Intelektuálové mají větší potenciál oslovit zfašizované české levičáky, než si myslí

17. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Souhlasím s Jakubem Patočkou, že příčina toho,proč jsou politici jako Miloš Zeman populární je zhnusení zkorumpovaným neoliberálním kapitalismem. Otázka je, dá se vzrůstajícímu nacionalismu a pravicovému populismu ve středovýchodní Evropě zabránit? ptá se Petr Huďa.

Politický komentátor Martin Hekrdla v Rozhovoru Britských listů to vyjádřil přesně: MUSÍME LIDEM DODAT POHLEDY ZA KAPITALISMUS.

Neustále vyvracet předsudky, hoaxy, dezinformace a lži, které šíří některá česká média a politici, je skutečně sisyfovská práce.

Jsem běžný občan a povoláním dělník. Nechtěl bych se dožít toho, že budu nucen, nebo moje dětí budou muset žít v nacionalistické a autoritářské společnosti jako nutné poznání toho, že tudy cesta opravdu nevede.

Redaktor A2larmu Pavel Šplíchal se trefně vyjádřil o frustrovaných a prekarizovaných neoliberálním kapitalismem - zfašizovaní čeští levičáci, kteří s takovou oblibou sdílejí Parlamentní listy. Mezi nimi mám řadu příbuzných, přátel a kolegů z práce. Sám patřím mezi stejnou sociální skupinu a třídu.

Když je upozorním na zajímavý článek či užitečnou informaci, které přinášejí. Britské listy, Deník Referendum nebo A2larm, nemá s tím velká část žádný problém.

Jsem toho názoru,že intelektuálové a aktivisté kolem internetových časopisů BL, DR, A2larm nebo magazínu Solidarita mají větší potenciál oslovit a kultivovat jinak zfašizované české levičáky, než si myslí. Kde je tedy problém?

Populisté a xenofobové jako Zeman, Babiš nebo Okamura jsou politicky vidět. Pro spoustu lidí to slouží jako důkaz toho,že mohou něco "změnit". Zeman má mediální oporu v Parlamentních listech a ve zpravodajství TV Prima. Babiš vlastní svá média. Všichni ti, kdo se pohybují mimo politický a mediální mainstream, jsou u nich považováni za marginální.

Pro českou parlamentní politiku by byla jistě přínosem a pozitivním oživením Pirátská strana a Strana zelených.

Jsem toho názoru, že bez politického hnutí, které by dokázalo oslovit přesvědčivou alternativou značnou část společnosti, která je oprávněně nespokojena zkorumpovaným neoliberálním kapitalismem, to nepůjde. Jsem si vědom toho,že takové zadání není vůbec lehké uskutečnit a nese sebou řadu rizik a nejasný výsledek.

Poptávka po takovém novém politickém hnutí podle mého osobního názoru by byla. Inspirujme se např. u polské strany Razem a zkušenostmi autentické levice v ČR, kdy zmobilizovala masy proti Nečasově vládě.

Myslím si, že u zrodu takového hnutí,který se může jevit jako nereálná a utopistická myšlenka musí stát BL, DR, A2larm a Socialistická Solidarita. Někoho jiného tady nevidím. Proč se o to nepokusit?

0
Vytisknout
7501

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2016