Belgie překonala hašteření v EU a vyslala silný signál ohledně Gazy

17. 11. 2023

čas čtení 2 minuty

Státy EU nepotřebují konsensus, aby podpořily sankce a odpovědnost

Co dělá v této věci česká vláda? Nic. Ostudné. (JČ)

Navzdory strašlivým a narůstajícím lidským ztrátám způsobeným závažným porušováním mezinárodního humanitárního práva v Izraeli a Palestině nebylo 27 členských států EU schopno dospět k jednomyslnému postoji odsuzujícímu válečné zločiny spáchané všemi stranami a vyzývajícímu k odpovědnosti. Belgická vláda však ukázala, že je možné, aby se jednotlivé vlády EU držely zásad a neschovávaly se za nedostatek konsenzu na úrovni EU, píše Claudio Francavilla

 
Vysocí představitelé belgické vlády, včetně premiéra Alexandera De Croo, místopředsedkyně vlády Petry De Sutter, ministryně zahraničních věcí Hadji Lahbib a ministryně pro rozvoj Caroline Gennez, v řadě veřejných prohlášení nejen odsoudili ohavné zabíjení ze 7. října, které spáchaly palestinské ozbrojené skupiny, ale také zpochybnili legálnost některých izraelských leteckých úderů, odsoudili kolektivní trestání palestinského obyvatelstva a vyzvali k cíleným sankcím a odpovědnosti odpovědných osob. Belgická vláda rovněž vyjádřila podporu úloze Mezinárodního trestního soudu a jeho probíhajícímu vyšetřování situace v Palestině, které zahrnuje i jurisdikci nad současnými bojovými akcemi mezi izraelskou vládou a palestinskými ozbrojenými skupinami. Také belgický federální parlament předložil návrh zákona o zákazu obchodu s osadami na okupovaných územích.

Vlády EU jsou v otázce izraelsko-palestinského konfliktu dlouhodobě rozhádány. Tento rozkol ochromil EU, jejíž zahraniční politiku musí jednomyslně schvalovat 27 států, z nichž některé nadále poskytují izraelské vládě bezvýhradnou podporu a chrání ji před odpovědností. Ve skutečnosti museli evropští diplomaté bojovat o to, aby si v reakci na útoky ze 7. října vymohli dokonce i základní výzvy izraelským úřadům, aby respektovaly mezinárodní humanitární právo.

Pro blok EU, který prosazuje univerzální uplatňování mezinárodního práva, by nemělo být obtížné jak vyzvat izraelskou vládu, aby přestala páchat válečné zločiny a další závažná porušování zákona, která způsobují nesmírné utrpení civilnímu obyvatelstvu Gazy, tak odsoudit Hamás, Islámský džihád a další palestinské ozbrojené skupiny za jejich zabíjení izraelských civilistů a braní rukojmí.

Jelikož se však zdá, že EU v současné době není schopna takového postoje dosáhnout, je na každém z jejích členských států, aby se zasadil o mezinárodní právo a přijal opatření na ochranu lidských práv a prosazení odpovědnosti. Belgická vláda ukázala, že to lze. Ostatní by ji měly následovat.

Zdroj v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
2276

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2023