 % HDP.

Je ruský systém S-400 přeceňován?

12. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Vedle všemožných politických úvah budou muset čínští a indičtí strategičtí plánovači pečlivě vyhodnotit striktně vojenský rozměr úderu, který Spojené státy provedly na vládní leteckou základnu v Sýrii, napsal Emanuele Scimia.

29561

Teror v Egyptě aneb V čem spočívá „stabilita“ tamního režimu?

12. 4. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Divák, který zhlédl diskusi o dnešní situaci v Egyptě, již odvysílal zpravodajský kanál ČT 24, mohl nabýt dojmu, že režim vládnoucí v nejlidnatější arabské zemi je stabilizujícím prvkem výbušného blízkovýchodního regionu. Ano, ve srovnání se Sýrií, kde již sedmým rokem zuří konflikt, na němž participují mocní vnější aktéři, je Egypt celkem příjemnou selankou. Nicméně pohled, jejž veřejnoprávní médium na dění v této klíčové zemi nabízí – právě v době, kdy teroristé usmrtili desítky osob ve dvou kostelích – je mírně řečeno zkreslený.

Strašná ruská energetická zbraň se ukázala jako mýtus

12. 4. 2017

čas čtení 1 minuta


Politici mnoha zemí tradičně obviňují Rusko, že využívá takzvané energetické zbraně. Moskva údajně manipuluje sousedy s využitím jejich kritické závislosti na dodávkách ruských energetických surovin. Nicméně Ukrajina nehledě na ústup od ruského plynu a nedostatek uhlí končí topnou sezónu bez katastrofálních následků, upozorňuje Olga Solovjevová.

Zánik Západu - tentokrát skutečný

12. 4. 2017

čas čtení 8 minut


Je 9. květen 2022. Prezident Vladimir Putin na Rudém náměstí přihlíží vojenské přehlídce k 77. výročí porážky nacistického Německa. V tento den vítězství má důvod být zvlášť hrdý, napsal James Kirchick pro Foreign Policy.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2017

16. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

V březnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 54 874 Kč. Příjem z reklamy byl 15 160 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 62 474.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem března   2017 165 130.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

44750