Tárik Ramadán: Dvojí standard pro svobodu slova

14. 1. 2015

čas čtení 1 minuta



Západní vlády ukazují na muslimy a požadují od nich omluvu za teroristický čin v Paříži, ale přitom nesou odpovědnost za miliony mrtvých, kteří zemřeli v důsledku jejich politiky. Životy Arabů či muslimů mají nižší hodnotu než životy lidí ze západu.

Televize al-Džazíra odvysílala den po útocích v Paříži rozhovor s Tárikem Ramadánem, odborníkem na současná islámská studia z Oxford University. Ramadán krom jiného v rozhovoru uvádí, že útoky povedou k další vlně islamofobie, kterou nevnímá jen u krajně pravicových stran, ale i u stran tradičních, tvořících politickou normu. I u těchto stran se střetává s „islamizací“ problému a tento diskurz se ve veřejném prostoru „normalizuje“. Krom toho poukazuje na fakt, že když před několika lety uveřejnil týdeník Charlie Hebdo karikaturu namířenou proti Židům, byl za to karikaturista vyhozen.

Ramadán se tedy ptá, zda neuplatňujeme dvojí metr pro posuzování svobody slova. Zároveň dodává, že mu nevadí otevřená kritika islámu, naopak ji vítá. Domnívá se, že evropští muslimové by měli daleko více mluvit o svých hodnotových principech a daleko více dávat najevo např. to, že svoboda slova není v rozporu s jejich vírou. Tárik Ramadán mimochodem poukazuje na fakt, že ve stejném okamžiku bylo – ze stejných důvodů – zabito sto lidí v Iráku či Sýrii, přičemž emocionální reakce západních médií je naprosto nesrovnatelná.

Rozhovor v angličtiněZDE

.

0
Vytisknout
11002

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2015