Izrael opět zabíjí diplomatické řešení konfliktu

16. 11. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Křehké příměří mezi Izraelem a Hamasem zprostředkované Egyptem hned následující den Izrael porušil masivním vojenským útokem s použitím amerických stíhaček F-16 a bitevních helikoptér Apache. Izraelské letecké síly během náletů usmrtily "umírněného" vojenského velitele Hamasu Ahmeda Jabariho. Ten se podílel na zprostředkování výměny palestinských vězňů za zajatého izraelského vojáka Šalita a podle palestinského mírového aktivisty byl usmrcen navzdory právě probíhajícím debatám o dlouhodobém příměří mezi Izraelem a Hamasem. Mezitím je Pásmo ostřelováno i z moře válečnými loděmi a Izrael hrozí, že provede pozemní invazi. Vyhrocení konfliktu předchází žádosti palestinských předáků o přiznání pozorovatelského statusu v OSN, o němž se má rozhodnout na konci listopadu.

Nový cyklus násilí v Gaze mohl zahájit již incident z 5. listopadu, kdy izraelští vojáci zastřelili dvacetiletého Palestince Ahmada al-Nabaheena v "nárazníkové zóně" kousek od hranic s Izraelem. O tři dny později usmrtila izraelská kulometná palba z vrtulníků nebo tanků, které se nacházely v Pásmu, třináctiletého chlapce, jenž hrál před svým domem fotbal. Dne 10. listopadu došlo na hranicích ke zranění čtyř izraelských vojáků radikály z Gazy, což 14. listopadu vyústilo v plný izraelský úder na Pásmo včetně ostřelování civilních objektů. Hamas a další ozbrojené skupiny provedly odvetné raketové útoky na Izrael.

Na izraelské straně dosud přišly o život tři osoby, pět jich bylo zraněno, nicméně na palestinské straně bylo za necelých 24 hodin zabito nejméně 15 osob včetně tří dětí a těhotné ženy, jež čekala dvojčata. Dalších sto padesát Palestinců bylo zraněno a očekává se, že počet usmrcených a zraněných dále poroste. Arabský novinář Jihad Misharawi pracující pro BBC sdělil, že poté co jeho dům v Gaze zasáhl šrapnel, přišel o svého jedenáctiměsíčního syna. Při útoku přišla o život i jeho švagrová. Misharawi dále uvedl, že jeho další syn a bratr utrpěli zranění.

Reportér Mohamed Omer, který je právě v Gaze, pro relaci Democracy Now! hlásí, že izraelské válečné lodě ostřelují raketami domy na pobřeží, kde jsou lidé, kteří nemají s násilnostmi co do činění. Omer tvrdí, že většina usmrcených a zraněných jsou civilisté. Ambulance nemají v přelidněných oblastech kam odvážet a evakuovat zraněné. Mnoho lidí z pohraničních oblastí se před střelbou snaží utéct do nitra Pásma, které je však těžce bombardováno stíhacími letouny F-16. Další zdroje z Gazy uvádějí, že izraelské letouny shazují letáky a varují civilisty, aby utekli do bezpečí. To je ovšem téměř nemožné vzhledem k tomu, že Pásmo je de facto uzavřené a lidé v něm uvězněni. Podle posledních zpráv do Gazy míří izraelské tanky, všude jsou slyšet ohlušující exploze.. Izrael je připraven provést v Gaze rozsáhlou vojenskou operaci, které se může zúčastnit až 30 000 vojáků.

Arabské státy požadují, aby Rada bezpečnosti OSN odsoudila izraelský útok, zatímco Spojené státy se za Izrael postavily. Palestinský vyslanec v OSN Riyad Mansour konstatoval, že izraelská agrese, při níž byl cíleně zavražděn Ahmed Jabari, byla načasována záměrně, aby v OSN torpédovala hlasování o palestinské žádosti ohledně pozorovatelského statusu v OSN na konci listopadu a také proto, aby ovlivnila výsledek izraelských voleb, které se budou konat příští rok v lednu. Americká ambasadorka při OSN Susan Riceová na mimořádné schůzce RB OSN prohlásila, že Izrael se za situace, kdy na jeho území letos dopadlo 768 raket, "má právo těmto brutálním útokům bránit jako každý jiný stát." Riceová, která možná obsadí post šéfky americké diplomacie, považuje raketové útoky Hamasu a dalších ozbrojených palestinských frakcí za podkopávání snah o urovnání blízkovýchodního konfliktu.

Na námitku, že "Izrael má právo na sebeobranu" reagoval palestinský novinář Ali Abunimah v interview pro katarskou televizi Al-Džazíra slovy, že Izrael se přece nemůže bránit tak, že překročí hranice s Gazou a zabije tam děti. Palestinci mají plné právo se takovým útokům bránit a vzdorovat okupaci. Ali se podivuje nad tím, že se vůbec najde někdo, kdo by ostřelování civilních pozic a šest let trvající blokádu Gazy nazval "sebeobranou".

Světová média informují hlavně o dopadech násilí na izraelské straně, jež jsou jistě vážné, nicméně množství svědectví z okupovaného a přelidněného pásma Gazy dokazuje, že zde jsou následky izraelských útoků mnohem horší. Navíc Izrael jako první porušil křehké příměří. Ohrožení bezpečnosti Izraele zcela jistě nevyřeší státní teror a eskalace násilí, ale eliminace podmínek, z nichž vyrůstá ono ohrožení, tj. ekonomická a politická nezávislost Gazy v rámci suverénního palestinského státu. Kroky, jež by k takové samostatnosti vedly, jsou ale systematicky sabotovány klíčovými hráči v samotné OSN, a to Izraelem a Spojenými státy.

0
Vytisknout
10372

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2012