Guardian: pozoruhodná karikatura na Pražském hradě

14. 9. 2016

čas čtení 7 minut

"Kouříte?" zeptal se Miloš Zeman ve své "přepychové" rezidenci na "grandiozním, nádherném Pražském hradě z 9. století" reportéra listu Guardian, který se konečně dopracoval k tomu, aby se českým prezidentem zabýval (pokrytí středovýchodní Evropy deníkem Guardian nebývá příliš dobré). V článku kreslí portrét Miloše Zemana, který implicitně vyznívá jako pozoruhodná karikatura, žijící na Pražském hradě, vyjadřující však legitimně názory velké části české veřejnosti, což Guardian respektuje. Informuje o tom.

"Bohužel, kuřáci jsou diskriminovanou menšinou a jsme pronásledováni ve všech hotelech, ve všech restauracích, všude," pokračoval Zeman rozčileně a hájil tak zlozvyk, o němž se kdysi vyjádřil, že je neškodný, pokud se nezačne kouřit dřív než v sedmadvaceti letech. "Je to jako v případě americké prohibice. Důsledkem toho byla whiskey dražší a velmi špatné kvality. A nyní je také kouření téměř zakázáno."

Rozpor těchto názorů s moderní vědeckou ortodoxií se zdá být velmi daleko od morální autority, kterou šířil jeden z jeho předchůdců, zemřelý Václav Havel, píše reportér. Je to ale typické pro neostýchavou obhajobu tradičních způsobů jednání a lidové zábavy, což se pro Zemana stalo charakteristickým rysem od té doby, co se v roce 2013 stal přímo zvolenou hlavou státu.

Loni český prezident - jehož pitky, včetně občasných vystoupení na veřejnosti v opilosti, se staly legendárními - vyvolal kontroverzi tím, že popřál během setkání s vinaři "smrt abstinentům a vegetariánům". Jeho mluvčí tvrdil, že Zeman hovořil o Adolfu Hitlerovi, který nepil alkohol a nejedl maso. Ať už je pravda jakákoliv, výrok byl bezpochyby populární u Zemanových stoupenců z dělnické třídy, kteří většinou žijí na venkově daleko od kulturní, kosmopolitní Prahy.

Taková zemitá lidovost však rezonuje ještě dále - za hranicemi České republiky a s potenciálně důležitými důsledky pro budoucnost Evropy. Vyvolává silné sympatie na sousedním Slovensku, Maďarsku a Polsku, které spolu s ČR tvoří visegrádskou skupinu států. Tento mocný východoevropský populismus se pravděpodobně silně projeví při setkání členských zemi EU v Bratislavě, slovenském hlavním městě, který se tam bude konat v pátek. Je to první summit po britském hlasování o brexitu.

Protože Zeman je především ve svém živlu, když hovoří o svém odporu proti přijímání muslimských uprchlíků ze Sýrie a odjinud, aby se ulehčilo evropské migrační krizi.

Český prezident rozpoutal rétorickou kanonádu proti muslimským příchozím takové intenzity, že to činí protiislámské názory Roberta Fica, slovenského premiéra, a dokonce i Viktora Orbána, maďarského premiéra, který pořádá příští měsíc referendum, jehož cílem má být vytvořit opozici veřejnosti proti přijímání migrantů - ve srovnání mírnými.

Zeman varoval, že ČR, kde žije v populaci 10,5 milionu jen 3500 muslimů, by se mohla stát terčem džihádistického útoku a naléhal, aby se Češi ozbrojili proti tomu, o čem hovořil jako o možném "superholocaustu". Toto znepokojení prý vedlo k bezprecedentnímu zavedení bezpečnostních rámů, které prověřují davy zahraničních turistů, kteří každý den navštěvují Pražský hrad.

Tato poplašná zpráva je zvlášť pozoruhodná, protože na rozdíl od většiny protiimigrantských politiků v západní Evropě, Zeman, 71, je sociální demokrat (sic) (a bývalý komunista) a nikoliv pravičák, a Česká republika většinou nebyla postižena vlnami uprchlíků, které přišly do sousedního Rakouska a Maďarska cestou do Německa.

