Protikřesťanská demonstrace v Praze

18. 9. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Je-li pravda, že včera na xenofobní protimuslimské demonstraci v Praze bylo použito heslo „Zabijte Aláha“, je to dost pikantní vzhledem ke vzývání „křesťanství“ ze strany těchto primitivů. „Alaha“ s jedním „l“ je aramejské slovo pro „Bůh“. „Alláh“ s dvěma „l“ je arabské slovo pro „Bůh“, které používají také arabští křesťané a judaisté. Tedy oni xenofobové na pražské demonstraci chtějí, aby byl zabit Bůh, i ten křesťanský. V arabštině je Bůh křesťanů Alláh. Ve skutečnosti by tedy šlo o protikřesťanskou i protižidovskou demonstraci.

ovšem pravda, že těmto lidem tohle asi nikdy nedojde, i kdyby jim to někdo vysvětloval. Důležité je pouze to, aby pokud možno co největší část veřejnosti měla aspoň základní vzdělání o náboženstvích, které by jí umožnilo si uvědomit, jak mimořádně hloupí a neznalí tihle lidé jsou. Ono pokud jim vadí Bůh, tak v Česku největší skupinou, která Boha, arabsky Alláha, vyznává, jsou katolíci.

Čechy Čechům! Nic než národ. Zabijte Aláha, zabijte Aláha!“

The Aramaic word for "God" in the language of Assyrian Christians is ʼĔlāhā, or Alaha. Arabic-speakers of all Abrahamic faiths, including Christians and Jews, use the word "Allah" to mean "God".[10] The Christian Arabs of today have no other word for "God" than "Allah". (Even the Arabic-descended Maltese language of Malta, whose population is almost entirely Roman Catholic, uses Alla for "God".)

ttps://en.wikipedia.org/wiki/Allah

PŘEČETLI JSME:

J.X. Doležal požaduje trestní stíhání antiislamistických extremistů

18. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

"Šokující jsou na celé akci dvě věci. První je řešitelná - třeba trestním stíháním, pachatel je jasný. Z pódia totiž zaznělo, že by měly vzniknout seznamy vlastizrádců, kteří pomáhají migrantům. Požadavek na zplynování těchto vlastizrádců nezazněl výslovně, ale byl citelný v kontextu prohlášení. Nejde o žádný přeslech či hoax, referovala o tom i ČTK.

A to druhé, co je na sobotní akci zaznamenání hodné. Na rozdíl ode mne požadavek na seznamy vlastizrádců návštěvníci demonstrace vítali. A to tak upřímně, že když se dala na mikrofon do zpěvu Olivie se svým hitem Evropo, dýchej, přidal se k ní celý Václavák a lidé masově pěli proti imigrantům debilní rádobyvlastenecký popěvek."

Kompletní článek ZDE

V Berlíně zřejmě bude vládnout levicová trojkoalice

18. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Podle průzkumů provedených u východů z volebních místností poklesla podpora pro CDU, stranu Angely Merkelové v Berlíně na pouhých 18 procent. Je to její dosud nejnižší volební podpora v německém hlavním městě.

Sociální demokraté (SPD) zřejmě dostali 23,2 procent, CDU 17,9 procent, Strana zelených 16,7 procent a Die Linke 16,2 procent. Do berlínského parlamentu se poprvé dostane protiimgrantská Alternative für Deutschland, jejíž podpora se odhaduje na 11,8 procent.

Rozhovor Britských listů 75:

Musíme lidem dodat pohledy za kapitalismus

16. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

O tom, co si počít s orgiemi iracionální, nenávistné xenofobní hysterie v českých a středoevropských médiích a zda z toho vyvázneme bez úhony, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s novinářem Martinem Hekrdlou. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. září 2016.

Článek Jiřího Hochmanna "Pohledy za kapitalismus", o němž se v tomto rozhovoru zmiňuje Martin Hekrdla, je ZDE

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Islamophobes in Prague demanded the compilation of lists of national traitors

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

A group of right wing extremists staged a demonstration on Wenceslas Square in Prague on Saturday 17th September under the slogan "Czexit - a struggle for our culture and for the security of our country".

The demonstrators chanted "Czechia only for the Czechs. Nothing but the nation. Kill Allah! Kill Allah!":

They demanded that the Czech Republic should leave the EU and "free itself of the diktat of Brussels".

Singer Olivie Žižková called on Europe to "return to Christianity. Christianity is incredibly important for us". She then sang her popular song "Europe, breathe!" which includes the following lyrics:

"Europe, breathe, look into the future, do not allow yourself to be trashed. We are strong. Europe, defend yourself, do not allow yourself to be shot. They have been given a task to go on a blood-thirsty trip. We no longer want to be just sheep going passively to slaughter."

"I have nightmares that trouble is coming. When I turn on the news, I get depressed. I prefer sḱinheads to the black gowns [of muslims]..."

The song also rejects what it calls "all the nonsense from Brussels":

According to newsreports, there were only some 300 active participants of the anti-islamic demonstration. However, as commentator J.X. Doležel remarks, what was frightening was that "the whole of Wenceslas Square" sang Olivie Žižková's song.

J.X. Doležel says in his column in the Reflex weekly:

"I personally am no supporter of refugees, but when the whole Wenceslas Square sang Olivie Žižková's song "Europe, breathe", it felt like under the Nazi occupation, [during the Nazi Protectorate of Bohemia and Moravia], when Wenceslas Square was full of Czechs who all gave a Nazi salute.

"The demonstrators demanded that lists of traitors, ie. those citizens who want to help refugees, should be compiled. The demand that these fellow citizens should be gassed was not explicitly stated, but it was palpable in the context of the speeches. This was no hoax. Even the Czech News Agency has reported on this.

"What was worrying that those present greatly welcomed the idea that lists of traitors should be compiled. And they were so pleased that when Olivia started singing her hit song "Europe, breathe!" the whole of the Wenceslas Square joined in and people sang, en masse, this idiotic pseudopatriotic ditty as an expression of their hatred of immigrants."

