Požár na jihu Francie zničil kemp a 500 hektarů půdy

16. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Požár v oblíbené turistické oblasti v Pyrenejích si vynutil evakuaci 2 000 lidí

 
Požár na jihu Francie zachvátil 500 hektarů půdy a zničil kemp, z něhož bylo v úterý evakuováno 2 000 lidí, než se požár podařilo dostat pod kontrolu.

Francouzský ministr životního prostředí uvedl, že klimatická krize zhoršuje podmínky sucha, které požár živí. Při požáru nebyl nikdo zraněn, uvedly úřady.

"Sucho a požár jsou dvě strany téže mince: změny klimatu," uvedl na Twitteru ministr pro ekologickou transformaci Christophe Béchu během návštěvy místa požáru v Pyrénées-Orientales nedaleko španělských hranic.




Požár zachvátil turistickou oblast asi 30 minut od Perpignanu, která byla zranitelná kvůli "intenzivnímu horku, suchu a bouřlivému větru o rychlosti až 180 km/h", uvedly úřady.
 
Většina evakuovaných se mohla vrátit do svých ubytovacích zařízení nebo domů, ale několik desítek turistů stále čekalo na nové ubytování, řekl Béchu novinářům v Saint-Andre. Někteří lidé přišli při požáru o doklady, peníze a auta, dodal Béchu.

Řekl, že v letošním létě bylo požárů méně než loni, kdy shořelo 70 000 hektarů, ale je třeba být "pokorný", protože léto ještě neskončilo.

Podle internetových stránek francouzského meteorologického úřadu Meteo France je v pěti regionech na východě země vyhlášena vysoká pohotovost před vlnami veder.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2708

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2023