17. listopad nebo jakákoliv jiná příležitost k "oslavě" nečinnosti

19. 11. 2012 / Vladimír Rott

čas čtení 2 minuty

Ono je těžké očekávat cokoliv od nějakého, v podstatě zcela náhodného, data, ať už je to pouť, svátek nějakého svatého či císařův, májový průvod, nebo jiná pomyslná událost. Pokud se, v podstatě nic neděje, tedy nic rozhodného neděje, tak proč by se zrovna něco mělo dít zrovna k nějakému náhodnému datu?

Pomyslné události, náhodné datum... Vždyť například tehdy, v týdnech -- měsících, ne-li letech -- před a kolem zcela nevinné "slavnosti cinkání" 17.11.89, nešlo o nic jiného než o příležitost, všimnout si -- konečně -- toho že končí desetiletí rozpadu tzv. Říše zla, tedy rádoby centralisticky řízené sitě rádoby gubernií jedné z mocností caristicko-císařské tradice držení moci.

Notabene jsem si toho rozpadu všimli jako zcela poslední v našem užším kulturně společenském prostoru -- ČSSR, Maďarsko, NDR, Polsko.

K tomu přívlastku rádoby, nahoře opakovanému... Mám čím dál tím silnější dojem, že jsme si ten "teror" v podstatě "tak nějak" dělali sami. Tak nějak jsme od těch papalášů a jejich poskoků očekávali, že za naši poslušnost nám tu skývu už tak nějak zajistí. Pokud jsme, my šikovnější, za privilegia všeho druhu, těm papalášům nesloužili, v naději že se také nějakým tím papalášem staneme. Což se některým povedlo.

Jde o to, co teď, když už začínáme tušit, že něco můžeme dokázat -- jako například (namátkou z diskuzí poslední doby):

-- konference "Moderní demokracie a bývalá SVE -- jak na to" o zkušenostech a prvních úspěších, jak doma tak jinde a jak dál

("an overdue:) ... conference of (all...most... i.e.) some good people, in ... the Bohemian lands (perhaps Prague to begin with?) about:
- What, why and how to do it
- and how to begin
- including (overdue) overcoming of divisions (rooted in the past) and finding common ground")

-- vydání Langerovy knihy v češtině, jeho brilantní shrnutí kritky stranického parlamentního systému "hierarchie moci" (návrh: společná edice kan | spojeni)

-- TV / filmový dokument "Řádění exekutorů v Čechách" (jako pilot TV / filmového seriálu "Řádění v Čechách", viz BL)... (a co oslovit pana Klusáka...)

-- návrh, předložený české, moravské a moravskoslezské společnosti k diskusi - jak zavést přímou spolupráci a přímou zodpovědnost občanů a jejich reprezentantů - a jak spojit podobná snažení v našich zemích (s12 spojeni.org)

0
Vytisknout
6956

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2012