Ruská agrese na Ukrajině: Rumunsko hlásí možné narušení vzdušného prostoru během útoků

30. 9. 2023

čas čtení 18 minut
Ukrajina vede protiofenzívu bez leteckého krytí. Bojujeme proti nepříteli, který má velkou početní převahu. Naprostá většina Ukrajinců na frontě nejsou profesionální vojáci. Jsou to civilisté, kteří nikdy nedrželi v ruce zbraň, než museli bránit své domovy a rodiny.

- Rumunsko hlásí možné narušení vzdušného prostoru při ruských útocích

Člen NATO Rumunsko v sobotu oznámilo, že jeho vzdušný prostor mohl být narušen během nočních útoků dronů Ruska na infrastrukturu na sousední Ukrajině, informovala právě agentura France-Presse.

Od doby, kdy Moskva vypověděla dohodu umožňující bezpečnou přepravu obilí přes Černé moře, zintenzivnila údery na jižní ukrajinské regiony Oděsa a Mykolajiv, kde se nachází důležitá infrastruktura pro vývoz obilí.

"Po zjištění skupin bezpilotních letounů směřujících k ukrajinskému území v blízkosti rumunských hranic" byli varováni obyvatelé obcí Tulcea a Galati, uvedlo ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

Radarový sledovací systém ... naznačil možný neoprávněný vstup do vnitrostátního vzdušného prostoru, přičemž signál byl zjištěn na trase směrem k obci Galati.

Ministerstvo obrany uvedlo, že se zatím nezdá, že by na rumunské území spadl nějaký předmět, ale pátrání bude pokračovat i v sobotu.

Kolem půlnoci obdrželi obyvatelé Galati a Tulcei, které leží naproti přístavu Reni na jihu Ukrajiny za Dunajem, varování, aby se ukryli.

Výstražná opatření byla zrušena asi o dvě hodiny později.

Začátkem tohoto měsíce postavili rumunští vojáci protiletecké kryty na ochranu obyvatel ve východní obci Plauru poté, co byly v oblasti nalezeny úlomky dronů.


- Ruské síly ostřelovaly přes noc a do rána obce Myropol a Chotyň v Sumské oblasti, uvedla vojenská správa Sumské oblasti na Telegramu.

Následovalo celodenní ruské ostřelování devíti obcí podél hranic oblasti.

Obce Krasnopilsk, Junakivsk, Chotynsk, Velikopysarivsk, Esmansk, Šalyginsk, Bilopolsk, Putivlsk a Mykolajiv se dostaly pod palbu, přičemž ruské síly vypálily 25 střel, které způsobily 116 výbuchů.

- Pět lidí bylo v sobotu  ráno zraněno, přičemž jeden musel být hospitalizován, poté, co ruské síly provedly dva raketové údery na Matviivku v Záporožské oblasti, uvedl na Telegramu náčelník regionální vojenské správy.

Při úderech bylo poškozeno pět budov a objekt kritické infrastruktury, uvedl Jurij Malaško.

- Ukrajinské síly včera a dnes brzy ráno vypálily 14 dělostřeleckých granátů a dva granátomety na místa v ruské Belgorodské oblasti, uvedl na Telegramu gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov.

Systémy protivzdušné obrany dnes brzy ráno sestřelily útok blížící se k městu Belgorod. Ačkoli nedošlo k žádným obětem, střela vytvořila kráter a střepiny poškodily dům, obchod a plynovod.

Ukrajinské síly také vypálily dělostřelecké granáty na obec Žuravlevka a 12 dělostřeleckých granátů a dva granátomety na obec Naumovka v Belgorodské oblasti. Ruské síly rovněž sestřelily dron nad Ustinkou. Zatímco v těchto obcích nebyly hlášeny žádné oběti ani škody, po práci protivzdušné obrany v obci Razumnoje obyvatelé nahlásili poškození dvou domácností.

V Borisovské oblasti shodil dron pět výbušných zařízení u obce Bogun-Gorodok. Nedošlo k žádným obětem.

