HRW: Výroky britského ministra zahraničí o imigraci z Libye jsou neinformované a nelidské

17. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Názory Borise Johnsona na to, jak by se mělo zacházet s čluny s uprchlíky vyplouvajícími z Libye jsou neinformované a nelidské. "Osobně si myslím, že by čluny měly být vraceny co nejblíže pobřeží, aby nemohly doplout k italskému území a aby bylo více odstrašení," řekl britský ministr zahraničí v Římě ve čtvrtek.

Podle mezinárodního a evropského práva nesmějí země Evropské unie nutit ženy, muže a děti k návratu do Libye, aniž by předem zhodnotily, zda potřebují ochranu a co se jim může stát, pokud tam budou vráceni. Itálie se o to už pokusila, když v Libyi vládl plukovník Kaddáfí. Evropský soud pro lidská práva tu strategii odmítl a rozhodl, že nikdo nesmí být vracen do země, kde mu hrozí riziko mučení či krutého, nelidského či ponižujícího zacházení.

Situace migrantů a žadatelů o azyl v Libyi je dnes zřejmě horší než kdy předtím. Kromě násilí a vykořisťování pašeráky a kriminálními gangy čelí migranti a žadatelé o azyl mučení, znásilňování, nuceným pracím a dokonce i smrti ve špinavých oficiálních vazebních střediscích.

Johnson opakuje starý mýtus, že vracení člunů - či stavění plotů - funguje jako odstrašení. Není tomu tak. Lidé, kteří jsou rozhodnuti dostat se do bezpečí se o tom budou pokoušet znovu a znovu a pokusy hermeticky izolovat hranice je jen přiměje vydávat se novými, skrytějšími cestami, často dokonce ještě riskantnějšími a nákladnějšími. Jediným způsobem jak odstrašit takové nebezpečné cesty je nabídnout realistické, bezpečné a legální koridory do Evropy, včetně zvýšeného přijímání uprchlíků.

Johnsonovo tvrzení, že protipašerácká akce EU ve Středozemním moři, Operace Sophia, už donutila 200 člunů, aby se vrátily do Libye, vyvolala od organizátorů této akce důrazná dementi. Operace Sophia si zaslouží pochvalu za to, že zachránila tisíce životů. Avšak její nový směr je znepokojující: má začít poskytovat výcvik libyjským pobřežním strážím, které mají zachraňovat a vracet čluny s uprchlíky, než opustí libyjské vody.

Zatímco pomoci libyjským pobřežním hlídkám zachraňovat životy je nesmírně důležité, toto úsilí riskuje, že odsoudí lidi k násilnému týrání poté, co budou navráceni do Libye. EU by měla doplnit tuto iniciativu konkrétními plány na zlepšení podmínek a zacházení v libyjských vazebních střediscích.

Článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6751

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2016