Egypt: Armáda pozastavuje platnost ústavy, vytvoří přechodnou vládu, vyhlásí nové prezidentské volby

3. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Hlavní velitel ozbrojených sil generál Abdal Fattáh al-Sisi oznámil sesazení prezidenta Mursího. Ten se již několik dní nezdržuje v prezidentském paláci, ale v objektu velitelství Prezidentské gardy v centru Káhiry. Armáda pozastavuje platnost nové ústavy, sestaví přechodnou vládu v čele s generálem a deklaruje úmysl dovést zemi k předčasným prezidentským volbám. Prezidentský úřad bude "dočasně" řídit předseda ústavního soudu Adlí Mahmúd.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Spojené státy přiznaly, že "byly v kontaktu s řadou zemí ohledně možného letu Edwarda Snowdena"

3. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

  • Bolivijský velvyslanec u OSN uvedl, že jeho země podá oficiální stížnost v OSN kvůli "únosu" bolivijského prezidenta. Celá řada jihoamerických zemí vyjádřila rozhořčení nad incidentem, kdy bylo letadlo s bolivijským prezidentem donuceno přistát ve Vídni. Incident odsoudila i argentinská prezidentka Cristina Kirchner a Rafael Correa, prezident Ekvádoru. V jižní Americe sílí vážné znepokojení nad tím, jak Spojené státy terorizují jiné země ohledně případu Edwarda Snowdena.
  • Americká vláda přiznala, že byla v kontaktu s jinými zeměmi ohledně možných letů letadel, na jejichž palubě by mohl být Edward Snowden. Sdělilo to americké ministerstvo zahraničí.
  • Odposlouchávací zařízení nalezli Ekvádorci na svém velvyslanectví v Londýně dne 17. června, v době, kdy Julian Assange poskytoval rady americkému whistleblowerovi Edwardu Snowdenovi, jak se dostat z Hongkongu. List Guardian uvádí, že odposlouchávání musela schválit britská konzervativní minstryně Theresa Mayová.
  • Bolivijský prezident Eva Morales uvedl, že nucená zastávka jeho prezidentského letadla ve Vídni na cestě domů z Moskvy na základě nepodloženého obvinění, že je na palubě whistleblower Edward Snowden, byla "pokusem mě zastrašit a potrestat".
  • Deník Guardian cituje informace od jednoho bolivijského inženýra, žijícího v Mnichově o tom, jak reaguje Bolívie na incident, kdy bylo bolivijské letadlo s prezidentem donuceno přistát ve Vídni: "Udělali to, protože je Bolívie malá země. Žádná země by se něco takového neodvážila udělat Číně či Rusku, protože takový stupidní čin by mohl být důvodem k válce. Není pro to omluvy: Je ignorantstvím, pokud někdo přijímá a hájí takový čin. Naštěstí se většina Evropanů za tento čin stydí a to se dočtete ve většině deníků v Evropě," řekl deniku Guardian Ronald Guzman.
  • Index on Censorship, známý mezinárodní časopis se sídlem v Londýně, bojující proti potlačování svobody slova, vyzval členské země Evropské unie, aby splnily své závazky na ochranu svobody slova. Generální ředitelka listy Kirsty Hughesová uvedla: "Členové Evropské unie mají povinnost ochraňovat svobodu projevu a neměly by zasahovat do práva jednotlivců usilovat o získání azylu. Edward Snowden je whistleblower, jehož práva na svobodu projevu musejí být chráněna a nesmějí být kriminalizována."
  • Latinskoamerické země dnes plánují krizové zasedání, na němž se bude jednat o tom, že bolivijský prezidentský speciál s bolivijským prezidentem Evo Moralesem byl nucen přistát ve Vídni, sdělil bolivijský velvyslanec v OSN tiskové kanceláři Reuters.
  • Christophe Deloire, generální tajemník organizace Reportéři bez hranic a zakladatel WikiLeaks Julian Assange podepsali redakční komentář, který dnes vyšel v deníku Le Monde, požadující, aby členské země EU poskytly ochranu Edwardu Snowdenovi. V komentáři se praví: "12. října 2012 získala Evropská unie Nobelovu cenu míru za to, že přispívá k míru a smíření, demokracii a lidským právům v Evropě. EU by měla dokázat, že si této ceny zaslouží a měla by projevit vůli na obranu svobody informací, bez ohledu na strach z politického nátlaku od svého takzvaného nejbližšího spojence, Spojených států. (...) Tento mladý muž zůstane i nadále v transitní zóně na moskevském letišti, pokud evropské země opustí své zásady i hlavní důvod existence Evropské unie. Diplomatické protesty zůstanou prázdným gestem, pokud osoba, která zveřejnila informace, bude i nadále izolována a opuštěna."
  • Jednotlivé členské země EU mají právo odmítnout přelet přes své území, ale není jasné, proč Francie a Portugalsko zrušily právo přeleto pro letadlo s bolivijským prezidentem, uvedla mluvčí Evropské komise.
  • Bolivijský velvyslanec u OSN Sacha Lorenti zdůraznil, že rozhodnutí Rakouska, aby jeho policisté vstoupili do letadla bolivijského prezidenta, bylo aktem agrese a porušením mezinárodního práva. Náměstek rakouského kancléře Michael Spidelegger tvrdil, že prezident Morales souhlasil s "dobrovolnou prohlídkou letadla".
  • Morales odletěl z Vídně do Bolívie, avšak bolivijský velvyslanec u OSN v New Yorku uvedl, že odmítnutí povolit prezidentskému speciálu proletět vzdušným prostorem několika evropských zemím bylo aktem agrese, který by měl mít následky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Egypt: Tanky na náměstí Tahrír, armáda kontroluje dva mosty přes Nil

3. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Očekávané prohlášení armády po vypršení ultimáta je stále nedostupné.

Mezitím podle svědků z řad obyvatel na náměstí Tahrír, které je centrem protivládních demonstrací, dorazily tanky a armáda kontroluje už nejméně dva velké mosty přes Nil.

V ulicích se pohybují obrněná vozidla a dochází ke střelbě z ručních zbraní do vzduchu.

Prezidentu Mursímu bylo nařízeno domácí vězení, ale podle informací západních médií se nachází stále na velitelství Republikánské gardy, které obklopují davy jeho příznivců. V blízkosti objektu se shromažďují ozbrojené jednotky. Armáda vydala také zákaz vycestování do zahraničí pro všechny představitele islamistických stran.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Kam potáhne evropská armáda?

3. 7. 2013 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Miloš Zeman o sobě i dnes tvrdí, že je prognostik. Tedy muž, který -- mimo jiné -- vidí do budoucnosti. Když však minulý týden promluvil na Humboldtově universitě v Berlíně a přednesl -- šlo o projev v řadě Řečí o Evropě - také svou myšlenku (návrh, nikoli prognózu) o evropské armádě, o její budoucnosti se nezmínil. Hovořil pouze o svém "snu". Možná se domníval, že svou reputaci jako Evropana tak dostatečně potvrdil. Poněvadž ovšem Evropanů je dvanáct do tuctu, museli bychom vědět více, abychom jej v tomto ohledu správně zařadili.

Egypt: Ultimátum vypršelo, čeká se na postup armády

3. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Poté, co vypršelo armádní ultimátum a prezident Mursí odmítl dohodu s opozicí, čeká se na další postup armády, která jedná s opozičními stranami. Nejvyšší velení armády oznámilo, že je připraveno zemřít při obraně Egypťanů proti "teroristům a bláznům". Prezident Mursí vystoupil ve státní televizi a prohlásil, že se nepodřídí diktátu a zůstává legitimním zvoleným představitelem země. Nejméně šestnáct osob z řad jeho příznivců dnes zemřelo, když se dostali pod palbu neznámých útočníků.

Podle tvrzení islamistů se v ulicích Káhiry pohybují tanky. Prohlášení velení ozbrojených sil se očekává v nejbližších minutách. Armáda obsadila budovu státní televize.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Nejzápadnější český politik

3. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Omlouvám se Vítu Bártovi. Po odhalení skandálu s firmou ABL ohledně odposlechů jsem ho považoval za mírně řečeno neslušného člověka. Poslední události mě však přesvědčily o tom, že jeho konání je "západním" standardem. Vít Bárta je nejzápadnější a tudíž nejslušnější politik, píše Michal Crhonek.

