Nechtějme generální stávku, ale rovnou nové volby

15. 11. 2012 / Josef Mrázek

čas čtení 3 minuty

Každý den panování této Sněmovny přináší další a stále těžší škody a že se tomu má udělat konec, je jasné již nejméně dva roky, od doby kdy Věci veřejné zradily svůj program a umožňují, aby ODS a TOP 09 prosazovaly jen zájmy kapitálových skupin a nejbohatších občanů, zcela v rozporu s Ústavou předepsaným slibem.

Koaliční strany jsou něčím jiným, než to, co jejich voliči volili. Tato Sněmovna vznikla podvodem, činnost opírá o lži a zasluhuje, aby byla rozpuštěna. Jde o to, jak to zařídit. Za starých časů by se použila generální stávka. Teď nás ale odboráři upozorňují, že jejich členstvo je z velké části zprivatizované a ti, co zbyli, se právem obávají perzekucí. Vlastně se mělo stávkovat již dávno, dokud to šlo, ale občané zahlušeni lhaním se chybně domnívali, že není tak zle. Ono se lže již dlouho a ve prospěch těch, kteří lháře platí. Dost lidí tomu podléhá, a teprve letos rychle přibývá těch, kteří si všimli, že jdeme ke dnu. A bude hůř.

Důležité je uvědomit si, že naším cílem přece není sama stávka, ale nové volby. A při jejich vymáhání se můžeme přizpůsobit prostředí, do kterého jsme upadli. Když naši utiskovatelé kladou takový důraz na rozhodování svébytného jedince, tak vystupujme jako mnoho rozhodnutých jedinců, i když by bylo pohodlnější nechat vyjednávání na několika předácích. Ani v roce 1989 nebyla generální stávka to hlavní, hlavní bylo, že vyšlo opakovaně mnoho lidí do ulic. A ani se nevědělo, kdo je odkud. Stávka má dobrý podpůrný účinek, ale rozhodující je množství lidí všeho druhu na shromážděních. Letošní dubnová manifestace naznačila, že lidí může být zase dost. Je nutné jim říci, že je listopad, nejvyšší čas vyžádat si nové volby a také vysvětlit, co bude dál.

Nové volby musí být základem. Koalice na ně přistoupí, podobně jako komunisté v roce 1989, když nabude dojmu, že jinak se bude účtovat tvrdě. Ovšem abychom získali opravdu lepší Sněmovnu, potřebovali bychom lepší volební zákon, umožňující, aby sami občané vybírali jako kandidáty ty uchazeče, s jejichž názory se mohli seznámit, a také odvolávali ty poslance, kteří zklamali. Takový zákon by se v končící Sněmovně asi nedal prosadit, ale i při tradičním volebním zákoně by mohli voliči dát přednost hnutí, které by umožnilo, aby si jeho kandidátky občané vytvořili sami v primárkách. Viz ZDE a ZDE . Poslanci takto zvolení by byli odpovědni přímo voličům a nebyli by řízeni žádným sekretariátem či vedením strany.

Práce Sněmovny by pod vlivem těchto poslanců přestala být zaměřena jen na zájmy bohatých skupin v pozadí a Sněmovna by začala nahrazovat lidem škodlivé zákony racionálními normami založenými na znalostním přístupu a respektování podmínek trvalého prospěchu občanské společnosti.

Na shledanou 17. listopadu a několikrát po něm!

Josef Mrázek

0
Vytisknout
9509

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2012