Otázka, na niž nikdo neodpoví

29. 9. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
V předvečer slovenských voleb Moskva už oslavuje vítězství svých lidí na jihovýchodní straně Jablunkovského průsmyku. Leč nebojte se, nás přece před ruskou zpravodajskou válkou proti Západu ochrání letouny F-35 - už za dvanáct let.

Podle agentury RIA Novosti Spojenec Ukrajiny podpořil Rusko a Kyjiv se připravuje na úder z týlu. Ruský zdroj dále připomíná, že podle průzkumu thinktanku Globsec 50 % Slováků považuje Spojené státy za hrozbu pro svou bezpečnost a pouze 40 % jich obviňuje z ukrajinského konfliktu Rusko. Dlouhodobé dezinformační a podvratné operace na Slovensku se zkrátka Moskvě bohatě vyplácejí.

Připomeňme, že zbrojařská společnost CSG ve vlastnictví syna blízkého přítele exprezidenta Miloše Zemana, Michala Strnada, situovala výrobu své dělostřelecké munice právě na Slovensko. Jestliže tedy Robert Fico ohlašuje, že po případném volebním vítězství zastaví dodávky zbraní a munice ze Slovenska na Ukrajinu, netýká se to jen "čistě" slovenských projektů jako prodej samohybných houfnic Zuzana, ale také dělostřeleckých granátů vyráběných v Pováží nominálně českou firmou.

Dále připomeňme, že Robert Fico měl vždy v České republice četné obdivovatele, které fascinuje jeho autoritářský politický styl. Většina těchto obdivovatelů se nachází spíše na levé straně politického spektra, kde také podle některých zpráv bývalí členové ČSSD plánují založit českou odnož Ficova Smeru.

Obecně vzato případný Ficův úspěch mezi demoralizovanými zbytky českých levičáků obnoví zájem o otevřeně proruskou antiliberální orientaci, jaká i mezi Hamáčkovými národními socialisty bývala spíše v menšině. Také rozpačité reformní úsilí současného předsedy rebrandovaných socialistů Šmardy by s návratem Fica do premiérského křesla nejspíše vzalo za své, stejně jako Šmardova nedotažená prozápadní orientace.

Fica před volbami otevřeně podpořil Babiš, v jeho prospěch se vyjádřili Zeman i Klaus. Naopak prezident Pavel se dočkal kritiky za vyjádření, podle níž by návrat Smeru k moci mohl zhoršit česko-slovenské diplomatické vztahy.

S Ficovým Slovenskem za zády by Fialův kabinet, nepřesvědčivě se plácající ve svých vnitřních problémech a komunikačně zcela neschopný, v očích stále většího počtu českých voličů s autoritářskými sklony začal vypadat jako beznadějná sbírka měkkýšovitých lúzrů značky Pat a Mat.

A svým způsobem dokonce právem - protože Fialův kabinet nedovede a nechce bránit ani sám sebe, ani českou demokracii, před široce pojatou ruskou zpravodajskou, politickou a propagandistickou válkou. Prohnilost nejsilnější vládní strany jakékoliv vážně míněné pokusy o účinnou obranu spolehlivě paralyzují.

V roce 2024 můžeme mít u sousedů proruský autoritářský režim směřující k vystoupení z EU a NATO. Fialův kabinet ovšem tvrdí, že pro obranu této země před obdobným scénářem dělá nesmírně mnoho, když schválil nákup letounů F-35, které budou v českých službách bojeschopné po roce 2035.
Je mi líto, ale není to pravda. Fialova vláda na obranu před imperiálním Ruskem fakticky rezignovala.

Co by dělala v případě, že jí před nejhoršími důsledky vlastní zkorumpovanosti, bohorovné tuposti a velikášské zaslepenosti nezachrání překvapivý úspěch strany Progresívne Slovensko, ani sama netuší.

3
Vytisknout
6654

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2023