Toť vše!

P.S. Jenom už nevím čemu věřit. Posledních dvacet let jsem žil v přesvědčení, že tzv. západní země mají v sobě alespoň kapku slušnosti -- tedy míněno k sobě samým a svým občanům. Každá slušnost se ovšem mění a posouvá.

Státní pirátství v evropském vzdušném prostoru

3. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Bolívie reagovala zuřivě, že prezidentský speciál, jímž se vracel do vlasti z konference v Moskvě bolivijský prezident Evo Morales byl donucen přistát ve Vídni, protože Amerika podezřívala, že je na palubě i americký whistleblower Edward Snowden.

Francie a Portugalsko jsou obviňovány, že odebraly bolivijskému prezidentskému speciálu právo přeletu přes své výsostné území v důsledku nátlaku USA.

Činitelé v Rakousku i v Bolívii sdělili, že Snowden v letadle nebyl. Bolivijský ministr zahraničí David Choquehuanca zdůraznil: "Nevíme, kdo si vymyslel tuto lež. Chceme před mezinárodním společenstvím odsoudit tuto nespravedlnost, která se stala letadlu prezidenta Evo Moralese."

Středa 3.7. 11.20: Francie a Španělsko nyní tvrdí, že prý přelet Moralesovu speciálu přes jejich území nezakázaly. Deník Guardian má však z Holandska nahrávku rozhovoru bolivijského pilota letadla s leteckými dispečery, z které možná vyplývá, že Bolivijci v letadle důvodně usoudili, že zákaz přeletu byl vydán. Podrobnosti rozvíjející se zuřivé kontroverze v angličtině ZDE

Egyptská armáda plánuje, co po Mursím

3. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Egyptská armáda zpracovává plány na odstranění prezidenta Muhammada Mursího a zrušení ústavy, poté co dnes vyprší ultimátum, které dala znepřátelným stranám politického konfliktu.

Let bolivijského prezidenta z Moskvy byl odkloněn. Snowden na palubě nebyl

3. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Let bolivijského prezidenta Eva Moralese z Moskvy byl odkloněn do Vídně poté, co podle informací ministerstva zahraničí Francie a Portugalsko odmítly vstup letadla do svého vzdušného prostoru. Důvodem odepření bylo varování ze strany USA, že na palubě může být bývalý zaměstnanec služby NSA Edward Snowden.

Rakouské ministerstvo zahraničí dnes brzy ráno potvrdilo, že na palubě Moralesova letounu Snowden nebyl. Morales dopoledne odlétá do La Pazu. Podle bolivijské strany došlo ve Vídni k nouzovému přistání, přičemž život prezidenta Moralese byl z důvodu stavu stroje ohrožen.

Bolivie patří mezi jednadvacet zemí, kde Edward Snowden požádal o politický azyl.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

O "řízené demokracii"

3. 7. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Jestliže se v ČR dnes obecné rovině diskutuje o tom, jaká všechna možná ústavní uspořádání a politiky existují, je vhodné probrat i ty zajímavé zahraniční příklady, o kterých se zatím bohužel příliš nemluví.

Jedním z nich je dnes již poměrně rozšířená koncepce "řízené demokracie". V takovém systému se legitimita vlády sice formálně odvozuje od voleb, které jsou v principu svobodné a spravedlivé, nicméně nijak výrazně se neprojevují na schopnosti občanů politiku skutečně ovlivnit. Ti kdo vládnou prostě umějí volební proces "zvládnout" takovým způsobem, že podstatné změny plynoucí z voleb jsou předem prakticky vyloučeny.

Španělsko: Moudrost stáří

3. 7. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Nejlepším ze tří soutěžních filmů promítaných v úterý na na karlovarském festivalu byl jemný, citlivý a melancholický snímek španělského režiséra Xaviera Bermúdeze O Ouro do tempo (Hodnota času), tematizující marné, přesto však obdivuhodné úsilí člověka bojovat proti nezadržitelnosti míjení času. Stárnoucí lékař žijící v malebné španělské vesnici, milovaný jejími obyvateli proto, že je vynikající doktor, se v dávné minulosti rozhodne zmrazit svou mladou manželku, která zemřela ve věku osmadvaceti let, protože doufá, že se dožije doby, kdy lékařská věda pokročí natolik, že ji bude možno znovu oživit.

