Ra: The Path of the Sun God - Pouť slunečního Boha

26. 6. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Dnes poprvé po téměř pětatřiceti letech zveřejňujeme na internetu kompletní experimentální animovaný film:

 


Co dělal Jan Čulík v dávné minulosti? Filmovou produkci a celou řadu dalších filmových prací mj. na celovečerním animovaném filmu Lesley Keenové  Ra: The Path of the Sun God (Ra: Pouť slunečního Boha), Channel Four Television, 1990, 72 minut. Experimentální, silně atmosferický, hypnotický film, jehož výrobu financovala komerční kulturní celostátní britská terestrická televizní stanice, interpretoval složité, abstraktní koncepty staroegyptské mytologie (které často mají překvapivě mnoho společného s moderní kvantovou fyzikou) prostřednictvím originální vizualizace.

Film má tři části: "Úsvit" je příběhem zrození kosmu, který vrcholí vznikem Egypta. Druhá část, "Poledne", se věnuje narození posvátné iniciaci a smrti faraóna a třetí část, "Noc", sleduje pouť zemřelého krále podsvětím na jeho cestě k bohům žijícím v posmrtném světě.

Film, který se natáčel čtyři roky, dnes, po téměř pětatřiceti letech vypadá, jako by byl vyroben na počítači. Nic by nemohlo být dál od pravdy. Snímek vznikl ve zcela předpočítačovém věku, technikou kresby perem černou tuší na průhledné fólie, z nichž byly vyrobeny tiskařské negativy, ty byly zasvíceny zespoda a nasnímány 35 milimetrovou kamerou s nejrůznějšími barevnými filtry. Podobně jako při barevném tisku se mnohobarevný obraz skládal z mnoha opakovaných expozic, každá s jiným filtrem. V některých scénách film procházel kamerou až čtyřicetkrát. Mimo jiné je film poctou obrovské technické kvalitě pětatřicetimilimetrového filmu, protože při mnohonásobných expozicích se jednotlivé exponované barevné vrstvy proti sobě nezachvějí ani jednou. To, že byl film natočen na 35 mm formát, také zachovalo jeho technickou kvalitu.

Film v televizi Channel 4 objednala od nás tehdejší Commissioning Editor for Education Naomi Sargent Macintosh, dnes dávno mrtvá. Měla rodinné vazby na Československo a znala i české egyptology: egyptologie byla v Československu velmi významným výzkumným oborem. Film měl premiéru v roce 1990 na mezinárodním filmovém festivalu v Edinburku, kde vyvolal celou řadu nadšených recenzí.

Myslím, že je pozoruhodné, jak živý ten snímek vypadá dodnes. Je uchvacující nejen obrazově, ale i svou složitou strukturou, která při vysvětlování staroegyptské teologie používá množství sebecitací. Podívejte se. Nebudete litovat.

K tomu: 

Několik krátkých animovaných filmů Lesley Keenové, také financovaných Channel 4 TV

 20026

Čum, vole, obře

27. 6. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 11 minut

Hýkání o chudobě v Česku

Čum vespolek

Čumím, ano, čumím, jak umím, tak čumím, čumím a nevím, zda čum do ultrapravicového spektra Fórum 24, nebo čum do dezinformačních hlubin Parlamentních listů je čumem s jistým umem stále ještě rozlišit, který z umných čumů je čum horší a nebezpečnější. Jedno je najisto jisté, ten čum i ten čum, oba čumy dál ruku v ruce vskutku ke smutku, nebo k radosti štěpí již narušenou soudržnost české společnosti. U jednoho média dokáži onu zvrácenost pochopit, u druhého nikoli. Nebudu se zde rozepisovat o nějakém článku z Parlamentních listů, neboť koukat do žumpy se nemá, protože, jak již známo vespolek, hrozí, že žumpa koukne svými exkrementy na vás, přičemž nevoňavý odér ulpí, nepustí a rád se šíří dál.

 18452

Zase už se rozbalují spacáky v kancelářích poslanecké sněmovny.,. Konec komedie, chceme státníky!

27. 6. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 2 minuty

"Na rohu ulice vrah o morálce káže.."
(Karel Kryl)
 

Vážené poslankyně a vážení poslanci, dostali jste od OBČANŮ mandát k řešení toho opravdu podstatného v této zemi a Vaší základní pracovní povinností je se dokázat domluvit! Pakliže toho nejste schopni - vzdejte se mandátu!

  • pro velkou skupinu obyvatel a jejich život  není podstatný "neexistující uprchlík" ze Sýrie, kterým je tato země již skoro 10 let zcela myšlenkově paralyzována, dehumanizovaná a odtržená od toho podstatného. Vzpomene si ještě někdo na zaťatou pěst prezidenta Zemana pod vánočním stromečkem - "Tato země je naše! Hrozí nám desetitisíce uprchlíků, znásilněné ženy, vypálená města!" Vše jen lži!

 18389

dTest vyzývá poslance k zastavení enormního poplatku při předčasném splacení hypoték

27. 6. 2023

čas čtení 8 minut

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR v nejbližších dnech projedná návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu a s podporou zajištění na stáří. Součástí tohoto návrhu je i zcela nesouvisející úprava zákona o spotřebitelském úvěru. dTest považuje návrh za velmi jednostranný ve prospěch bank na úkor českých spotřebitelů. Proto dTest vyzval otevřeným dopisem poslance, aby v této části návrh zákona nepodpořili.

