Otevřený dopis primátorovi města České Budějovice

1. 7. 2013

čas čtení 4 minuty

ProAlt, Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ
Tomášská 10, 118 00  Praha 1

Juraj Thoma
Primátor města České Budějovice

Praha, České Budějovice dne 1. července 2013
Věc: Otevřený dopis primátorovi města České Budějovice ve věci odpovědi na otazky k událostem v Českých Budějovicích dne 29. 6. 2013

Vážený pane primátore,

ve své tiskové zprávě ze dne 27. 6. 2013 upozorňovala iniciativa ProAlt (viz příloha tohoto dopisu) na narůstající anticikánské a rasistické nálady v české společnosti a na nebezpečí aktivizace rasistických extremistů. Odmítáme rasismus z principiálních důvodů a vyjádřili jsme proto podporu konání shromáždění Čikhatare het/Z bahna ven 2 na českobudějovickém sídlišti Máj. Bohužel, jak ukázaly události ze dne 29. 6. 2013, se toto naše stanovisko ukázalo opodstatněné. V této souvislosti bychom Vás chtěli požádat o odpovědi na naše následující otázky. Rádi je uveřejníme na našem webu www.proalt.cz.

Deset otázek pro primátora Českých Budějovic Juraje Thomu:

1. Jak je možné, že vedení města České Budějovice nevyužilo aplikaci Manuálu k zákonu o právu shromažďovacím, který vydalo pro obce v roce 2009 ministerstvo vnitra, který připouští, že obec může podobné shromáždění zakázat, jestliže vykazují zjevný rasistický motiv, o čemž svědčí diskuse organizátorů a účastníku na Facebooku? Proč, když už se toto shromáždění uskutečnilo, se i přes ujišťování hlavního organizátora protestu, že při jakémkoliv nenávistném rasistickém projevu bude demonstrace rozpuštěna, tak nestalo? Proč nikdo nezasáhl, když se při shromáždění zřetelně skandovala rasistická hesla jako např. "Čechy Čechům" a "Hitlera na vás" a zazněla tam zjevná výzva "Jdeme na ně"?

2. Z jakého důvodu nebyl zastaven průvod,  ve chvíli, kdy bylo jasné, že se v něm vyskytovali lidé propagující rasismus hailováním a zahalující si protiprávně tváře, aby nebyla při výtržnostech rozpoznána jejich totožnost a pokračovalo se v provolávání rasistických hesel? Viz následující odkazy:

ZDE

Vyjadřujeme úctu příslušníkům Policie ČR a oceňujeme nasazení a snahu řadových policistů při zásahu na místě proti rasistickým extremistům. Přesto máme následující dotazy:

3. Jak je možné, že Policie ČR nechala pochod dojít až do místa konání shromáždění Čikhatare het/Z bahna ven 2 na sídlišti Máj a přitom organizátory mylně informovala, že pochod bude zastaven v okolí Dlouhého mostu? Proč nezasáhla dříve?

4. Jak je možné, že se Policii ČR nepodařilo ochránit shromáždění Čikhatare het/Z bahna ven 2 a nakonec toto shromáždění na rozdíl od nepovoleného pochodu oficiálně rozpustila a místo shromáždění "Na Kopečku" vyklidila? 

5. Proč Police ČR nezabránila skupinkám rasistických extremistů pobíhat v ulicích sídliště Máj, vyvolávat potyčky a nezabránila de facto pouličním bojům v ulicích sídliště Máj?

Dále máme dotazy k dalšímu postupu vedení města České Budějovice.

6. Co udělá vedení města České Budějovice v čele s primátorem Jurajem Thomou pro zlepšení situace ve městě a na sídlišti Máj?

7. Proč vedení města České Budějovice v čele s primátorem Jurajem Thomou neodsoudí projevy rasismu na území města a důsledně proti nim nezasáhne?  

8. Kdy bude k dispozici závěr z vyšetření incidentu z pátku 21. 6. 2013, aby se zabránilo šíření výmyslů a polopravd?

9. Jaký má město České Budějovice program pro řešení situace sociálně vyloučených? 

10. Bude se město České Budějovice seriózně zabývat návrhy romské komunity, které zazněly na shromáždění Čikhatare het/Z bahna ven 2?

Děkujeme za odpovědi.

Za iniciativu ProAlt:

Ondřej Lánský, mluvčí ProAltu
Pavel Novák, mluvčí ProAltu
Tomáš Mařík, člen ProAltu v Českých Budějovicích
Antonín Hořčica, koordinátor ProAltu v Českých Budějovicích

0
12270

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2013