Politicky angažovaný kardinál

3. 7. 2013

čas čtení 6 minut

Měl by se kardinál Duka vyjadřovat k politickým a společenským tématům? Samozřejmě že jako vrcholný představitel církve ano, zvlášť když je po jeho názorech společenská poptávka. Nemám panu Baťovi za zlé, že kritizuje, vyjádření pana kardinála pro ČTK a deník Právo, uveřejněné na Parlamentních listech. Kritiku je ale potřeba usadit do správného kontextu, píše Josef Nerušil.

Zrcadlo, hnědá Sněhurka a klid

3. 7. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 9 minut

Je možné, aby někdo, kdo má opakovaně na dosah shrábnutí banku, sklidil nakonec jenom vítězství Pyrrhovo? A pokud ano, jaké jsou příčiny této situace? Řeč je nyní především o ČSSD. Mohla uspět již v parlamentních volbách v roce 2006, třebaže se před tím zmítala ve vleklé krizi. Jenže krátce před volbami otřásla veřejností tzv. Kubiceho zpráva -- a místo očekávaného veselí se na Paroubkově tváři objevilo neskrývané pobouření. Mluvil o "modrém únoru" a konci demokracie v Čechách. Vymezil se vůči Pitrovi jako škodné -- a zatím veřejnosti posloužil jako škodná sám. Byl viněn z kdejakého zločinu, div že nepojídá malé děti a neotravuje studny morem.

Server Romea šíří rasismus stejně jako česká mainstreamová média

2. 7. 2013

čas čtení < 1 minuta

Viz titulek Bílý agresor brutálně zmlátil dvě Romky. Označování pachatelů etnickou příslušností je rasismus, šířící kolektivní vinu. Jsem běloch a nenesu žádnou odpovědnost za útok agresora, který napadl dvě ženy, stejně tak, jako Romové jako celek nenesou vinu za žádný trestný čin, který spáchal jednotlivec, mající náhodou tmavou kůži. Označovat pachatele trestných činů etnicky je obscénní. Není možné ve společnosti podporovat takto rasismus, míní Jan Čulík.

Anketa Romano hangos:

Co se vám na romském festivalu Khamoru nejvíc zamlouvalo a co byste na něm rádi viděli příště?

3. 7. 2013 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Milan Klempár
Kapelník přerovské hudební skupiny Imperio
Festival Khamoro má už za sebou rozsáhlou historii a samozřejmě dosahuje úrovně, kterou těžko někdo překoná nějakým jiným festivalem. Khamoro, to je prostě mezi Romy TOP. I pro muzikanta bývá velká čest a pocta, když si může na Khamoru zahrát. Naší kapele Imperio se to podařilo při jednom ročníku v doprovodném programu na vernisáži obrazů. Potom jsme byli čestnými hosty ve VIP. Na Khamoru bych příště chtěl vidět hlavně skupinu Ciganski Diabli nebo Gipsy Kings. A samozřejmě bych se rád dostal i se svou kapelou do hlavního programu.

K politickému číslu revue Analogon

3. 7. 2013 / Pavel Siostrzonek

čas čtení 16 minut

Ve své recenzi posledního čísla revue Analogon (č. 69, 2013, téma Řízněme do toho! / Rozetněme to!) se Karel Dolejší dopustil jak několika hrubých dezinterpretací, hraničících až s neschopností porozumět poněkud složitějšímu textu, tak několika omylů týkajících se současné i historické politické orientace surrealismu. Vzhledem k myšlenkové nesoudržnosti recenze je obtížné polemizovat s textem jaksi v celku, a tudíž se omezím především na jeho dezinterpretaci textu Ivana Horáčka (Konec světa v roce 2012) a na Dolejšího doporučení nezahrávat si se slovem "komunismus" a následovat jeho dnes již proslulé stanovisko rezignovaného skeptika.