 

Rusové zasáhli v Kramatorsku pizzerii plnou lidí

28. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Co byste dělali VY v takovéto situaci?

Smrtící ruský raketový útok na rušnou pizzerii v Kramatorsku

Zprávy z města na východě Ukrajiny hovoří o čtyřech mrtvých včetně jednoho dítěte, přičemž panují obavy, že počet obětí se ještě zvýší.


Nejméně čtyři lidé včetně jednoho dítěte byli zabiti a 42 zraněno poté, co dvě ruské rakety v úterý zasáhly rušnou pizzerii v centru Kramatorsku na východě Ukrajiny.

 20438

Terorista Girkin-Strelkov komentoval Prigožinova poslední prohlášení

27. 6. 2023

čas čtení 4 minuty


Girkinova analýza je zmatená, ale přidává podrobnosti. Domnívá se, že Prigožin se snažil vytvořit podmínky pro převrat provedený někým jiným, ale "politický plán selhal". Když Putin uprchl, nemělo smysl pokračovat... naznačuje, že k zásadní změně moci již došlo.

Proč nebyla v Moskvě nasazena divize Džeržinského, ptá se... buď to Putin nařídil a bylo to odmítnuto; nebo to nenařídil. Pokud to druhé, bylo to na základě chybné kalkulace, nebo ze strachu? To stále nevíme... Pokud je toto současný postoj ruského etnonacionalistického militarismu, jsou  v háji a vědí to. Domnívají se, že existuje frakce na vysoké úrovni, která velí, ale nevědí, kdo v ní je?"

Čím víc o Putinově projevu přemýšlím, tím víc mi vystupuje do popředí tato věta: "Prakticky celá ruská společnost..." couvla.

Do očí bijící sebeklam: podpořilo ho několik jednotek letectva a zaplatilo za to životem. A teď to ví i ruský lid.

Girkin:

Ruská agrese na Ukrajině: Putin potvrdil, že při vzpouře skupiny Wagner byli zabiti ruští piloti; Zelenskyj navštívil frontu

27. 6. 2023

čas čtení 12 minut

- Ruská tisková agentura RIA Novosti informuje o poškození železničních tratí na východě Krymu. S odvoláním na Ruskem dosazeného regionálního guvernéra uvádí, že oprava potrvá čtyři až osm hodin.

- Ruský prezident potvrdil zprávy vojenských blogerů, že během vzpoury žoldnéřské skupiny Wagner bylo sestřeleno několik letadel
V neplánovaném nočním televizním projevu v pondělí pozdě večer viditelně rozzlobený Putin řekl: "Jakékoli vydírání nebo způsob, jak vnést do Ruska zmatek, jsou odsouzeny k neúspěchu - učinil jsem kroky, abych zabránil rozsáhlému krveprolití."

Ve svém prvním veřejném vystoupení od chvíle, kdy Prigožin v sobotu večer upustil od ozbrojené vzpoury, ruský prezident poděkoval  bojovníkům a velitelům ze skupiny Wagner, kteří podle něj ustoupili, aby zabránili krveprolití.

Aniž by Prigožina jmenovitě zmínil, Putin řekl, že organizátoři vzpoury "zradili svou zemi, svůj lid". Řekl, že nepřátelé Ruska "chtěli, aby se ruští vojáci zabíjeli navzájem, aby zabíjeli vojenský personál a civilisty, aby Rusko nakonec prohrálo a naše společnost se rozdělila, udusila v krvavém občanském sporu".

Potvrdil také zprávy, že během neúspěšné vzpoury byli zabiti ruští piloti, a vzdal hold mrtvým. "Odvaha a sebeobětování padlých hrdinů-pilotů zachránily Rusko před tragickými zničujícími následky," řekl.

Zdálo se, že ruský prezident naznačil, že skupina Wagner bude zrušena, a uvedl, že bojovníci skupiny mají na výběr podepsat smlouvu s ministerstvem obrany nebo se přemístit do Běloruska, pokud chtějí.


- Ukrajinské ozbrojené síly sdělují, že v noci na pondělí sestřelily dvě řízené střely Kalibr a sedm bezpilotních letounů Šahed během nočních útoků ruských sil.


Ve své ranní aktualizaci uvedly, že ruské síly provedly 45 leteckých úderů a podnikly 38 útoků raketovými salvovými systémy uvnitř Ukrajiny. Informovaly o bojích v okolí Lymanu a Bachmutu, přičemž v pondělí proběhlo 38 bojových střetnutí.

 20438

Prigožin nedokázal zpečetit Putinův osud. Ale tady je návod, jak to my všichni na Západě můžeme udělat

27. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 


Moc ruského vůdce se opírá o fosilní paliva a nekontrolovaný kapitalismus - my všichni můžeme těchto jeho slabých míst využít, argumentuje Peter Pomerantsev.
 

Putin se zdá být slabší než kdy jindy - a to je pro vládce, který si zakládá na projekci síly, problematické. Abychom ještě více otupili Putinovu slábnoucí auru neporazitelnosti,  musíme podkopat pilíře, na nichž stojí jeho mýtus siláka: koloniální dobývání, neregulovaný kapitalismus a zneužívání klimatu. Když se objeví otázky o jeho schopnosti vládnout, bude Putin tvrdit, že navzdory snahám hanebného "kolektivního Západu" se ruská ekonomika dokáže stabilizovat, protože svět potřebuje ruská fosilní paliva; že potřeba západních společností vydělávat v Rusku znamená, že nikdy nebude skutečně izolováno; že přes všechny své chyby na bitevním poli může Rusko stále ovláadt rozsáhlé území Ukrajiny a její zdroje.

