Ekvádorský prezident: Edward Snowden "nemůže opustit Moskvu"

1. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Edward Snowden je údajně "v péči ruských orgánů" a nemůže opustit prostory moskevského mezinárodního letiště bez jejich souhlasu, sdělil v neděli ekvádorský prezident Rafael Correa agentuře Associated Press. Signalizoval tak klesající šance na to, že by Snowden mohl získat v jeho zemi politický azyl.

Ruský prezident Vladimir Putin se od příletu Snowdena do Moskvy o minulém víkendu od celé kauzy distancuje. Nicméně Correa označil právě Rusko za naprostého strůjce Snowdenova osudu.

Putin trvá na tom, že třicetiletý bývalý zaměstnanec služby NSA zůstává v tranzitní zóně letiště Šeremetěvo a protože legálně nevstoupil na ruské území, není pod kontrolou ruských orgánů.

Nicméně Kreml také v neděli prohlásil, že vezme v úvahu veřejné mínění a názory lidskoprávních aktivistů, což nepřímo signalizuje, že by mohl uvažovat o udělení azylu v Rusku.

"Je to na rozhodnutí ruských orgánů", sdělil Correa AP. "Nemá pas. Neznám ruské zákony, nevím, zda může opustit letiště, ale vidím, že nemůže. V tuto chvíli je v péči ruských orgánů. Pokud dorazí na ekvádorské velvyslanectví, budeme se jeho žádostí o azyl zabývat."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9641

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2013