O aroganci některých Čechů vůči Ukrajincům

7. 9. 2014 / František Řezáč, Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Píše František Řezáč:

Po letech bombardování, vysílání "poradců" a pak pravidelné armády se ukázalo, že intervence ve Vietnamu byla chyba. Komunisté ze severu se stejně prosadili v celé zemi a Saigon se jmenuje Ho Či Minhovo město.

Po letech blokády, marného pokusu o vylodění, bojkotu a sankcí se ukázalo, že komunistický režim na Kubě má kočičí život a může být a je příkladem pro země na jih od Rio Grande. Byla to chyba.

Po letech přímé i nepřímé podpory různých ultrapravicových pučistů v Nikaragui, Guatemale, Grenadě a kde všude ještě se stejně v těchto i dalších zemích nemalého významu (Venezuela, Bolívie) uhnízdily levicové prokubánské režimy. Kde se stala chyba?

Intervence v Afghánistánu, zbytečné otevření druhé fronty v Iráku pod falešnou záminkou, Arabské jaro, otevírající prostor islamistickým extrémistům v Egyptě, Libyi, Sýrii a jinde. Kde je chyba?

Oranžová revoluce, Majdan, občanská válka. Na co? NATO!

Jsem zvědav, kdy se doslechnu a dočtu, že se vlastně také na Ukrajině stala chyba. Možná už se to ví k kuloárech teď.

Jenže strejcové a tety, kteří vyhánějí lidi do ulic a pak na frontu, to přiznají, až budou v důchodu a možná budou radit těm mladším. Já bych je hnal klackem už teď. Čím dřív, tím líp...

Poznamenává Jan Čulík:

Pane Řezáči,

myslím, že ve vašem uvažování je určité pohrdání vůči normálním lidem.

Měl byste vědět, že motivací k revoluci na Ukrajině, jak v Kyjevě, tak v Donbasu, byla hluboká nespokojenost s podvodníky a mafiány, kteří zemi rozkrádali. Na západě země i na východě.

Bohužel, lidové rozhořčení (které na západě se do určité míry jistě snažili ovlivňovat z USA, ale kdyby to rozhořčení nebylo, penězi revoluci nevyvoláte) bylo, podobně jako v ČR po roce 1989, ukradeno zločinci a manipulátory a Ruskem, které nemůže přenést přes srdce, že by ztratilo vliv na zemi prostřednictvím svých bílých koní, rozkrádajících mafiánů, jako byl Janukovyč.

Britské listy přinesly o tomto stavu věcí četná svědectví. Přečtěte si ten článek "Zabijte je všechny":

Z Donbasu to ale vypadá, že místní obyvatelstvo se pokusilo převzít věci do svých rukou, jenže pak moc převzala armáda. "Je mi těch lidí líto," řekla jedna paní ze Slavjansku. "Chtěli věci změnit, ale tím si přivedli do baráku nepřítele." Tím měla na mysli Rusko. Mohla tím mít ale klidně na mysli i Ukrajinu.

Proč si myslíte, že Ukrajinci jsou jen Západem a Ruskem zmanipulovatelní blbci?

Tohle je mocenská záležitost.

Fascinuje mě, že někteří Češi, kteří by snad měli mít z historických důvodů ostražitost vůči mocnosti, která z československého státu odkrojila velkou část území (Sudety) zcela bagatelizují skutečnost, že sousední mocnost v rozporu s mezinárodním právem ukradla postatnou část cizího území a nyní usiluje o to obdobným krokem zbytek země destabilizovat. To samozřejmě neomlouvá kyjevskou vládu, která na ochranu celistvosti území své země začala vojensky zasahovat primitivně a brutálně a nekompetentně.

0
Vytisknout
11432

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2014