 20454

Podobnost s ČR čistě náhodná. Británie je na krize zvyklá. Ale tato všeobecná beznaděj je nová - a děsivá

27. 6. 2023

čas čtení 7 minut


V menších, středostavovských britských městech a na středostavovských předměstích lidé vyjadřují strach a vyčerpání, které byly kdysi spojovány s postindustriálním zanedbáváním


Za patnáct let práce v politickém zpravodajství na místě jsem asi nikdy nezažil bezútěšnější a frustrovanější náladu veřejnosti, než jaká se zdá být charakteristická pro letošní rok, píše komentátor John Harris. Některé stížnosti lidí jsou až příliš známé: nízké platy, nejistota, pocit beznadějného odříznutí od moci a vlivu. Jiné - inflace, nemožnost splácet hypotéky, nájmy a přehlížené důsledky pandemie - se objevily poměrně nedávno.

Novinkou se zdá být i samotný dosah těchto problémů na části populace, které jsme dříve považovali za relativně bohaté. To vše ukazuje na otázku, která se nyní zdá nevyhnutelná: jaká je politika úplného vyčerpání?

 20453

Britská vláda uzavře většinu pokladen na britských nádražích

27. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

Foto: Předseda odborového svazu RMT Mick Lynch

Britský železniční odborový svaz RMT varoval, že proces uzavření téměř všech pokladen na britských nádražích začne již příští týden


Podle vládních návrhů na snížení nákladů a "modernizaci" železnice má být uzavřeno téměř 1 000 nuádražních pokladen prodávajících jízdenky, ačkoli ministři se již několik měsíců vyhýbají upřesnění rozsahu těchto plánů, a to i přes obavy vlastních poslanců a odborů a skupin cestujících.

Podle železničních zdrojů, které citovala aktivistická skupina Association of British Commuters, však budou veřejné konzultace, které jsou první fází formálního procesu, oznámeny začátkem července.

Odbory a organizátoři kampaní varovali, že zrušení pokladen ztíží cestování po železnici zranitelným cestujícím a osobám se zdravotním postižením.

 20452

Nynější zkrácení života Britů souvisí s nedostatečnými investicemi do britského zdravotnictví - studie

27. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Foto: Logo britského státního zdravotnictví (NHS, National Health Service)

Analýza nadace  King's Fund zjistila, že Britové umírají na nejzávažnější smrtelné nemoci častěji než lidé v mnoha jiných bohatších zemích

Střízlivá studie odhaluje stále větší selhání britského zdravotnictví a jeho politické zanedbávání


Studie zjistila, že Britové umírají na rakovinu a srdeční choroby dříve než lidé v mnoha jiných bohatých zemích, částečně kvůli nedostatku lůžek, personálu a skenerů v britském státním zdravotnictví

Podle zprávy zdravotnického think-tanku King's Fund má Spojené království v boji s největšími smrtelnými chorobami "výrazně horší výsledky", částečně proto, že britské státní zdravotnictví je oslabeno dlouholetým nedostatkem investic. Podle počtu úmrtí, kterým se lze vyhnout v důsledku nemocí a zranění, a podle úmrtí, kterým by se dalo předejít, kdyby se pacientům dostalo lepší nebo rychlejší léčby, si vede britské státní zdravotnictví "špatně".

Srovnávací studie 19 dobře situovaných zemí dospěla k závěru, že Británie dosahuje pouze "podprůměrných" zdravotních výsledků, protože vydává  na každého člověka na zdravotní péči "podprůměrnou" částk.

 18950

HRW: Podivný ruský víkend

27. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 
A pak, jen tak tak, bylo po všem. Zřejmě došlo k dohodě. Prigožin odejde do exilu v Bělorusku. To je vše, všichni, odložte popcorn. Představení skončilo.

Ještě dnes ráno se analytici drbou na hlavě a tuší, že nebezpečí ještě není zcela zažehnáno. Spekulace se množí a dezinformace se šíří po celém světě.

Čínská státem kontrolovaná média uvedla, že rozpory v ruském vedení jsou "iluzí", což dává vzpomenout na slova George Orwella z románu 1984: "Strana vám nařídila, abyste odmítli důkazy svých očí a uší. Byl to jejich poslední, nejzásadnější příkaz."

S kolegy jsme v sobotu události pozorně sledovali. Dali jsme dohromady prohlášení vyjadřující obavy HRW z toho, co bude rychle rostoucí rozkol mezi ruským ministerstvem obrany a žoldnéřskou skupinou Wagner znamenat pro obyvatelstvo Ruska obecně. Ani jednu ze stran nelze v tomto boji označit za "ty dobré".

To byl pro nás klíčový bod: obě strany se v poslední době dopouštěly zvěrstev. Ruské síly na Ukrajině a v Sýrii a Wagnerovy síly na Ukrajině, v Mali a ve Středoafrické republice. Měli jsme se začít setkávat s podobnými zvěrstvy i v Rusku?

Zdá se, že to je prozatím zažehnáno, ale vzhledem k tomu, jak rychle se události neustále mění, je to obava, kterou nelze zcela odmítnout. Stejně tak obavy z ještě hlubších represí v paranoidním Putinově Rusku - které je už tak dost hrozné - v důsledku přerušeného povstání.

