Nejvyšší soud OSN nařídil Izraeli okamžitě zastavit ofenzívu v Rafáhu

24. 5. 2024

čas čtení 4 minuty
 

Předseda Mezinárodního soudního dvora prohlásil, že humanitární situace v nejjižnějším městě Gazy je nyní klasifikována jako „katastrofální"

Nejvyšší soud OSN nařídil Izraeli zastavit útok na město Rafáh na jihu Gazy v přelomovém rozhodnutí, které zvýší tlak na tuto stále izolovanější zemi.

Předseda Mezinárodního soudního dvora Nawaf Salam uvedl, že humanitární situace v Rafáhu se dále zhoršila a je nyní klasifikována jako „katastrofální“, což znamená, že dříve vydaná předběžná opatření Mezinárodního soudního dvora  „plně neřeší důsledky vyplývající ze změny situace.

Okamžitě po zveřejnění tohoto soudního rozhodnutí začal Izrael brutálně bombardovat město Rafah a uprchlický tábor v oblasti al-Mawasi:





Uvedl, že soud většinou 13 hlasů proti dvěma odhlasoval, že „Izrael musí v souladu se svými závazky vyplývajícími z úmluvy o prevenci a trestání zločinu genocidy a s ohledem na zhoršující se životní podmínky, kterým čelí civilisté v guvernorátu Rafáh ... okamžitě zastavit svou vojenskou ofenzívu a jakékoli další akce v guvernorátu Rafáh, které mohou způsobit palestinské skupině v Gaze životní podmínky, jež by vedly k jejímu úplnému nebo částečnému fyzickému zničení“.

Příkaz Mezinárodního soudního dvora není vymahatelný a Izrael již dříve uvedl, že by příkaz k zastavení svých operací smetl ze stolu.

Páteční rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora je třetím - a zdaleka nejvýznamnějším - zásahem soudu do konfliktu a přichází čtyři dny poté, co hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu, samostatného soudu, který rovněž sídlí v Haagu, uvedl, že požaduje vydání zatykače na vysoké představitele Hamásu a Izraele za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, včetně izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a jeho ministra obrany Joava Gallanta.

Rozhodnutí zvýší tlak na Spojené království a USA, které žádost o vydání zatykače ICC kritizovaly, aby uplatnily svůj vliv na Izrael.

Rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v reakci na žádost Jihoafrické republiky přichází ve stejném týdnu, kdy Irsko, Norsko a Španělsko oznámily, že uznají palestinskou státnost.

Izrael tento měsíc zahájil útok na Rafáh, čímž donutil statisíce Palestinců opustit nejjižnější město Gazy, které se stalo útočištěm pro zhruba polovinu z 2,3 milionu obyvatel tohoto území.

Rafáh byl také hlavní cestou pro přísun pomoci a mezinárodní organizace tvrdí, že izraelská operace odřízla území a zvýšila riziko hladomoru.

Právníci Jihoafrické republiky minulý týden požádali Mezinárodní soudní dvůr o zavedení mimořádných opatření s tím, že izraelské útoky na Rafáh musí být zastaveny, aby bylo zajištěno přežití palestinského lidu.

Soud je nejvyšším orgánem OSN pro projednávání sporů mezi státy. Jeho rozhodnutí jsou konečná a závazná, ale v minulosti byla ignorována. Soud nemá žádné donucovací pravomoci.

Jihoafrická republika v širší kauze u Mezinárodního soudního dvora obviňuje Izrael z organizování státem řízené genocidy palestinského lidu. MTS zatím o podstatě tohoto obvinění nerozhodl - může to trvat roky -, ale odmítl požadavek Izraele na zamítnutí případu.

V předchozích rozhodnutích soud nařídil Izraeli, aby zabránil genocidě Palestinců a umožnil přísun pomoci do Gazy, přičemž nenařídil zastavení izraelských vojenských operací.

Přibližně 36 000 Palestinců, převážně žen a dětí, bylo zabito při izraelské vojenské reakci na útoky na jižní Izrael ze 7. října, při nichž ozbrojenci Hamásu zabili asi 1 200 lidí, většinou civilistů, a dalších 250 vzali jako rukojmí.

Izrael trvá na tom, že jedná v sebeobraně, když se snaží Hamás zlikvidovat, a vyvinul „mimořádné“ úsilí na ochranu civilistů.

Mluvčí izraelské vlády Avi Hyman ve čtvrtek novinářům řekl: „Žádná mocnost na světě nezastaví Izrael před ochranou svých občanů a před pronásledováním Hamásu v Gaze.“

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1653

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2024