Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina udeřila na most spojující Cherson a Krym

22. 6. 2023

čas čtení 15 minut
- Zelenskyj varuje, že se Rusko připravuje k vyhození do povětří jaderné elektrárny v Záporoží:

- Oprava silničního mostu v Čonharu po raketovém útoku, z něhož Rusko obvinilo Ukrajinu, může trvat až několik týdnů, uvedl ve čtvrtek na Krymu představitel ministerstva dopravy dosazený Ruskem  

Ruskem dosazení úředníci dříve ve čtvrtek uvedli, že ukrajinské rakety zasáhly most spojující Krym, který byl v roce 2014 anektován Ruskem, s Ruskem drženými částmi jižní Chersonské oblasti, píše agentura Reuters.


- Ruský soud ve čtvrtek zamítl odvolání reportéra listu Wall Street Journal Evana Gershkoviche proti jeho předběžnému zadržení na základě obvinění ze špionáže, které popírá, uvedl reportér agentury Reuters u soudu.

Gershkovich, občan USA, byl v březnu zatčen na základě obvinění ze špionáže poté, co ho ruská bezpečnostní služba FSB obvinila ze shromažďování vojenských tajemství ve městě Jekatěrinburg. Gershkovich i jeho zaměstnavatel obvinění odmítají.

Podle agentury Reuters se Gershkovich odvolal proti svému dalšímu zadržování v moskevské věznici Lefortovo před soudním procesem, jehož datum nebylo stanoveno.
 



- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon o zákazu dovozu a distribuce knih z Ruska a Běloruska, informuje deník Kyiv Post.

V pondělí bylo oznámeno, že ukrajinský parlament odhlasoval dva zákony, které zavedou přísná omezení pro ruské knihy a hudbu.

Jeden zákon zakáže tisk knih ruským občanům, pokud se nevzdají ruského pasu a nepřijmou ukrajinské občanství. Zákaz se bude vztahovat pouze na ty, kteří měli ruské občanství po pádu sovětské vlády v roce 1991.

Zakáže také komerční dovoz knih tištěných v Rusku, Bělorusku a na okupovaném ukrajinském území a zároveň bude vyžadovat zvláštní povolení pro dovoz knih v ruštině z jakékoli jiné země.

- Počet obětí výbuchu plynu v ukrajinském hlavním městě Kyjevě vzrostl na tři, záchranáři vytáhli ze sutin tělo ženy, informoval deník Kyiv Post s odvoláním na státní záchrannou službu  

- Série fotografií a videí kolujících na Telegramu ukázala obrovský kráter na Čonharském mostě spojujícím Ruskem ovládané části Chersonské oblasti s Krymským poloostrovem po údajném útoku ukrajinských sil raketami Storm Shadow, které Velká Británie minulý měsíc potvrdila, že poskytla Ukrajině. Fotografie ukazují opuštěnou a raketovým útokem částečně poškozenou infrastrukturu s troskami rozházenými po silnicích. Zatím nebyly hlášeny žádné oběti na životech..

- Ukrajinská armáda oznámila "částečný úspěch" v bojích na jihovýchodě a východě země, kde podle ní její jednotky pokračují v ofenzivních operacích.

Chersonský gubernátor tvrdí, že silnice byla poškozena po pravděpodobném útoku raketami Storm Shadow

- Prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek prohlásil, že ukrajinské zpravodajské služby obdržely informace, podle nichž Rusko zvažuje provedení "teroristického" útoku v Záporožské jaderné elektrárně, při němž by došlo k úniku radiace. Ve video prohlášení na messengeru Telegram uvedl, že Ukrajina sdílí tyto zpravodajské informace se všemi svými mezinárodními partnery.

Ukrajinské tvrzení, že Rusko připravuje provedení "teroristického" útoku v jaderné elektrárně v Záporoží, je "další lež", uvedl ve čtvrtek Kreml. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ukrajinské zpravodajské služby obdržely informace, které ukazují, že Rusko zvažuje útok v elektrárně zahrnující únik radiace, informovala agentura Reuters.

- Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve čtvrtek uvedl, že ukrajinské síly snižují svou aktivitu na frontě a přeskupují se, ale stále mají potenciál k útočným akcím. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve středu nechal slyšet, že pokrok v ukrajinské protiofenzívě proti ruským silám je "pomalejší, než by bylo žádoucí", ale Kyjev se nenechá dotlačit k jejímu urychlení.

- Německý kancléř Olaf Scholz ve čtvrtek přislíbil Ukrajině dlouhodobé bezpečnostní záruky, ale zmařil naděje Kyjeva na rychlý vstup do NATO. "Musíme se na současnou situaci podívat střízlivě," řekl Scholz německým zákonodárcům v projevu v parlamentu a dodal, že vláda v Kyjevě sama uznala, že země nebude schopna vstoupit do NATO, dokud bude probíhat válka.

- Ukrajinské síly udeřily na most spojující Cherson s Krymem


Ukrajinské síly provedly raketový útok na most spojující ukrajinskou Chersonskou oblast a Krym, uvedli podle agentury Reuters Ruskem jmenovaní představitelé obou regionů.

Vladimir Saldo, Ruskem jmenovaný chersonský gubernátor, řekl, že most byl pravděpodobně napaden raketami Storm Shadow, které poškodily silnici, ale doprava byla odkloněna na jinou trasu. Žádné oběti na životech nebyly hlášeny.  Saldo naznačil, že most byl cílem střel Storm Shadow. Jedná se o řízené střely dlouhého doletu, které Velká Británie minulý měsíc   poskytla Ukrajině.

Podle jejich výrobce, evropské zbrojní skupiny MBDA, mají dolet "přes 250 km", což je podstatně dále než vysoce přesné americké raketomety Himars, které Ukrajina hojně využívala.

Rakety s kratším doletem se staly méně účinnými, protože Rusko přesouvá své vojenské a zásobovací rezervy dále od frontové linie, a rakety Storm Shadow by měly Ukrajině umožnit zasáhnout cíle, které byly dříve mimo dosah.

Ukrajina je odhodlána znovu získat Krymský poloostrov, který Rusko anektovalo v roce 2014. Jedním z klíčových cílů její nedávno zahájené protiofenzívy je odříznout Rusko od tzv. pozemního mostu na Krym a izolovat tamní ruské jednotky.

Loni Ukrajina vyhodila do povětří Kerčský most, který spojuje Krym přímo s pevninským Ruskem.

Zprávy naznačují, že tentokrát byl zasažen Čonharský most, který překračuje úžinu mezi Krymem a okupovaným Chersonem.

- V pátek navštíví Rusko šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi, uvedla agentura Interfax.

Grossi bude pravděpodobně jednat o Ruskem kontrolované Záporožské jaderné elektrárně na jihu Ukrajiny.

- Denní zpravodajské informace britského ministerstva obrany se dnes zaměřují na ruské vytvoření parlamentního výboru, který má vyšetřit údajné "zločiny spáchané ukrajinskou vládou na nezletilých v Donbasu od roku 2014".

"Duma téměř jistě reaguje na mezinárodní odsouzení ruské deportace dětí z okupované Ukrajiny od její plné invaze," uvádí MO.

"Tento krok je s velkou pravděpodobností jednak formou 'lawfare', 'války vedené právními prostředky', jednak přispívá k ruským informačním operacím, které vyzbrojují legislativu tím, že se snaží zamlžit narativ kolem vlastních ohavných akcí.

"Zprávy týkající se práv dětí jsou pro Kreml pravděpodobně důležitým komunikačním tématem, protože  deportace dětí tvořily základ zatykače Mezinárodního trestního soudu na prezidenta Putina vydaného v březnu 2023."

- "Objevily se obavy, že rakety Storm Shadow by mohly být použity k zasažení cílů hluboko uvnitř mezinárodně uznaných hranic Ruska". Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko se k tomuto kroku Spojeného království staví "spíše negativně".

