Myšlenky čtyř prezidentských kandidátek se setkaly

27. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Myšlenky žen, které usilují o možnost stát se první českou prezidentkou, jsme mohli slyšet na 6. sympozium České prezidentky v úterý 23. října. Sympozium proběhlo letos poprvé v rámci akcí Fora 2000.

Jednotícím prvkem projevů na téma Co je dobré pro naši zemi a kam by měla směřovat? Kláry Samkové, Rut Kolínské, Táni Fischerové a Zuzany Roithové bylo volání po trvalém upřednostňování zájmů celku ve všech rozhodováních a činech, po návratu k lidskosti, sjednocování -- nikoli rozdělování. Bylo fascinující vidět, jak ženy, vlastně možné konkurentky v nadcházející volbě, spolu přátelsky hovoří, otevřeně a bez obalu se svěřují s vlastními obavami i nadějemi.

Sympozium poctila svou účastí i bývalá ředitelka Sociologického ústavu Akademie věd, Marie Čermáková. Zdůraznila, že nemáme propadat beznaději, lhostejnosti a nesmíme se přestat starat o svou budoucnost a kritizovala řídící elity za jejich nezájem o poznání. "Chtějí, abychom se soustředili jen na naše přežití -- nikoli na uchovávání hodnot," zaznělo.

Advokátka Klára Samková zaujala kritikou složitosti pravidel uspořádání společnosti. Systém je neuvěřitelně komplikovaný a člověk při nejlepší vůli nemůže obstát. Lidé nejsou pány svých osudů, společností vzlíná strnulost doprovázená strachem, uvedla své shrnutí dnešního stavu.

Profesorka filozofie Anna Hogenová pobídla posluchače k myšlenkovému překračování horizontů stávajícího systému, k návratu k životu z vlastního pramene. "Nevěřte růstu. Jde o něco daleko důležitějšího. Jde o to, abychom žili jako lidé, abychom nebyli štvanci," řekla ve svém apelativním projevu, kterým se doslova zaskvěla. Své vystoupení ukončila vzpomínkou na Jana Patočku a Chartu 77 a citací: "Člověk má povinnost se bránit proti nespravedlnosti." Adriana Krnáčová, ředitelka Restartu a bývalá ředitelka Transparency International, shrnula odpověď na otázku "kam by měla naše země směřovat" do prosté a jasné odpovědi -- "jinam než teď!"

Všechny české ženské osobnosti, jejichž slova letos na Sympozium České prezidentky zazněla, ještě věří v systém -- a tedy věří i v možnost jeho nápravy.

Videozáznamy vystoupení budou veřejnosti zanedlouho k dispozici na webových stránkách nezávislého nadstranického dobrovolnického sdružení Česká prezidentka (www.ceska-prezidentka.cz/). Zdeňka Petáková

0
Vytisknout
7522

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2012