K žádným obětem nedošlo ani ve Valujském městském okrese, přestože se obec Borki dostala pod minometnou palbu.

Ukrajinské síly vypálily 17 minometných granátů na obec Tišanka a další tři na obec Plotvjanka ve Volokonovském okrese. Ostřelování v Tišance poškodilo elektrické vedení a na krátkou dobu přerušilo dodávku elektřiny, ale posádky mezitím dodávku obnovily.

Systémy protivzdušné obrany sestřelily tři bezpilotní letouny v Novostrojevce-Vtorej v Grajvoronském městském okrese. Z dronu před jeho sestřelením vypadla jedna výbušnina, která poškodila dva automobily poblíž obytného domu. Jinde v Grayvoronském městském okrese vypálily ukrajinské síly dva minometné a sedm dělostřeleckých granátů na obec Dorogoshch, které poškodily 11 soukromých domácností, jeden automobil a budovu místní školy. Okrajové části obce Smorodino rovněž utrpěly minometnou palbu a ruské síly sestřelily dron nad obcí Masyčevo.

Obec Vjazovoe v Krasnojarském okrese se dostala pod dělostřeleckou palbu, ale nedošlo k žádným obětem ani škodám. V Šebekinském městském okrese utrpěla obec Nová Tavolžanka šest minometných střel, které způsobily malý požár budovy. Na obec Sereda shodil dron granát, ale nedošlo k žádným obětem ani škodám.

- Při nočních úderech ruských sil v Kramatorsku v Doněcké oblasti byla zraněna jedna osoba


Kramatorská městská rada na Telegramu uvedla, že ruské síly provedly dva raketové útoky a poškodily 37 aut na parkovišti, čerpací stanici, myčku a ubytovnu.

- Fotograf zabit při akci na Ukrajině

"Hrdinný fotograf" Volodymyr Myroňuk byl zabit u Kurdiumivky v Doněcké oblasti, uvedl včera na Facebooku novinář Jurij Butusov.

Devětapadesátiletý Myroňuk vystupoval pod jménem John a byl Ukrajinec, ale pracoval jako řidič dálkového kamionu v USA a měl americké občanství. V USA Myroňuk fotografoval přírodu a na Ukrajině "cítil výzvu fotografovat hrdiny", uvedl Butusov - fotografoval vojáky na frontě od doby, kdy Rusko v roce 2014 napadlo a nezákonně anektovalo Krym.

"Přijel na frontu bez jakéhokoli povolení, měl bojovníky rád, cítil je a snadno si získal důvěru," řekl Butusov. "Když bylo potřeba, chopil se zbraně nebo řídil, nejednou se přímo účastnil bojů jako dobrovolník. Nepotřeboval, aby ho někdo hlídal a střežil. Na frontě si počínal jako obyčejný bojovník, a tak měl možnost střílet tam, kde hrozilo maximální riziko."

Butusov nepopsal Myroňuka ani jako profesionálního novináře, ani jako profesionálního fotografa, ani jako profesionálního vojáka. "Ale jeho působivé fotografie vidělo mnoho lidí, a k tomu, kde byl na frontě, potřebujete srdce a výdrž bojovníka," řekl.

"Jednou jsem se ho zeptal: 'Proč nechceš pracovat jako novinář v týmu?" "Ne," odpověděl. Butusov řekl. 'Raději budu sám. Nezajímají mě velké peníze, úkoly, nepotřebuji licenci. Mám rád, když mi prominentní postavy píší a ptají se: 'Vzpomínáš si, že jsi nás fotil někde na frontě - můžeš poslat fotku?""

Butusov sdělil, že Myroňuk mu řekl, že jeho fotografie jsou často poslední fotografie těchto vojáků, které pořídil, dokud byli naživu. "Několikrát se stalo, že jediná fotka, která po člověku zůstala na hrobě, byla ta moje," řekl Myroňuk Butusovovi. "Cítím se užitečný, že jsem mezi nimi, a jsem na to hrdý."