Source in Czech HERE

V Londýně demonstrovaly tisíce lidí za práva uprchlíků

18. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Vanessa Redgrave a Lord Dubs se přidali k demonstrantům, kteří požadují, aby britská vláda před summitem OSN o uprchlících začala dělat víc pro řešení uprchlické krize

Redgravová konstatovala: "Občané této země, z jakéhokoliv zázemí, všichni chtějí dodržovat zákon. Existují zákony o lidských právech. Současná vláda a předchozí vlády porušují mezinárodní lidskoprávní zákon. Musíme je pohnat k odpovědnosti."

Tisíce lidí, včetně poslanců a celebrit, se účastnily demonstrace v Londýně, která požadovala, aby britská vláda jednala energičtěji ku prospěchu řešení uprchlické krize.

Demonstraci zorganizovala Solidarita s uprchlíky, organizace jako Amnesty International, Oxfam, Lékaři bez hranic, Rada pro uprchlíky a Stop the War Coalition.

V pondělí se bude v New Yorku konat summit OSN o uprchlících, jemuž bude předsedat Barack Obama. Britská premiérka Theresa May se ho účastní.

Demonstranti procházející londýnským bulvárem Park Lane nesli transparenty s nápisy "Nikdo není ilegální", "Zastavte topení lidí", "Zvolte lásku" a "Buďme lidmi". Demonstranti skandovali, "Thereso Mayová, vy budete říkat, že jsou tady uprchlíci vítáni":

Demonstrace se účastnili herci Vanessa Redgrave, Douglas Booth a Juliet Stevenson. Projevy pronesli i vedoucí představitelka Strany Zelených poslankyně Caroline Lucas, Alf Dubs, labouristický lord a liberálně demokratický aktivista Sas Sheehan.

Redgravová konstatovala: "Občané této země, z jakéhokoliv zázemí, všichni chtějí dodržovat zákon. Existují zákony o lidských právech. Současná vláda a předchozí vlády porušují mezinárodní lidskoprávní zákon. Musíme je pohnat k odpovědnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Při "záměrné" explozi v New Yorku bylo zraněno 29 osob

18. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Nejméně 29 osob bylo v sobotu večer zraněno při výbuchu v Chelsey, rušné čtvrti New York City. Příčina výbuchu zůstává nejasná. Primátor Bill de Blasio jej označil jako "úmyslný", avšak dodal, že není známo, že by exploze měla vazbu na terorismus. V téže čtvrti byl posléze nalezen papiňák s dráty propojenými na mobilní telefon. K výbuchu došlo kolem jednadvacáté hodiny večer. Většina zraněných byla pořezána. Bomba byla umístěna v odpadkovém koši.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Darwinova cena pro postkomunistickou levici?

17. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Realistický projekt zvládnutí xenofobní vlny by vyžadoval jiný přístup. Muselo by v něm jít o to zabránit spojení potenciálních příznivců uzavřené tlupy pod jediným politickým práporem. Snění o tom, jak "terminální krize kapitalismu" ukáže, že "Marx měl pravdu"; jak se "(téměř) všichni, nejméně však 99 %, konečně stanou levičáky", zde ničemu nepomůže, kromě momentální psychické stability věřících. Mnohem užitečnější by ovšem bylo dosáhnout rozebrání co největší části masy fascinované uzavřenou tlupou mezi ostatní politické pozice.

Dávno před uprchlickou krizí, ještě v roce 2010, vydal politický sociolog Simon Bornschier knihu nazvanou "A Dynamic Perspective on Cleavages and the Populist Right. The New Cultural Conflict in Western Europe" (Dynamická perspektiva dělících linií a populistická pravice. Nový kulturní konflikt v Západní Evropě). Hlavní Bornschierův argument zní, že tradiční dělící linie mezi příznivci volného trhu a silného státu slábne ve prospěch kulturně definovaných konfliktů a skupinových identifikací. I poté, co uprchlická krize výše zmíněnou proměnu maximálně zdůraznila, se však v českém prostředí setkáváme s úpornou snahou levičáků převést novou dělící linii mezi příznivci otevřené a uzavřené společnosti, mezi kosmopolity a xenofoby (jako ostatně cokoliv jiného), na starou osu levice-pravice - a udělat z ní problém týkající se údajně příjmové rovnosti či ekonomického rozvoje.

VOLBY ŘÍJEN 2016:

Který kandidát má vaše názory? Odpoví vám volební kalkulačka

15. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Interaktivní online test porovnává odpovědi čtenářů s postoji kandidátů do Senátu. Kalkulačku připravilo nezávislé sdružení KohoVolit.eu. Obsahuje 35 otázek na témata, kterým se budou muset noví senátoři v nadcházejícím volebním období věnovat.

Některé otázky řeší kandidáti ve svých programech, jiné byly vybrány na základě podnětů zaslaných veřejností nebo po konzultacích s experty. KohoVolit.eu oslovilo všech 233 kandidátů, již skoro 200 z nich odpovědělo. Na stejné otázky, které dostali kandidáti, odpovídají i účastníci testu a aplikace následně dle odpovědí vypočítá shodu.

Státy visegrádské čtveřice budou vetovat jakoukoliv dohodu o brexitu, která by blokovala volný pohyb obyvatelstva

18. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Slovensko, Maďarsko, Polsko a Česká republika důrazně oznámily, že ochrání práva svých občanů žít a pracovat v Británii

Čtyři středoevropské země jsou připraveny vetovat jakoukoliv dohodu o brexitu, uzavřenou mezi Británii a EU, která by omezila právo jejich občanů žít a pracovat v Británii, řekl slovenský premiér Robert Fico.

Visegrádská čtveřice prý zablokuje jakoukoliv budoucí obchodní dohodu, která by ohrozila základní princip EU, totiž volný pohyb obyvatelstva. Jak to chce Fico učinit, však není jasné, protože dohodu EU a Británie o brexitu podle článku 50 Lisabonské smlouvy schvaluje na evropské straně pouze kvalifikovaná většina.

"Země visegrádské čtyřky se budou chovat nekompromisně," řekl v sobotu Fico. "Pokud nebude existovat záruka, že tito lidé, žijící a pracující v Británii, mají rovné postavení, budeme jakoukoliv dohodu mezi EU a Británií vetovat," řekl Fico tiskové kanceláři Reuters. "Británie ví, že tohle je pro nás otázka, kde není místo pro kompromis."

