Rostou obavy z izraelské pozemní ofenzívy do Gazy

17. 11. 2012

čas čtení 2 minuty

Izraelská vláda schválila povolání do aktivní služby až 75 000 záložních vojáků. Sílí obavy, že premiér Binyamin Netanyahu nařídí pozemní invazi, poté, co egyptské úsilí vyjednat příměří skončilo neúspěchem a Hamas odpálila raketu na Jeruzalém.

Spojené státy usilují o zabránění další eskalace toho, co USA charakterizovaly jako "velmi, velmi nebezpečnou situaci" v Gaze. Británie varovala, že pokud Izrael provede pozemní invazi, mohlo by ho to stát mezinárodní podporu.

Avšak obavy, že Netanyahu se připravuje na eskalaci útoku, byly posíleny poté, co uspořádal strategické jednání s vysokými členy své vlády. Množství povolaných záložních vojáků je srovnatelné s invazí Izraele do Libanonu před šesti lety. Nedaleko hranice s Gazou se shromažďují izraelské tanky a silnice v oblasti byly pro izraelské civilisty uzavřeny.

Náměstek izraelského ministra zahraničí Danny Ayalon sdělil televizi CNN, že pokud budou pokračovat raketové útoky, k invazi by mohlo dojít před koncem víkendu.

Hamas, islamistická organizace, která spravuje Gazu, uvedla, že ráno v sobotu bombardovala izraelská letadla budovu kanceláří premiéra Ismaila Haniyeha, kde se Hanieh v pátek setkal s egyptským premiérem. Izraelský vojenská mluvčí potvrdila, že Izrael bombardoval Haniyehovu kancelář.

Izrael uvedl, že v Gaze zaútočil na více než 800 cílů. V noci ze soboty na neděli provedl 180 leteckých úderů.

Izraelská armáda uvedla, že od začátku její vojenské ofenzívy proti Gaze ve středu bylo z Gazy na Izrael odpáleno asi 550 raket. Třetinu z nich zlikvidoval izraelský obranný systém Železný dóm.

Washington se v pátek snažil zabránit další eskalaci. Bílý dům uvedl, že Barack Obama hovoři s Netanyahuem a s egyptským prezidentem Mohamedem Morsím o tom, že je zapotřebí de-eskalovat konflikt, ale uchovat právo Izraele na obranu. Obama také hovořil s tureckým prezidentem Erdoganem v naději, že by mohl ovlivnit organizaci Hamas.

Britský ministr zahraničí William Hague řekl v BBC, že by pozemní invaze Izraele do Gazy mohla znamenat, že Izrael ztratí mezinárodní podporu.

Egyptský prezident Mohammed Morsí ostře osoudil útoky Izraele na Gazy jako "jasnou agresi proti lidskosti" a uvedl, že Káhira "Gazu neopustí". Řekl, že "Dnešní Egypt není včerejším Egyptem a dnešní Arabové nejsou včerejšími Araby".

V Egyptě roste lidový hněv proti izraelským vojenským operacím zaměřeným proti Gaze. Ve dvou největších egyptských městech,v Káhiře a v Alexandrii, se konaly propalestinské a protiizraelské demonstrace.

Krize v Gaze je prvním velkým zahraničněpolitickým problémem pro egyptskou islamistickou vládu. Komplikují ji těsně historické vazby Muslimského bratrstva s hnutím Hamas, které vládne v Gaze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7913

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2012