Pavel Blažek a absence demokratické opozice

20. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Co se vlastně má stát poté, když jsem se všichni pohoršili nad tím, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek poseděl pět hodin v hospodě s Martinem Nejedlým, Tomášem Hrdličkou atd.? Poklesnou preference ODS? Možná představitelé TOP09 či STAN a dalších vládních stran nad Blažkovým jednáním v skrytu jásají, protože by jim to mohlo přinést voliče.



 20666

Proč nebyla invaze Varšavského paktu v srpnu 1968 takový masakr jako potlačení revoluce ruskými vojsky v roce 1956 v Maďarsku

20. 8. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

K pětapadesátému výročí invaze pěti států Varšavského paktu do Československa, která nakonec ukončila Pražské jaro, se samozřejmě v těchto dnech objevuje množství rozhořčených komentářů, oprávněně spojujících tehdejší drzý ruský imperiální postup s dnešní brutální ruskou invazí na Ukrajině.

Rád bych však upozornil na jednu věc, která uprostřed všeho toho rozhořčení bývá zapomenuta.
 

31625

Otisk pohnutých dnů

20. 8. 2023 / Pavlína Antošová

čas čtení 15 minut

 
Noviny a časopisy z roku 1968 nemusíme vždy hledat v archívech. Spousta rodin si totiž některá vydání a čísla určitých periodik schovala. Například mně zůstal po prarodičích zejména (i když nejenom) souvislý materiál z prvních deseti dnů sovětské okupace. Jako zdroje slouží dva dávno neexistující deníky – Pochodeň (pro tehdejší Východočeský kraj), a příležitostně Zář (pro okres Pardubice).  

Co se autorství týká, nejméně článků je signováno značkou. Sem tam tisk uvedl plná jména autorů, zřejmě na jejich výslovné přání. Většina textů zůstala úplně anonymní, což – vzhledem k charakteru té krátké doby – přičítám úsilí o bezpečnost novinářů. Této domněnce nahrává i fakt, že bez pojmenování se ve východočeských periodikách tiskly všechny kreslené vtipy (některé přitom s rozpoznatelným rukopisem). 

 16451

Facebook

20. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Britské listy jsou v posledních týdnech terčem docela usilovného útoku spamy. Teď se nějakému výtečníkovi podařilo na základě jakýchsi falešných obvinění přimět Facebook, aby zablokoval facebookovou stránku Jana Čulíka.

Zde je stránka nová, používaná výlučně (jako ta předchozí) k šíření informací o článcích v Britských listech.

Kdo z vás chcete dostávat tato avíza o článcích, prosíme, přihlašte se sem:


Ten zablokovaný profil měl několik tisíc sledujících, naprosto nejsme vstavu je sami obnovit.

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskyj přísahal pomstu za teroristický útok v Černihivu; dron zasáhl ruské nádraží

20. 8. 2023

čas čtení 7 minut

 
Pět zraněných při zásahu ruského nádraží ukrajinským dronem, říká gubernátor

Přibývá zpráv o zasažení Ruska balistickými raketami, sděluje britské ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany Spojeného království  ve své nejnovější zpravodajské zprávě uvedlo, že se množí zprávy o zásahu Ruska raketami SA-5 Gammon, Moskvu pravidelně zasahují drony.

Údery zasahující hluboko uvnitř Ruska mají podle MO strategický význam. Vladimir Putin pravděpodobně napadl Ukrajinu v domnění, že válka bude mít na běžné Rusy jen malý přímý dopad.

S odkazem na rakety SA-5 Gammon ministerstvo napsalo na Twitteru:

"Tato 7,5 tuny těžká a 11 metrů dlouhá zbraň ze sovětské éry je vyřazena z výzbroje protivzdušné obrany Ukrajiny. Nyní je však zřejmě využívána jako balistická střela pro pozemní útoky.

"Tlak pravděpodobně dopadne zejména na náčelníka štábu VKS generálplukovníka Viktora Afzalova; vrchní velitel VKS generál Sergej Surovikin zůstává nepřítomen, neboť je podezřelý, že byl zadržen v souvislosti se vzpourou skupiny Wagner v červnu 2023."

Vzhledem k tomu, že se v posledních měsících zvýšil rozsah hrozeb pronikajících dále do nitra Ruska, je vedení ruských vzdušných a kosmických sil pravděpodobně pod značným tlakem, aby zlepšilo protivzdušnou obranu nad západními částmi země, dodalo MO.

 20461

Ruská agrese na Ukrajině: Rusové v Černihivu zabili i šestileté dítě

19. 8. 2023

čas čtení 13 minut

- Rusko dostává vojenskou pomoc od Číny. Dostalo tisíc dronů, osm vrtulníků, optické zařizení,  slitiny titania  na výrobu zbraní a náhradní díly pro letadla

- Sedm mrtvých a 117 zraněných, sděluje starosta Černihivu

- Rusové v sobotu zabili tuto šestiletou Sofijku:
Úřadující starosta Černihivu uvedl, že počet zraněných při ranním ruském raketovém útoku na město se zvýšil na 117.

Oleksandr Lomako napsal na Telegramu, že počet mrtvých zůstává na sedmi lidech.


Pravoslavní křesťané dnes slaví jablečný svátek Spasitele. Rodiny v Černihivu nosily své koše s jablky do kostelů. Jeden z nich můžete vidět na fotografii. V centru Černihivu je mnoho kostelů. Rusové zavraždili šest osob.

Šestileté dítě mezi sedmi mrtvými při údajném ruském raketovém útoku v Černihivu

Sedm lidí včetně šestiletého dítěte bylo zabito a 90 zraněno při zásahu ruskou raketou na centrální náměstí v severoukrajinském městě Černihiv, uvedlo v sobotu ministerstvo vnitra.

Podle ministerstva byli lidé na cestě do kostela na oslavu náboženského svátku, když došlo k zásahu, uvedla agentura Reuters. Bylo oznámeno, že 12 zraněných osob byly děti a 10 policistů.