Podrobnosti v angličtině ZDE

HRW: Výroky britského ministra zahraničí o imigraci z Libye jsou neinformované a nelidské

17. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Názory Borise Johnsona na to, jak by se mělo zacházet s čluny s uprchlíky vyplouvajícími z Libye jsou neinformované a nelidské. "Osobně si myslím, že by čluny měly být vraceny co nejblíže pobřeží, aby nemohly doplout k italskému území a aby bylo více odstrašení," řekl britský ministr zahraničí v Římě ve čtvrtek.

Podle mezinárodního a evropského práva nesmějí země Evropské unie nutit ženy, muže a děti k návratu do Libye, aniž by předem zhodnotily, zda potřebují ochranu a co se jim může stát, pokud tam budou vráceni. Itálie se o to už pokusila, když v Libyi vládl plukovník Kaddáfí. Evropský soud pro lidská práva tu strategii odmítl a rozhodl, že nikdo nesmí být vracen do země, kde mu hrozí riziko mučení či krutého, nelidského či ponižujícího zacházení.

V Německu se v sobotu demonstrovalo v mnoha městech proti dohodě TTIP

17. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Antiglobalizační organizace Attac očekávala, že se v sedmi německých městech demonstrací proti dohodě TTIP účastní až čtvrt milionu lidí.

Vývozci jednání podporují, neboť má přinést nižší tarify, méně byrokracie a širší základnu zákazníků pro prodej spotřebního zboží. V Evropě však čelí vyjednávání protestům, protože se tam spotřebitelé obávají, že dohoda zlikviduje ochranu zaměstnaneckých práv a životního prostředí, povede k častějšímu outsourcování práce a k zvýšení nezaměstnanosti.

Intelektuálové mají větší potenciál oslovit zfašizované české levičáky, než si myslí

17. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Souhlasím s Jakubem Patočkou, že příčina toho,proč jsou politici jako Miloš Zeman populární je zhnusení zkorumpovaným neoliberálním kapitalismem. Otázka je, dá se vzrůstajícímu nacionalismu a pravicovému populismu ve středovýchodní Evropě zabránit? ptá se Petr Huďa.

Politický komentátor Martin Hekrdla v Rozhovoru Britských listů to vyjádřil přesně: MUSÍME LIDEM DODAT POHLEDY ZA KAPITALISMUS.

Neustále vyvracet předsudky, hoaxy, dezinformace a lži, které šíří některá česká média a politici, je skutečně sisyfovská práce.

Donald Trump opět naznačil, že by Hillary Clintonová měla být zavražděna

17. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

V bizarním projevu se Donald Trump odchýlil od psaného textu. Vyzval strážce, kteří hlídají Hillary Clintonovou, aby "okamžitě odzbrojili", a dodal: "Sledujme, co se jí pak stane."

Po obtížném dni, jemuž dominovala Trumpova neomluva za to, že v minulosti podporoval konspirační teorii, podle níž se prezident Obama nenarodil v Americe, pronesl Trump v pátek večer v Miami projev, v němž opět jak se zdá naznačil, že by měla být Hillary Clintonová zavražděna.

Odchýlil se od psaného textu a vyzval bodyguardy Hillary Clintonové, aby "okamžitě odevzdali zbraně". Dodal: "Sledujme, co se jí pak stane."

"Vemte jim ty zbraně!" požadoval Trump a jeho publikum bouřilo nadšením.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

V regionálních volbách v Berlíně zřejmě drtivě zvítězí levicová koalice

17. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Očekává se, že v nedělních regionálních volbách v Berlíně drtivě zvítězí koalice sociálních demokratů, zelených a Die Linke. Potvrdí to mimořádný, zcela "levicový" status německého hlavního města, které nereagovalo pozitivně na předvolební kampaň strany CDU Angely Merkelové, která na základě zkušenosti z velké části Německa nyní silně zdůrazňuje potřebu posílení "bezpečnosti". Jenže Berlín má v důsledku své historie velmi špatné zkušenosti se státním špehováním občanů a vojenskými a bezpečnostními opatřeními ve kdysi rozděleném městě.

Během šestitýdenní předvolební kampaně šíří v Berlíně strana Angely Merkelové heslo "Silný Berlín" a navrhuje naverbovat více policie a instalovat více bezpečnostní videotechnologie. Kandidát CDU a současný náměstek berlínského premiéra Frank Henkel slibuje najmout další 750 policistů a vydat 2 miliony euro na HD kamery průmyslové televize pro všechny stanice U-Bahnu i S-Bahnu.

Na trestní oznámení nenávistných trestných činů české úřady nereagují

17. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Reaguji na Váš článek, píše Kamil Schwarz. Během posledních měsíců jsem trestních oznámení proti nenávistným trestným činům poslal více, na policii i na státní zastupitelství. Buď mi nesdělili nic, nebo mne odbyli nějakými trapnými floskulemi. Na telefonický dotaz mi bylo řečeno, že veřejnosti nemohou podávat žádné informace.

Prostě se smiřte s tím, že z Čech a spol. se staly shora dolů a naopak kompletně fašistické (přívlastek si můžete libovolně upravit) země.

Já tam musím z Mnichova jezdit kvůli staré mámě, ale v mnoha, ne všech ohledech, se mi to tam jeví horší než za hlubokého reálného socialismu. Všichni sice tehdy volili komunisty, ale to jen ze zbabělosti. Ted jsou to náckové z přesvědčení.

A co s tím dělat netuším.

V demokracii mají voliči plné právo i nechat se ke své škodě zmanipulovat nesmysly

16. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Lidé prostě chtějí to, co chtějí, bez ohledu na fakta, a mají právo to prosadit, přestože to tvrdě poškodí jak je osobně, tak jejich zemi. To je demokracie.

Mám určité pochybnosti nad vášnivým apelem Jakuba Patočky, požadujícím, aby Evropská unie razantně zasáhla proti hrozícímu propadu středoevropských zemí do obnoveného autoritářství. Tato nebezpečná tendence v zemích středoevropské visegrádské čtyřky skutečně existuje, jenže, jak se nyní ukazuje, zejména na případě britského hlasování pro brexit, které zviditelnilo tendenci přítomnou nyní po celém světě, voliči v demokracii mají plné právo prosadit, co chtějí, bez ohledu na to, že to odporuje faktům a že je to v blízké budoucnosti drasticky poškodí. Je to vůle lidu.

