Dopad války na Rusy: Od šoku k apatii

16. 8. 2023

čas čtení 1 minuta
To, že Putinova válka na Ukrajině psychologicky ovlivnila Ukrajince, není žádným překvapením. Ale méně pozornosti bylo věnováno dopadu, který to má na duševní stav Rusů, zejména vzhledem k veškerému úsilí Putinova režimu bagatelizovat význam konfliktu.

Psychologové říkají, že měsíce poté, co Putin zahájil svou rozšířenou invazi na Ukrajinu, se na ně Rusové obracejí o pomoc s jinými potížemi než na začátku. Z pocitu hrůzy a dokonce sebevražedných sklonů nyní vzniká apatie, s mezikroky zahrnujícími strach z mobilizace.

Problémem psychologů a psychiatrů v Rusku je, že se často cítí stejně zasaženi válkou jako jejich pacienti a jsou nuceni rozhodnout se, jak se s touto skutečností vypořádat. Někteří jsou pro válku, ale mnozí ne; a rozhodování o tom, zda sdílet své názory, se stalo velkým profesionálním problémem.

Psychologický dopad války byl největší na samém počátku, pak opadl, pak opět vzrostl v září, kdy byla ohlášena částečná mobilizace - a pak znovu, ale velmi krátce s Prigožinovou vzpourou, říkají psychologové a psychiatři. Mezi tím se Rusové snažili přizpůsobit situaci.

Jenže odborníci varují, že válka bude mít dlouhodobé následky podobné těm, jimiž trpí dospělí, kteří viděli něco strašného, když byli děti, a nějak se jim podařilo přežít. Někteří z nich na tyto události zcela zapomenou, jen aby se vrátily, aby je pronásledovaly o mnoho let později. Tak tomu bude s Rusy ještě dlouho po ukrajinské válce.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2976

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2023