V Drážďanech zavraždili dvacetiletého přistěhovalce

V Německu sílí ultrapravice

15. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní antiislámské hnutí Pegida a teroristické útoky polarizují Německo. Do ulic tam vyšly tisíce občanů na prostest proti rasismu a na podporu svobody projevu. Avšak objevují se znepokojující signály, že sílí protipřistěhovalecká xenofobie.

V pondělí se v Německu konaly demonstrace, jichž se účastnilo asi 100 000 lidí. Ti vyjadřovali podporu obětem útoků na časopis Charlie Hebdo a odsuzovali nesnášenlivost. Avšak protiislámské hnutí Pegida shromáždilo v Drážďanech 25 000 svých stoupenců. Další demonstrace Pegidy se mají konat v Kolíně nad Rýnem.

Kancléřka Angela Merkelová a německý prezident Joachim Gauck jako první odsoudili útoky na časopis Charlie Hebdo a odmítli Pegidu - hnutí Vlasteneckých Evropanů proti islamizaci Západu - jako seskupení lidí "s nenávistí ve svých srdcích".

V Drážďanech však byl nyní hoteliér donucen vzdát se plánu otevřít ubytovnu pro žadatele o azyl, poté, co se stal terčem ostrých verbálních útoků na internetu a poté, co jeho nemovitost byla počárána rasistickými nápisy.

V pondělí byl také v Drážďanech nalezen mrtvý dvacetiletý žadatel o azyl z Eritrei. Utrpěl vážná zranění na krku a na ramenou. Policie případ vyšetřuje jako vraždu.

"Lidi s námi zacházejí jako s nepřáteli. Vidíme nenávist v jejich očích. Potřebujeme ochranu," vyjádřil se jeden žadatel o azyl.

Pondělní účastníci demonstrace Pegidy v Drážďanech používali výrazu “Lügenpresse” - "Lhářský tisk" - jehož používala ve třicátých letech dvacátého století Hitlerova NSDAP.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12228

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2015