Biden zdůraznil, že nemocnice al-Šifa musí být chráněna

14. 11. 2023

čas čtení 7 minut
Joe Biden prohlásil, že největší nemocnice v Gaze "musí být chráněna", a vyzval k "méně rušivým akcím" izraelských sil.


Stovky pacientů, včetně desítek kojenců, zůstávají uvězněny v nemocnici al-Šifa ve městě Gaza na severu Gazy, zatímco se izraelské jednotky a bojovníci Hamásu účastní těžkých bojů mimo ni.

Za poslední tři dny zemřelo nejméně 32 pacientů, včetně tří předčasně narozených dětí, uvedlo ministerstvo zdravotnictví Gazy.

Americký prezident v pondělí v Oválné pracovně prohlásil:

Doufám a očekávám, že dojde k menším zásahům.

Izraelská armáda uvedla, že poskytuje lidem bezpečné koridory, aby mohli uniknout intenzivním bojům na severu a přesunout se na jih, ale palestinští představitelé uvnitř Šífy uvedli, že areál je obklopen neustálou těžkou palbou.

- Palestinci v Gaze a v USA žalují Bidena, Blinkena a amerického ministra obrany  u amerických soudů s cílem zabránit Spojeným státům v podpoře pro genocidu Palestinců v Gaze.


-  Od 7. října bylo v Gaze izraelskou armádou zabito nejméně 11 240 Palestinců, z toho 4 630 dětí a 3 130 žen, uvedlo v pondělí palestinské ministerstvo zdravotnictví.

 - Izraelská armáda dosáhla bran největší nemocnice v Gaze, uvnitř zůstaly uvězněny stovky pacientů včetně desítek kojenců. Tisíce lidí uprchly z nemocnice al-Šifa ve městě Gaza, ale zdravotníci uvedli, že zbývající pacienti umírají kvůli nedostatku energie. Za poslední tři dny zemřelo nejméně 32 pacientů, včetně tří předčasně narozených dětí, uvedlo ministerstvo zdravotnictví Gazy.

- Joe Biden prohlásil, že al-Šifa "musí být chráněna", a vyzval k "méně rušivým akcím" izraelských sil.
"Doufám a očekávám, že dojde k méně rušivým akcím," řekl v pondělí americký prezident.

-  Všechny nemocnice na severu Gazy jsou "mimo provoz" kvůli nedostatku paliva a intenzivním bojům, uvedlo v pondělí ministerstvo zdravotnictví na obléhaném území. Dvě hlavní nemocnice v severní Gaze - al-Šifa a al-Kuds - byly uzavřeny pro nové pacienty kvůli izraelským leteckým útokům a těžkým bojům v okolí obou zařízení, protože zdravotnický personál zůstal bez kyslíku, zdravotnického materiálu a paliva pro pohon inkubátorů.


- Ředitel agentury OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA varoval, že veškeré humanitární operace této skupiny v Gaze budou v příštích 48 hodinách zastaveny, pokud nebude na obléhané území vpuštěno palivo.
Generální komisař UNRWA Philippe Lazzarini uvedl, že sklad pohonných hmot agentury v Gazeje prázdný  a nebude již schopen znovu zásobovat nemocnice, odvádět odpadní vody a poskytovat pitnou vodu.

- UNRWA uvedla, že jedna z jejích škol v severní Gaze a budova určená jako rezidence pro mezinárodní personál OSN v oblasti Rafáhu byly přímo zasaženy údery.
Ve své poslední pondělní aktualizaci neuvedla, kdo je za údery zodpovědný. Agentura OSN rovněž uvedla, že obdržela "mimořádně znepokojivé" zprávy o tom, že izraelské bezpečnostní síly vjely s tanky do jedné školy UNRWA a dvou zdravotnických středisek UNRWA v pásmu Gazy a použily je k vojenským operacím. Již dříve uvedla, že jedna z jejích budov v Rafáhu byla zasažena izraelským námořnictvem. Rafáh se nachází na jihu pásma Gazy, v oblasti, do které Izrael žádá Palestince, aby se tam přestěhovali. 

- Nákladní automobily přepravující přes přechod Rafáh z Egypta zoufale potřebnou pomoc by mohly v úterý zastavit provoz kvůli nedostatku pohonných hmot.
"Humanitární příměří, dodávky paliva - to vše by se mělo dít nyní. Dochází nám čas, než budeme skutečně čelit velké katastrofě," řekl v pondělí novinářům Andrea De Domenico, vedoucí úřadu OSN pro humanitární záležitosti na okupovaném palestinském území.

-  Izrael tvrdí, že pod dětskou nemocnicí Rantisi ve městě Gaza odhalil operační centrum Hamásu a důkazy, které naznačují, že zde byla držena rukojmí zajatá 7. října.
Samostatně CNN uvedla, že "americký úředník obeznámený s americkými zpravodajskými službami" uvedl, že Hamás má "velitelský uzel" pod nemocnicí al-Šifa ve městě Gaza.

- Nejméně tři Palestinci byli zabiti a 20 dalších zraněno poté, co izraelský letecký útok zasáhl Bani Suheila, město východně od Chán Júnisu v pásmu Gazy, uvedli v pondělí zdravotníci.

- Ozbrojené křídlo Hamásu tvrdí, že s katarskými zprostředkovateli jednalo o propuštění až 70 žen a dětí jako rukojmích v Gaze výměnou za pětidenní izraelské příměří. Izrael odmítl jakoukoli možnost příměří, dokud nebude propuštěno všech 240 rukojmích.

-Pracovníci OSN v pondělí uctili minutou ticha památku více než 100 kolegů, kteří byli v Gaze zabiti od začátku  války minulý měsíc, což představuje nejsmrtelnější konflikt v historii pracovníků OSN.
Od 7. října bylo zabito nejméně 101 zaměstnanců agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA).

-  Izraelský ministr zahraničí Eli Cohen uznal rostoucí mezinárodní tlak na příměří. Odhadl také, že Izrael má "diplomatické okno" v délce dvou až tří týdnů, než se tlak na zemi začne vážně zvyšovat, informovala místní média.

- Indonéský prezident Joko Widodo vyzval Joea Bidena, aby učinil více pro zastavení "zvěrstev" v Gaze a pomohl dosáhnout příměří. Widodo, vůdce nejlidnatější muslimské země světa, jednal s americkým prezidentem v pondělí v Bílém domě.

- Šéf humanitární pomoci EU v pondělí vyzval k "smysluplnému" přerušení bojů v Gaze a k urychleným dodávkám pohonných hmot, aby nemocnice na tomto území mohly fungovat.
Sedmadvacet zemí EU vydalo v neděli prohlášení, že nemocnice "musí být chráněny", a odsoudilo Hamás za to, že využívá zdravotnická zařízení a civilisty jako "lidské štíty".

- Arcibiskup z Canterbury vyzval k příměří ve válce mezi Izraelem a Hamásem a uvedl, že rozsah úmrtí civilistů a humanitární katastrofy v Gaze nelze "morálně ospravedlnit".


- Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell předložil návrhy, jak by měla být Gaza spravována po skončení války mezi Izraelem a Hamásem.
Ministři zahraničí EU se rovněž zabývají kyperským návrhem na otevření námořního koridoru pro naléhavou humanitární pomoc pro Gazu.

-  Tony Blair, bývalý britský premiér, se nechal slyšet, že je v případě potřeby k dispozici, aby pomohl ve snaze ukončit rostoucí krizi v Izraeli a Palestině. Jeho kancelář však popřela zprávu izraelského tisku, že mu již byla nabídnuta konkrétní práce.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2357

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2023