- Rusové vybombardovali známé klasické divadlo. Záměrně odpoledne, aby v něm  byli lidi:

- Zelenskyj po  raketovém útoku na Černihiv vyzývá svět, aby se postavil ruskému teroru 

Centrum ukrajinského města Černihiv se stalo terčem útoku ruských sil "pravděpodobně balistickou raketou", informoval v  sobotu 11.41 místního času gubernátor Černihivské oblasti Vjačeslav Čaus, píše Kyiv Independent.   Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj útok odsoudil a vyzval svět, aby se "postavil ruskému teroru" poté, co  raketový útok změnil "obyčejnou sobotu" v den "bolesti a ztrát". Na Twitteru napsal: 

"Dnes ruská raketa zasáhla srdce Černihova. Náměstí, univerzita a divadlo. Rusko změnilo obyčejnou sobotu v den bolesti a ztráty. Jsou tu oběti na životech. Upřímnou soustrast všem, kteří ztratili někoho blízkého. Na místě pracují všechny služby. Záchranáři, policie, lékaři. Vyzývám svět, aby se postavil ruskému teroru. Poskytněte Ukrajině další nástroje k ochraně života. Aby život zvítězil, musí Rusko tuto válku prohrát." Černihiv, který byl během války ohniskem intenzivních bojů, se nachází nedaleko hranic s Běloruskem.



 

Kanada: Britská Kolumbie je ve stavu nouze, 19 000 lidí prchá před divokými požáry kolem města Yellowknife

19. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Premiér kanadské provincie Britská Kolumbie vyhlásil stav nouze s tím, že úřady „čelí nejhorší sezóně lesních požárů vůbec“. Z měst východně od Vancouveru byly evakuovány tisíce lidí
 
Hasiči bojují s nekontrolovatelným požárem v McDougall Creek, který se za prudkého větru v kopcích a horách nad městem West Kelowna rozšířil na 10 500 hektarů a vynutil si evakuaci tisíců lidí. West Kelowna, město s 36 000 obyvateli, leží 300 km východně od Vancouveru.

Evakuace probíhaly také v nedaleké Kelowně, městě s přibližně 150 000 obyvateli, které leží na druhé straně jezera Okanagan Lake od West Kelowny.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské bezpilotní letouny míří na Moskvu a černomořskou flotilu; USA potvrdily "plnou podporu" pro přesun F-16

18. 8. 2023

čas čtení 12 minut

 

Ruští představitelé tvrdí, že drony zaměřené na Moskvu a její černomořskou flotilu byly zničeny; USA  schválily vyslání stíhaček F-16 na Ukrajinu z Dánska a Nizozemska


 
- Ukrajinský dron byl sestřelen nad Moskvou, poškodil budovu

Ruské síly zničily ukrajinské bezpilotní letouny zaměřené na Moskvu a její černomořskou flotilu, informuje agentura AFP s odvoláním na ruské představitele.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho letectvo sestřelilo ukrajinský dron nad hlavním městem v pátek kolem 04:00 ráno.

"Bezpilotní letoun poté, co byl vystaven účinkům zbraní protivzdušné obrany, změnil dráhu letu a spadl na nebytovou budovu v oblasti Krasnopresněnského nábřeží v Moskvě," uvedlo ministerstvo na Telegramu.

Moskevský starosta uvedl, že na místě jsou záchranné služby, ale podle prvních zpráv nedošlo k žádným obětem.

"Trosky bezpilotního letounu dopadly do oblasti výstaviště Expo a nezpůsobily na budově významné škody," uvedl na Telegramu Sergej Sobjanin.

Státní tisková agentura TASS s odvoláním na záchranné služby uvedla, že se částečně zřítila jedna ze stěn pavilonu výstaviště.

"Plocha zřícení je asi 30 metrů čtverečních," uvedla záchranná služba pro TASS.

 
- Ruská média informují o obrovském požáru v ropném terminálu

V Novorossijsku, jednom z největších černomořských přístavů, který se nachází  172 km od Krymu, hoří rozsáhlý požár v terminálu na topný olej.

Terminál s kapacitou 119 000 metrů krychlových a průtokem 5 milionů tun ročně je hlavním ruským exportním uzlem ropy v regionu.

Zatím není jasné, zda byl požár způsoben úderem ukrajinského dronu, kterých bylo na ruském území za poslední den několik.

 

 20334

Šíří se nová varianta covidu - nakolik se máme bát?

19. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Covid-19 se opět objevuje ve zprávácjh. S blížícím se podzimem se ve společnosti zvyšuje počet onemocnění a nedávný nárůst zájmu o subvariantu Omicron EG.5, kterou Světová zdravotnická organizace zařadila mezi znepokojivé  varianty, vyvolal obavy u těch, jejichž vzpomínky na nedávné zimy ještě nevybledly. Je zde nepopiratelný pocit deja vu. Jak moc bychom se tedy měli obávat? ptá se profesorka veřejného zdraví Devi Sridhar.

Rusko pašuje sankcemi zakázanou ropu do zahraničí pomocí pochybných cisternových lodí

19. 8. 2023

čas čtení 4 minuty


S hrozícími sankcemi náhle prudce vzrostl prodej stárnoucích tankerů na přepravu ropy, které koupili na trhu neznámí provozovatelé

 
Říká se jí "ruská flotila duchů", "stínová" nebo "temná" flotila. Téměř 500 lodí, z nichž mnohé jsou staré tankery s nejasným vlastnictvím a nejasnými pojistiteli, hraje zřejmě podstatnou roli při přepravě ruské ropy do Číny a dalších přístavů v Asii, a to kvůli cenovému limitu skupiny  G7, který má udržet příjmy z ropy v cizí měně mimo dosah Kremlu.

 19422

Funkce blokování účtů bude z Muskova Twitteru odstraněna, říká Musk

19. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Zrušení blokace účtů je však v rozporu s bezpečnostními pravidly v App Store a Google Play.
 

Společnost X, dříve známá jako Twitter, odstraní ochrannou funkci, která uživatelům umožňuje blokovat jiné účty, uvedl Elon Musk v dalším kontroverzním kroku společnosti, kterou loni koupil.

