Britská rozvědka léta špehovala dva slavné historiky

24. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

"Vypadá jako komunista, ale jeho zavazadla neobsahovala žádnou podvratnou literaturu."

Z policejní zprávy o historikovi Christopheru Hillovi.

Britská rozvědka MI5 shromáždila obrovské množství dokumentů o britských historicích Ericu Hobsbawmovi a Christopheru Hillovi, kteří byli kdysi členy britské komunistické strany. Christopher Hill byl slavný historik, zabývající se anglickou občanskou válkou v 17. století.

Oba vědci byli desítky let terčem sledování tajné policie. Britští tajní policisté z MI5 odposlouchávali a nahrávali jejich telefonní rozhovory, četli jejich soukromou korespondenci a monitorovali jejich kontalky. Dohled poskytl MI5 více informací o soukromém životě obou historiků než o jakékoliv skutečné hrozbě britské bezpečnosti.

Vyplývá to z dokumentace, kterou v pátek zveřejnil britský Národní archiv. MI5 a její nejvyšší činitelé tajně sledovali osobní i profesní činnosti komunistů i osob, podezřívaných ze sympatií ke komunismu, od doby před začátkem studené války. Z dokumentace také vyplývá, že MI5 vedla špehovací spis na známého oxfordského profesora A.J.P. Taylora, na spisovatelku Iris Murdochovou a na morální filozofku Mary Warnockovou poté, co oni a Christopher Hill podepsali dopis, podporující demonstraci proti jaderným zbraním, která se konala r. 1959.

Lady Warnocková sdělila listu Guardian ve čtvrtek večer: "Ráda bych se do toho svého spisu podívala, zajímá mě, co považovali za podezřelé. Jsem naprosto ohromena, a do určité míry dokonce poctěna."

Historiku Hobsbawmovi, který zemřel r. 2012, byla odmítnuta jeho žádost z doby před pěti lety, aby mu byl zpřístupněn jeho špehovací spis. Mnoho pasáží, často celé stránky, v Hobsbawmově spisu zůstávají začerněny a celá jedna jeho složka je stále ještě "dočasně nepřístupná". Dokumentace zahrnuje dlouhé seznamy jmen a adres osob, jimž Hobsbawm a Hill psali dopisy.

Z dokumentace vyplývá, že MI5 často četla až 10 dopisů denně. Tajní agenti MI5 zároveň tajně zaznamenávali telefonní rozhovory a schůzky sledovaných historiků.

Hobsbawma, který se stal jedním z nejrespektovanějších britských historiků a Tony Blair mu dal státní vyznamenání Companion of Honour, sledovala MI5 od roku 1942, kdy on a jeho 38 kolegů bylo charakterizováno jako "zjevní členové Komunistické strany Británie". I když MI5 dospěla k závěru, že Hobsbawm meprovádí žádnou podvratnou činnost, šéfové MI5 pochybovali, že by kdy byl použitelný jako britský špion, a zabránili mu, aby se stal členem oddělení pro politickou výzvědnou činnost na britském ministerstvu zahraničí.

V červenci 1945 poznamenal jeden pracovník MI5: "Jelikož je známo, že má kontakty s komunisty, zajímá mě jeho osobní korespondence."

Podrobnosti v angličtině+ ZDE

0
Vytisknout
8970

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2014