Poslední zpráva od Myroňuka byla před několika dny z pozice ukrajinské pěchoty, kterou ruské síly několik hodin ostřelovaly. Intenzivní přestřelka zabránila vyzvednutí jeho těla po dobu tří dnů, řekl Butusov.

- Putin podepsal dekret o vyhlášení 30. září "dnem sjednocení"

Vladimir Putin podepsal dekret, kterým sesobota označuje za "den sjednocení", připomínající nezákonnou anexi Luhanské, Doněcké, Záporožské a Chersonské oblasti Ruskem, informuje Kyjevský Independent.

V loňském roce, po sérii fingovaných referend, v nichž byli obyvatelé okupovaných regionů údajně nuceni hlasovat prostřednictvím zastrašovací taktiky a hrozeb násilím, podepsalo Rusko se zástupci Moskvy ve čtyřech okupovaných regionech "smlouvy", kterými je prohlásilo za součást Ruské federace.

"Před rokem, 30. září, došlo k rozhodující, skutečně historické a život měnící události: byly podepsány dohody o připojení čtyř nových subjektů k Ruské federaci," uvedl Putin ve videoposelství.

Stalo se tak den poté, co ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v rámci dvakrát ročně probíhající branné kampaně zahájí nábor obyvatel okupovaných území.

- Noční ukrajinský útok na vesnici Pogar v ruské Brjanské oblasti dočasně narušil místní dodávky elektřiny, uvedl na Telegramu regionální gubernátor Alexandr Bogomaz.

K žádným obětem nedošlo.


Zelenskyj oznámil vytvoření Aliance obranného průmyslu

Volodymyr Zelenskyj v sobotu na prvním kyjevském fóru obranného průmyslu oznámil vytvoření Aliance obranného průmyslu.

"Právě nyní se určují nejsilnější vojensko-průmyslové komplexy, jejich priority a světový standard obrany. To vše se určuje na Ukrajině," uvedl Zelenskyj na Telegramu.

Aliance umožní výrobcům zbraní a vojenské techniky "připojit se k její základní deklaraci a demonstrovat, že jsou připraveni společně s Ukrajinou budovat arzenál svobodného světa".

"Jsme silný národ," dodal Zelenskyj. "Jsme stateční lidé. Globálně významný stát. Nepochybně zvítězíme. A vytvoříme takový obranný potenciál Ukrajiny - a tedy i celého svobodného světa - který bude odrážet naši sílu."

- Ruská armáda naverbuje dalších 130 000 mužů do povinné vojenské služby


Vladimir Putin v pátek podepsal dekret, kterým vyhlásil, že ruská armáda na podzim naverbuje 130 000 mužů k povinné službě, informují Moscow Times.

Ruská armáda bude moci od 1. října do 31. prosince povolávat muže ve věku 18 až 27 let na dvanáctiměsíční výcvik.

Tím se celkový počet branců v roce 2023 zvýší na 277 000 - během jarního odvodu bylo odvedeno 147 000 mužů.

Dekret přichází poté, co Putin nedávno podepsal zákon, který brání odvedencům opustit zemi. Ačkoli kontradmirál Vladimir Cimljanskij, zástupce náčelníka mobilizačního oddělení ruského generálního štábu, na včerejším brífinku uvedl, že žádní branci nebudou vysláni bojovat na Ukrajinu, objevily se spekulace, že se Kreml připravuje na druhou vlnu mobilizace.

Naposledy  "částečná" mobilizace vyústila v nábor 300 000 záložníků pro válku na Ukrajině - a vyvolala  historický exodus Rusů do zahraničí.

Ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil, že usiluje o zvýšení ruského bojového personálu z 1,15 milionu na 1,5 milionu.

- Ruská protivzdušná obrana sestřelila devět raket odpálených z Ukrajiny nad ruskou Belgorodskou oblastí, uvedlo ruské ministerstvo obrany na Telegramu.

