Amatérskou ponorku u Titanicu zřejmě zničil tlak vody už v neděli

23. 6. 2023

čas čtení 8 minut
Jistě naši čtenáři už zaznamenali, že pět členů posádky amatérské ponorky Titan firmy OceanGate, kteří byli nezvěstní, zahynulo zřejmě už v neděli, kdy pravděpodobně ponorku rozdrtil nedaleko vraku Titanicu tlak vody. Průzkumníci tam nalezli na mořském dně trosky.

Ponorka byla neuvěřitelným bezpečnostním hazardem. Její majitel a firma OceanGate dostala písemnou, ostře varovnou analýzu, že se v tomto stavu plavidlo nedá používat. Ignorovali to.

Samozřejmě, média nám zpřítomnila poslední chvíle milionářů, o mrtvých jen dobré - jenže, jak na to poukazují nejen lidskoprávní organizace: teď byla světová média týden posedlá jejich osudem. Mezitím umírají ve Středozemním moři utopením tisíce uprchlíků - ale koho by to zajímalo... ? Obscénní svět.

POHŘEŠUJE SE 5 BOHATÝCH LIDÍ: OBROVSKÁ ZÁCHRANNÁ AKCE ZA MNOHO MILIONŮ DOLARŮ
POHŘEŠUJE SE 750 MIGRANTŮ: UZAVŘETE HRANICE!!


Andrew Stroehlein Human Rights Watch: Takže, co kdyby od nynějška říkali uprchlíci a migranti, že hledají Titanic ... a ne jen tak nudné věci jako bezpečí a lepší život? Vedlo by to k tomu, že by vlády posílily své vyhledávací a záchranné akce?




Kenneth Roth, Human Rights Watch:

Jsem snad jediný, kdo vnímá obrovský rozdíl mezi rozsáhlým úsulím zachránit pět lidí v ponorce u Titanicu a mezi chabou akcí řecké pobřežní stráže, která nezachránila stovky uprchlíků z jejich zjevně životu nebezpečné lodi, než se potopila?


Několik podrobností:

 
- Pobřežní stráž USA potvrdila, že posádka ponorky Titan zemřela po "katastrofické" události

Kontradmirál John Mauger, velitel prvního okrsku pobřežní stráže, uvedl, že dálkově řízené vozidlo z Horizon Arctic objevilo na mořském dně ocasní kužel ponorky Titanic přibližně 1 600 stop od přídě Titaniku.

Trosky podle něj "odpovídají katastrofické ztrátě tlakové komory".

"Po tomto zjištění jsme jménem Pobřežní stráže Spojených států a celého sjednoceného velitelství okamžitě informovali rodiny. Rodinám vyjadřuji hlubokou soustrast."

 
- Americké námořnictvo zaznamenalo  "anomálii", která byla zřejěm imploze Titanu.

Informuje o tom agentura AP:

Poté, co byla v neděli ponorka Titan nahlášena jako nezvěstná, se námořnictvo vrátilo k analýze akustických dat. Podle vysokého představitele námořnictva tato anomálie "odpovídala implozi nebo výbuchu v obecné blízkosti místa, kde ponorka Titan operovala, když se přerušila komunikace". Tento úředník hovořil pod podmínkou zachování anonymity, aby mohl hovořit o citlivém akustickém detekčním systému. Námořnictvo předalo informace pobřežní stráži, která pokračuje v pátrání.

 
- Konečný cíl generálního ředitele společnosti OceanGate Stocktona Rushe - pomoc při těžbě ropy a zemního plynu.

    Společnost OceanGate, kterou založil v roce 2009, se snažila nejen vydělávat na tom, že vozila  bohaté dobrodruhy na místa, jako je vrak Titaniku, ale také chtěla pomáhat vědcům a výzkumníkům odhalovat záhady oceánů tím, že jim umožní lepší přístup na mořské dno než kdykoli předtím - na plavidlech, která by překonala hranice vývoje ponorek.