Přes všechen zmatek a rychlé zvraty víkendových událostí se zdá, že jen jedna věc zůstala konstantní: Ruské síly stále vraždí lidi na Ukrajině. Při sobotním ruském raketovém útoku na obytný dům v Kyjevě zahynuli tři lidé a osm jich bylo zraněno.
 
Je Španělsko připraveno na další vlnu veder?


Nová zpráva zabývající se loňskými vlnami veder ve Španělsku ukazuje, jak extrémní horko a špatná reakce vlády tvrdě zasáhly lidi.

Nejvíce trpěli starší lidé a osoby se zdravotním postižením. V období od června do srpna 2022 zemřelo ve Španělsku v důsledku veder přibližně 4 600 lidí. Více než 98 procent z nich tvořili lidé ve věku 65 let a starší. Polovina všech lidí se zdravotním postižením v zemi je starší 65 let.

Výzkum se zaměřil na města Sevilla a Córdoba a blízké oblasti Andalusie. Postižení popisovali mozkovou mlhu, potíže s dýcháním, nízký krevní tlak, závratě, slabost, nedostatek spánku, infekce a ztrátu vědomí.

Většina z nich uvedla, že vlny veder ovlivnily i jejich duševní zdraví, přičemž sociální izolace se během extrémních veder, kdy byli nuceni zůstat dlouho doma, ještě umocnila. A se sociální izolací přichází i vyšší riziko horka, včetně úmrtí.

Andaluské úřady měly "akční plán pro vlnu veder", ale nezohlednily v něm potřeby osob se zdravotním postižením a nespecifikovaly opatření na jejich pomoc. Zdá se, že plán byl vytvořen bez jakéhokoli přispění lidí se zdravotním postižením nebo organizací, které je zastupují.

"Cítím se vládou opuštěná," řekla Laura Sanchezová, 41letá žena s tělesným postižením ze Sevilly.

Vzhledem k tomu, že vlny veder jsou s klimatickými změnami stále častější a intenzivnější, musí se úřady se svým "akčním plánem" vrátit k rýsovacímu prknu. A hlavně musí zapojit ty, kteří jsou nejvíce ohroženi, aby pomohly snížit nebezpečí, které jim hrozí.
 

 20089

Pozvánka na poslední předprázdninový pochod Poslední generace za zklidnění dopravy v Praze

27. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Rádi bychom vás pozvali  na 19. pražský pochod za zklidnění dopravy, který se uskuteční ve středu 28. června v 18 hodin. Místo setkání je na Štvanici. 

Doposud není zřejmé, zda bude průvod doprovázet policie. Jsme s nimi v kontaktu a žádali jsme o jejich přítomnost z důvodu incidentu na minulém pochodu, kdy řidič najížděl do účastníků, a také z důvodu výhrůžek násilím, které jsme obdrželi na sociálních sítích. Do dnešního dne jsme však získali pouze vyhýbavou odpověď a přítomností policie u protestu si nemůžeme být jistí.

Máme pro tento případ vypracovanou strategii k zajištění bezpečnosti všech účastníků.

Po skončení pochodu se uskuteční tisková konference nově vzniklé iniciativy složené z několika nezávislých subjektů s názvem "30 pro Prahu".

Nejedná se o iniciativu poslední generace, ale o separátní uskupení. Iniciativa "30 pro Prahu" představí na tiskové konferenci svou petici a bude informovat o svých dalších plánech.

Štvanice
Duration: 1 hr 15 min
Public  · Anyone on or off Facebook
Pojďte s námi na 19. pochod za zklidnění dopravy v Praze na 30 km/h 💚
👫 👪 👬 👭 💏👯 👫 👪 👬 👭 💏👯 👫
👉Kdy: středa 28. června - sraz: 18:00
👉Trasa: ze zastávky Štvanice k Muzeu
https://mapy.cz/s/fahurareba
👉Poklidný pochod (1,9 km)
________
Proč 3️⃣0️⃣ ?
--------------

 20459

Prezident PR, anebo sto dní Petra Pavla

27. 6. 2023 / Jan Rovenský

čas čtení 24 minut

Je to více než čtvrt roku, co Miloše Zemana na postu prezidenta České republiky vystřídal Petr Pavel, který ve druhém kole přímé volby porazil Andreje Babiše se ziskem 58,32 %. Nad lídrem hnutí ANO zvítězil o cca 959 tisíc hlasů, při nebývale vysoké účasti 68,24 % oprávněných voličů.

Ve srovnání s dosluhujícím prezidentem Milošem Zemanem se Petr Pavel vrhl do veřejného prostoru doslova po hlavě, začal být aktivní hned druhý den po svém zvolení. Spoustu lidí Pavlova verva překvapila, ať už příjemně či nepříjemně. Ve veřejném prostoru tak Petr Pavel působí de facto od 28. ledna, tedy skoro pět měsíců. Jakou za tu dobu v politice zanechal stopu? Jak lze jeho působení hodnotit? A co čekat do budoucna? Těmto a dalším otázkám se věnuje následující analýza.


Analýzu vydal Institut pro politiku a společnost

 17360

FYZIOporadna: letní vedra vyžadují až čtyřnásobný pitný režim, pozor na přehřátí

27. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

PRAHA 27. ČERVNA 2023 – Sport v tropických teplotách může i uškodit. Organismus se rychleji vyčerpá a ztráty vody pocením mohou činit až 10 litrů za den. Je proto na místě přizpůsobit venkovním podmínkám své aktivity, slevit pár kilometrů z cyklovýletu nebo pěší túry a neustále hlídat pitný režim.