Stejně tak ministerstvo tvrdí, že odhalilo a potlačilo více než 10 dělostřeleckých posádek ukrajinských vojsk, přičemž skupina taktického letectva provedla údery na dva dočasné ukrajinské body rozmístění u Torskoje v Doněcké oblasti.

Ministerstvo se domnívá, že ukrajinské síly zde přišly až o 50 vojáků a také o jedno bojové obrněné vozidlo.

- Ruské síly v pátek odpálily šest raket, provedly 56 leteckých úderů a 40 útoků raketovými systémy s vícenásobným odpalováním a zapojily se do 44 bojových střetů ukrajinských jednotek,
uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil na ranním brífinku.

Letecké údery zasáhly Komisarove, Petropavlivku, Ivanivku, Piščane, Seňkove a Kopanky v Charkovské oblasti, stejně jako Novoselivske a Nevske v Luhanské oblasti. V Doněcké oblasti se pod letecký útok dostaly Zarične, Spirne, Serebrjanka, Bohdanivka, Krasnohorivka, Marinka, Vuhledar, Velyka Novosilka, Urožajne a Staromaiorske, stejně jako Novodarivka, Robotyne, Novodanylivka a Orikhiv v Záporožské oblasti a Beryslav a Ol'ivka v Chersonské oblasti.

Pod dělostřeleckou palbou se ocitlo více než 100 osad v Černihivské, Sumské, Charkovské, Luhanské, Doněcké, Záporožské a Chersonské oblasti.

- Ukrajinské letectvo v páekpodniklo 11 náletů na soustředění vojsk, zbraní a vojenské techniky a dva nálety na protiletadlové raketové systémy Ruska. Celkem ukrajinské rakety zasáhly tři soustředění ruských vojsk, zbraní a vojenské techniky, jakož i dva protiletadlové raketové systémy, 13 dělostřeleckých systémů, jeden muniční sklad a jednu stanici elektronického boje.

- Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil uvedl, že podle něj ruské síly v pátek ztratily 470 vojáků.

- Ukrajinské letectvo v noci sestřelilo íránské bezpilotní letouny kamikadze, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.

V součinnosti s protivzdušnou obranou zničily ukrajinské síly 30 dronů Shahed na území Oděské, Mykolajivské a Vinnycké oblasti.

Guardian nedávno zjistil, že tyto drony Shahed jsou naplněny evropskými součástkami. Evropská komise mezitím varovala evropské společnosti a vlády, že zřejmě zakáže prodej některých komponentů do Turecka a dalších zemí, odkud Írán a Rusko získávají součástky pro tyto drony.

- Veteráni ze skupiny Wagner  pravděpodobně považují bývalého velitele, který se setkal s Putinem, za "zrádce",  sděluje britské ministerstvo obrany

Mnozí veteráni žoldnéřských jednotek Wagner pravděpodobně považují bývalého velitele Andreje Troševa, s nímž se ve čtvrtek setkal Vladimir Putin, za "zrádce".

Ve své nejnovější zpravodajské zprávě ministerstvo rovněž uvedlo, že setkání naznačuje, že Moskva má v plánu využívat žoldnéřské síly, a to i na globálním jihu, avšak pod větším dohledem Kremlu.

V pátek ruské úřady zveřejnily záběry, na nichž se ruský prezident setkal s Troševem, bývalým náčelníkem generálního štábu skupiny Wagner, a pověřil ho dohledem a zřízením nových "dobrovolnických bojových jednotek", uvedlo ministerstvo. Na schůzce byl přítomen také náměstek ministra obrany Junus-Bek Jevkurov.
 
Ministerstvo ve své aktualizaci, zveřejněné na X/Twitteru, uvedlo, že v době krátce trvajícího Wagnerova povstání v červnu se Trošev ujal funkce v oficiálních bezpečnostních složkách Ruska a pravděpodobně se podílel na povzbuzování dalších Wagnerových zaměstnanců k podpisu smluv s Ruskem, čímž přispěl k povstání.