Násilník Kalousek a demokracie

3. 7. 2013 / Jiří Šteg

čas čtení 3 minuty

Miroslav Kalousek nám poskytl v pořadu Události, komentáře 25. června krátký vhled do svého myšlenkového světa, ve kterém se snad opravdu považuje za vynikajícího odborníka demokratického politika neputinovského typu. O jeho kompetenci jako ministra financí se lze přesvědčit například (a nejen) pohledem na vývoj vládního dluhu. Pod tlakem událostí a možná v obavě o svůj budoucí osud však v pořadu demonstroval i svůj náhled na fungování ústavního pořádku v České republice a pronesl: "Veškerá moc pochází z Poslanecké sněmovny a z voleb do Poslanecké sněmovny". Ústava ovšem říká v článku 1 odstavec 2) něco jiného: Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní.

Svoboda po italsku

2. 7. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Dalším velmi dobrým soutěžním filmem na letošním karlovarském festivalu je snímek režiséra Roberta Ando Viva la liberta! (Ať žije svoboda!). Určitě by se měl dostat do české distribuce, nejen proto, že v současnosti existují velmi těsné paralely mezi italskou a českou politikou a film je nejen velmi dobrý, velmi zábavný, ale také i pro českou situaci nesmírně aktuální. (Například: Hrdina v jednom okamžiku říká novinářům na mikrofon: "Politikové v této zemi budou krást tak dlouho, dokud budou krást, nebo třeba jen chtít taky krást, i normální občané, voliči!" Velký sál v karlovarském hotelu Thermal se samozřejmě smál, platí to pro Česko zrovna tak jako pro Itálii, a ve filmu najdete celou řadu podobných bonmotů, naprosto aktuálních pro dnešní Českou republiku.) Film je naprostá jednička.

Dej šach, může to být i mat!

2. 7. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 8 minut

Domácí politickou scénou hýbou poslední kroky prezidenta Miloše Zemana a jeho jmenování úřednické (jeho slovy odbornické) vlády. Při vášnivých diskusích o tom, jaké pravomoci Zeman (ne)překročil, jak (ne)ublíží premiér Rusnok sociální demokracii apod. by neměly zapadnout obecnější charakteristiky, které utvářejí nejen naši politickou scénu. Je to spor mezi pojetím pragmatické (silové) politiky a mezi pojetím řekněme participativnějším, v českých zemích ovšem často oděným do moralistního hávu.

České Budějovice a místní variace na rasistické téma

2. 7. 2013 / Tomáš Mařík

čas čtení 6 minut

Autor je protirasistický aktivista. V minulých dnech kvůli aktivitám neonacistů přišel o účet na sociální síti Facebook.

Tuto sobotu se v Českých Budějovicích konaly dvě protichůdné akce. Na náměstí Přemysla Otakara bylo pořádané shromáždění/protest proti nepřizpůsobivým s tím, že na Facebooku (a později i na náměstí) se mluvilo o tom, že protest se později změní na pochod směřující na sídliště Máj, kde se nachází poměrně dost romských rodin. Na Kopečku na Máji (u Penny Marketu) zase probíhala akce pořádaná místními lidmi ve spolupráci s lidmi z Konexe o.s., Čikhatare het/Z bahna ven.

A rád bych se podělil o pár postřehů.

Odkud až kam je Dukovo?

2. 7. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Stále víc mě zaráží víc než časté vyjadřování se (a tím tedy i zřejmá snaha o ovlivňování názorů), kardinála Duky. Nevynechá jedinou příležitost, aby k tomu neřekl své. Abych byl spravedlivý a demokraticky smýšlející člověk musím přiznat, že jako občan na to má jistě právo. Nicméně D. Duka není jen občan, on je významný představitel kléru a jako takový se také vyjadřuje. D. Duka, jak je známo, byl a je předním (někdy i kontroverzním) představitelem církve, se kterou se na jedné straně paktovala vláda P. Nečase ve věci církevních restitucí a na druhé straně několik milionů občanů-odpůrců projevilo dost výrazně nesouhlas s těmito církevními restitucemi. Domnívám se, že tímto neslavným aktem by se měla reálně naplňovat vize odloučení církve od státu, což znamená, že by se církev, respektive její představitelé, měli když ne vůbec, tak velmi zdržovat postojů a vyjadřování k reálné politice státu, pokud se jich bezprostředně nedotýká. Způsob, jak církev v souvislosti s vyjednáváním církevních restitucí a finančního vyrovnání ovlivnila politiku pravicových vlád posledních let, je až alarmující. Což ovšem nepadá jen na hlavu církve, ale i vládu a politiky kolem ní. Angažovanost církve ve věcech občanských v poslední době nabyla nebývalých rozměrů. Stačí připomenout mj. účast církve na oslavách 60. výročí České televize, svěcení srazu motorkářů apod.

