Ruská agrese na Ukrajině: Putin říká, že ti, kdo stojí za "ozbrojenou vzpourou", budou potrestáni

24. 6. 2023

čas čtení 8 minut
Ruské kanály na Telegramu informují, že Wagnerova vojska vstoupila do města Voroněž a jsou na předměstí Krasnodaru a Volgogradu. Nikdo proti nim nebojuje.


Jevgenij Prigožin slíbil, že se "pomstí" poté, co obvinil ruskou armádu, že se zaměřila na jeho síly raketovým útokem

- Putin v sobotu vystoupil s mimořádným televizním projevem v době, kdy šéf žoldnéřů Wagner vede ozbrojenou vzpouru:




    Putin řekl, že Rusko bojuje "nejtěžší bitvu o svou budoucnost".

    Řekl, že Wagnerova "ozbrojená vzpoura" je "kudlou do zad" Rusku. Vzpouru označil za zradu a řekl, že každý, kdo se postavil se zbraní v ruce proti ruské armádě, bude potrestán.

    Řekl, že udělá vše pro ochranu Ruska, že ruské ozbrojené síly "dostaly potřebné rozkazy" a že budou podniknuty "rozhodné kroky" ke stabilizaci situace.

    Putin prohlásil: "Udělám vše, co bude v mých silách, abych ochránil svou zemi....a ti, kteří zorganizovali ozbrojenou vzpouru, budou pohnáni k odpovědnosti. Ty, kteří se do toho nechali zatáhnout, vyzývám, aby zastavili své zločinné jednání."

-  Šéf žoldnéřské skupiny Wagner tvrdí, že převzal kontrolu nad všemi vojenskými objekty ve městě Rostov na Donu, a požaduje, aby k němu přišlo ruské vojenské vedení poté, co je obvinil ze zabíjení svých sil. Na videích zveřejněných v sobotu brzy ráno na sociálních sítích Jevgenij Prigožin tvrdil, že se nachází na velitelství Jižního vojenského okruhu (JVO) v Rostově, a požadoval, aby do města vzdáleného 1 000 km jižně od Moskvy přijeli ministr obrany Sergej Šojgu a nejvyšší ruský generál Valerij Gerasimov. Videa nebylo možné ověřit.

 "Osobní zájmy vedly ke zradě naší země a věci, za kterou bojují naše ozbrojené síly."

- Mezitím ukrajinské letectvo uvedlo, že během nočního náletu zničilo 41 ruských raket a dva drony.

- Ruské ministerstvo obrany v prohlášení adresovaném bojovníkům Wagnerovy armády uvedlo, že je Prigožin "oklamal a zatáhl do zločinného dobrodružství". V prohlášení zveřejněném na Telegramu je ministerstvo vyzvalo, aby se obrátili na jeho představitele a představitele donucovacích orgánů, a slíbilo, že jim zaručí bezpečnost.

- Moskevský starosta Sergej Sobjanin uvedl, že v ruském hlavním městě byla přijata protiteroristická opatření, včetně dodatečných kontrol na silnicích, k posílení bezpečnosti.
Úřady rovněž uvedly, že dálnice M4, která spojuje Moskvu s jihem, byla na hranicích s Voroněžskou oblastí uzavřena pro dopravu kvůli pohybu vojenského konvoje.

- Ruská bezpečnostní služba FSB zahájila proti Prigožinovi trestní řízení pro ozbrojenou vzpouru poté, co šéf žoldnéřů obvinil ruskou armádu, že se zaměřila na jeho síly, a slíbil, že "zničí" své rivaly. V mimořádné sérii zvukových záznamů zveřejněných v pátek pozdě večer Prigožin prohlásil, že při raketovém útoku v ruské Rostovské oblasti zahynuly desítky jeho bojovníků, a slíbil, že se "pomstí" a "zastaví zlo, které přineslo vojenské vedení země".

-  FSB uvedla, že Prigožinovy výroky a činy jsou "ve skutečnosti výzvou k zahájení ozbrojeného občanského konfliktu na území Ruské federace a bodnutím do zad ruským vojákům bojujícím proti profašistickým ukrajinským silám". Vyzvala bojovníky Wagnerovy armády, aby "nedělali nenapravitelné chyby, zastavili jakékoli silové akce proti ruskému lidu, neplnili Prigožinovy zločinné a zrádné rozkazy a přijali opatření k jeho zadržení".

- V sobotu brzy ráno Prigožin zveřejnil další hlasovou zprávu, v níž bez předložení důkazů tvrdil, že jeho jednotky opustily Ukrajinu a vstoupily do jihoruského města Rostov. "Právě teď jsme překročili všechny hraniční body ... Pohraničníci nás přivítali a objali naše bojovníky. Nyní vstupujeme do Rostova," řekl. "Pokud se nám někdo postaví do cesty, všechno zničíme... Podáváme ruku všem. Jdeme vpřed, jdeme až do konce!".