Rychlá fašizace veřejného diskursu ve středoevropských zemích má zjevně celou řadu příčin, jimž dost dobře nerozumíme, a jen jednou z nich zřejmě je, jak píše Patočka, frustrace veřejnosti ze zkorumpovaných politiků, prosazujících neoliberalismus. Pozor však, v tomto argumentu Patočka prosazuje názor zhrzené pražské intelektuální menšiny, kterou nikdo neposlouchá - naopak mám pocit, že docela značná část českého obyvatelstva si v ultrapravicovém neoliberalismu velmi libuje. Patočka varuje před Andrejem Babišem jako nebezpečným oligarchou - jak ale vysvětlit, že Babiš a jeho strana ANO je v České republice rekordně nejúspěšnějším politikem a politickým hnutím? Proč českým voličům nevadí mnoho pochybných rysů Andreje Babiše a jeho strany a hromadně ho podporují?

Jazyk sousedů je důležitý

16. 9. 2016 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Výše zmíněné učitelce se podařilo zorganizovat exkurzi své třídy do jednoho západoněmeckého města, kde její žáci pár dnů chodili do tamější, německé střední školy a v německé třídě tam byli spolu s uprchlíky. Následovalo dramatické prozření:

"Paní učitelko, proboha, oni tady pracují v té škole daleko intenzivněji než my v ČR!"

"Paní učitelko, proboha, oni všichni ti uprchlíci mluví dokonale anglicky!"

- See more at: http://www.blisty.cz/art/83695.html

Dobrý den! píše František Řezáč:

Angličtina by měla být pro každého samozřejmostí. Kdo ji neumí, nerozumí ani většině věcí kolem IT. Když na něj z PC vyskočí nějaký dotaz nebo příkaz v angličtině, je v p. Starší lidi anglicky neumí a jsou tudíž odkázáni například na Parlamentní listy. Ty jsou dnes jako v první republice tzv. stříbrňácký tisk.

Co se týče němčiny, ta je pro Čechy a Moravany součástí jejich národní identity. Není možné uctívat Svatého Václava a neumět německy. O Karlu Čtvrtém nemluvě. Herder, Goethe, Marx, Engels, dělnické hnutí v Německu a Rakousku Uhersku. Který funkcioář KSČM si umí přečíst klasiky marxismu v originále? Neumějí ani rusky. Možná to uměl Miloslav Ransdorf, možná to uměl i Gustáv Husák. Masaryk v Otázce sociální, cituje klasiky, vždy užívá k filosofickým pojmům německý ekvivalent (vyšlo 1896). Však mu taky "čeští vlastenci" nadávali, že je poloviční Němec, placený židy.

Neumět jazyk sousedů, na nichž závisí hospodářství ČR, je hloupé a riskantní. Velcí čeští politikové nové doby, na které se nynější "národovci" odvolávají a stavějí jim pomníky a přijímají zákony o tom, jak se zasloužili o stát, byli bilingvní, uměli stejně dobře česky jako německy, včetně Bohumíra Šmerala, zakladatele KSČ. Dnešní KSČM vříská, když se u nás konají přátelská česko-německá setkání. Proletářský internacionalismus mají tito "soudruzi" už dávno v ruličce na záchodě. KSČM je dědičkou těch nejhorších, nacionalistických "tradic" KSČ.

https://www.kscm.cz/aktualne/aktuality/stanovisko-plzenskeho-kv-kscm-ke-konani-komunalniho-kongresu-sudetonemecke
                                                                                                 

Třetina saúdských náletů v Jemenu je proti civilním cílům

16. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Armádu a letectvo Saúdské Arábie vyzbrojují USA a Velká Británie. Více než třetina nynějších leteckých úderů proti Jemenu zasáhla civilní cíle: školy, nemocnice, trhy, mešity a ekonomickou infrastrukturu. Saúdská Arábie, podporovaná USA a Británií, lže, že "minimalizuje civilní oběti". Přitom útočí ze vzduchu na civilní cíle systematicky a opakovaně.

Výše uvedené šokující údaje vyplývají z průzkumu, který provedla organizace Yemen Data Project, skupina akademiků a lidskoprávních organizátorů a aktivistů. Údaje povedou k posílení už tak rostoucího nátlaku na USA a Británii, aby přestaly podporovat Saúdskou Arábii. Upozorní to na britskou roli při poskytování vojenského personálu vrchnímu velitelství saúdské armády a letectva, odkud se provádějí letecké operace.

Amnesty International:

Odpor vůči uprchlíkům je charakteristickým ruským postojem. Nejvíc se mu přibližuje Polsko

16. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Na otázku "Přijali byste vy osobně lidi prchající před válkou či pronásledováním do vaší země?" odpovědělo kladně více než 90 procent lidí ve Španělsku, v Německu, v Jordánsku a v Číně, ale jen 50 procent Poláků a jen 30 procent Rusů...

Polsko mívalo 5-10 rasistických/xenofobních incidentů týdně. Teď je to 5/10 rasistických incidentů denně...

NYT: Omilostněte Edwarda Snowdena

16. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Edward Snowden, Američan, který pravděpodobně během Obamovy vlády nejvíce ovlivnil veřejnou debatu v USA, je dnes považován za zločince. Čelí trestnímu stíhání za špionáž, přestože americký prezident uznal, že jeho odhalení vyvolala závažnou veřejnou debatu, píší v deníku New York Times Kenneth Roth a Salil Shetty.

PŘEČETLI JSME:

Články v Parlamentních listech si platí ministři i hejtmani. Celkové částky jdou do milionů. Inzerce vypadá jako redakční články

16. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Oficiálně jde o platby za PR služby a reklamu pro společnost Our Media. Ta však vydává kontroverzní web Parlamentní listy, pod který patří třeba i konspirační Protiproud Petra Hájka, a jako žádaný bonus pak svým klientům publikuje pozitivně laděné články a rozhovory, které jsou většinou od nerozeznání od jiných redakčních textů. Nejsou zpravidla totiž označeny jako komerční prezentace.

