V Arménii vypukly protiruské protesty

16. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V Arménii vypukly protiruské demonstrace kvůli vojákovi Valeriji Pěrmjakovovi ze základny v Gjumri, který je podezřelý z vraždy arménské rodiny. Představitelé arménské veřejnosti, církve a opozice žádají vydání podezřelého arménským orgánům. Voják se nachází na území 102. vojenské základny, kde je údajně ruskými orgány zadržován.

Příčinou protestů je násilná smrt šesti osob včetně dvouletého děvčátka, k níž došlo v Gjumri ráno 12. ledna. Podezřelým z činu je ruský voják, který byl zadržen při pokusu o překročení hranice s Tureckem. Při výslechu se k činu přiznal.

Proti demonstrantům, kteří se snažili dojít k budově ruského konzulátu v Gjumri, večer zasáhla policie a speciální jednotky ministerstva vnitra. Došlo k násilí a jsou hlášeni ranění. Podle posledních dostupných zpráv bylo zraněno 15 osob, z toho 3 těžce. Mezi zraněnými je 5 policistů. Více než 10 osob bylo zadrženo.

Demonstranti nyní požadují videozáznam, který by dokázal, že podezřelý neopustil území Arménie, a převezení podezřelého do arménské vyšetřovací vazby. Účastníci akce kromě toho adresovali úřadům ultimátum. Žádají, aby prezident, premiér, předseda parlamentu a náčelník policie neprodleně přijeli do Gjumri. V opačném případě budou žádat jejich odvolání.

Další akce probíhá v hlavním městě Jerevanu. Lidé vyšli na náměstí Svobody v centru, aby zde zapálili svíčky na památku zemřelých. Přestože šlo o pokojný protest, při němž nebyla vyvolávána žádná hesla, bylo zadrženo několik desítek osob. Policie tvrdí, že na náměstí mohli být ozbrojenci.

Vyšetřování vraždy provádějí ruské orgány a arménská prokuratura tvrdí, že podle ruské ústavy nemůže být občan Ruské federace předán vládě jiného státu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v ruštině: ZDE

ZDE

0
Vytisknout
10415

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2015