- Generál Sergej Surovikin, zástupce velitele ruské kampaně na Ukrajině, zveřejnil videoposelství, v němž žoldnéřům nařídil, aby zůstali věrní Putinovi. "Vyzývám vás, abyste přestali," řekl Surovikin, který byl dříve chápán jako člověk blízký Prigožinovi. "Nepřítel jen čeká, až se v naší zemi zhorší vnitropolitická situace."

- Již dříve v pátek Prigožin obvinil vedení Moskvy, že veřejnosti lže o důvodech invaze na Ukrajinu. Odmítl tvrzení Moskvy, že Kyjev plánoval zahájit ofenzívu na Ruskem kontrolovaná území na východě Ukrajiny v únoru 2022. Prigožin prohlásil: "Ministerstvo obrany se snaží oklamat veřejnost a prezidenta a spřádá příběh o tom, že z ukrajinské strany došlo k šílené míře agrese a že se na nás chystají zaútočit společně s celým blokem NATO."

-  Vysoce postavený poradce ukrajinského prezidenta  označil Prigožinovy akce za "protiteroristickou operaci" a řekl, že "v Rusku vše teprve začíná". "Rozkol mezi elitami je příliš zřejmý. Dohodnout se a předstírat, že je vše vyřešeno, nebude fungovat," napsal na Twitteru Mychajlo Podoljak. "Někdo musí rozhodně prohrát: buď Prigožin..., nebo kolektivní 'antiPrygožin'," uvedl.

- Velitel ukrajinských pozemních sil poprvé potvrdil, že hlavní síly jeho útočné zálohy budou teprve nasazeny do boje s Ruskem, a uvedl:  "Vše je ještě před námi." V exkluzivním rozhovoru pro deník Guardian z vojenské základny na východě Ukrajiny generálplukovník Oleksandr Syrskij uvedl, že ruský generální štáb předvídal, kde jsou ukrajinské síly nejnebezpečnější, ale vydal varování Kremlu, že loví smrtící slabiny v jejich liniích.

- Ruský protiteroristický výbor prohlásil, že v Moskvě a okolí zavádí protiteroristický režim v souvislosti se zjevnou vzpourou skupiny Wagner,
uvedla podle agentury Reuters státní tisková agentura RIA.

- Rostov na Donu, kam vstoupily Wagnerovy jednotky a kde se objevily záběry ozbrojených mužů v uniformách obcházejících městské regionální policejní ředitelství, je největším městem na jihu Ruska a hlavním městem Rostovské oblasti, která sousedí s částí východní Ukrajiny, kde zuří válka.


Město, kde žije asi 1 milion obyvatel, je důležitým říčním přístavem a nachází se asi 100 km od Ukrajiny a 1 046 km jihozápadně od Moskvy.

Je centrem ruského jižního federálního okruhu a sídlí zde ruský jižní vojenský okruh.

V Novočerkassku, asi 24 km severovýchodně od regionálního centra města, se nachází velitelství 8. gardové kombinované armády. Bylo to jedno z center Putinova vojenského posilování v období před loňskou invazí na Ukrajinu.

Minulý měsíc Rusko oznámilo, že soud ve městě bude soudit pět cizinců, včetně tří britských státních příslušníků, obviněných z boje po boku ukrajinských sil proti Moskvě.

Začátkem tohoto roku začal ruský obranný personál budovat systém vodovodů, který má propojit Rostovskou oblast s východním Donbasem uvnitř Ukrajiny.


- Jevgenij Prigožin vyzval Rusy, aby nevěřili tomu, co jim říkají ve státní televizi.

Šéf Wagnera to řekl v novém videu zveřejněném na Telegramu: "Když vám říkají, že PMC Wagner zasahoval do práce, a proto se něco na frontě zhroutilo," řekl na adresu Rusů, "věci na frontě se nezhroutily z tohoto důvodu."

Podle agentury Agence France-Presse Prigožin na videu také řekl:

    Obrovské množství území je ztraceno. Vojáků bylo zabito třikrát, čtyřikrát více, než se píše v dokumentech, které byly ukázány nejvyššímu [vedení].

- Metriky ukazují, že podle skupiny NetBlocks, která sleduje narušení internetu, se zprávy Google News staly pro mnoho uživatelů v Rusku nedostupné.


. Zpravodaj Guardianu Luke Harding přináší tento pohled na dnešní události:


    "Je to velmi významný okamžik. Pro Ukrajinu to představuje obrovskou příležitost. Očekával bych, že Kyjev zintenzivní protiofenzívu. Těžko říct, jak bude Rusko reagovat, ale v ruských vojenských strukturách nastane zmatek, od pozemních pozic až po ty nejvyšší.

    Pro Putina je to špatný den."

- Most spojující Ukrajinu s Krymským poloostrovem je po útoku "nepoužitelný", říká Ruskem dosazený guvernér 

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3323

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2023