Funkce blokování umožňuje uživateli omezit konkrétní účty, aby ho nekontaktovaly, neviděly jeho příspěvky nebo ho nesledovaly. "Blokování bude jako 'funkce' odstraněno, s výjimkou DM [přímých zpráv]," uvedl Musk ve svém příspěvku na platformě a později dodal: "Blokování bude zrušeno: "Nedává to smysl."

 19087

NASA potvrdila, že letos byl nejteplejší červenec v historii

18. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Na začátku tohoto týdne oznámila společnost Nasa, že v červenci 2023 byla zaznamenána nejvyšší globální teplota pro tento měsíc od roku 1880. Byl to také nejteplejší měsíc v historii.

Na celém světě  byl červenec o 0,24 °C teplejší než kterýkoli jiný v záznamech agentury Nasa a o 2,1 °C teplejší než klimatický průměr z let 1951-80.

"Zvykněte si na hořící svět." Katastrofální divoké požáry v severní Kanadě a v Tenerife

18. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta

Znepokojující je, jak daleko na severu v Kanadě hoří. Je to obrovské množství požárů.


Divoké požáry v Kanadě:


Potíž je, že požáry samozřejmě přidávají CIO2 do ovzduší, takže to vede k dalším požárům. Začarovaný kruh: Emise CO2 z letošních požárů v Kanadě:

"Takhle pršívalo vždycky." Frankfurt nad Mohanem. Praha

18. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta


Praha:






Katastrofa na Kapverdských ostrovech: loď bezcílně plula mořem ještě měsíc, co na ni byly úřady upozorněny, sdělují nevládní organizace

18. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Organizace Walking Borders uvedla, že 20. července informovala úřady ve čtyřech zemích o plavidle s více než 100 žadateli o azyl na palubě.
 
Španělská nevládní organizace 20. července upozornila úřady čtyř zemí na loď s přibližně 130 žadateli o azyl, která byla na začátku tohoto týdne nalezena s pouhými 38 přeživšími a těly sedmi mrtvých lidí na palubě.

Příbuzní osob na palubě uvedli, že velká rybářská loď opustila 10. července přímořské město Fass Boye v Senegalu a směřovala na španělské Kanárské ostrovy. Loď byla spatřena v pondělí asi  277 km  severně od kapverdského ostrova Sal.

 19670

Trump zrušil tiskovou konferenci k žalobě ve státě Georgia, jeho právníci požádali o odklad procesu z 6. ledna 2024 do roku 2026

18. 8. 2023

čas čtení 4 minuty


- Právníci Donalda Trumpa požádali soudkyni, která dohlíží na jeho federální soudní proces o ovlivňování voleb, aby posunula datum zahájení procesu až na duben 2026, tedy téměř 18 měsíců po příštích prezidentských volbách


Federální prokurátoři z úřadu zvláštního poradce Jacka Smithe navrhli, aby byl soudní proces naplánován na začátek ledna 2024, s tím, že existuje významný veřejný zájem na urychlení stíhání.

Ve čtvrtečním soudním podání Trumpovi advokáti argumentovali, že několikaletý odklad je nutný kvůli "obrovskému" množství informací, které budou muset prověřit, a kvůli termínové kolizi s dalšími trestními případy, kterým Trump čelí.

 20659

Damoklův meč v okurce

18. 8. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Ministr spravedlnosti Blažek nespatřuje nic divného popít v hospodě s bývalým poradcem Miloše Zemana Nejedlým, jehož BIS považuje za vážné bezpečnostní riziko. 



 20618

Když Vás dostihne vlastní minulost a obrovský egoismus…

18. 8. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

 „Člověk by chtěl být gigantem, a je hovno, kamaráde. Nevěřit náhodě a fackovat se ráno i večer s připomenutím, že opatrnosti nikdy nezbývá, a co je příliš moc, že škodí. Po bakchanáliích a orgiích dostaví se vždy morální kocovina. To je zákon přírody, milý příteli.“

Jednoroční dobrovolník Marek v promluvě k Švejkovi…
(Jaroslav Hašek, Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, 1921)

Soudce Robert Fremr (právník roku 2020) je z pohledu dnešní doby, tak jak nám ho líčí nejen pan Boris Cvek - úcty hodný muž, který má jedinou smůlu:

Narodil se moc brzy a zažil komunismus, ve kterém dělal svoji práci, a až v demokratickém prostředí využil plně svůj talent a zkušenosti k profesně skvělé kariéře. Ano, toto je ryze neemoční, skoro až technicistně chladný přístup. Lidský život je však složitější, barvitější, emocionálnější a kdo pracuje s lidmi a jejich osudy, jsou na něho kladeny daleko větší morální nároky, obzvláště, když se rozhodne přijmout nominaci na ústavního soudce.

Rozhovor Britských listů 620. Polozapomenutý autor Karel Teige

15. 8. 2023

čas čtení 4 minuty



Vynikající umělec a avantgardní teoretik Karel Teige měl smůlu. Byl to sice marxista, ale jeho druh marxismu se nelíbil komunistickému režimu, takže ten režim Teigeho potlačoval. Po pádu komunismu sice v Československu byli schopni ocenit Teigeho avantgardní postoje, jenže zase se jim nelíbil jeho marxismus, takže zase zůstalo i v postkomunismu jeho ocenění stranou. Možná se to trochu mění: Joe Grim Feinberg, pracovník filozofického ústavu Karlovy univerzity, byl právě editorem sborníku o Teigovi The Marketplace of Art (Jarmark umění) a vydal s kolegy v angličtině také Teigeho texty. O zásadním významu Karla Teigeho pro českou kulturu v době, kdy byla ještě světově proslulá, hovoří s Joem Grim Feinbergem Albín Sybera.

