Trest smrti za příspěvek na Twitteru. Pomůžete zachránit saúdského učitele?

27. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

K trestu smrti byl za příspěvky na sociálních sítích odsouzen saúdský učitel Mohammad. Na Twitteru, kde příspěvky zveřejnil, kritizoval tamního krále a korunního prince, a to za věznění náboženských představitelů a rostoucí ceny. Na této sociální síti má Mohammad pouze okolo 10 sledujících.
Jeho soudu předcházelo kruté a nespravedlivé zadržení. Nejprve ho státní bezpečnostní složky zatkly, když trávil čas s rodinou. Následně ho držely téměř čtyři měsíce na samotce. Během věznění se nemohl se svými blízkými nijak spojit.
copyright: © Private
Saúdské království v posledních dvou letech eskaluje zásahy proti svým kritikům na sociálních sítích. Jelikož tamní soudy na základě vágně formulovaných zákonů často vykládají pokojné vyjádření názoru jako „terorismus“, stávají se disidenti obětí krutých a nehumánních trestů.

Za kritiku politiků na Twitteru si nikdo nezaslouží smrt

Link

Postavím se za Mohammada
Link

Za jeho propuštění můžete po podpisu petice apelovat také přímo na saúdského ministra spravedlnosti. Pošlete mu dopis. Zvýšíte tím šance, že Mohammad ještě unikne popravě.
 
Apely přímo na odpovědné státní úředníky fungují – důkazem je nedávné propuštění egyptského právníka a obránce lidských práv Mohameda Bakera.
Také on čelil falešným obviněním z terorismu. Důvodem jeho zatčení ale patrně byla právní pomoc, kterou poskytoval utlačovaným Egypťanům a členům etnických menšin.
© hossam sarhan
Na svobodu se dostal po téměř čtyřech letech ve vazbě. Egyptský prezident mu udělil milost v červenci, a to i díky mezinárodnímu tlaku na jeho propuštění.
Za ukončení Mohamedova trestu jsme bojovali v roce 2021 během celosvětové kampaně Maraton psaní dopisů. Po svém propuštění uvedl, že nikdy nezapomene, že při něm Amnesty a její dobrovolníci stáli a poděkoval všem za jejich odhodlání.
 
Pokud se také chcete přidat k boji za lidská práva a stát se členem nebo členkou Amnesty, rádi vás mezi námi přivítáme! Vyplňte přihlášku, kterou naleznete spolu s dalšími informacemi na našem webu.

1
Vytisknout
2619

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2023