Ukrajina nabídla spojencům, že zaútočí na továrny na bezpilotní letouny v Íránu, Sýrii a Rusku

29. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Írán nemůže uspokojit ruskou poptávku po bezpilotních letounech Šáhid, kterými bombarduje Ukrajinu, a zahajuje výrobu nejen v ruské SEZ Alabuga, ale také v Sýrii. Kyjiv nabízí spojencům úder na továrny ve všech třech zemích, ale za to je žádá o vhodné zbraně.

Uvádí to sedmačtyřicetistránkový dokument, který ukrajinská vláda v srpnu zaslala zemím G7. Během předchozích tří měsíců ruské jednotky vypustily více než 600 bezpilotních letounů (UAV) na ukrajinská města, uvádí dokument.

Íránská vláda "nemůže zvládnout ruskou poptávku" kvůli vysoké intenzitě používání bezpilotních letounů na Ukrajině a navíc se snaží zajistit, "aby již nebyla spojena s dodávkami zbraní do Ruska". Proto, za účelem diverzifikace výroby, Írán již začal používat závod v Sýrii, odkud jsou drony dodávány do Novorossijsku, a jejich výroba je také organizována ve zvláštní ekonomické zóně "Alabuga" v okrese Jelabuga v Tatarstánu. Írán zároveň nadále dodává komponenty, uvádí ukrajinský dokument.

Proto zejména Ukrajinci vyzvali západní spojence, aby "zahájili raketové útoky na továrny vyrábějící tyto bezpilotní letouny v Íránu a Sýrii a na potenciální výrobní místo v Ruské federaci". Zároveň uvádí:

"Tyto údery mohou být provedeny ukrajinskými obrannými silami, pokud partneři poskytnou nezbytné prostředky k ničení."

Z Alabugy je to k hranicím Ukrajiny zhruba 1 500 km. Ukrajina nemá západní zbraně takového dosahu, ale vyvíjí vlastní drony a rakety schopné udeřit na takovou vzdálenost.

Očekává se, že elektrárna v Alabuze začne fungovat počátkem roku 2024, uvedl dříve mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby. Oznámení naznačující spolupráci s Íránem se začala objevovat v dubnu, napsal Financial Times: Pracovní místa byla nabídnuta lidem, kteří ovládají perštinu (pro simultánní překlad a překlad technické dokumentace) a jsou připraveni na služební cesty. Některá oznámení naznačovala, že bude nutné spolupracovat s ministerstvem obrany při vývoji UAV a porozumět reverznímu inženýrství.

Írán aktivně používá drony a jejich součásti, zakoupené nebo zachycené v jiných zemích, k rozebrání a výrobě svých vlastních na jejich základě. To potvrzuje ukrajinský dokument: "Íránští výrobci UAV se přizpůsobili a používají hlavně dostupné komerční komponenty, jejichž dodávky jsou špatně nebo vůbec kontrolovány."

V dronech Šáhid-131 našli Ukrajinci 52 komponentů vyráběných západními společnostmi a v modelu Šáhid-136 jich bylo 57. "Mezi jejich výrobci jsou společnosti se sídlem v zemích sankční koalice - Spojené státy, Švýcarsko, Nizozemsko, Německo, Kanada, Japonsko a Polsko," uvádí dokument.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3045

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2023