"Bude to vyžadovat adekvátní reakci naší armády, která ... přijme příslušná rozhodnutí," řekl.

Právě tento týden Rusko pohrozilo úderem na "rozhodovací centra" Kyjeva, pokud budou proti Krymu použity rakety dodané Západem.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý uvedl, že případné použití raket Himars a Storm Shadow proti cílům na Krymu by znamenalo "plné zapojení Západu do konfliktu a znamenalo by okamžité údery na rozhodovací centra na ukrajinském území".

Mezi ně podle všeho patří ukrajinská prezidentská administrativa a velitelství zpravodajských služeb.


- Po výbuchu a následném požáru v šestnáctipatrové budově ve čtvrti Dnipro v hlavním městě Kyjevě zemřeli dva lidé, uvedl starosta Vitalij Kličko v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

Další dva lidé jsou v nemocnici a další dva byli ošetřeni na místě, dodal. Příčinu výbuchu podle něj vyšetřují odborníci. List Kyiv Independent uvedl, že příčinou byl výbuch silného plynu.

- Analýza ISW dodává, že "důležitý je postřeh, že současné ukrajinské operace mohou mít cíle, které nejsou pouze územní".

    Ukrajinské síly mohou vést několik útočných operací na celém území divadla s cílem postupně odlákat ruské síly a vytvořit podmínky pro budoucí hlavní úsilí.

    Ztráty jsou nevyhnutelné na obou stranách, ale pečlivé operační plánování na ukrajinské straně se pravděpodobně snaží tuto skutečnost zmírnit a vyvážit neméně důležitým zjištěním, že snížení počtu ruských sil je cenným cílem.

- Velitel Wagner Group Jevgenij Prigožin vyjádřil své obavy, že ruské síly trpí významnými ztrátami na živé síle a vybavení v důsledku pokračujících ukrajinských útoků, zejména na jihu Ukrajiny.

-  Úspěšnost ukrajinských protiútoků by neměla být posuzována pouze na základě každodenních změn v ovládání  terénu, protože širší operační záměry ukrajinských útoků podél celé frontové linie mohou být založeny na postupném oslabování, vyčerpávání a vyčerpávání ruských schopností v rámci přípravy na další ofenzivní výpady.

 Pomalé tempo protiofenzívy "není příznakem" širšího potenciálu, tvrdí ISW

Pomalejší tempo ukrajinské protiofenzívy, než se očekávalo, "není příznačné" pro její "širší ofenzivní potenciál", uvedl Institut pro studium války ve své nejnovější analýze konfliktu, několik hodin poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj připustil, že probíhá "pomaleji, než by bylo žádoucí".

"Ukrajinské síly pravděpodobně úspěšně vytvářejí podmínky pro budoucí hlavní úsilí navzdory počátečním neúspěchům," tvrdil think tank. Uvedl:

    Ukrajinští představitelé dlouho signalizovali, že ukrajinská protiofenzíva bude sérií postupných a sekvenčních ofenzivních akcí, a nedávno nabídli poznámku, že v současnosti probíhající operace nepředstavují hlavní směr plánování ukrajinské protiofenzívy.

    Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová 20. června zdůraznila, že není užitečné posuzovat úspěšnost vojenských akcí "pouze podle kilometrů nebo počtu osvobozených sídel".

V rozhovoru pro BBC Zelenskyj uvedl, že nebude s ofenzivou spěchat, aby splnila očekávání Západu. "Někteří lidé se domnívají, že jde o hollywoodský film, a očekávají výsledky hned. Tak to ale není. To, co je v sázce, jsou životy lidí."

Uvedl, že protiofenzíva není snadná, protože 200 000 km2 ukrajinského území bylo zaminováno ruskými silami.

"Ať si někteří přejí cokoli, včetně pokusů o nátlak, při vší úctě budeme na bojišti postupovat způsobem, který považujeme za nejlepší," řekl.

