Šíří se nová varianta covidu - nakolik se máme bát?

19. 8. 2023

čas čtení 3 minuty
 

Covid-19 se opět objevuje ve zprávácjh. S blížícím se podzimem se ve společnosti zvyšuje počet onemocnění a nedávný nárůst zájmu o subvariantu Omicron EG.5, kterou Světová zdravotnická organizace zařadila mezi znepokojivé  varianty, vyvolal obavy u těch, jejichž vzpomínky na nedávné zimy ještě nevybledly. Je zde nepopiratelný pocit deja vu. Jak moc bychom se tedy měli obávat? ptá se profesorka veřejného zdraví Devi Sridhar.

 
WHO sleduje šíření EG.5 po celém světě, ale konstatuje, že riziko, které představuje pro veřejné zdraví, zůstává nízké. V současné době nic nenasvědčuje tomu, že by se u tohoto nového kmene zvýšila závažnost infekce nebo počet hospitalizací. Těm, kteří byli bez příznaků nebo měli mírnou verzi onemocnění, se mohou zdát pokračující řeči o covidu irelevantní nebo dokonce vyděšené. Ale pro ty, kteří trpí dlouhodobě covidem, jsou imunosuprimovaní nebo kteří během pandemie ztratili někoho blízkého, musí být každá zpráva o zvýšeném výskytu onemocnění znepokojující. Tito lidé vědí, jak ničivý může covid být.


Avšak covid-19 v roce 2023 není covid-19 v roce 2020. Počet hospitalizací pro toto onemocnění v Anglii koncem července činil 1,97 na 100 000 osob, zatímco v lednu 2021 to bylo více než 36 na 100 000 osob. Dnes máme k dispozici účinné a bezpečné vakcíny, které chrání před závažným onemocněním a úmrtím v naprosté většině případů, a v populaci máme značnou imunitu díky kombinaci očkování a předchozí infekce. Lékaři také lépe rozumí tomu, jak toto onemocnění zvládat. Méně jsme pokročili v pomoci lidem s dlouhým covidem, ale naštěstí probíhá výzkum, jehož cílem je pochopit základní biologii a způsoby vývoje léčby, která by pacientům pomohla.

Covid je nyní v první desítce problémů veřejného zdraví (avšak v mnoha zemích je stále hlavní příčinou úmrtí), ale už není prioritou číslo jedna. Navrstvila se na stávající směs respiračních onemocnění, jako je chřipka a RSV, se kterými se potýkáme každou zimu, vedle závažných chronických zdravotních problémů, jako jsou srdeční a plicní choroby, mrtvice, rakovina, demence a Alzheimerova choroba. 

Rady pro zvládnutí nové  varianty i všech ostatních však zůstávají stejné: nechte se očkovat, v případě nákazy se nechte léčit a používejte roušky  a testy, které pomohou omezit přenos.

Život je vždy spojen s určitou mírou rizika, ať už se jedná o jízdu po dálnici nebo nástup do přeplněného vlaku uprostřed zimní chřipkové sezóny. Je však důležité, abychom si zachovali chladnou hlavu, protože v nadcházejících týdnech a měsících se budou objevovat a mutovat nové subvarianty. S přibývajícími zprávami o nákazách musíme mít na paměti, že se již nenacházíme ve stavu nouze Covid: jsme ve fázi zvládání a rozdíl mezi krizí a nekrizí musí být ve veřejných sděleních jasně vyjádřen. Existuje riziko, že budeme příliš často volat na poplach. V opačném případě, až se objeví skutečně nová hrozba pro člověka, jako je trvalý přenos ptačí chřipky z člověka na člověka, může být obtížné sdělit rozsah představované výzvy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5741

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2023