V letních vedrech bývá fyzická aktivita náročnější. Při vysokých teplotách musí organismus aktivovat centra pro termoregulaci, což vede k vyšší únavě. „Jakmile teplota okolí přesáhne 30 °C, je třeba být na pozoru.

 19385

Putin: Povstání bylo "odsouzeno k neúspěchu"

27. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

 
Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí večer prohlásil, že povstání šéfa Wagnera Jevgenije Prigožina bylo "odsouzeno k nezdaru" a že povstání zanechalo zemi "jednotnou".

V pondělí večer v televizním projevu k národu, poprvé od chvíle, kdy Prigožin zastavil svůj pochod na Moskvu, Putin řekl, že "ozbrojené povstání by bylo potlačeno v každém případě".

"Organizátoři vzpoury to pochopili," řekl, aniž by zmínil jméno žoldáckého pohlavára Prigožina.

"Jakékoli vydírání nebo způsob, jak vnést do Ruska zmatek, jsou odsouzeny k nezdaru.

"Učinil jsem kroky, abych se vyhnul velkému krveprolití. Potřebovalo to čas, včetně toho, aby si to ti, kteří udělali chybu, rozmysleli a viděli, k jakým důsledkům to povede," dodal prezident.

Zdálo se, že Putin naznačil, že skupina Wagner bude zrušena, a řekl, že bojovníci této žoldnéřské skupiny mají na výběr podepsat smlouvu s ministerstvem obrany. Putin dodal, že dodrží svůj slib a umožní bojovníkům Wagnerovy skupiny přesídlit do Běloruska, pokud budou chtít.

"Většina velitelů a bojovníků skupiny Wagner jsou vlastenci. Byli tajně použiti proti svým bratrům ve zbrani," řekl.

 

 20438

Prigožin tvrdí, že nechtěl svrhnout Putina

27. 6. 2023

čas čtení 7 minut

 
Šéf skupiny Wagner po ozbrojené vzpouře prolomil mlčení a v jedenáctiminutovém prohlášení vzdorně obhajoval své povstání

Ruský vojevůdce Jevgenij Prigožin se poprvé od sobotního večera, kdy zastavil svou ozbrojenou vzpouru, nyní  objevil a vydal vzdorovité jedenáctiminutové prohlášení, v němž obhajoval své povstání a popřel, že by usiloval o svržení Vladimira Putina.

Prigožin prohlásil, že vzpoura ukázala, že existují "vážné problémy s bezpečností na celém území naší země" a že si jeho povstání "společnost žádala" kvůli selhání ruského vojenského vedení při invazi na Ukrajinu.

"Naším cílem nebylo svrhnout režim," uvedl Prigožin v nahrávce jeho skupiny Concord na Telegramu. Je to  jeho první prohlášení od soboty v 18.30, kdy se svými jednotkami   odjel z města Rostov.

 20450

Kauza "staropražské šunkárny"

27. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Známá kauza se "staropražskou šunkárnou", což je neblaze proslulá turistická past hned vedle staroměstské radnice, se posouvá, píše Matěj Metelec. 

Zdá se, že se na radnici Prahy 1 začal odehrávat proces, na jehož konci by měl stánek zmizet. Ale - výpovědní lhůta pronajímateli je dva (!!!) roky.


Ostudná dětská exekuce

27. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta



Jak světová města podporují cyklistiku. Praha na ostudném 73. místě

27. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Nejhorší město z celé Evropské unie. A z evropských měst jen před Moskvou a Istanbulem. Co na to Zdeněk Hřib?



 20458

Nejslavnější světec

27. 6. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 8 minut


Zavítáte-li někdy při svých cestách do hlavního města České republiky Prahy, určitě si nenechte ujít procházku po světově proslulém Karlově mostě, kterému se také často přezdívá „Galerie pod širým nebem“. A to díky třiceti barokním sochám a sousoším světců, z nichž tou nejznámější je právě socha sv. Jana Nepomuckého, kterýžto je znám jako patron mostů, komunikace, dobré pověsti, lidí od vody a také jako jeden z patronů italských Benátek, čímž je považován za nejslavnějšího světce, neboť jeho další barokní sochu můžete zhlédnout přímo na břehu Grand Canalu ve zmíněných italských Benátkách. A nedávno jsme si připomněli již 630 let od jeho mučednické smrti prostřednictvím barokních hudebních slavností Navalis na řece Vltavě, jejichž tradice sahá až do roku 1715, ale jestli se o ní budete chtít dozvědět i něco více, stačí sáhnout po knize, která vyšla při této příležitosti ve Svatojánském spolku pod názvem Musica Navalis-Dějiny slavností a kultu sv. Jana Nepomuckého. Jejími spoluautory jsou Petr Blažek, Jiří Mikulec a Vojtěch Pokorný.

Pane Pokorný, v dané knize se svými kolegy zpracováváte historii slavností Navalis od dávných minulých dob až do současnosti. Jak hodně náročný byl pro vás sběr podkladů k jejímu vytvoření?

Rozhovor Britských listů 610. Dokáže psychiatrie v ČR pomoci mladým lidem, kteří jsou po covidu v krizi?

23. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Ta krize je opravdu vážná, avšak jsou psychiatři a psychologové v ČR schopni s tím něco dělat? Psychiatrie je zanedbaná a psychiatři a psychologové se neshodnou, co vlastně dál dělat. Viz nedávná krize v psychiatrické nemocnici v Kroměříži, kde protestovali proti řediteli (který pak odstoupil) tamější odborníci. Napsali petici, která nebyla vyslyšela, a proto pak polovina primářů, většina atestovaných lékařů, někteří kliničtí psychologové a k nim se přidala i většina mladých lékařů podali výpovědi. O této problematice hovoří Jan Čulík s Davidem Ungerem, klinickým psychologem který nyní působí ve Zlíně.

Hospodaření OSBL za duben 2023

1. 5. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Kritický stav financí Britských listů.

Přišel účet za vypracování účetnictví BL za rok 2022, 19 500 Kč. Zaplatili jsme zatím polovinu, znamená to, že  19. 5. 2023 máme na účtu 20 724 Kč. Potřebujeme 70 000 měsíčně.

Bez finanční podpory od čtenářů je další vydávání Britských listů nerealistické. Upozorňujeme, že my Britské listy vydávat nemusíme. Možná by byla úleva s tím po 27 letech denní práce skončit.

Jan Čulík
šéfredaktor

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V dubnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 48 418,97 Kč (v březnu to bylo 49 589,72 Kč),  výdaje byly v dubnu  54 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 17360

Přibližně 6 milionů lidí v USA je ohroženo extrémním počasím, více než 700 000 lidí je bez proudu

27. 6. 2023

čas čtení 2 minuty


Výpadky se soustřeďují na jihovýchodě USA, v údolí Ohia se vyskytly silné bouřky a v Indianě se objevilo podezření na tornádo.

Podle CNN bylo v neděli večer více než 700 000 Američanů bez proudu a asi 6 milionů v celých USA je ohroženo extrémním počasím.

Výpadky se soustředily na jihovýchodě USA, kde se vyskytly silné bouřky v údolí Ohia a také v Arkansasu, Tennessee a Mississippi. V Bargersville ve státě Indiana, jižně od Indianapolis, se vyskytlo podezření na tornádo.

V severním Kentucky a jižní Indianě byly rovněž hlášeny velké kroupy.

 20451

Protest Greenpeace narušil valnou hromadu ČEZu. Neprodlužujte těžbu na Bílině, žádali akcionáři a akcionářky vedení firmy a vládu

26. 6. 2023

čas čtení 6 minut

Tisková zpráva Greenpeace ČR 

Praha - 26. června 2023: Na právě probíhající valné hromadě ČEZ protestovali aktivisté a aktivistky Greenpeace proti prodlužování a rozšiřování těžby na hnědouhelném dole Bílina v severních Čechách. Během akce vystoupil s projevem aktivista Greenpeace, který je zároveň akcionářem firmy a který se účastnil i protestu na dole Bílina minulý týden, a vyzval management firmy, aby prodloužení těžby na dole Bílina zastavil. Zatímco mluvil, přistoupili k němu aktivisté s transparenty "ČEZ, neprodlužujte těžbu na Bílině" a "This is a Fossil Crime Scene".

Ruská agrese na Ukrajině: Ruský ministr obrany navštívil poprvé od Prigožinova povstání vojáky na Ukrajině

26. 6. 2023

čas čtení 21 minut

"Společnost si to vyžádala," řekl Prigožin v prvním vystoupení od ukončení vzpoury
 
Ruský vojevůdce Jevgenij Prigožin se poprvé od sobotního večera, kdy ozastavil ozbrojenou vzpouru, objevil v jedenáctiminutovém prohlášení, v němž obhajoval své povstání  a řekl, že "společnost si to žádala".

V prohlášení Prigožin popřel, že by skupina Wagner usilovala o svržení Putina, a uvedl, že povstání ukázalo, že existují "vážné problémy s bezpečností na celém území naší země".

"Naším cílem nebylo svrhnout režim," uvedl Prigožin v nahrávce na stránce jeho skupiny Concord na Telegramu.

"Zastavili jsme se v okamžiku, kdy bylo jasné, že bude prolito mnoho krve," pokračoval a popsal postup vojenského konvoje, který se dostal na dostřel Moskvy. "Proto se domníváme, že demonstrace toho, co jsme měli v plánu udělat, byla dostatečná. Naše rozhodnutí vrátit se zpět mělo dva faktory: nechtěli jsme prolít ruskou krev. Za druhé jsme pochodovali jako projevnašeho protestu."

Znovu obvinil ruské ministerstvo obrany, že se zaměřilo na jeho jednotky dělostřeleckou palbou, a označil ji za "spouštěč naší okamžité reakce".

"Cílem pochodu bylo nedopustit zničení soukromé vojenské společnosti Wagner a pohnat k odpovědnosti úředníky, kteří se svým neprofesionálním jednáním dopustili obrovského množství chyb. Společnost si to vyžádala."

Prigožin přiznal, že jeho vojáci během povstání zabili ruské letce, a řekl, že "litují, že museli provádět údery proti letadlům, ale ty zasahovaly naše síly bombami a raketovými údery".

Tvrdil také, že přesun vojsk do Ruska byl "mistrovskou lekcí", jak mělo Rusko provést svou invazi na Ukrajinu z 24. února, která nedosáhla svého cíle - obsazení Kyjeva.
Německý ministr obrany oznámil, že země plánuje vyslat několik tisíc vojáků, kteří budou trvale umístěni v Litvě jako součást mezinárodní reakce na hrozbu, kterou Rusko představuje pro zemi a pobaltský region.

