Saúdská Arábie odsoudila bloggera k 1000 ranám bičem

14. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Raifovi Badawimu, saúdskému liberálu odsouzenému za to, že vydával blog s názvem Svobodní saúdští liberálové, bylo oznámeno, že v pátek podstoupí druhou sérii bičování. Napodruhé dostane 50 ran bičem, a toto bičování bude každý týden pokračovat ještě devatenáctkrát. Badawi byl za vydávání blogu také odsouzen na deset let do vězení. Zesměšnil prý v něm saúdskou náboženskou policii. Původně měl být souzen za odpadlictví od víry, což se v Saúdské Arábii trestá smrtí.

Spojené státy, Británie a další západní vlády požadují, aby byl trest zrušen, avšak nepodnikly proti Saúdské Arábii žádné diplomatické akce. Organizace Amnesty International naléhala ve středu na britskou vládu, aby ve prospěch Badawiho intervenovala. Saúdská Arábie protesty zcela ignoruje.

Badwiho manželka Ensaf Haidar, která je nyní v Kanadě, uvedla, že se obává, že její manžel druhou sérii bičování nepřežije. "Raif mi řekl, že má po prvním bičování velké bolesti," sdělila Amnesty International.

První série bičování vyvolala obrovskou pozornost a hněv, protože následovalo po masakru v redakci pařížského časopisu Charlie Hebdo a po intenzivní diskusi o svobodě projevu a o právu publikovat karikatury proroka Mohameda. Saúdská Arábie masakr v Paříži veřejně odsoudila.

Britští ministři "právem oslavují svobodu projevu v Paříži či v Londýně, avšak najednou ztratili řeč, když jde o nutnost otevřeně a přímo odsoudit úřady v Rijádu," řekla Kate Allenová, ředitelka Amnesty International v Británii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9821

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2015