Británie odsuzuje španělské "provokace" u Gibraltaru

16. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Británie odsoudila to, co nazývá "provokativními nájezdy" do vod kolem britského území Gibraltar, prováděné loďmi španělského námořnictva a celní správy, a ve čtvrtek povolala španělského velvyslance, aby mu vyjádřila své znepokojení nad celou událostí.

Poslední události jsou součástí velice dlouhého sporu o Gibraltar, malý poloostrov v jižním Španělsku, nad nímž Británie převzala kontrolu v roce 1713.

Britský ministr pro evropské záležitosti David Lidington zmínil dva "vážné nájezdy" do vod Gibraltaru, k nimž mělo podle něj dojít v úterý. Británie opakovaně podává diplomatické protesty proti takovým aktivitám, které ministr označil za "provokativní" a vyzval španělskou vládu, aby zajistila, že se nebudou opakovat.

Na španělském ministerstvu zahraničí ani na velvyslanectví v Londýně nebyl k dispozici nikdo, kdo by záležitost komentoval.

Dříve v průběhu letošního roku Španělsko obvinilo gibraltarskou policii, že vyhání rybáře ze španělských výsostných vod, a rozmístila příslušníky Občanské gardy na ochranu jejich lodí.

Španělská královna letos kvůli eskalaci sporu zrušila slavnostní večeři na oslavu diamantového výročí vlády britské královny Alžběty. Španělská středopravicová vláda ve věci Gibraltaru zastává politiku tvrdé linie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7240

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2012