Boris Pistorius na setkání ve Vilniusu před velkým setkáním NATO, které se tam uskuteční za dva týdny, uvedl, že Německo přispěje "robustní brigádou" o několika tisících vojáků, kteří si s sebou budou moci vzít své rodiny.

Pistorius uvedl, že se se svým litevským protějškem Arvydasem Anušauskasem dohodl, že brigáda bude budována pomalu v souvislosti s příchodem příslušné infrastruktury. Očekává se, že další podrobnosti ohledně časového rámce a souvisejících nákladů budou následovat.

Dříve v pondělí Der Spiegel informoval, že vláda v Berlíně plánuje poskytnout Kyjevu dlouhodobé dodávky munice. Podle zprávy byla koncem minulého týdne mezi společností Rheinmetall a ministerstvem obrany vypracována rámcová dohoda týkající se výroby munice.

Podle smlouvy, do níž nahlédl Der Spiegel, má společnost vyrobit a dodat 330 000 kusů nábojů ráže 155 mm a tisíce kusů houfnicových nábojů s cílem zajistit dlouhodobé dodávky ukrajinským ozbrojeným silám. Náklady ve výši 60 milionů eur (51,5 milionu liber/65,5 milionu dolarů) na počátečních 20 000 nábojů ponese německá vláda.

Souběžně s touto dohodou bude vlastní německé armádě poskytnuto podobně velké množství munice. Začátkem tohoto roku ministerstvo obrany přiznalo, že německá armáda je žalostně málo vybavena, má nedostatečné zásoby dělostřelectva a munice a zatím nesplňuje specifikace stanovené pro členy NATO.
 

 20445

Mezitím Putin bombarduje civilisty v Sýrii

26. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

Den po nejvážnějším mocenském boji v nedávné ruské historii se Kreml pokouší potvrdit svou globální moc ... bombardováním civilistů v Sýrii

Pláč bolestí dítěte po leteckém úderu na předměstí města Džisr aš-Šughur, západně od Idlibu v neděli 25 června. Usmrceno bylo 9 lidí a dalších nejméně 30 (včetně pracujících zaměstnanců a farmářů) bylo zraněno.




 20444

Proč jsou životy uprchlíků méně cenné než životy pěti hloupých zbohatlíků?

26. 6. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty


"Má dva problémy: příliš mnoho času a příliš mnoho peněz" (z filmu Luise Buñuela Belle de Jour). Co uděláte, když se dostanete na vrchol světa příliš brzy? Tento francouzský film s Catherine Deneuveovou je mezníkem o křivolakých cestách, kterými se mohou vydat bohatí lidé, když se nudí. Jak si udržet ty motýly v žaludku z velkých výzev, když i vína, restaurace a výlety na nejvyhledávanější místa znějí jen jako opakující se a nudný film?

 16578

V kleci antihumanismu

24. 6. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

"Je to svod procházející z hlubin kolektivního podvědomí, výzva metafyzického nápovědy, ustavičný společenský požadavek: SÍLA.

Ta síla se neobrací jen na umění, nýbrž především na skutečnost samu. Usiluje o pravý opak toho, o co se snažili Flaubert, Janáček, Joyce, Hemingway. Hází přes přítomný okamžik závoj upletený z klišé, aby za ním zmizela tvář skutečnosti. Aby ses nikdy nedověděl, co jsi žil."

(Milan Kundera, Hledání přítomného času, 1991)

Přítelkyně a přátelé, proč chodit kolem horké kaše - jsme v uzavřeni v kleci systému, který opravdu má veškeré objektivní znaky antihumánní společnosti. Pro člověka mé osobní historie, mého mládí, hodnot Charty 77, Listopadu 89, Olgy a Václava Havlových, Petra Uhla, Ivana Martina Jirouse...je to obrovská osobní porážka celé mé generace a stále přemýšlím, jak se to mohlo stát? Kdy se najednou změní v duši člověka soucit v tvrdost?

Ani jedno dítě uprchlíků do ČR, křičí napříč politickým spektrem političky a politici v situaci, kdy se stovky malých, utopených, nafouklých dětských tělíček tahají z moře a my u toho chroupem brambůrky a čekáme na tak milý seriál o nás - Vyprávěj.

 18993

Britské děti jsou dnes menší než dříve. Odhalují chmurný příběh o vládní politice škrtů, ale jejich jizvy jsou mnohem hlubší

26. 6. 2023

čas čtení 7 minut

Vládní škrty vedou do pekla

Od roku 2010 vykazují britské pětileté děti známky sníženého růstu, což je pravděpodobně důsledkem konzervativní  politiky škrtů

Ve věku pěti let jsou britské děti v průměru o 7 cm menší než děti v Nizozemsku

"Dívám se na něj svrchu," říká v klasickém televizním klipu postava komika Johna Cleese, "protože já jsem vyšší třída." Tři z nich - Cleese, Ronnie Barker a Ronnie Corbett - jsou seřazeni sestupně podle výšky. "Já k němu vzhlížím," říká Barker, "protože jsem střední třída; ale ma tohohle se  já dívám shora, protože on je nižší třída." Podívá se na Corbetta, který říká: "Já vím, kde je moje místo."