Snowden hrozí odhalením dalších skandálů

2. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Bývalý zaměstnanec americké špionážní agentury Edward Snowden poprvé od příletu do Moskvy před osmi dny promluvil. Sdělil, že zůstává na svobodě a může přijít s dalšími odhaleními ohledně špionážních aktivit Spojených států.

Ke krizi parlamentní republiky

2. 7. 2013 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 7 minut

Poslední vládní krize, která definitivně ukončila premiérování pana Nečase, byla podle mých poznámek patnáctou kritickou situací oné vlády. Za tři roky docela slušný počet, myslím si. Ovšem její počátek spočívá, podle mého přesvědčení, v mnohem hlubších příčinách. V mém chápání jde totiž o krizi parlamentní, přesněji sněmovní a troufám si tvrdit, že dokonce i ústavní.

Proč se máme bát zrovna Zemana?

1. 7. 2013

čas čtení 2 minuty

V reakci na článek Karla Dolejšího Proč už nebudu psát vnitropolitické komentáře a návaznou diskusi bych rád poukázal na podivný jev, který mi již delší dobu vrtá hlavou. Pro řadu jinak zjevně inteligentních lidí je Miloš Zeman coby prezident České republiky zásadním ohrožením demokracie, svobody, polistopadového vývoje a bůhvíčeho ještě. "Vláda Nagyové a Kalouska" je pak jen v zásadě neškodným a nepřekvapujícím pokračováním trendu stále horších vlád, které stále více kradou a stále více občany pohrdají, píše Radek Svítil.

Parlamentní demokracie nebo parlamentní diktatura?

1. 7. 2013 / Michael Kroh

čas čtení 6 minut

Demokracie je diskuse, říkával Masaryk. Z tohoto zorného úhlu po zhlédnutí nedělních Otázek Václava Moravce to s demokracií u nás ovšem nevypadá příliš růžově. První část nabídla divákům křížový výslech designovaného premiéra moderátorem, přičemž chyběla snad jen rozsvícená lampa namířená do obličeje tázaného či nějaký středověký mučící nástroj. Rusnok se bránil statečně a když bylo třeba, nebál se odkázat slušným způsobem nafoukaného redaktora do patřičných mezí. Určitě nepropadl a dále posílil své renomé u diváků.

Jak Spojené státy sledují evropské spojence

1. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Americké zpravodajské služby špehují misi EU v New Yorku a velvyslanectví ve Washingtonu. Nový utajovaný dokument získaný prostřednictvím Edwarda Snowdena ukazuje, že sledováno je 38 různých diplomatických budov. Mimořádně široké je spektrum metod, od softwarových "štěnic" v elektronické komunikaci přes napíchnutí kabelů a k zachycování vysílání speciálními anténami.

Otevřený dopis primátorovi města České Budějovice

1. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

ProAlt, Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ
Tomášská 10, 118 00  Praha 1

Juraj Thoma
Primátor města České Budějovice

Praha, České Budějovice dne 1. července 2013
Věc: Otevřený dopis primátorovi města České Budějovice ve věci odpovědi na otazky k událostem v Českých Budějovicích dne 29. 6. 2013

Vážený pane primátore,

ve své tiskové zprávě ze dne 27. 6. 2013 upozorňovala iniciativa ProAlt (viz příloha tohoto dopisu) na narůstající anticikánské a rasistické nálady v české společnosti a na nebezpečí aktivizace rasistických extremistů. Odmítáme rasismus z principiálních důvodů a vyjádřili jsme proto podporu konání shromáždění Čikhatare het/Z bahna ven 2 na českobudějovickém sídlišti Máj. Bohužel, jak ukázaly události ze dne 29. 6. 2013, se toto naše stanovisko ukázalo opodstatněné. V této souvislosti bychom Vás chtěli požádat o odpovědi na naše následující otázky. Rádi je uveřejníme na našem webu www.proalt.cz.