- Na konferenci v Londýně zaměřené na obnovu Ukrajiny přislíbila EU dalších 50 miliard eur ve formě půjček a grantů, zatímco Velká Británie a USA přislíbily finanční podporu ve výši 3, resp. 1,3 miliardy dolarů. Světová banka ve spolupráci s ukrajinskou vládou, Evropskou komisí a OSN vyčíslila náklady na rekonstrukci a obnovu po roce války na 411 miliard dolarů (323 miliard Kč).

    Delegáti summitu, od ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala přes britského premiéra Rishiho Sunaka až po amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, uvedli, že účet nakonec zaplatí Kreml. "Řekněme si to jasně: Rusko způsobilo zničení Ukrajiny a Rusko nakonec ponese náklady na její obnovu," řekl Blinken.

- Všichni spojenci NATO podpořili plán na urychlené přijetí Ukrajiny do NATO, jaké bylo na začátku tohoto roku nabídnuto Švédsku a Finsku, uvedl na okraj konference britský ministr zahraničí James Cleverly. Cleverly uvedl, že Spojené království "velmi, velmi podporuje", aby Ukrajina mohla vstoupit do NATO bez obvyklé nutnosti splnit podmínky stanovené v akčním plánu členství (Mapa).

- Ukrajina očekává, že na summitu vojenské aliance ve Vilniusu příští měsíc bude pozvána ke vstupu do NATO s "otevřeným datem",
uvedl náčelník štábu ukrajinského prezidenta na webináři pořádaném thinktankem Atlantic Council. Andrij Jermak uvedl, že neúspěch aliance při přijímání "silného" rozhodnutí na summitu 11.-12. července by Ukrajince demoralizoval a že Ukrajina svými boji na bojišti prokázala, že je připravena se k NATO připojit.

-  Šéf žoldnéřské skupiny Wagner obvinil ruské ministerstvo obrany z klamání Rusů ohledně průběhu ukrajinské ofenzívy a poukázal na postup Kyjeva na bojišti. "Zavádějí ruský lid," prohlásil Jevgenij Prigožin.  "Matou ruský lid," uvedl Jevgenij Prigožin ve zvukové zprávě, kterou zveřejnili jeho mluvčí. "Obrovské kusy [území] byly předány nepříteli."

- Kyjevský starosta Vitalij Kličko obvinil své odpůrce, že po jeho roztržce se Zelenským vedou kampaň s cílem zdiskreditovat ho a donutit ho odejít z funkce. Bývalý boxerský šampion byl kritizován po veřejném pobouření kvůli smrti tří lidí, kteří byli tento měsíc během ruského útoku na Kyjev uzamčeni v protileteckém krytu.

- Ruský ústavní soud zamítl pokus skupin na ochranu práv usilujících o zrušení zákona, který zakazuje lidem vystupovat proti ruské invazi na Ukrajinu. Organizátoři kampaně včetně skupiny na právní ochranu OVD-Info a zakázané organizace na ochranu lidských práv Memorial podali v dubnu žalobu s tím, že zákon porušuje články ruské ústavy včetně svobody projevu a svobody svědomí.

- Vlády EU se dohodly na 11. balíku sankcí proti Rusku, jehož cílem je zabránit dalším zemím a společnostem v obcházení stávajících opatření. Nový balík zakazuje tranzit rozšířeného seznamu zboží a technologií, které by mohly pomoci ruskému vojenskému nebo bezpečnostnímu sektoru, přes Rusko.

- Putin oznámil, že nové mezikontinentální balistické rakety Sarmat schopné nést jaderné zbraně budou brzy uvedeny do provozu. Tyto rakety jsou určeny k provádění jaderných úderů na cíle vzdálené tisíce kilometrů a mohou být odpalovány ze země, moře nebo vzduchu, ale jejich zavádění probíhá pomaleji, než bylo plánováno.

- Nejvyšší ruský vyšetřovatel Alexandr Bastrykin řekl státní agentuře Tass, že více než 30 Ukrajinců bylo na Ruskem ovládané Ukrajině odsouzeno k dlouholetým trestům vězení za "zločiny proti míru a lidské bezpečnosti, včetně zabíjení civilistů".



Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3740

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2023