Proč v Rusku ty statisíce vojáků zabitých na Ukrajině nevadí

28. 9. 2023

čas čtení 3 minuty
Někdy se setkávám s názory lidí ze Západu, že čím více lidských ztrát Rusko utrpí, čím více zraněných a traumatizovaných Rusů se vrátí domů, tím dříve se změní veřejné mínění a Rusové se začnou stavět proti válce.

Mnoho Ukrajinců, včetně mě, si to v prvních měsících války myslelo také. Oslovovali jsme ruské matky, ruské ženy, říkali jsme jim, že jejich synové a manželé budou zabiti nebo zmrzačeni. Dostali jsme jen velmi malou zpětnou vazbu a prakticky žádné výsledky, píše Anton Geraščenko.

Pro Rusy jsou tito mrtví vojáci "hrdinové, kteří bránili vlast". A Rusové se rozhodli je takto vnímat, posíleni propagandou a ideologií - Rusko je v heroizaci mrtvých velmi dobré. Odmítají si uvědomit, že to byla jejich země, která napadla jiný stát, jejich země, která zabíjí, rabuje, znásilňuje a zraňuje civilisty na Ukrajině; že tito ruští vojáci jsou vrazi a zločinci. 

Ve skutečnosti se mnoha ruským ženám život zlepší, když jejich muži odejdou - mnoho z nich mělo problémy s alkoholem, týrali své rodiny, nepracovali v řádných zaměstnáních.

Lidé, kteří se nechají mobilizovat nebo podepíší smlouvu s ruskou armádou, obvykle pocházejí ze specifických sociálních kruhů - vzdělaná střední třída (široké zobecnění) se do války nehrne. Obvykle jsou to chudší muži ze vzdálených vesnic, kteří jsou v zákopech. Ty ženy tak nyní mohou volně žít a dostávat od vlády nemalé peníze a žít s glosovanou vzpomínkou na svého syna, manžela nebo otce.

Svým způsobem je to ujišťuje, že Rusko dělá všechno správně. A protože Rusko má přes 140 milionů obyvatel, má prakticky nevyčerpatelný zdroj potravy pro děla.

Co se týče zraněných - Rusko své invalidy většinou schovává, takže je nikdo nevidí a nevzpomíná na ně. Po druhé světové válce byli lidé, kteří přišli o končetiny nebo měli jiné deformace, dokonce posíláni do speciálních "kolonií", aby se nedostali do kontrastu s nablýskaným mýtem o velkém vítězství. Co Rusové nevidí, to je jim jedno.

Takže tyto neuvěřitelné ztráty ruské armády slouží spíše k mobilizaci a inspiraci ruské společnosti a ke zvýšení Putinovy popularity. Tím se válka prodlužuje, a čím déle bude trvat, tím těžší bude Rusko přemoci. A každým dnem se Rusko stává větším problémem pro celý svět.

Co tedy dělat?

Důležité je zničit, narušit a rozložit vojenský potenciál Ruska - co nejrychleji. To dělá Ukrajina, která útočí na závody vyrábějící vojenské zboží, rozbíjí logistické řetězce, likviduje velitelství a tak dále. Proto je pro Ukrajinu tak důležité získat rakety dlouhého doletu.

Další zásadní věcí je boj proti ruské propagandě - ta je zdrojem války a její obrovskou součástí. Ruští propagandisté jsou váleční zločinci. Je třeba tvrdých osobních sankcí nejen proti nejznámějším osobnostem, ale proti všem, kteří této mašinérii slouží.

0
Vytisknout
4912

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2023