Chci pomoci Davidu Jandusovi

15. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

S rozhořčením a smutkem jsem si přečetl dnešní článek "Jak jsem se stal obětí exekutorů", o muži, kterému "omylem" nestrhli poslední splátku a nyní na něm vymáhají několikanásobně vyšší částku.

Naštěstí nemám žádné dluhy, naneštěstí ani velké úspory ani příjem v řádech statisíců korun měsíčně, píše Tomáš Fiala. Jsem ale ochoten přispět několik set Kč. Kdyby se takových lidí našlo více, kolem stovky, byly by finanční problémy zmíněného muže vyřešeny. Myslím si, že by to byla i aktivní forma protestu proti exekutorům. Nestačí nadávat v hospodě, ale nestačí ani jen chodit na demonstrace (i když je to potřebné a důležité). Myslím si, že je třeba v rámci možností pomáhat i konkrétním postiženým.

Může se vyskytnout námitka, že takových lidí jsou možná tisíce, ne-li desetitisíce a že všem pomoci touto cestou nelze. Bohužel je to asi pravda. Ale vybavuje se mi jeden starý příběh.

Po odlivu ležely na pláži na suchu tisíce mořských hvězdic. Malý chlapec kráčel s kýblem s vodou, hvězdice sbíral a odnášel zpátky do moře, Kolemjdoucí muž udiveně kroutil hlavou. "Má cenu, to co děláš. Podívej se, kolik jich tady je?"

"Pro tuhle to cenu má", odpověděl chlapec, vzal další hvězdici a dal do kýble s vodou."

Mohly by Britské Listy zorganizovat finanční sbírku na úhradu dluhu zmíněného muže?

Tomáš Fiala

Pozn. red. Britské listy by sbírku na pomoc pana Janduse samozřejmě zorganizovat mohly. Udělaly to v obdobných případech v minulosti už dvakrát a čtenáři Britských listů reagovali v obou případech štědře a velkomyslně - a obě drastické oběti exekutorů zachránili. Částka 33 000 je relativně malá a sebrala by se brzo - v obou předchozích případech, kdy čtenáři Britských listů oběti zachránili, šlo daleko větší částky, které se od čtenářů sebraly velmi rychle.

Jsme tedy jistě pro to, aby čtenáři pomohli i v tomto případě. ALE: Je toto systémové řešení? Čtenáři by asi měli spíš systematicky naléhat na své poslance, aby změnili zákony tak, aby k těmto skandálním případům nedocházelo, systematickými nátlakovými akcemi, vytvořením organizace, atd. Jednorázová pomoc obětem exekutorů, kteří se náhodou obrátí na Britské listy, je sice chvályhodná, ale problém nevyřeší. Vzhledem k tomu, že v současnosti je exekucemi v ČR postiženo cca 20 procent obyvatelstva, jde o snad nejzávažnější problém současnosti.

Opakuji, že v západních zemích tento problém neexistuje. Možnost paraziticky zneužívat jakékoliv nezaplacené částky k jejímu astronomickému nafouknutí je v západních zemích trestným činem.

0
Vytisknout
9918

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2012