Ministerstvo průmyslu a obchodu si tak třeba u Our Media nakoupilo PR služby, a v konečném důsledku tak i články na Parlamentních listech a s nimi spojených Krajských listech či na webu Prvnizpravy.cz, za 637 200 korun. Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo s Our Media v posledních dvou letech kontrakty za 90 750 korun a Ministerstvo pro místní rozvoj za 242 000 korun. Vyplývá to z informací, které se podařilo získat deníku Mf DNES a otiskl je ve svém dnešním vydání.

Celý článek ZDE

Spojené státy a liberální řád

16. 9. 2016

čas čtení 7 minut


Během posledního roku realitní magnát Donald Trump fascinoval americká média. Porušil všechna pravidla chování očekávaná od prezidentského kandidáta a nejen že přežil - dařilo se mu výborně. Mezi jeho herezemi byly i některé nové politické návrhy - zejména v oblasti zahraniční politiky. Trump zpochybnil užitečnost NATO, slíbil zahájit obchodní války s Čínou, Mexikem a Japonskem; otevřeně obdivoval autokratického vládce Ruska, zatímco znechutil lídry demokratických spojenců USA. Prosazoval waterboarding a vyhrožoval zabíjením rodin teroristů, přičemž současně sliboval udržet USA mimo zahraniční závazky a nechat Rusko rozhodnout o situaci na Blízkém východě. Během prvního většího zahraničněpolitického vystoupení v dubnu otevřeně vyzval k velké strategii "America First". Tvrdil, že si spojenci a rivalové se Spojenými státy dělají co chtějí a zneužívají příliš štědrého poskytování globální stability. Z Trumpova hlediska nastal čas, aby USA ustoupily do pozadí a zbytek světa platil, napsal Paul D. Miller v představení své knihy "American Power and Liberal Order: A Conservative Internationalist Grand Strategy" (Americká moc a liberální řád: Konzervativní internacionalistická strategie).

Sýrie nepovolila ani jediný konvoj s pomocí pro obklíčené Aleppo

16. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta


Syrská vláda nevydala OSN "ani jediné povolení" ohledně pomoci pro obklíčené Aleppo. Dopravení humanitární pomoci do obklíčených oblastí mělo být klíčovou součástí dohody o příměří, která měla tento týden vstoupit v platnost, upozornil ve čtvrtek vysoce postavený představitel světové organizace.

OSN připravila konvoj s jídlem pro desítky tisíc lidí, ale kamiony uvízly na turecko-syrské hranici. Čtyřicet vozů je naloženo rýží, pšenicí, čočkou a cukrem a "může vyjet okamžitě".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Rusko nikdy nedodrží žádnou dohodu, kterou Západ vyjedná z pozice slabšího partnera

16. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Omluvou pro uzavření zatím posledního tzv. příměří v Sýrii, které z pohledu dlouhodobě deklarovaných cílů americké politiky reprezentuje tichou kapitulaci Spojených států, měly být humanitární důvody. Ministr zahraničí John Kerry se zapřísahal, že podle této dohody bude doručena pomoc civilistům do obklíčených oblastí. A tvrdil to i přesto, že již několikrát mohl pozorovat, jak pomoc navzdory dohodám doručena nebyla.

Proč se represe míjí účinkem

16. 9. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty



Photo Credit: Thariqat Sarkubiyah via Compfight cc

(Polemika s Janem Čulíkem)

Ačkoliv se právnička Klára Samková a její kolegové s velkou pravděpodobností dopouštějí trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob ZDE, jejich případný trestní postih by se zřejmě minul zamýšleným účinkem. Nejde jen o neprůhledné exotično právního prostředí České republiky, ale i o to, že by obdobné trestní sankce padly jako ulité jak na Miloše Zemana a nemálo čelných českých politiků, tak i na obrovský počet diskutujících na sociálních sítích. Bylo by snad možné, řečeno lidovým jazykem, zavřít polovinu národa do basy, či by jen stačilo pár jedinců exemplárně potrestat, anebo existuje účinnější řešení?

I když se laťka vulgarity veřejného diskurzu posunuje nebezpečně vysoko, neboť, jak se zdá, zábrany již dávno padly i v nejvyšších státních funkcích, represivní opatření v podobě podávání trestních oznámení jsou za situace, kdy se xenofobie stala pro značnou část společnosti modloslužebnictvím, podle mého soudu neefektivním prostředkem, jak bojovat proti rasismu a xenofobii.

"Páchá Miloš Zeman trestné činy? Toho přece odvolat a stíhat nelze, je to prezident!"

16. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Daniel Veselý předkládá ve svém článku absurdní argument, že trestné činy se nemají stíhat, pokud je páchá někdo populární, anebo pokud je podporuje větší část obyvatelstva. Mimochodem, schvalování trestného činu je podle českého trestního řádu také trestný čin.

Co to je proboha za monarchistickou představu, že když spáchá stařičký mocnář trestný čin, tak ho nelze odvolat a stíhat? V jakém monarchistickém předklonu to žijete? V osmnáctém století?

Co je to za Kocourkov?

Představte si, že by Miloš Zeman někoho zavraždil, nebo znásilnil dvouletou holčičku. Daniel Veselý by také argumentoval, že ho nelze trestně odvolat a stíhat, protože by to vyvolalo rozhořčení jeho stoupenců?

Anomie by měla rychle skončit

16. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Nejsou tomu ještě ani tři roky, co většina "vlastenců" přinejmenším předstírala, že ctí západní kulturní a politické normy. Mezitím se ale "doma" nestalo nic zásadně důležitého. Neobjevily se žádné kardinální nové skutečnosti. Někteří lidé se prostě s požehnáním patologického alkoholika Miloše Zemana urvali ze řetězu a začali soptit na muslimy a další přistěhovalce. V zájmu zachování civilizované společnosti je rozhodně trvat na tom, že normy, které "vlastenci" otočili vzhůru nohama, stále platí.

