Rusko: Státní média informovala o ústupu armády od řeky Dněpr. Pak ale zprávu smazali a omluvili se

15. 11. 2023

čas čtení 2 minuty
Státní tiskové agentury TASS a RIA Novosti s odvoláním na Ministerstvo obrany Ruské federace informovaly o "přeskupení" ruských jednotek u Dněpru v Chersonské oblasti a stažení do "výhodnějších pozic na východě".

"Po přeskupení Dněpr uvolní část sil, které se zapojí do ofenzívy," uvedla agentura RIA Novosti. Stejná zpráva se objevila i ve feedu TASSu.

O několik minut později však agentury zprávy zrušily. "Zpráva "Velení dněperské skupiny se rozhodlo přeskupit jednotky do výhodnějších pozic východně od Dněpru" je anulována jako omylem vydaná. Omlouváme se našim předplatitelům a čtenářům," píše se na stránkách agentury TASS.

"Vydání falešné zprávy o 'přeskupení' vojsk v Dněperské oblasti, údajně jménem tiskového střediska ruského ministerstva obrany, je provokací," uvedlo ministerstvo obrany pro RBC.

Podle zdroje "Pozor, zprávy" v RIA Novosti mohla agentura získat informace o přesunu ruských jednotek z falešného účtu ministerstva obrany, který je pravděpodobně veden z území Ukrajiny.

Dněperské uskupení ruských jednotek je v defenzivě podél levého (východního) břehu řeky Dněpr v okupovaných částech Chersonské a Záporožské oblasti.

Do začátku listopadu vytvořily ozbrojené síly Ukrajiny několik předmostí na levém břehu a převzaly kontrolu nad významnou částí obce Krynki. Poté tam ozbrojené síly Ukrajiny přesunuly těžkou vojenskou techniku a několik stovek námořních pěšáků.

Z této pozice se ozbrojené síly Ukrajiny chystají zahájit rozsáhlejší ofenzívu hluboko na okupované území, aby rozdělily ruské jednotky a přerušily jejich zásobovací trasu, sdělily BBC zdroje v ukrajinské armádě.

V posledních týdnech se ruská skupina Dněpr neúspěšně pokusila zlikvidovat předmostí ozbrojených sil Ukrajiny. Na konci října byl její velitel nahrazen velitelem výsadkových sil generálplukovníkem Michailem Teplinským.

Před rokem byla ruská armáda nucena ustoupit z Chersonu a vybavit obranné pozice na levém břehu Dněpru.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
2320

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2023