PS. K tomuto rozhovoru upozorňuje Albín Sybera na text od Pavla Karouse:


ČR definují 5xP: (Pivo, Porno, Pervitin a Podhodnocená Práce)

Nedávno jsem seděl v Praze na pivu s jedním mladým, vzdělaným Francouzem, který mi položil otázku: "Jak to, že dokážu vyjmenovat z hlavy pět československých spisovatelů a režisérů a i výtvarníků, ale žádného z doby České republiky. Co se u vás změnilo?"

 20661

Šach mat pro transsexuály

18. 8. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Současná debata o tom, zda by se transsexuálové měli účastnit sportovních soutěží za pohlaví, za které se v danou chvíli považují, je legitimní a má silné osobnosti, jako je Martina Navrátilová, jako jeden z nejhlasitějších hlasů (proti tomu, aby bývalí muži hráli proti hráčům, kteří se narodili jako ženy).

Rizika ekologického orientalismu

18. 8. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty

Proč nedostatečná pozornost k ekologickým zločinům páchaným ruskou armádou na Ukrajině může posilovat fosilní lobby ve střední Evropě

Jak si všímá Jan Čulík s Adamem Syberou v nedávném rozhovoru Britských listů, tak reakce na ekologický terorismus ruské armády – zejména zničení přehrad Oskil v Charkovské oblasti v listopadu r. 2022 a mohutné Kachovky v červnu letošního roku – neupoutala v západních zemích tolik pozornosti jako jsou pokračující protesty proti fosilnímu průmyslu, jehož činnost přivedla svět k nevratným změnám a tragickým dopadům na chod lidstva.

 20662

Argentina má svého Trumpa (nebo Bolsonara?)

18. 8. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut

 
Další klaun se blíží k moci. Od znovudemokratizace Argentiny uplynulo 40 let, a je to poprvé, co se tam objevila krajně pravicová politická síla. Javier Milei stojí v čele strany Libertad Avanza, která se označuje za "libertariánskou", ale nachází paralely s hnutími globální krajní pravice, jako je trumpismus. Chce zrušit centrální banku, je proti potratům, je pro zbraně pro všechny a věří, že prodej orgánů by mohl být "dalším trhem". Jak rozumět dobrému violebnímu výsledku extremisty Mileiho?

 19670

Republikánský zákonodárce z Georgie navrhuje odvolat z funkce prokurátorku Fanni Willisovou, která obžalovala Trumpa

18. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

"Bůh. Zbraně. Svoboda. Vedení."

Státní senátor Colton Moore chce odvolat z funkce okresní prokurátorku ve Fultonu poté, co obžalovala Donalda Trumpa

 

Tento krok přichází v návaznosti na doručení obžaloby v 41 bodech proti bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho agentům na základě obvinění ze státního vydírání a spiknutí kvůli snahám zvrátit Trumpovu prohru v prezidentských volbách v roce 2020 ve státě Georgia.

Colton Moore ve čtvrtek napsal dopis guvernérovi Brianu Kempovi, v němž vyzval k mimořádnému přezkoumání   kroků Willisové.

"My, níže podepsaní ... Vám tímto ... potvrzujeme, že podle našeho názoru existuje ve státních záležitostech mimořádná situace, která vyžaduje svolání mimořádného zasedání ... pro všechny účely, mezi něž patří mimo jiné přezkum a reakce na jednání Fani Willisové," napsal Moore.

Hospodaření OSBL za červenec 2023

2. 8. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V červenci 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 52 188,11,  výdaje byly v červenci  64 970,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 619. Ukrajina - v dnešní době

11. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s Adamem Syberou, který pracuje na Ukrajině pro dvě humanitární organizace a shromažďuje důkazy o válečných zločinech ruské armády, o nynější situaci v této zemi.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 20658

Tisková zpráva

Ne ekologické destrukci v tureckém Akbelenu!

18. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Zatímco masakr stromů iniciovaný YK Energy, dceřinou společností Limak Holding a IC Holding, za účelem rozšíření těžební oblasti v Akbelenském lese v İkizköy, okres Muğla, probíhá již několik dní, pořádkové síly tvrdě zasahují proti lidem, kteří chtějí masakru zabránit.

Od roku 2019 byl les Akbelen vyhlédnut k likvidaci kvůli rozšíření lokality hnědouhelného dolu, který poskytuje palivo pro tepelné elektrárny Yeniköy-Kemerköy. Spolupráce vlády a kapitálu, která dva roky připravovala své ekologicky destruktivní plány zneužívala požárů, které v kraji vypukly v roce 2021 a pokračovala v kácení stromů, které požár nemohl poškodit. To vše pod ochranou Generálního ředitelství lesního hospodářství. Obyvatelé İkizköy/Akbelen a Obránci života však 17. července 2021 zahájili hlídku na obranu Akbelenského lesa a byli ve střehu po celé dva roky! V pondělí 24. července 2023 ráno začala opět kácet stromy vláda ve spolupráci s kapitálem, oni kraj každé dva roky kontrolují.

 18299

Německá kapitulace před Ruskem ohrožuje Ukrajinu a celou Evropu

18. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Již nějakou dobu víme, že evropské dodávky zbraní Ukrajině jsou nedostatečné pro její úkol přežít jako nezávislý stát. Ale vzhledem k tomu, že Ukrajina je, jak poznamenal jeden spisovatel v roce 1997, "svorníkem v oblouku" evropské bezpečnosti, tato válka se stěží týká jen Ukrajiny, upozorňuje Stephen Blank.

 19350

Sovětský sen. Proč mezi mladými Rusy narůstá Stalinova popularita

18. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Průzkumy veřejného mínění ukazující, že Stalin je mezi mladými Rusy stále populárnější, mnohé šokovaly. Ale existují některá jednoduchá vysvětlení. A naznačují, že postavení sovětského diktátora se pravděpodobně v blízké budoucnosti ještě zlepší, říká Andrej Fursov.

 19484

Jaká je politická volba Kremlu

18. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Kreml spolu se svými příznivci trvá na tom, že se Vladimir Putin řídí výhradně ruskými národními zájmy. Avšak jeho rozhodnutí o invazi na Ukrajinu a návrat sovětských symbolů od té doby takové argumenty ukazují jako neudržitelné. Moskevské špičky si zcela zjevně vybraly oprašování sovětské minulosti, říká Sergej Chazanov-Paškovskij.

