Studentstvo brněnských univerzit už třetí den stávkuje v prostorách univerzitního kina Scala. Bohatý program stávky za klima zakončí průvod centrem města

17. 11. 2023

čas čtení 4 minuty
tisková zpráva

Studentské klimatické hnutí “Univerzity za klima” zorganizovalo vysokoškolskou stávku, která trvá od 15. do 17. listopadu. V Brně stávka probíhá v prostorách univerzitního kina, baru a prostoru Scala. Završením bohatého kulturního a vzdělávacího programu stávky je protestní pochod, který v rámci cílené symboliky proběhne 17. listopadu, začíná v 13:00 na Římském náměstí a půjde centrem města.

 

V prostorách kina Scala se v ranních hodinách středečního dne začali scházet studenti a studentky. Jeho interiér i přední venkovní část vyzdobily transparenty s hesly jako “Univerzitní stávka za klima”, “Kultura a Klima - One Struggle, One fight” nebo “Fosilní kapitál PrF MUNi nesmrdí.” V deset hodin ráno proběhla tisková konference, které se účastnilo šest členek a členů hnutí a několik novinářek a novinářů. Na té se představovala jak stávka samotná, tak hnutí a jeho požadavky. Poté se na místě začalo se stavbou stanů, které Univerzitám za klima z vlastní iniciativy poskytlo město Brno. Jedná se o stany stojící před kinem Scala, ve kterých v rámci stávky za klima přespávaly desítky lidí.


Oba již proběhlé dny stávky byly zaplněny programem rozmanitého charakteru. V harmonogramu byla například přednáška o Nerůstu, veřejné setkání Iniciativy nájemníků a nájemnic, projev původních obyvatel amazonského pralesa o klimatické krizi z jejich perspektiv, koncert mladé zlínské kapely Chora Sfakion a mnoho dalšího. Návštěvnost stávky se zatím pohybovala v řádech vyšších desítek až nižších stovek lidí. Do prostorů Scaly se uchýlili nejen studenti a studentky, ale i jiní zájemci o program z řad širší veřejnosti. Na přednáškách šlo potkat i několik místních lidí bez domova, kteří jsou se studentsvem domluvení, že můžou při dodržování bezpečnostních podmínek prostor ve Scale využívat s nimi. Studentsvo se na principech sebeřízení střídá ve směnách na vaření rostlinné stravy, obsluhy info stánku i hlídání bezpečnosti nočního spaní.


“Rozhodli jsme se stávkovat, protože nejsme a nemůžeme být lhostejní k neschopnosti vedení města v řešení otázek dostupné kultury a udržitelné budoucnosti. Klimatická krize bude mít tragické dopady na budoucnost celé planety, ale hlavně se bude týkat nás - mladých lidí. Přejeme si bezpečný svět, ve kterém můžeme žít a studovat, aniž bychom byli bezprostředně ohroženi ekologickým rozvratem. Jenže současné politické zastoupení klimatická krize nezajímá, neřeší ji, budoucnost mladých lidí pro ně není prioritou. Hlásíme se o slovo v debatě, která se nás přímo týká. Stávkujeme ve Scale, to je univerzitní prostor, který hrál zcela zásadní roli v brněnské kultuře. Město nám chce prostory vzít a nenabízí náhradu, ikdyž je jasné, že peníze i kapacity k dispozici jsou - dostalo je třeba divadlo Bolka Polívky nebo nová multifunkční hala - co k dispozici není je politická vůle. Klima a kultura jsou propojené. Chceme, aby brněnští politici a političky začali brát v potaz osudy mladých lidí.”, říká účastnice stávky Anna Stezková.


Třídenní stávku završí průvod a happening, pro který si studentstvo záměrně zvolilo den 17.11. Začíná v jednu hodinu odpoledne na Římském náměstí v Brně a jeho součástí budou projevy i performance. Studentsvo na něm připomene svoje požadavky a důvody ke stávce, které jsou zároveň zveřejněny na webu hnutí a sociálních sítích. Členstvo Univerzit za klima má zároveň domluvený prostor k projevu v oficiálních oslavách brněnského 17. listopadu, jejich vstup proběhne v 15:50 na hlavním pódiu.


“Stejně jako měli studentky a studenti závažné důvody ke stávce v roce 1989, máme je dnes i my. Nemyslíme si, že klimatická krize a společnost, ve které zisk vítězí nad lidskostí a solidaritou je vize, se kterou by naši kolegové a kolegyně z univerzitní stávky v osmdesátém devátem byli spokojeni. Myslíme si, že naše rozhodnutí stávkovat je dnes úplně stejně na místě jako bylo tehdy jejich - i my chceme demokratickou společnost, svobodnou kulturu, zdravé životní prostředí a ekonomiku, která je solidární s lidmi i planetou. Nejsme hnutím prvoplánového politického radikalismu, jsme studenti, kteří mají starost o budoucnost našeho světa.” uvádí ke stávce Daniel Jařab.

-2
Vytisknout
2036

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2023