Rozhovor Britských listů 74:

Dočasné poblouznění velikánského karnevalu, který se trochu zvrtnul

9. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

O tom, jak nebezpečným způsobem zneužíváme povrchní a zavádějící "informace" ze sociálních sítí pro vytváření zábavných masek, o pozitivní roli vysokého školství, která způsobila proměnu někdy průmyslového města Brna v moderní digitální metropoli, i o tom, jak se pomocí hudby artikulují různé, i nacionalistické, hodnotové vzorce, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s rektorem Masarykovy univerzity v Brně Mikulášem Bekem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. září 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Proč je třeba přijmout Gruzii do NATO

16. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut


Z 90. let minulého století jsme zdědili argument, že Západ by neměl Rusko vojenskými opatřeními zbytečně "provokovat". Nehledě na rozšířenost argumentu (v minulosti sdíleného i autorem tohoto textu) platí, že když Rusko zbrojí do velké války nezávisle na chování Západu, je třeba odlišného přístupu a perspektivy. Slábnoucí Západ musí nikoliv jednat "smířlivě", ale vyvažovat agresívní kroky revanšistické Moskvy promyšlenými protiopatřeními, která ve skutečnosti sníží, nikoliv zvýší pravděpodobnost otevřeného konfliktu. A s ohledem na změny probíhající v Turecku je třeba otevřít i některé zdánlivě "vyřešené" záležitosti.

Jakub Patočka: Zeman je populární, protože Češi jsou zhnuseni zkorumpovaným neoliberálním kapitalismem ve své zemi

15. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Miloš Zeman je vulgární verzí východoevropských populistů, jako je Kaczyński, Orbán a Fico, v ČR Babiš, píše v deníku Guardian Jakub Patočka. Argumentuje, že autoritářský styl a vyvolávání nenávisti vůči uprchlíkům, které tito populisté prosazují, je důkazem, že demokratická transformace středovýchodní Evropy selhala. Hrozí akutní nebezpečí, že země středovýchodní Evropy se znovu stanou autoritářskými režimy, dodává Patočka.

Estonsko nabízí podnikatelům elektronický trvalý pobyt. Proč ne Česko?

15. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Stačí vyplnit stručný internetový formulář, zaplatit 100 euro a získáte tak podnikatelský trvalý pobyt v členské zemi Evropské unie, do níž jste nikdy nemuseli vkročit.

Estonsko zahájilo iniciativu, v jejímž rámci umožňuje firmám a podnikatelům z celého světa digitálně umístit své podniky na jeho území, což jim dává přístup k celé Evropské unii. Procedura, jejímž prostřednictvím se to umožňuje, je nesmírně jednoduchá.

Estonská vláda zastává názor, že digitální příchod zahraničních podniků povede k zvýšení růstu estonské ekonomiky a rozšíří povědomí o estonsku jako o digitálně průkopnické zemi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

75 000 uprchlíků je násilně drženo v zemi nikoho za šílených podmínek na jordánské hranici. Umírají

15. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

V až padesátistupňových teplotách bez vody a potravin je v pouštní oblasti na syrsko jordánské hranici zadržováno 75 000 syrských uprchlíků. Už dva měsíce nemají přístup k humanitární pomoci. Lidé trpí a někteří umírají na léčitelné choroby, prostě protože nesmějí přejít hranici do Jordánska a úřadu zabránily přístupu pro humanitární pomoc a zdravotnické ošetření. Zejména postiženy jsou děti. Vznikla epidemie žloutenky, na niž od června už zemřelo v souvislosti s porodem nemluvňat nejméně devět lidí. Celkový počet mrtvých je obtížné zjistit, protože do oblasti není přístup.

V Jordánsku je už 650 000 uprchlíků a to vážně vyčerpává zdroje té země. Na videozáznamu, který získala Amnesty International, jsou dva nové, provizorní hřbitovy těsně u stanů uprchlíků.

Guardian: pozoruhodná karikatura na Pražském hradě

14. 9. 2016

čas čtení 7 minut

"Kouříte?" zeptal se Miloš Zeman ve své "přepychové" rezidenci na "grandiozním, nádherném Pražském hradě z 9. století" reportéra listu Guardian, který se konečně dopracoval k tomu, aby se českým prezidentem zabýval (pokrytí středovýchodní Evropy deníkem Guardian nebývá příliš dobré). V článku kreslí portrét Miloše Zemana, který implicitně vyznívá jako pozoruhodná karikatura, žijící na Pražském hradě, vyjadřující však legitimně názory velké části české veřejnosti, což Guardian respektuje. Informuje o tom.

"Bohužel, kuřáci jsou diskriminovanou menšinou a jsme pronásledováni ve všech hotelech, ve všech restauracích, všude," pokračoval Zeman rozčileně a hájil tak zlozvyk, o němž se kdysi vyjádřil, že je neškodný, pokud se nezačne kouřit dřív než v sedmadvaceti letech. "Je to jako v případě americké prohibice. Důsledkem toho byla whiskey dražší a velmi špatné kvality. A nyní je také kouření téměř zakázáno."

Rozpor těchto názorů s moderní vědeckou ortodoxií se zdá být velmi daleko od morální autority, kterou šířil jeden z jeho předchůdců, zemřelý Václav Havel, píše reportér. Je to ale typické pro neostýchavou obhajobu tradičních způsobů jednání a lidové zábavy, což se pro Zemana stalo charakteristickým rysem od té doby, co se v roce 2013 stal přímo zvolenou hlavou státu.

Do jaké míry sport zdegeneroval a nakolik plní svou společenskou funkci

Kde je hranice mezi funkční a parazitní společenskou strukturou?

15. 9. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Víte přece, jaký je účel vrcholového sportu a jaký smysl mají v životě rituály pro společnost (a ohňostroj jím nepochybně je). Těmito manipulacemi se prostě řídí lidé a vytvářejí se informační pole a různě egregory. To chcete rušit? Prosím jak jinak budete kanalizovat testosteronovou nadrženost a agresivitu mladých mužů ve společnosti a identifikace s kolektivem, kterou potřebují, solidním způsobem, aby se vám ta agresivita nevymkla z rukou? Jakou jinou kvalitní mužskou zábavu a iniciaci a rituály po zrušení tohoto poskytnete mladým mužům? Snad válku? Jasně, že je to manipulace a ještě se na tom vydělává. Máte ale něco náhradního?" píše Marek Beneš v reakci na články Trojí perverze profesionálního sportu a Audit nesmyslnosti. Rušit sport, ani profesionální, nemá smysl a nikdo to nepožaduje. Sport má skutečně velmi podstatnou společenskou funkci, nejen jako egregor - fetiš (rozdíl mezi těmito dvěma stavy níže). Jeho význam roste s úbytkem fyzické práce a poroste s narůstajícím volným časem, kterého máme už nyní vlastně příliš. Naplňování volného času je vlastně největší problém civilizovaného západu.