Rozhovor Britských listů 616. Romové v ČR jsou zvyklí strašně moc toho vydržet. Jak dlouho to potrvá?

27. 7. 2023

čas čtení < 1 minuta



O vzbouření některých Romů proti ukrajinským uprchlíkům, o jejich sociálním postavení v České republice a o nečinnosti politiků v této věci hovoří Jan Čulík se sociálním pracovníkem Pavlem Velemanem.

Pan Veleman velmi zajímavě poukazuje na to, že se u Romů projevuje tentýž syndrom jako u mnoha jiných brutálně terorizovaných či zastrašovaných osob. To, co jim dělají násilníci, začnou totiž dělat jiným podle tohoto vzoru i oni sami. Je to jako v případě mladého syna, který hájí svou matku před násilím svého otce, a v dospělosti se pak také chová jako násilník. Více pozornosti, prosím, této psychické reakci.

 20663

Ruská "firemní města" ztrácejí obyvatele třikrát rychleji než ostatní

18. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Ze sovětských časů přežívá v Rusku zhruba 300 "firemních" měst soustředěných kolem jediného průmyslového provozu. Navzdory vládnímu programu pomoci je v nich rychlost odlivu obyvatelstva za poslední dekádu více než třikrát vyšší než u ostatních ruských měst podobné velikosti. Podle nové studie portálu Jesli byť točnym a Ruské ekonomické školy dosahuje 7 %.

 20572

Už se připravuje ta obrovská vlna migrace. Extrémnímu nedostatku vody čelí země, v nichž žije čtvrtina světové populace

16. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Pětadvacet zemí spotřebuje ročně 80 % svých zásob vody, ukazuje výzkum

Podle analýzy Aqueduct jsou celosvětově extrémně vysokému vodnímu stresu alespoň jeden měsíc v roce vystaveny přibližně 4 miliardy lidí, tedy polovina světové populace. Do roku 2050 by se tento počet mohl přiblížit 60 %


Podle nového výzkumu čelí pětadvacet zemí, v nichž žije čtvrtina světové populace, extrémnímu nedostatku vody.

Údaje Institutu světových zdrojů naznačují, že tyto země pravidelně spotřebovávají 80 % svých ročních zásob vody.

Mapa vodních rizik WRI Aqueduct odhaluje, že poptávka po vodě na celém světě roste a od roku 1960 se více než zdvojnásobila.

Zatímco v Evropě a USA se poptávka po vodě zastavila, v Africe prudce roste. Předpokládá se, že do roku 2050 se poptávka po vodě na celém světě zvýší o 20 až 25 %.

 19387

Vědci varují před novou vlnou covidu a doporučují, aby byly vakcíny na prodej

17. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Věková hranice pro podzimní očkování proti covidu byla v Británii  zvýšena z 50 na 65 let, přičemž nárok na ně mají i mladší zranitelné skupiny

 

Lidé, kteří nemají nárok na podzimní posilovací vakcínu, by měli mít možnost si očkování zaplatit, tvrdí odborníci v souvislosti s novou vlnou covidu.

Vakcíny proti covidu by měly být v Británii dostupné pro soukromé očkování, vyzvali přední vědci v souvislosti s obavami z nové vlny koronaviru, která by se mohla na podzim a v zimě zhoršit.

Na rozdíl od očkování proti chřipce, které si mohou jednotlivci nebo zaměstnavatelé koupit za přibližně 15 liber v lékárnách, je očkování proti covidu ve Velké Británii dostupné pouze v rámci státního zdravotnictví.

 19670

Trumpova žalobkyně Fani Willis čelí rasistickým urážkám poté, co bývalého amerického prezidenta obžalovala

17. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Prokurátorka z Georgie je  po nejnovější obžalobě DonaldaTrumpa vystavena vlně výhrůžek poté, co Trump použil při svém útoku na ní chabou variaci na slovo "negr"


Fani Willisová, okresní prokurátorka okresu Fulton v Georgii, která stíhá Donalda Trumpa a dalších 18 jeho spojenců kvůli snahám o zvrácení voleb v roce 2020, čelí přívalu rasistických urážek na internetu poté, co bývalý prezident zaútočil na své odpůrce slovem "riggers", což je chabě zastřená hříčka se slovem "niggers" - "negři".

Několik hodin poté, co Willisová  v pondělí večer zveřejnila obžalobu, Trump na své sociální síti Truth Social vyzval ke stažení všech obvinění a předpověděl, že bude zproštěn viny. O Willisové se nezmínil jménem, ale obvinil prokurátory, že stíhají nesprávné trestné cíle.

"Nikdy nešli po těch, kteří zmanipulovali volby," napsal lživě Trump. "Šli jen po těch, kteří bojovali za to, aby našli 'riggers'!" (Trumpův neologismus, který má znamenat 'manipulátoři voleb', avšak má těsnou vazbu na slovo 'niggers, 'negří'.

31619

Bez komentáře

17. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta


Autorkou původního konceptu je Irena Buršová, upravil a na sociální síti sdílel Kamil Fila.

Třináctiletá dívka po znásilnění a odmítnutí potratu v Mississippi porodila dítě

17. 8. 2023

čas čtení 5 minut


Nejbližší potratová klinika - v Chicagu - byla příliš daleko a příliš drahá na to, aby jí matka mohla zákrok poskytnout.

 
Třináctiletá dívka v Mississippi porodila chlapce poté, co byla znásilněna  cizím mužem - a poté nemohla jít na potrat.

Matka dívky, která ve zprávě používá pseudonym Ashley, chtěla pro svou dceru zorganizovat potrat, ale bylo jí řečeno, že nejbližší poskytovatel potratů je v Chicagu - což je více než devět hodin jízdy od jejich domova v Clarksdale ve státě Mississippi.
 
Ashleyina matka, ve zprávě uváděná jako Regina, řekla časopisu Time, že náklady na potrat v Chicagu byly příliš vysoké, když uvážíme cenu cesty, volna v práci a potratu pro její dceru.

