Bílý dům odsoudil "odporné" antisemitské tweety Elona Muska

17. 11. 2023

čas čtení 3 minuty
Elon Musk na Twitteru napsal, že příspěvek o židech, kteří nenávidí bělochy, je "skutečná pravda". Vyvolalo to reakci veřejnosti.

V pátečním prohlášení Bílého domu se uvádí: "Co nejdůrazněji odsuzujeme tuto odpornou propagaci antisemitské a rasistické nenávisti, která je v rozporu s našimi základními americkými hodnotami."

Musk vyvolal odezvu svými vlastními tweety, kterými reagoval na uživatele, který obvinil židy z "nenávisti k bělochům" a projevoval lhostejnost k antisemitismu. "Napsal jste skutečnou pravdu," odpověděl Musk na Twitteru. Mnoho uživatelů, včetně mnoha z technologického průmyslu, příspěvky pranýřovalo, ačkoli jiní uživatelé s Muskem souhlasili a uvedli, že s radostí sledují, jak se utápí v jejich vlastním  nenávistném pohledu na svět.


Prohlášení Bílého domu pokračovalo: "Je nepřijatelné opakovat ohavnou lež, která stojí za nejfatálnějším aktem antisemitismu v americké historii, kdykoli, natož měsíc po nejsmrtelnějším dni pro židovský národ od holocaustu."

Odsouzení ze strany Bílého domu završilo týden plný kontroverzí pro Twitter. Večer předtím společnost IBM oznámila, že přestane na Twitteru inzerovat poté, co se podle zprávy její reklamy objevovaly vedle materiálů oslavujících Adolfa Hitlera a nacisty.

IBM se tak rozhodla v reakci na zprávu liberální podpůrné skupiny Media Matters, která zjistila, že reklamy společností IBM, Apple, Oracle, sítě Bravo společnosti NBCUniversal a Comcast byly na Twitteru umístěny vedle antisemitských materiálů. Musk označil Media Matters za "zlou organizaci". 

Jiná studie provedená projektem Tech Transparency dokumentovala, jak prémioví předplatitelé Twitteru, kteří dostávají modrá a bílá ověřovací zaškrtávátka, využívají konflikt Izrael-Hamás  k šíření antisemitismu a islamofobie.

"IBM má nulovou toleranci k nenávistným projevům a diskriminaci a okamžitě jsme pozastavili veškerou reklamu na Twitteru, zatímco vyšetřujeme tuto zcela nepřijatelnou situaci," uvádí se v prohlášení společnosti.

Podobně Evropská komise oznámila, že pozastaví reklamu na této sociální síti kvůli "alarmujícímu nárůstu dezinformací a nenávistných projevů".

Musk čelí obviněním z tolerování antisemitských zpráv na platformě od doby, kdy ji koupil v listopadu 2022.


Musk ve středu také uvedl, že Liga proti hanobení (ADL), židovská nezisková organizace zabývající se občanskými právy, podněcuje nenávist. ADL již dříve Muska obvinila, že na platformě umožňuje šíření antisemitismu a nenávistných projevů a že posiluje poselství neonacistů a bělošských supremacistů, kteří chtějí tuto organizaci zakázat. V reakci na to Musk s organizací pěstuje několik měsíců trvající spor a hrozí žalobou.


Jiná protiextremistická organizace, Centrum pro potírání digitální nenávisti, podala ve čtvrtek návrh na zamítnutí žaloby podané společností X a označila ji za "plnou právních nedostatků". X obvinil centrum z porušení svých podmínek služby, což organizace označila za chabě zakrytou odvetu za kritiku této sociální sítě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2192

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2023