Česká vláda: Nic nejde

24. 5. 2024 / Daniel Münich

čas čtení 1 minuta

Píše Daniel Münich. Mysleme na umělou inteligenci, která za velmi krátkou dobu  radikálně změní život lidí. Česká vláda to neřeší.


Připomínkoval jsem nedávno obsáhlou výroční tematickou zprávu pro vládu, jakých česká administrativa každoročně generuje přinejmenším desítky. Zpráva je to velmi obsáhlá a vydá na tři stovky stran! Určitě za jejím vznikem každoročně stojí tisíce osobo-hodin práce úředního a expertního aparátu. 

Ve zprávě je každoročně obrovská spousta informací o tom, jaké zákony a regulace v dané oblasti platí, jaké všechny akce se v daném roce dělaly, na co vše a komu se daly stamiliony korun.

Ale nikde se tam nedozvíte, a samozřejmě ani vláda, zda se v dané oblasti daří problémy těmi erárními penězi a nástroji řešit, zda a jaké mají veřejné politiky v té oblasti dopady, zda by se mělo něco v přístup státu změnit, zda se rýsují v trendech do budoucna nějaké hrozby, atd.

Když padl dotaz, zda by to nešlo změnit od příště k lepšímu, přišla strohá odpověď, že nešlo, protože to není napsáno ve vládní strategii. 

Když padl doplňující dotaz, zda by se to tedy nedalo vládě navrhnout a do té vládní strategie dopsat, tak přišla další strohá odpověď, že tedy nedalo, protože na to nebyl a není čas a lidi. 

No nic, parník jede dál.

1
Vytisknout
1798

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2024