"Nemám na to všechno prostředky," řekla Regina časopisu Time.

Globální firmy jako Google či Meta by měly v Česku platit vyšší daně

17. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Piráti ve vládě podpořili narovnání prostředí pro podnikání


Daně ze zisků obřích nadnárodních koncernů budou zůstávat v Česku. Řada globálních firem, které podnikají zejména v digitální ekonomice, se přitom jejich placení dlouho vyhýbala. Vláda dnes za podpory pirátských ministrů přijala návrh průlomového zákona o dorovnávacích daních, který přiblížil férovější zdanění velkých světových společností. „Peníze z těchto daní půjdou přímo do státního rozpočtu, a to ve prospěch občanů Česka. Celé zdanění je i součástí pirátského návrhu konsolidace veřejných financí,“ uvedl k rozhodnutí kabinetu pirátský vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Pravidla by měla vést k placení vyšších daní v Česku například společnosti jako Google, Apple či Meta (majitele sociální sítě Facebook).

6283

Benda a Blaničtí rytíři stále čekají..

17. 8. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Komunistickou minulostí zkompromitovaný kandidát se vzdal nominace na ústavního soudce, takže pojďme do sebe a laskavě vraťme do hry Marka Bendu! Ústav pro studium totalitních režimů (v současné kondici) mu jistě vystaví diplom morální neposkvrněnosti a my se nebudeme muset obávat nástupu islámu a konce západní civilizace. S pomocí ChatGPT by nakonec nemusela být takovým problémem ani disertace..

 20637

Puč v Nigeru jako jeden z příkladů měnící se geopolitické mapy světa?

17. 8. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Nedávný puč v Nigeru byl v tuzemských sdělovacích prostředcích vykreslován jako důkaz rozmáhající se moci Kremlu na africkém kontinentu; jako by snad neexistovala žádná kauzalita, žádná koloniální exploatace a přítomnost cizích vojáků, která je drahnou dobu trnem v oku spousty tamních obyvatel. Je věru alibistické proklínat Moskvu a její geopolitický zálusk na západní Afriku a zároveň bohorovně mlčet o negativech francouzské a americké přítomnosti tamtéž.

 19030

Ke jmenování ústavních soudců a jejich úrovni

Dobré vidět celek

17. 8. 2023 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Rád bych poznamenal, že mám radost z jmenování Josefa Baxy na pozici šéfa Ústavního soudu. Zejména když si uvědomíme, že nechybělo moc k tomu, aby na Hradě by seděl Babiš a vládu by i nadále dirigovala jeho firmostrana - však víme, jaká obludná jména se tam objevovala.

Možná je moje kladné hodnocení povrchní - absolutně neumím posoudit kvalitu jeho soudní praxe, jeho rozhodování, nemám k tomu nejmenší kompetence. Obrázek na něj mám vytvořený z jeho veřejných výstupů, tedy zejména rozhovorů, které poměrně často dával, případně komentářů k dění. Jednak si cením, že toto vrcholný představitel justice vůbec dělá, i když nutně nemusí - myslím, že je naprosto správné a potřebné, když se veřejnosti vysvětluje, jak funguje spravedlnost, a jednak mně v těchto rozhovorech a vyjádřeních přišel jako velmi inteligentní, kvalitně formulující člověk s otevřenou myslí. Nedogmatik, který je ochotný stále přemýšlet a reflektovat - z politiky mně přijde, že podobný typ jako on je Luděk Niedermayer (a pak už dlouho nic). Tak snad se nebudu mýlit.

Jinak mám též radost ze jmenování profesorky Ronovské místopředsedkyní soudu: jednak za to, že je na této pozici žena (plus přibyly další dvě členky, je důležité, aby ženský hlas a pohled měly i zde výrazné zastoupení), jednak za to, že ji provází skutečně výborná reputace.

 16879

Představitel NATO se omluvil za návrh, že by se Ukrajina mohla vzdát území za členství v NATO

17. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Šéf štábu generálního tajemníka NATO se vyjádřil, že jeho prohlášení bylo "chybou" a součástí širší diskuse - ale tu myšlenku zcela nevylučuje


Vysoce postavený představitel NATO se omluvil a objasnil své výroky den poté, co veřejně prohlásil, že by se Ukrajina mohla vzdát území ve prospěch Ruska výměnou za členství v NATO a ukončení války.

Stian Jenssen, náčelník štábu generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, řekl norským novinám, že se neměl vyjadřovat tak zjednodušeně poté, co jeho původní komentáře vyvolaly rozzlobenou reakci Kyjeva.

31618

“Promiňte, rád bych si s Vámi povídal, ale musím jet nakládat do pivovaru.”

Mikodrom: Talkshow z kamionu

17. 8. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Jaroslav Miko, občanský aktivista, komentátor společenského dění a řidič kamionu, spouští svůj vlastní internetový pořad Mikodrom, videorozhovory s veřejně činnými lidmi, kteří mají co říct o vážných tématech, ale i o sobě. Oproti profesionálním moderátorům má Jarda Miko jistý handicap: nemá studio a nemá čas. Proto si zve hosty na své pracovní cesty do náklaďáku, jelikož jindy nemá čas. Kamionem s Jardou Mikem zatím jeli Miroslav Kalousek, Dana Drábová, Jiří Padevět, Nora Frdirichová, Vít Rakušan, Dominik Hašek, Pavel Novotný nebo Otakar Foltýn a další se na svou jízdu chystají.

 19475

Absence legálních cest do Evropy pro uprchlíky vraždí. Více než 60 lidí se utopilo po potopení lodi s migranty u pobřeží Kapverdských ostrovů

17. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Více než 60 lidí se utopilo poté, co se u pobřeží Kapverdských ostrovů v západní Africe potopil člun s migranty.

Třicet osm lidí bylo zachráněno, včetně dětí ve věku 12 až 16 let, uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Odhaduje se, že   100 lidí, převážně ze Senegalu a Sierry Leone, bylo na palubě lodi, která byla na moři již měsíc.