Proč Egypťané žádají odchod prezidenta, kterého si sami zvolili?

1. 7. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Z naivně ideologizujícího hlediska je situace v Egyptě naprosto jasná: "Lid" si zvolil v prvních přímých demokratických volbách prezidenta, který zvítězil s výraznou převahou. Jak tedy teď může někdo požadovat, aby odešel? A jak se přitom dokonce může spojit s představiteli bývalého režimu?

Při podrobnějším pohledu na věc ovšem obraz již nevyhlíží takto jednoduše. Islamisté zvítězili v prezidentských volbách, protože měli nejlepší organizační základnu a podporu konzervativního venkova, který se egyptské revoluce ve své většině neúčastnil. Nyní si prostřednictvím prezidenta, jehož pravomoci jsou již rozsáhlejší, než kdy měl Husní Mubarak, dělají v zemi prakticky úplně, co chtějí. Ekonomika upadá, ale islamisty to zatím nijak zvlášť nepálí. Nevadí jim ani rozklad veřejného sektoru, v němž za minulého režimu z důvodů politické proskripce nesměli působit.

Melčák s Pohankou musí mlaskat blahem

1. 7. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Benešová, Koníček, Kohout, tři členové ČSSD, kteří v rozporu s míněním nejvyššího vedení ČSSD přijali místo ministrů v Rusnokově vládě, si při své inteligenci musí být vědomi, že přijetím těchto funkcí rehabilitují ex-poslance za ČSSD Pohanku s Melčákem, kteří ČSSD zradili, když podpořili tehdejší vládní koalici ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, píše František Štván. Toho samého si musí být vědom každý člen ČSSD, který na Melčákovi s Pohankou po jejich zradě nenechal nit suchou, ale dnes, když ze zrady členů ČSSD profituje Miloš Zeman, ji, stejně jako dobrovolný odchod zrádců z řad ČSSD, který výše jmenované trojici doporučuje B. Sobotka, vidět nechce. Například Jeroným Tejc výzvu předsedy ČSSD k odchodu trojice zrádců ze strany musí vnímat jako hysterickou, když kolegy z vedení ČSSD vyzývá, aby nebyli hysteričtí. Zkrátka a dobře.

Ekvádorský prezident: Edward Snowden "nemůže opustit Moskvu"

1. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Edward Snowden je údajně "v péči ruských orgánů" a nemůže opustit prostory moskevského mezinárodního letiště bez jejich souhlasu, sdělil v neděli ekvádorský prezident Rafael Correa agentuře Associated Press. Signalizoval tak klesající šance na to, že by Snowden mohl získat v jeho zemi politický azyl.

Pět otázek členům hnutí ProAlt

1. 7. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 1 minuta

Proč kladete kladete představiteli městské samosprávy, primátoru Českých Budějovic, několik otázek ohledně postupu státní policie, ačkoli dotyčný za něj není zodpovědný, protože Policii České republiky žádným způsobem nemůže řídit?

Proč se domníváte, že skandování hesla "Čechy Čechům" je důvodem k represivnímu zákroku a proč se domníváte, že represe vůči shromážděním proti romské kriminalitě a jejich zákazy přispějí k řešení česko--romských problémů? Není podobná představa podobně jednostranná, jako ta, která chce problémy v soužití s Romy řešit výlučně represivní cestou?

Jak skončí prométheovský mýtus?

1. 7. 2013 / Josef Šmajs

čas čtení 14 minut

Je nepochybné, že evropská kultura dala světu nejen duchovní základy umění, filosofické a vědecké racionality, ale i dva velké mýty. Mýtus o Kristu a mýtus prométheovský. Zdá se, že mýtus o Kristu jako o lidském spasení a naději se ve spotřební technické civilizaci zvolna vyčerpává. Také vzdorovitý mýtus prométheovský (Aischylos), vzkříšený evropským romantismem, slábne a bude patrně opuštěn. Domnívám se, že oba mýty úzce souvisejí nejen s přibližným místem svého vzniku, ale také se skrytou duchovní orientací zemědělské, řemeslné a rybářské kultury. Jsou součástí hodnotového odklonu lidí od přírody, náznakem nástupu skrytého predátorského duchovního paradigmatu.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

38135