Litevská levice zřejmě směřuje k vítězství v nedělních volbách

29. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Litevci, zuřící nad vládními škrty zřejmě zvítězí v nedělních všeobecných volbách. V důsledku voleb skončila konzervativní vláda, chválená v zahraničí jako příkladný vzor dokonalého provádění škrtů.

Sociálně demokratická strana a Strana práce, které přislíbily, že zvýší minimální mzdu a přesunou daňové zatížení na bohatší vrstvy, směřovaly o půlnoci k parlamentní většíně za spolpráce pravděpodobného partnera, strany Paksas. Vyplývá to z předběžných výsledků druhého kola hlasování.

Pravicová Unie domova konzervativního premiéra Andriuse Kubiliuse, který radikálně snížil rozpočtový deficit na úrok klesajících mezd a vyvolal rostoucí nezaměstnanost, bde v parlamentě druhou největší stranou, ale bez možnosti utvořit koalici.

Avšak Litva si musí v roce 2013 vypůjčil v zahraničí asi 1,76 miliard liber, což je 7 procent HDP. To znamená, že jí finanční trhy neumožní zrušit politiků škrtů.

Na Litvě je třináctiprocentní nezaměstnanost a je to jedna z nejchudších zemí Evropské unie. Počet obyvatel Litvy poklesl poprvé od rozkladu Sovětského svazu r. 1991 na méně než 3 miliony, protože tisíce Litevců odešly hledat práci do zahraničí.

Vládní porážka ve volbách přichází navzdory tomu, že Mezinárodní měnový fond Litvu pochválil za "rezolutní snižování státní zadluženosti", efektivnější, než jaké provádí Řecko.

V Litvě r. 2009 poklesl HDP o 15 procent. Byl to druhý největší hospodářský pokles v EU, po severním sousedovi Litvy, Lotyšsku. Loni stoupl HDP o 6 procent a očekává se, že letos stoupne o 3 procenta.

Rozpočtový deficit poklesl z 9,4 procent r 2009 na na 5,5 procent r. 2011.

Sociální demokraté získají ve sněmovně, která má 141 křesel,asi 38 křesel a Strana práce asi 30 křesel. Strana Paksas, v jejímž čele stojí odvolaný bývalý prezident, získá 11 křesel. Na koaliční většinu to stačí. Litva bude v druhé polovině roku 2013 předsedat Evropské unii a do března 2013 musí splatit obligaci ve výši 1 miliardy euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5762

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2012