Není bezprostředně jasné, kdy k incidentu došlo.

Plavidlo bylo poprvé spatřeno v pondělí, uvedla policie pro agenturu AFP.

 19879

Přečetli jsme jinde

Investigace.cz: Andrej Babiš se musí omluvit novinářce Pavle Holcové za sdílení nepravdivé konspirace o její osobě

17. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

Krajský soud v Praze pravomocně rozhodl o tom, že Andrej Babiš se musí omluvit investigativní novinářce a šéfredaktorce investigace.cz Pavle Holcové za nepravdivá tvrzení, která o ní zveřejnil na sociální síti Facebook. Jde o přelomový rozsudek, jenž může mít dopad na politiky a novináře po celé Evropské unii. Vznikl totiž judikát, který definuje zodpovědnost politiků za dehonestující posty a následnou veřejnou debatu na jejich sociálních sítích.


Pozn. Bohumila Kartouse: Rozsudek vytváří důležitý precedent. Osoba, jako je Andrej Babiš, tedy osoba s velkým veřejným dosahem nemůže beztrestně šířit dezinformace a konspirace, byť je sama nevytvořila a odkazuje se na skutečnost, že tuto informaci "obdržela". Z povahy informace, kterou Babiš a jeho komunikační tým šířili, je zcela zjevné, že jde o konspirační blud, jehož cílem je diskreditace a poškození dobrého jména jiné osoby. Není možné povahu informace pominout a "chytrácky", alibisticky tvrdit, že se ji dozvěděl odjinud. Babiš takto v minulosti - tedy ze své podstaty manipulativně a zákeřně - jednal už v minulosti. Tento precedent by se ideálně neměl vztahovat pouze na fyzické osoby, ale také na právnické osoby, které jednají stejně, zejména ty, které šíří zcela systematicky podobné nepravdivé, manipulativní obsahy diskreditačního charakteru se zjevným záměrem uškodit konkrétní osobě nebo organizaci. Takových obsahů je publikováno na dezinformačních webech celá spousta.Je ale otázka, zda bude česká justice v obdobných případech rozhodovat jednotně.

V zemi příběhů...

17. 8. 2023

čas čtení < 1 minuta



Prasečí ledvina fungovala v těle mozkově mrtvého muže déle než měsíc

17. 8. 2023

čas čtení 5 minut

Prasečí ledvina transplantovaná chirurgy mozkově mrtvému muži fungovala normálně déle než měsíc – je to kritický krok k operaci, kterou newyorský tým doufá, že nakonec vyzkouší na živých pacientech. Nejnovější experiment, který ve středu zveřejnila newyorská univerzita Langone Health, informoval o nejdelší době, kdy prasečí ledvina fungovala u člověka, i když zemřelého, a není to konec. Vědci budou sledovat výkon ledviny po dobu druhého měsíce.


THEATRUM KUKS 2023: mim Vizváry, akrobatky, andělské hlasy i barokní bublatorium

17. 8. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Ke konci srpna ožije hospitál Kuks i blízké okolí živým uměním podobně jako za časů hraběte Šporka. Už 22. ročník festivalu THEATRUM KUKS nabídne od 23. do 27. srpna pestrou směs divadla, vážné hudby, opery, tance či loutkových představení pro děti, ale také třeba rezidenci tří ikon české fermentační scény nebo výlet storytellingovým autobusem po podkrkonošských vršcích. To vše laděné do nejen barokních andělských výšin.

Ruská agrese na Ukrajině: nad ruskou Kalužskou oblastí byly zničeny drony, tvrdí Moskva; USA tlačí na Írán, aby zastavil prodej dronů do Ruska

16. 8. 2023

čas čtení 11 minut

- Úterní útok na Oděsu. Zničené obilné silo:
Kaluga sousedí na severu s Moskevskou oblastí; USA vedou jednání o "nepsaném ujednání" mezi Washingtonem a Teheránem

- Nad ruskou Kalužskou oblastí byly zničeny ukrajinské bezpilotní letouny, tvrdí Moskva


Ruské ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že sestřelilo tři ukrajinské drony jihozápadně od Moskvy, což je poslední z vlny leteckých útoků v blízkosti hlavního města, informuje agentura AFP.

Ukrajina zahájila útok v 5:00 ráno pomocí "tří bezpilotních letounů na objekty v Kalužské oblasti", uvedlo ministerstvo na Telegramu.

"Všechny bezpilotní letouny byly včas odhaleny a zničeny ruskými systémy protivzdušné obrany."

Kalužský gubernátor uvedl, že bezpilotní letouny byly sestřeleny na jihu regionu, několik set kilometrů jihozápadně od Moskvy.

Letecký útok je nejméně pátým v tomto měsíci nad Kalužskou oblastí, který Rusko podle svých slov zmařilo.

Británie: Britské úřady držely 13 let nevinného muže ve vězení, ačkoliv věděly, že je nevinný

16. 8. 2023

čas čtení 5 minut

Britská policie a prokuratura měly klíčové důkazy z DNA 16 let předtím, než byl Andrew Malkinson propuštěn

Nebyla přijata žádná opatření, přestože v roce 2007 byl na svršku oběti znásilnění nalezen profil mužské DNA, který se neshodoval s Malkinsonovým profilem

Policie a prokuratura v případu Andrewa Malkinsona věděly, že na oblečení oběti byla v roce 2007 - tři roky poté, co byl neprávem odsouzen za znásilnění - DNA jiného muže, přesto zůstal ve vězení dalších 13 let.

Malkinson byl minulý měsíc odvolacím soudem očištěn poté, co strávil 17 let ve vězení za znásilnění z roku 2003, které nespáchal. Jeho osvobození přišlo poté, co nové testy DNA spojily s tímto zločinem jiného muže.

 20652

Rozchod, nevolníci!

16. 8. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Většina Čechů se obává možnosti, že by ruská imperiální expanze mohla nakonec zasáhnout i jejich zemi. Většina ale také nehodlá podnikat podle svých možností kroky, jež by tomu účinně bránily.