- Na západní Ukrajině byla po ruském útoku na infrastrukturu nařízena evakuace

Úřady v západoukrajinské oblasti Vinnycja nařídily v sobotu brzy ráno evakuaci s tím, že při ruském útoku byl zasažen objekt infrastruktury, informuje agentura Reuters.

"V tuto chvíli není třeba provádět všeobecnou evakuaci," uvedl podle webových stránek města Kalynivka vedoucí správy města Vasyl Poliščuk, kromě bezprostředního okolí místa zásahu.

Neuvedl, jaký cíl byl zasažen ani jaká zbraň byla použita.

Oblastní gubernátor Serhij Borzov informoval o zásahu blíže nespecifikovaného infrastrukturního objektu, což je termín, kterým ukrajinští představitelé někdy označují zařízení zabývající se výrobou energie nebo jinými průmyslovými odvětvími.

Podle dřívějších zpráv v oblasti operovaly bezpilotní letouny.

- Vladimir Putin uvedl, že obyvatelé Ruskem ovládaných regionů na Ukrajině vyjádřili v nedávných místních volbách přání být součástí Ruska, čímž potvrdili loňská referenda, která západní země odsoudily jako nezákonná. Ve videoposelství zveřejněném v sobotu brzy ráno u příležitosti ročního výročí oznámení Moskvy o anexi čtyř částí Ukrajiny ruský prezident uvedl, že rozhodnutí připojit se k Rusku posílily místní volby z tohoto měsíce, v nichž se vrátili představitelé podporující připojení k Rusku. Západní země odmítly jejich výsledky jako irelevantní a podložené masovým nátlakem na voliče. V pátek se Rusové mávající vlajkami sešli na koncertu na Rudém náměstí, kde Kreml pořádal oslavy anexe.

- Britská vláda v rámci širších sankcí proti Rusku zmrazila majetek a zakázala cestování ruským představitelům v anektovaných ukrajinských regionech Záporoží, Cherson, Doněck a Krym.

- Sedm zemí Evropské unie objednalo munici v rámci přelomového programu EU pro zadávání veřejných zakázek, jehož cílem je dostat na Ukrajinu naléhavě potřebné dělostřelecké granáty a doplnit vyčerpané západní zásoby, uvedla agentura EU, která má tuto záležitost na starosti.

. Německý kancléř Olaf Scholz a vedoucí představitelé pěti středoasijských zemí se v pátek v pečlivě formulovaném prohlášení, v němž nebylo Rusko označeno, zavázali k úzké spolupráci v oblasti sankcí. Setkání Scholze a vedoucích představitelů Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu, Turkmenistánu a Tádžikistánu v Berlíně bylo první svého druhu v zemi EU.
 
- Americký generál Mark Milley odchází po čtyřech letech do důchodu z pozice předsedy sboru náčelníků štábů USA. Milleyho působení zahrnovalo poskytování vojenské pomoci obraně Ukrajiny před ruskou invazí v únoru 2022.

-  Ruský blogger, který kritizoval dálniční hlídky, byl v pátek uvězněn na osm a půl roku poté, co soud uvedl, že zveřejnil "falešné zprávy" o ofenzivě Moskvy na Ukrajině. Osmatřicetiletý Alexandr Nozdrinov provozoval malý kanál na YouTube, kde zveřejňoval videa, na nichž dálniční hlídka z jeho domovského Krasnodarského kraje údajně porušuje zákon. Zadržen byl v březnu 2022 poté, co ho vyšetřovatelé obvinili, že na sociálních sítích zveřejnil fotografii zničených budov s popiskem: "Ukrajinská města po příjezdu osvoboditelů".

- Norsko uvedlo, že od příštího týdne začne zakazovat vjezd do země osobním automobilům s ruskou registrací, což je krok, který odráží sankce, které již EU zavedla proti Moskvě kvůli válce na Ukrajině.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2847

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2023