Ukrajina: Ostřelování ohrožuje křehké příměří

8. 9. 2014

čas čtení 5 minut

Obě strany se navzájem obviňují z porušování příměří. Boje se soustřeďují na přístav Mariupol

Bombardování a střelba na východní Ukrajině v neděli ohrožovaly křehké příměří, schválené v pátek. Obě strany se navzájem obviňovaly z porušování příměří. V městě Mariupol byla v noci usmrcena jedna žena. Mariupol je dosud v rukou ukrajinských jednotek, avšak připravuje se na útok vzbouřeneckých sil.

Jeden velitel z Azovského praporu, což je skupina dobrovolnických bojovníků z ultrapravicovými názory, která brání Mariupol, sdělil deníku Guardian, že podle jeho informací dělostřeleckou palbou na jedno ukrajinské kontrolní stanoviště usmrceno a zraněno několik vojáků.

"Ostřelují nás od samého začátku příměří a nyní, když jsme zaznamenali ztráty, naše dělostřelectvo začíná palbu opětovat," řekl a požadoval telefonicky od armádního generála dělostřeleckou podporu. "Považujte příměří za skončené."

Údaje o obětech nebyly potvrzeny.

Jurij Lycenko, poradce ukrajinského prezidenta Petra Porošena, tvrdil, že pět zemí NATO - USA, Francie, Itále, Polsko a Norsko - přislíbily na summitu NATO ve Walesu Ukrajině zbraně a vojenské poradce.

Tři z pěti těchto zemí okamžitě takovou dohodu popřely. Činitel z italského ministerstva obrany sdělil tiskové kanceláři Reuters, že tato informace je nesprávná a že Itálie plánuje poskytnout Ukrajině pouze neletální pomoc, jako hemly a neprůstřelné vesty.

V neděli zveřejnila OSCE podrobnosti mírového plánu, který byl schválen během rozhovorů v Minsku mezi Kyjevem a vzbouřeneckými regionu Luhansku a Doněcku. OSCE se na rozhovorech podílela.

Kyjev a separatističtí vzbouřenci podepsali plán o 12 bodech, jehož součástí je příměří, výměna všech vězňů a decentralizace moci pro východní regiony. Součástí plánu je, že Doněck a Luhansk zůstanou na Ukrajině, i když zástupci separatistických vlád tvrdí, že stále požadují plnou nezávislost na Kyjevu.

Analytikové spekulují, že Rusko zřejmě chce vytvořit na východní Ukrajině samostatný státeček, jemuž oficiálně bude vládnout Kyjev, avšak bude mít tolik autonomie, že mu Rusko bude moci vládnout jako ruskému protektorátu.

V Doněcku prý bylo v neděli propuštěno 15 ukrajinských válečných zajatců, avšak vzbouřenci vězní podle odhadů až 700-800 válečných zajatců a ukrajinské jednotky asi 200. Očekává se, že k plné výměně zajatců dojde bezprostředně, avšak ani jedna strana konfliktu o tom neposkytla podrobnosti.

V sobotu příměří bylo víceméně dodržováno, avšak v noci ze soboty na neděli docházelo k tvrdému ostřelování předměstí Mariupolu. Oficiální účet doněckých vzbouřenců na Twitteru oznámil, že vzbouřenecké jednotky "dobývají Mariupolu", avšak posléze informoval, že jen "reagují na ukrajinské provokace".

Městské úřady v Mariupolu uvedly, že dělostřeleckým ostřelováním byla usmrcena jedna žena. Avšak svědci konstatovali, že žena zemřela, když automobil, v němž cestovala se stal uvnitř města terčem střelby z ručních zbraní. Není jasné, kdo ženu usmrtil, avšak ke střelbě došlo v oblasti, kterou plně kontrolují ukrajinské a dobrovolnické jednotky.

K výbuchům docházelo i v Doněcku, kde vzbouřenci ovládají město, ale ukrajinská vláda ovládá letiště. I zde obviňovaly obě strany tu druhou z porušení příměří.

Vzbouřenci také ovládají město Novoazovsk, nedaleko hranice s Ruskem, které bylo dobyto před čtrnácti dny se zjevnou podporou ruské armády. Odtud vzbouřenecké jednotky postoupily směrem k Mariupolu a při krutých bojích v pátek tam obě strany zaznamenaly oběti.

Zdroj v Azovském praporu uvedl, že je přesvědčen, že proruské jednotky nyní nemají dostatečné množství sil k plnému útoku ma Mariupol, ale dodal, že je přesvědčen, že se útok plánuje na dobu tak za 10-15 dnů. Dodal, že ukrajinské jednotky město budou pevně bránit, což by znamenalo kruté boje, pokud by se proruské jednotky pokusily dobýt Mariupolu.

Zdroj uvedl, že je zřejmé, že se na bojích podílí více pravidelných ruských vojenských jednotek. Dříve, uvedl, bojovala ukrajinská armáda "proti zemědělcům, kteří utekli při prvním zvuku střelby", kdežto v posledních týdnech bojuje proti "dobře vyzbrojeným bojovníkům, kteří používají regulérní vojenské taktiky".

Moskva popřela, že vysílá na Ukrajinu své vojenské jednotky a dodala, že ruští vojáci, kteří tam bojují, se tam buď "ztratili", anebo jsou "na dovolené".

Amnesty International uvedla o víkendu, že jak ukrajinské, tak separatistické jednotkly páchají válečné zločiny a obvinila Rusko, že podporuje separatistickou zločinnost. "Všechny strany v tomto konfliktu naprosto ignorují bezpečí civilistů a tvrdě porušují své mezinárodní závazky," konstatoval Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International. V ukrajinském konfliktu dosud zahynulo více než 2000 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6711

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2014