 20618

O kvalitě českého soudnictví

16. 8. 2023 / Oldřich Maděra

čas čtení 2 minuty

 

Jako autor čtyř velkých projektových dokumentací, které mi byly ukradeny a nikdy zaplaceny, jako člověk, který se bez úspěchu pokoušel domoci se po dobu dvanácti let spravedlnosti u české justice, jako autorizovaný inženýr, který dvanáct let hájil zájmy veřejnosti a byl za to odsouzen k mnohamilionovým náhradám, mohu plně potvrdit názor  Pavla Velemana.

Česká justice musí být vymetena ocelovým koštětem. Pan Fremr to určitě nezajistí, tudíž nemá na ústavním soudu co dělat.

Pan Maděra a ocelové koště na justici

16. 8. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Pan Maděra nemůže přece na základě svých zkušeností s českou justicí odsoudit českou justici jako takovou. Co by to mělo znamenat, že justici je třeba vymést „ocelovým koštětem“? Odkud se bere tvrzení, že v „Čechách je nulová vymahatelnost práva“? Nemluví z pana Maděry pouze jeho vlastní frustrace? Pan Kajínek a každý, kdo prohrál nějaký soudní proces, by to asi viděl podobně jako pan Maděra. Na takových šílených tvrzeních se přece nedá stavět.

O kvalitě českého soudnictví II.

16. 8. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Obávám se, že srovnávat pana Maděru s Kájínkem je opravdu docela podpásovka. Boris Cvek jaksi automaticky usuzuje, že každý, kdo byl českým soudem odsouzen, je vlastně kriminálník. To je hodně neférové a nezdokladované.

Boris Cvek nemá odpověd na skutečnost, že Česká republika 19 let (!!) porušuje zákon Evropské unie, který jasně určuje, že podmínky pro vyplácení důchodů a sociálních dávek musejí být stejné pro občany žijící v ČR jako pro občany žijící kdekoliv jinde v EU, a že tedy českými úřady vynucovaná "potvrzení o žití" od českých občanů s nárokem na starobní důchod žijících mimo ČR jsou protizákonná. Jak to, že to české soudnictví neřeší a jak to, že to česká média a české politiky nezajímá?

 20657

Kontrolní nákup za 420 Kč - vše ve slevě!

16. 8. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení < 1 minuta

 
Celkem levný košík, když má hošík příjem aspoň 40 000 Kč měsíčně, nemá rodinu, stravuje se a bydlí u rodičů, a nemusí se stydět za prezidenta, premiéra a vládu. Jeho příjem by však mohl být klidně vyšší, neboť tráva a koks jsou drahé.

30683

Dopad války na Rusy: Od šoku k apatii

16. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

To, že Putinova válka na Ukrajině psychologicky ovlivnila Ukrajince, není žádným překvapením. Ale méně pozornosti bylo věnováno dopadu, který to má na duševní stav Rusů, zejména vzhledem k veškerému úsilí Putinova režimu bagatelizovat význam konfliktu.

 19385

Putinův systém a rozpad Ruska

16. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Dokud Putin sedí v Kremlu, zástupci FSB ve federálních subjektech Ruské federace budou jednat jako agenti Moskvy a kontrolovat situaci. Ale jakmile odejde, ti samí důstojníci FSB pravděpodobně začnou jednat stále více na vlastní pěst a dokonce podporovat odtržení, aby podpořili svou vlastní moc, říká Dmitrij Chmelnickij.

 20654

Rusko do války stále častěji verbuje vězeňkyně

16. 8. 2023

čas čtení 1 minuta

Moskva se nyní zaměřuje na nábor vězeňkyň, což je další náznak demografických a praktických obtíží, kterým ruský režim čelí v udržování vojenských sil na Ukrajině tváří v tvář rostoucím ztrátám a sílícím střetům s ukrajinskými jednotkami.

 19026

Ruští lékaři masově falšují záznamy o úmrtí

16. 8. 2023

čas čtení 2 minuty

Chyby lékařů představují příčinu 10 - 20 % úmrtí pacientů po celém světě, ale Rusko snížilo hlášený počet z 15 na pouhá 2 %. Důvodem ovšem není zlepšení léčby, ale falšování lékařů, aby se zabránilo trestnímu postihu a ztrátě vládní podpory pro ně a pro jejich nemocnice.

 16879

Jak NATO flirtuje se zradou Ukrajiny a ohrožuje celou Evropu

16. 8. 2023

čas čtení 3 minuty

Představitel NATO navrhuje, že by se Ukrajina mohla výměnou za členství vzdát svého území

Kyjev návrh šéfa štábu generálního tajemníka NAO rozzlobeně odmítl s tím, že by to byla odměna za ruskou agresi

Ukrajina by se mohla vzdát území ve prospěch Ruska výměnou za členství v NATO a ukončení války, navrhl vysoký představitel NATO, což vyvolalo rozzlobenou reakci Kyjeva.

Stian Jenssen, náčelník štábu generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, na úterní akci v Norsku uvedl, že jakákoli mírová dohoda by sice musela být pro Ukrajinu přijatelná, ale členové aliance diskutují o tom, jak by mohla být 18 měsíců trvající válka ukončena.

Požár na jihu Francie zničil kemp a 500 hektarů půdy

16. 8. 2023

čas čtení 1 minuta


Požár v oblíbené turistické oblasti v Pyrenejích si vynutil evakuaci 2 000 lidí

 
Požár na jihu Francie zachvátil 500 hektarů půdy a zničil kemp, z něhož bylo v úterý evakuováno 2 000 lidí, než se požár podařilo dostat pod kontrolu.

Francouzský ministr životního prostředí uvedl, že klimatická krize zhoršuje podmínky sucha, které požár živí. Při požáru nebyl nikdo zraněn, uvedly úřady.

"Sucho a požár jsou dvě strany téže mince: změny klimatu," uvedl na Twitteru ministr pro ekologickou transformaci Christophe Béchu během návštěvy místa požáru v Pyrénées-Orientales nedaleko španělských hranic.



Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
31761