Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskyj přísahal pomstu za teroristický útok v Černihivu; dron zasáhl ruské nádraží

20. 8. 2023

čas čtení 7 minut
 
Pět zraněných při zásahu ruského nádraží ukrajinským dronem, říká gubernátor

Přibývá zpráv o zasažení Ruska balistickými raketami, sděluje britské ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany Spojeného království  ve své nejnovější zpravodajské zprávě uvedlo, že se množí zprávy o zásahu Ruska raketami SA-5 Gammon, Moskvu pravidelně zasahují drony.

Údery zasahující hluboko uvnitř Ruska mají podle MO strategický význam. Vladimir Putin pravděpodobně napadl Ukrajinu v domnění, že válka bude mít na běžné Rusy jen malý přímý dopad.

S odkazem na rakety SA-5 Gammon ministerstvo napsalo na Twitteru:

"Tato 7,5 tuny těžká a 11 metrů dlouhá zbraň ze sovětské éry je vyřazena z výzbroje protivzdušné obrany Ukrajiny. Nyní je však zřejmě využívána jako balistická střela pro pozemní útoky.

"Tlak pravděpodobně dopadne zejména na náčelníka štábu VKS generálplukovníka Viktora Afzalova; vrchní velitel VKS generál Sergej Surovikin zůstává nepřítomen, neboť je podezřelý, že byl zadržen v souvislosti se vzpourou skupiny Wagner v červnu 2023."

Vzhledem k tomu, že se v posledních měsících zvýšil rozsah hrozeb pronikajících dále do nitra Ruska, je vedení ruských vzdušných a kosmických sil pravděpodobně pod značným tlakem, aby zlepšilo protivzdušnou obranu nad západními částmi země, dodalo MO.

 
 
- Zelenskyj přislíbil odvetu za útok v Černihivu


 
Volodymyr Zelenskyj přislíbil odvetný úder poté, co při sobotním ruském raketovém útoku na centrální náměstí v historickém severoukrajinském městě Černihiv zahynulo sedm lidí včetně šestileté holčičky a 144 osob bylo zraněno.

Ukrajinský prezident prohlásil: "Jsem si jist, že naši vojáci dají Rusku za tento teroristický útok odpověď. Pozoruhodnou odpověď."

Podle agentury Reuters Zelenskyj ve svém nočním videoposelství, které pronesl v neděli brzy ráno na závěr návštěvy Švédska, rovněž uvedl, že ze 144 zraněných bylo 15 dětí, a jmenoval zabitou dívku Sofii.

Regionální gubernátor Vjačeslav Chaus uvedl, že v sobotu bylo v nemocnici 41 lidí.

Zelenskij uvedl, že útok na Černihiv, který leží asi 145 km severně od Kyjeva, připadl na pravoslavný svátek Proměnění Páně. Mezi zraněnými byli lidé vycházející z kostela a další kolemjdoucí, když střela zasáhla divadlo, kde se konalo shromáždění, uvedl Chaus.

Orgány činné v trestním řízení zjišťovaly, jak se Rusové o akci dozvěděli, podle Chausa šlo o představitele podniků a obcí, ale ukrajinská média informovala, že se jednalo o výrobce dronů.

- Rusko uvedlo, že ukrajinské drony v neděli zasáhly tři různé regiony, zranily pět lidí a donutily dvě moskevská letiště krátce odklonit lety 

Ruské Kurská a Rostovská oblast, které obě hraničí s Ukrajinou, hlásily údery dronů, zatímco ruské ministerstvo obrany uvedlo, že v Moskevské oblasti rušilo ukrajinský dron, který se musel zřítit v neobydlené oblasti.

Ruský letecký dozor uvedl, že v reakci na to krátce zastavil lety na městská letiště Vnukovo a Domodědovo.

Gubernátor Kurské oblasti uvedl, že při nárazu dronu do železniční stanice bylo zraněno pět lidí a vypukl požár. Rostovský gubernátor uvedl, že nedošlo k žádným zraněním ani škodám.

- Ruské síly ostřelovaly ukrajinské město Kupjansk kolem sedmé hodiny ranní místního času a vážně zranily muže ve věku kolem 40 let, uvedl v neděli gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syniehubov, píše Kyiv Independent.

Kupjansk, město s předválečným počtem obyvatel kolem 27 000, obsadilo Rusko v prvních dnech invaze v únoru 2022, než ho ukrajinské jednotky loni v září bleskově dobyly zpět.

- Ruská protivzdušná obrana v neděli brzy ráno rušila ukrajinský dron letící směrem k Moskvě a ten se zřítil, citovala agentura Reuters ministerstvo obrany.

Ruské ministerstvo uvedlo, že nedošlo k žádným obětem.

Moskevský starosta Sergej Sobjanin na Telegramu uvedl, že dron letěl jižním směrem k ruskému hlavnímu městu.

Moskevská oblast se letos stala terčem řady útoků dronů.

- Pět zraněných při zásahu ruského vlakového nádraží ukrajinským dronem, říká gubernátor
Ukrajinský dron zasáhl železniční stanici v západoruském městě Kursk a zranil pět lidí, uvedl v neděli brzy ráno regionální gubernátor.

Roman Starovojt na Telegramu uvedl, že podle předběžných informací dron narazil do střechy nádražní budovy, načež na střeše vypukl požár.

Pět lidí bylo podle něj lehce zraněno střepy skla.

- Ukrajinské letectvo uvedlo, že v noci ze soboty na neděli sestřelilo 15 ze 17 ruských bezpilotních letounů zaměřených na severní, střední a západní regiony. Civilní infrastruktura byla poškozena nejméně ve dvou regionech, uvedly úřady.

- Byl zahájen výcvik Ukrajinců k obsluze amerických stíhaček F-16, ale bude trvat nejméně šest měsíců a možná i déle, uvedl ukrajinský ministr obrany. Sobotní vyjádření Oleksije Reznikova přišlo dva dny poté, co americký představitel uvedl, že stíhačky F-16 budou předány Ukrajině, jakmile budou její piloti vycvičeni.

- Ukrajina začala jednat se Švédskem o možnosti obdržet stíhačky Gripen k posílení své protivzdušné obrany, uvedl Zelenskyj v sobotu po setkání se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem. Zelenskyj označil jednání za předběžná. Uvedl také, že ukrajinští piloti již zahájili výcvik na těchto letounech. Kristersson se ve svých výrocíchh o gripenech nezmínil. Oba představitelé oznámili, že se obě země dohodly na posílení spolupráce v oblasti výroby, výcviku a servisu švédských bojových vozidel pěchoty CV-90.

- Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že v sobotu došlo k sérii útoků ukrajinských dronů, jejichž cílem byly oblasti Moskvy, Novgorodu na severozápadě ruského hlavního města a Belgorodu, který hraničí s Ukrajinou. Ministerstvo uvedlo, že nikdo nebyl zraněn. Belgorodská oblast, vzdálená od Moskvy více než 600 km, je důležitou zastávkou na ruských zásobovacích trasách a často se stává terčem útoků bezpilotních letounů a raket.

- V Rusku navštívil prezident Vladimir Putin nejvyšší vojenské představitele ve městě Rostov na Donu nedaleko ukrajinských hranic. Kreml uvedl, že ruský prezident si na velitelství jižního vojenského okruhu Ruska vyslechl zprávy Valerije Gerasimova, velitele odpovědného za operace Moskvy na Ukrajině, a dalších vrcholných vojenských představitelů.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
2153

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2023