Jak Spojené státy sledují evropské spojence

1. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Americké zpravodajské služby špehují misi EU v New Yorku a velvyslanectví ve Washingtonu. Nový utajovaný dokument získaný prostřednictvím Edwarda Snowdena ukazuje, že sledováno je 38 různých diplomatických budov. Mimořádně široké je spektrum metod, od softwarových "štěnic" v elektronické komunikaci přes napíchnutí kabelů a k zachycování vysílání speciálními anténami.

Vedle tradičních ideologických protivníků z citlivých blízkovýchodních zemí zahrnuje seznam cílů objekty náležející Evropské unii, francouzské, italské a řecké velvyslanectví, stejně jako řadu dalších amerických spojenců včetně Japonska, Mexika, Jižní Korey, Indie a Turecka. Dokumenty ze září 2010 se nezmiňují o Velké Británii, Německu nebo dalších západoevropských státech.

Jedna ze zmíněných metod špionáže nese název Dropmire a podle dokumentu z roku 2007 byla aplikována na zařízení komerčně dostupné šifrovací zařízení Cryptofax na velvyslanectví EU ve Washingtonu. Zařízení je zde využíváno k odesílání depeší na ministerstva zahraničí v evropských hlavních městech.

Podle dokumentů se zdá, že cílem sledování objektu EU ve Washingtonu bylo sledování interních informací o politických sporech ohledně globálních témat a dalších neshodách mezi členskými státy.

Nové odhalení přichází v okamžiku, kdy došlo ke zhoršení diplomatických vztahů mezi EU a USA kvůli důkazům o dalších formách sledování odhalených již dříve Snowdenem.

Německá ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusser-Schnarrenberger žádá od Američanů vysvětlení, a tvrdí, že pokud se informace potvrdí, americké jednání "připomínalo akce nepřátel během studené války".

Německý list Der Spiegel o víkendu informoval, že terčem sledování byla v Bruselu i budova Justus Lipsius, sídlo EU, kde se konají summity a ministerská setkání, a že se realizovalo z nedalekého objektu štábu NATO.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11050

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2013