Respekt parafrázuje Britské listy, bohužel bez udání zdroje

14. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Posuďte sami:

Britské listy 8. ledna 2015: Juan Cole, Vyostřování protikladů: Proč al-Kajdá zaútočila na satiriky v Paříži

Respekt 10. ledna 2015: "Přední expert na Blízký východ Juan Cole napsal minulý týden velmi podnětný text, ve kterém připomíná, že ve Francii, kde žije šedesát šest milionů lidí, je pět milionů muslimů. Pouze třetina z nich však má zájem o náboženství. Cole píše, že “al-Káida usiluje o to mentálně kolonizovat francouzské muslimy, ale naráží na zeď nezájmu“. (...) Atd., delší citace z výše zveřejněného textu v BL."

Zdroj RESPEKT

Britské listy 9. ledna 2015:

"' Odpravili vlastního. Vzdávající se policista, kterého dorazili na zemi, byl muslim,' píší naprosto neuvěřitelně rasisticky Novinky.cz, které nedokážou pochopit, že člověk je člověk, a že je obscénní dělit lidi na Čechy, Rusy, Romy nebo Araby, nebo je kategorizovat podle náboženství. Teď právě kulminuje onen dlouholetý rasismus českého tisku, kdy novináři psali ' Rom ukradl kolo' ' Ukrajinec se opil' a bezdůvodně, jen z rasistických kategorizačních důvodů, zdůrazňovali u každého pachatele jeho trestného činu jeho etnicitu, národnost anebo náboženskou příslušnost."

Zdroj: Jan Čulík, Počkejte, nejsou čeští islamofobní křiklouni tak trochu jako ti "muslimští" extremisté?

Respekt 10. ledna 2015:

"Zpravodajský server Novinky.cz publikoval minulý týden nechutný titulek: “Odpravili vlastního. Vzdávající se policista, kterého dorazili na zemi, byl muslim“. Ne, tak to není, teroristé odpravili našeho. Zavraždili Evropana, který sloužil své zemi, aby chránil životy nás všech. Pokud se začneme dělit, propadne se starý kontinent do spirály nenávisti a války."

Zdroj RESPEKT

Zajímavé ovšem je, že komentátor Respektu nepochopil argumentaci Britských listů. My argumentujeme, že dělit lidi na "naše" a nepřátelské "jiné" je obscénní. Komentátor Respektu tyto kategorie, stejně jako Novinky.cz, dodržuje. Jen argumentuje, že zavražděný policista nepatří do kategorie "jiných, zlých" ale do kategorie "nás, dobrých". Pozoruhodné.

Na citacích samozřejmě není nic špatného, jsme potěšeni, že Respekt dál šíří myšlenky z Britských listů. Jen snad by se dalo namítnout to, že bývalo poctivým novinářským zvykem uvádět zdroj.

0
Vytisknout
9521

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2015