Vědci: Bojujme s vedrem ve městech sázením stromů a vytvářením vodních ploch

29. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Přidání dalších přírodních oblastí v našich městech by je mohlo během vln veder ochladit až o 6 ° C, podle nového výzkumu Globálního centra pro výzkum čistého ovzduší (GCARE) University of Surrey.

Po roce sledování teplot ve čtyřech odlišných oblastech* v anglickém Guildfordu vědci zjistili, že přírodní lokality - lesy, pastviny a jezera - byly v průměru až o 3 °C chladnější než zastavěné oblasti.

Výzkumníci z GCARE nyní naléhají na městské plánovače, aby se zaměřili na přidávání "zelených" a "modrých" oblastí, které pomohou bojovat proti stále častějším vlnám veder.

Profesor Prashant Kumar, spoluautor studie a zakládající ředitel GCARE, podporuje národní iniciativu pro výsadbu stromů a řešení založená na přírodě:

"Vzhledem k tomu, že globální teploty prudce stoupají a Spojené království zaznamenalo v červenci 2022 vůbec nejteplejší teplotu, náš výzkum přispívá k rostoucímu množství důkazů, které potvrzují, že příroda je klíčem k udržení našich městských oblastí v pohodě."

"Doporučujeme vysadit stromy na co nejvíce veřejných prostranstvích, zejména v okolí našich škol, jako skvělý výchozí bod pro pomoc komunitám při řešení efektu městského tepelného ostrova. Vodní útvary, jako jsou jezera a rybníky, mohou také pomoci k chladným oblastem a mohly by být užitečné pro řízení nadbytečné dešťové vody."

Výzkumníci monitorovali teploty nepřetržitě od června 2021 do konce srpna 2022, přičemž teplotní senzory byly umístěny dva až tři metry nad úrovní země. Senzory zaznamenávaly data každou minutu a celkem pořídily 633 780 měření.

Vědci zjistili, že během léta 2022 byla ve srovnání s rokem 2021 zvýšená pravděpodobnost intenzivnějších a déle trvajících vln veder. Zastavěná plocha často překračovala práh vlny veder 28 °C. Dne 19. července 2022, což byl nejextrémnější den roku a nejteplejší den, jaký kdy byl ve Velké Británii zaznamenán, se teplota vyšplhala na 40,7 °C.

Profesor Kumar dodal: "Chceme, aby naše data pomohla vytvářet environmentální modely v měřítku měst a pomohla plánovačům a běžným občanům začlenit přírodní prvky do zastavěných oblastí. Tato práce je v souladu s cíli udržitelného rozvoje č. 11 (udržitelná města a obce) a č. 13 (opatření v oblasti klimatu)."

Studie v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3749

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2023