Bodláky Václava Duška

Zázraky v kocourkovském dolíčku

15. 9. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Sláva voličům, zase se netrefili. Tak nám zvolili anděla, paní Pučálková. Neříkejte, kde ho našli? U nás najdete všechno, my máme andělů vrchovatě a svatoušků dostatek. V tichém šeru kostela si vymodlíme zázraky. Netřeba příliš myslet, tvrdě pracovat, chutě pomáhat, vydatně chránit – v desateru chybí: Nepodvedeš. Vyvolení z volebního mumraje: Sie sind nicht blöd! Naopak: Die trottel sind wir! Es ist ein skandal! Jak říkáme v překrásném pohádkovém sudetském kraji. Volby v demokratické zátoce vypovídají o voličstvu nelichotivě. Poměry se nezlepšují - únava z politické nepolitiky, zklamání ze zvolených údů sociální spravedlnosti, nedokonalost práva, budoucnost zahalena v neproniknutelných mračnech - stálé masáže a koupele protivníků už skoro nikoho nezajímají. 

A přece býváme šťastní.

OSN vyzývá farmaceutické koncerny, aby snížily ceny životně důležitých léků

15. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

OSN, konkrétně panel pro přístup k léčivům, vysoce postavená expertní komise sestávající z lídrů farmaceutického průmyslu, vládních představitelů z resortu zdravotnictví a obhájců lidských práv a ustavená generálním tajemníkem OSN Ban Ki - Moonem, vyzývá vlády jednotlivých zemí, aby přehodnotily financování výzkumu a vývoje v oblasti životně důležitých léčiv. Cílem je větší globální dostupnost a možnost léčit v některých oblastech glóbu zanedbávané nemoci. "Je povinností vlád více investovat do inovací v oblasti zdravotnických technologií" tak, aby zajistily "spravedlivou odměnu pro vynálezce a zároveň zajistily, aby cena byla spravedlivá a lék dostupný."

Donald Trump možná způsobí progresi v přístupu mladých lidí k imigrantům

15. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Křivka počtu imigrantů v USA od roku 1900 připomíná písmeno U. V současnosti dosahuje podobné procentuální úrovně, jako v období mezi začátkem minulého století a první světovou válkou. Poté došlo k - procentuálnímu - propadu, nicméně imigrace je trvale jedním z hlavních politických témat. Současná mladá generace (mileniáni) jsou obecně více vstřícnější vůči imigrantům a řešení jejich integrace než jejich rodiče. Trumpova xenofobní rétorika je podle dostupných dat utvrzuje v takových postojích.

Co uděláte, když se ztratíte? Jdete toutéž cestou zpět...

Politická past příliš rychlého pokroku

15. 9. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Představte si, že jste se narodili po druhé světové válce, ve čtyřicátých, padesátých, šedesátých letech. Je dokonce tak trochu jedno, jestli to bylo v Československu, nebo na západě. Narodili jste se v době, kdy se ještě dal technologický pokrok měřit na desítky let a kdy míra adaptace na něj nepředstavovala nějaké významné nároky. Jistě, i tehdy byli lidé, kteří tak úplně nepřijali televizi a vystačili si nadále s rozhlasem, ale to bylo spíše bezproblémové staromilství. Měli jste před sebou od nějakých patnácti let narýsovanou určitou životní dráhu a odchýlit se od ní bylo spíše překvapení. Littera scripta manet, alespoň zdánlivě. Vzdělání pořád ještě jako chrám. Pevnost společenských autorit. Identita národa teprve začíná erodovat. Interpretace sociální reality podle několika málo ideologických šablon. Revolta jako problém adolescence s pomalým dopadem do papučí. Sci-fi jako sci-fi, ne jako žitý svět. Představa opakování mýtu o šťastném stáří. A tohle všechno se vám najednou rozpadá před očima v tekoucím světě, který neumíte zachytit, natož v něm surfovat. Co uděláte? Jednoduše ho odmítnete. 

Cesta k 11. září 2001 a jeho dědictví aneb neutuchající válka

15. 9. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut



Photo Credit: fieldsbmw via Compfight cc

Svět se prý po teroristických útocích, které se na půdě Spojených států odehrály před 15 lety, navždy změnil, slýchávali jsme tehdy ze všech stran. To je v jistém smyslu pravda, neboť vojenské angažmá Bílého domu v Afghánistánu a Iráku v rámci globálního tažení proti teroru se stalo předvídatelným ohniskem dalšího koloběhu násilností, jejichž dozvuky dodnes děsí svět: Strmý nárůst džihádistických útoků na celém světě ZDE, vznik a spanilá jízda teroristů z Daeše či milióny zoufalých válečných uprchlíků.

Podivná obsese Chomským

15. 9. 2016 / Lukáš Stříteský

čas čtení 2 minuty

Velice by se mi líbila opravdová debata o Chomského myšlenkách týkajících se jazyka. Bohužel nějaká bizarní touha na něj útočit (snad kvůli jiné politické ideologii) vede k tomu, že se pouze přeloží část chabě argumentovaného článku. Menším problémem stati je, že tvrdí: "kognitivní vědci opouští v houfech Chomského teorii univerzální gramatiky". Doslova "v houfech" a přitom autoři článku neuvedou jediné jméno.

Lex Babiš demokracii nezachrání

14. 9. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Andreje Babiše jsem v Britských listech mnohokrát kritizoval. Jeho pozice velkopodnikatele, vlastníka médií, vlastníka druhé nejsilnější politické strany a zároveň ministra financí je pro demokraticky uvažujícího člověka opravdu děsivá. Jenže je reálným plodem naší demokracie. Pokus o potlačení jeho brutálního střetu zájmů pomocí tzv. „lex Babiš“ přichází podivně pozdě a působí jako výraz zoufalé neschopnosti porazit Babiše ve volbách.