I když se jeho společnost zpočátku zaměřovala na podmořskou turistiku, jeho dlouhodobým cílem byla spolupráce s ropnými a plynárenskými společnostmi. Společnost Fast Company o tom informovala v článku z roku 2017:

    Rush doufá, že až se nakonec zmenší okruh bohatých cestovatelů, kteří se chtějí potápět v ponorce, jeho technologie ponorek se osvědčí a on bude moci začít uzavírat smlouvy s těmi největšími z velkých hráčů: ropnými a plynárenskými společnostmi. 'Největším zdrojem je ropa a zemní plyn a ty utratí za roboty na obsluhu ropných a plynových plošin asi 16 miliard dolarů ročně,' vysvětluje. "Ale ropné a plynárenské společnosti nepřijímají nové technologie. Chtějí, aby se osvědčila, chtějí ji mít venku.'

    Výlety k Titanicu pomáhají prosadit se a ukázat těmto ropným a plynárenským společnostem, že jeho technologie funguje, a zároveň přináší zisk - což se společnosti zatím úplně nedaří. "Díky cestám na Titanic budeme ziskoví," říká Rush. "Titanic je místem, kde přecházíme od startupu k trvalému podnikání.

-Rodina a letecká společnost vlastněná 58letým Hamishem Hardingem vydala v reakci na smrt miliardáře při implozi lodi OceanGate Titan následující prohlášení:

    "Dnes jsme spojeni v zármutku s ostatními rodinami, které rovněž přišly o své blízké na ponorce Titan.

    Hamish Harding byl milujícím manželem své ženy a oddaným otcem svých dvou synů, které hluboce miloval. Pro svůj tým v Action Aviation byl průvodcem, inspirací, oporou a živoucí legendou.

    Byl jedinečný a my jsme ho zbožňovali. Byl vášnivým průzkumníkem - bez ohledu na terén -, který žil svůj život pro rodinu, svůj podnik a pro další dobrodružství. To, čeho za svůj život dosáhl, bylo opravdu pozoruhodné, a pokud si z této tragédie můžeme vzít nějakou malou útěchu, pak to, že jsme ho ztratili při tom, co miloval.

    V našich životech po něm zůstane mezera, kterou už nikdy nikdo nezaplní.

    Víme, že Hamish by byl nesmírně hrdý, kdyby viděl, jak se národy, odborníci, kolegové z branže a přátelé spojili při pátrání, a my jim za všechno jejich úsilí ze srdce děkujeme.

    Jménem rodiny Hardingových a společnosti Action Aviation bychom rádi zdvořile požádali o soukromí v této neuvěřitelně těžké době."


- Pákistánské ministerstvo zahraničí vyjádřilo soustrast rodinám Šahzady a Sulemana Dawoodových, jakož i dalším rodinám obětí, které při výbuchu zahynuly.

"Vyjadřujeme hlubokou soustrast rodině Dawoodových a rodinám ostatních cestujících v souvislosti se smutnou zprávou o osudu ponorky Titanic v severním Atlantiku. Oceňujeme mnohonárodní úsilí, které bylo v posledních dnech vynaloženo při pátrání po plavidle," uvedlo ministerstvo.


- Teta devatenáctileté oběti: Před cestou byl "vyděšený"

Teta devatenáctiletého Sulemana Dawooda řekla televizi NBC, že její synovec byl před výpravou "vyděšený".

Azmeh Dawoodová, starší sestra pákistánského miliardáře a podnikatele Shahzady Dawooda, sdělila stanici CBS, že Suleman řekl svému příbuznému, že se na to "moc necítí" a z cesty má "hrůzu".

"Myslím na Sulemana, kterému je devatenáct let, jak tam lapá po dechu ... Upřímně řečeno, bylo to ochromující," řekla Azmeh.

"Cítím se nevěřícně... Je to neskutečná situace," řekla a dodala: "Připadám si, jako bych se ocitla v opravdu špatném filmu, kde se odpočítává čas, ale vy jste nevěděli, do čeho odpočítáváte... Mně osobně se při pomyšlení na ně docela špatně dýchá."

Azmehová také hovořila o svém mladším bratrovi Shahzadovi, který také zahynul při výbuchu, a řekla: "Byl to můj malý bratr ... držela jsem ho, když se narodil."

Dodala, že její bratr byl od útlého věku "naprosto posedlý" Titanikem a že rád navštěvoval muzejní expozice o vraku.


Podrobnosti v angličtině ZDE

2
Vytisknout
9248

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2023