Přehnanost jeho výroků je ještě zdůrazňována Zemanovým odporem vůči navrhovaným kvótám, podle nichž by uprchlíci měli být rozděleni v jednotlivých zemích EU, postojem, který energicky vyjádřil Angele Merkelové, když minulý měsíc navštívila Prahu.

"Mou první větou v setkání s paní kancléřkou bylo: 'Když si někoho pozvete do své země, neposíláte je na oběd k sousedům.' Velmi zdvořilá věta, ne?" říká Zeman a mluví anglicky odzbrojujícím strýčkovským tónem, který zakrývá jeho nekompromisní názory. Německá kancléřka se v reakci na to jen usmála, říká.

Nedá se však usmívat nad Zemanovou přednáškou o tom, co považřuje za hrozbu radikálních islamistů - a dokonce i "umírněných" muslimů, kteří, jak říká, by mohli být zradikalizováni a páchat teroristické útoky tak, jak obyčejní Němci byli kdysi inspirováni, aby fanaticky podporovali Hitlera.

"Ve třicátých letech byla drtivá většina Němců slušní lidé, národ Goetha a Schillera, a tak dále," říká. "Do pár let se stali nacisty, dokonce i fanatickými nacisty. A radikalizace dosud umírněného muslimského obyvatelstva by mohla být jako případ německého obyvatelstva. Mohlo by to být lehčí než německá populace, protože tu máte velmi radiální ideologii, založenou na náboženství."

Na námitku, jak se tohle dá uplatnit na sekularistické, nepraktikující muslimy, citoval Zeman bývalého českého ministra školství, který nazval islám "náboženstvím smrti" a začal poukazovat na to, co říká, že se prý učí v koránu.

"Můžete říkat, že islámská migrace se skládá z mírumilovných lidí. Dám vám příklad. Postoj islámu - nemluvím o džihádistech, mluvím o islámu - vůči ženám, polovině obyvatelstva. Jak víte, v koránu jsou ženy něco jako podřadná část lidstva."

Zemanovo nemírné a pro mnoho lidí přímo urážlivé vyjadřování vyvolává obviňování z populismu a nevyhnutelné srovnávání s americkým republikánským kandidátem Donaldem Trumpem. Odpovídá na to, že cituje Winstona Churchilla. "Winston Churchill byl vždycky populista a měl pravdu. Co to znamená, populista? Je to jen heslo, nálepka, nic jiného."

Zeman je také kritizován za svůj euroskeptismus, který se projevuje tím, že Zeman odsuzuje sankce EU proti Rusku zavedené kvůli anexi Krymu. Zeman požaduje referendum o členství České republiky v EU i v NATO a trvá na tom, že by podporoval setrvání v obou organizacích.

Země potřebuje zůstat v EU, do které vstoupila r. 2004, kvůli penězům. Krátce pak Zeman zpívá nemelodicky slavný hit skupiny Abba "Money, money, money". "Mým cynickým vysvětlením je, že my nepřispíváme do Evropské unie. Dostáváme z fondů EU obrovské množství dotací. To samozřejmě není situace britského lidu."

Avšak Evropská unie nepřežije brexit a budou další odchody, pokud se nezmění vedení EU a pokud nedojde k radikálně reformě a omezení "nesmyslných direktiv".

Evropská unie je jako rozbitý vlak, o němž se hovoří ve starém sovětském vtipu o rozpadu komunismu. "V třetí části toho vtipu je ve vlakuý Brežněv. Říká, 'soudruzi, jestli se vlak zastaví, můžeme zatáhnout záclony a napodobovat, že vlak stále jede'. Evropská unie je třetí částí tohoto vtipu. Prostě zatahují záclony a simulují pohyb, bez jakékoliv změny strategie, předstírají, že EU stále jede."

"Ať žije Velká Británie. Ale jestlipak v ní Skotsko zůstane," uvažuje.

Má československý "sametový rozvod" nějaké poučení pro Británii a možné nezávislé Skotsko? "Nepřeju vám vaši nádhernou izolaci. Izolace je v dlouhodobé perspektivě nádherná, ale víte, co řekl Keynes - v dlouhodobé perspektivě jsme všichni mrtví. Nashledanou."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11837

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2016