Babišův politický vzestup je spojen s obdobím Nečasovy vlády, která začala jako protikorupční vláda pana Čistého a která se postupně svým rozkladem stala obrazem „střev“ reálného systému české politiky. Je proto zvláštní pocit, když člověk čte patetická slova pana Kalouska, předsedy TOP09 a významného představitele Nečasovy vlády, která vyslovil u příležitosti schvalování „lex Babiš“ ve sněmovně: „Podle toho, které návrhy byly přijaty, je zřejmé a jisté, že dnes se učinil významný krok na obranu demokracie a aktivní kroky proti oligarchizaci země.“

Czech parliament: Ministers will be disallowed to own the media and to apply for public subsidies for their private firms

14. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

The MPs of the Czech parliament have approved a new version of the Czech law on conflict of interest which will make it impossible for future members of government to own newspapers, radio or TV stations. They will also be banned from applying for public subsidies for their private firms. The MPs have rejected a proposal that ministers should be banned from owning private firms while in office.

The changes were approved by 135 MPs from the Social Democratic Party, from the Christian Democratic Party, from TOP 09, from the Civic Democratic Party and from the Communist Party. There are 200 MPs in the Czech Parliament.

The new version of the conflict of interest law is directed against the Czech Deputy PM and Czech Finance Secretary Andrej Babiš who owns two leading Czech newspapers, a nationwide TV station and a nationwide radio station.

The MPs who have approved this Act of Parliament are "desperadoes who do not know the ways of the world", said Babiš. "I do not understand why someone who builds a successful firm could not get involved in politics," he continued, adding, "Internationally, the trend is quite opposite."

"Traditional political parties do not want to have successful people in politics," said MP Jaroslav Faltýnek from Babiš´s "ANO" party after the vote.

Source in Czech HERE

OSN: Asadův režim brání humanitární pomoci v příchodu do východního Aleppa

14. 9. 2016

čas čtení < 1 minuta

Navzdory dohodě o příměří brání Asadův režim vjezdu dvaceti kamionů s humanitární pomocí do východního Aleppa

Mimořádný velvyslanec OSN Staffan de Mistura poukázal na to, že podle dohody o příměří nemusejí kamiony žádat Asadův režim o svolení k vjezdu do obležené části města. Syrská vláda však varovala, že nevpustí bez svého svolení syrskou humanitární pomoc do Aleppa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak pomohl mediální oligarcha vyvolat u Čechů nenávist k uprchlíkům

14. 9. 2016

čas čtení 3 minuty

Politika ve středovýchodní Evropě je stále více řízena podniky, které jsou vlastníky sdělovacích prostředků, píše týdeník Economist

7. září 2015, pár dní poté, co se Německo rozhodlo otevřít hranice desetitisícům žadatelů o azyl, uspořádalo vedení české televize Prima schůzi se svým týmem ze zpravodajství. Na schůzi nařídila šéfredaktorka a člen správní rady televize novinářům, aby líčili uprchlíky jako nebezpečí. "Zvykem tady je, že vedení televizní stanice je Bůh a Bohu člověk neodmlouvá," říká na nahrávce ze schůze šéfredaktora TV Prima Jitka Obzinová.

"Instrukce byla, nebudeme objektivní, musíme protlačovat politickou strategii a uzavřít hranice. Migranti jsou masa lidí, ne jednotlivci," svědčil jeden přítomný novinář. "Bylo to proti všem pravidlům novinářské práce."

Jean Claude Juncker: EU čelí existenční krizi

14. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Exekutiva EU doufá, že nalezne pro členské země těmata, na něchž se budou moci dohodnout posílením infrastrukturního fondu EU na 500 miliard euro. Juncker také bude prosazovat rychlou realizaci nedávno schváleného zákona o hranici EU a o pobřežních hlídkách, které mají zajistit lepší kontrolu nad přicházejícími migranty.

Avšak jedovatá diplomatická přestřelka mezi Lucemburskem a Maďarskem ohledně maďarského zacházení s uprchlíky dokazuje, jak obtížné bude dosáhnout dohody o uprchlické krizi. Nejméně 3169 lidí zahynulo utopením během prvních osmi měsíců roku 2016 ve snaze dostat se do Evropy.

Juncker promluví proti násilí a diskriminaci a zmíní se o vraždě polského dělníka v anglickém městě Harlow.

V dopise 27 členským zemím EU píše prezident Evropské rady Donald Tusk, že "je pravda, že britští aktivisté za brexit používali falešných argumentů a nepřijatelných generalizací", avšak britské hlasování pro brexit bylo také "zoufalým pokusem zodpovědět otázky, které si miliony Evropanů kladou denně". Tusk tím míní pohraniční kontroly a boj proti terorismu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Přivírá Západ oči nad kurdskými zločiny?

14. 9. 2016

čas čtení 2 minuty


Spojené státy otevřeně podporují několik ozbrojených skupin, kterou jsou součástí konfliktů zuřících c Sýrii a Iráku, protože je považují za nejlepší - a jedinou - možnost, jak porazit Islámský stát. Ale tyto skupiny nemají ani zdaleka čistý rejstřík.

Dotace z EU vs. výdělky firem aneb amatérská lekce z kapitalismu

15. 9. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 7 minut

Česká republika v roce 2014 přijala od Evropské unie 75,3 miliardy korun. A to po odečtení odvodů do unie a stala se tak čistým příjemcem finanční pomoci. Tento argument je spojen s propagandou, že bez Evropské unie bychom byli jen chudinskou čtvrtí světa. Nicméně podíváme-li se na fakta z jiné strany, ve stejném roce získaly na tržbách zahraniční firmy působící v České republice tyto sumy: Škoda Auto – 299 miliard, RWE – 146 miliard, Foxconn – 119 miliard, Hyundai – 106 miliard, Kaufland – 55 miliard, Continental – 51 miliard, E.on Energie – 48 miliard, Česká spořitelna – 41 miliard, Toyota – 39 miliard, Siemens – 34 miliard, Česká pojišťovna – 32 miliard, Kooperativa pojišťovna – 31 miliard, ČSOB – 31 miliard. Dohromady celkem obrat 1032 miliard Kč. Všechny tyto firmy mají sídlo v zahraničí.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za srpen 2016

16. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

V srpnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 481,11 Kč.    Příjem z reklamy byl 44 937 Kč.

Zůstatek byl koncem srpna  2016 102 858,39 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
44000