BRITÁNIE:

Skandál týkající se pedofilie, kterou páchaly britské celebrity, sílí

28. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

V neděli ráno byl v Londýně zatčen bývalý pop zpěvák Gary Glitter v souvislosti s podezřením ze spáchání sexuálních trestných činů. 15 britských celebrit se svěřilo mediálnímu agentovi Maxu Cliffordovi, že mají strach z trestního stíhání, protože "v šedesátých a sedmdesátých letech nekontrolovaly rodné listy dívek, které se na ně tehdy jako celebrity vrhaly". Na to reagoval velmi hněvivě Jim Gamble, bývalý šéf Střediska proti vykořisťování dětí a poukázal na to, že pohlavní styk s nezletilými byl trestným činem tehdy, jako je nyní.

Uprostřed kontroverze se také octl David Jordan, ředitel pro editoriální politiku a úroveň v BBC, který zřejmě lhal při svědectví v parlamentu. V úterý tam uvedl, že sice rozšířil falešné informace o tom, proč BBC potlačila připravovaný investigativní pořad o pedofilii celebrity Jimmyho Savila, britského "strýčka Jedličky", ale učinil to proto, že nebyl informován, jaká byla situace ve skutečnosti. Nyní vyšlo najevo, že o tom informován byl.

Scotland Yard shromáždil svědectví od výše než 300 obětí Savilových sexuálních útoků a vyšetřuje obvinění, že se na pedofilii a znásilňováni podílely i další celebrity z BBC.

Vedení BBC se k celé aféře postavilo velmi nekompetentně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6716

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2012