O tom, jak kanadští studenti svrhli vládu

17. 11. 2012

čas čtení 1 minuta



Le Printemps québécois: Quand le peuple s'éveille... from Mario Jean on Vimeo.

Film, který se promítal na včerejší debatě na FF UK s jedním z kanadských (québeckých) studentských vůdců. V r. 2010 vláda vyhlásila radikální zvyšování školného a doprovodné změny (u nás: "zákon o finanční pomoci studentům") s platností od 2012, píše Josef Bartoň na facebooku. Studentské hnutí využilo rok a půl k informační kampani a menším akcím (happeningy, malé demonstrace, prohlášení, tiskoviny - jako u nás před 10 měsíci).

Před rokem zorganizovali větší demonstraci (30 tisíc v Montréalu) s požadavkem zmrazení školného a jeho následného úplného zrušení (zpřístupnit bezplatné VŠ). Protesty se stupňovaly, vláda reagovala tvrdými represemi (násilné rozhánění demonstrací obušky, slzným plynem) a "zákonem 78" ("La loi spéciale" - proti němu nesou ve filmu transparent právníci) připomínajícím výjimečný stav (zákazy "nepovolených" shromažďování, obrovské pokuty, tisíce zatčených a uvězněných). Postupně další deseti- a statisícové demonstrace. Na konci jara 2012 demonstrovalo už přes půl miliónu studentů a mnoha sympatizantů z řad veřejnosti a vláda byla nakonec nucena složit mandát. V mimořádných volbách premiérova strana zcela propadla.

V našich sdělovacích prostředcích o této "revoluci" nebylo skoro ani slovo. Nebo si snad někdo vzpomínáte, že by letos v naší televizi něco proběhlo?

0
Vytisknout
9819

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2012