Toto nadčasové video  vystihuje to, co ukazují data: výška silně koreluje se socioekonomickým postavením, píše Michael Marmot. V dlouhodobém výzkumu zdravotního stavu britských státních úředníků, bylo zjištěno, že čím vyšší lidé jsou, tím častěji jsou povyšováni. Lidé na jednotlivých příčkách zaměstnaneckého žebříčku jsou v průměru vyšší než ti pod nimi a nižší než ti s vyšším postavením. Je možné, že když je člověk vyšší, povýší. Pravděpodobnější je, že sociální podmínky v raném dětství, včetně dobré výživy, souvisejí nejen s výškou, ale i se vzděláním a společenským úspěchem. Výška je tedy jak výsledkem podmínek v dětství, tak indikátorem -  menší výška je pravděpodobným odrazem nepříznivých podmínek, které ovlivní další aspekty vývoje dětí: kognitivní, jazykové, emocionální.

 19995

Svrhnout Putina? To se nyní zdá jednodušší než dříve

26. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Wagnerovo povstání bylo možná odvoláno, ale v Rusku zanechává své stopy. Zdá se, že armáda již není jednotná za Putinem – neexistuje žádné jiné vysvětlení pro nerušenou cestu do Moskvy. Blíží se datum vypršení jeho funkčního období dříve, než se očekávalo?, píše Clemens Wergin.

 20442

Británie: "Na univerzitě jsem nezažila ani jeden normální rok"

26. 6. 2023

čas čtení 8 minut

Foto: Studentka na Glasgow University při promoci: "Vyjednávejte!!"

Britští studenti, kteří končí studium bez diplomu. V Anglii (ne ve Skotsku) je přitom stojí jeden rok studia 9000 liber, tedy cca 270 000 Kč

Nešťastná kohorta vysokoškoláků byla sužována covidovými lockdowny, stávkami ve školství a nakonec je obětí bojkotu známkování


Emily Smithová, studentka posledního ročníku geografie na Durhamské univerzitě, si nikdy nepředstavovala, že by její už tak značně narušená univerzitní zkušenost mohla skončit takto. Letos v létě neabsolvuje, protože polovina jejích seminárních prací zůstala neoznámkována kvůli celostátnímu bojkotu známkování ze strany vyučujících.

Odmítá se zúčastnit "slavnostního zakončení", které jí Durham nabídl místo toho. Bez skutečné klasifikace titulu jí to připadá jako "fraška". Stejně jako mnoho dalších studentů z této velmi nešťastné kohorty cítí, že je to poslední kapka.

"Už mám všeho plné zuby," řekla. "Každou etapu mého vzdělávání od maturity zastínily faktory, které jsem nemohla ovlivnit."

 18993

Británie: vysokoškolští studenti nemohli ukončit studium kvůli pokračujícím stávkám a bojkotu známkování zkoušek

26. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

 
Třetina britských studentů posledních ročníků se kvůli bojkotu známkování potýká se zpožděním známek


Malý počet studentů se může zúčastnit promoce, ale později se dozví, že neuspěli, protože spor o platy ovlivňuje hodnocení na 145 britských univerzitách.

Desetitisíce vysokoškolských studentů zůstávají v létě bez výsledků svého studia, přičemž někteří z nich se mohli zúčastnit slavnostních promocí, aby jim později bylo sděleno, že neuspěli.

 20441

O Prigožinově povstání

26. 6. 2023

čas čtení 3 minuty

V noci na sobotu začala šaráda s Wagnerovou PMC. Je snadné rekonstruovat řetězec předchozích událostí. Klíčové bylo s největší pravděpodobností Putinovo setkání s vojenskými korespondenty, kde byl dotázán, co si myslí o Prigožinově demarši, v níž odmítl podepsat smlouvu s ministerstvem obrany jménem celého svého Wagnera - a Putin odpověděl, že smlouvy by určitě měly být podepsány. Ve skutečnosti se v tu chvíli veřejně zřekl svého kuchaře - a pak, jak se zdá, si Prigožin uvědomil, že jeho dny na svobodě (nebo dokonce na této zemi) jsou sečteny, psal v sobotu ráno Alexej Rošin.

 19376

Putinův přístup k historii: Existují v něm vůbec obyčejní lidé?

26. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Mnozí považují pokus Vladimira Putina propagovat "jediný proud ruských dějin" za něco nového. Ale ve skutečnosti je modelován podle sovětského přístupu, který zacházel s příběhem minulosti na území toho, co se stalo Sovětským svazem, jako s jediným proudem, který nakonec vedl k vytvoření SSSR, upozorňuje Andrej Děsnickij.

 19789

Prigožinův puč: Historické paralely

26. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Ruský stát se před našima očima začíná rozpadat. Od občanské války nedošlo k žádným vojenským vzpourám takového rozsahu (jakéhokoli rozsahu), píše Boris Akunin.

 19501

Pokus o puč v Rusku: Wagner opouští ruské regiony, ale kde je Prigožin, není známo

26. 6. 2023

čas čtení 5 minut

Večer 24. června tisková služba Alexandra Lukašenka oznámila ukončení jednání s Jevgenijem Prigožinem. Trvaly celý den a konaly se v koordinaci s Vladimirem Putinem. V důsledku toho Prigožin přijal Lukašenkův návrh zastavit pohyb žoldnéřů přes území Ruska a podniknout "další kroky ke zmírnění napětí". Brzy sám Prigožin oznámil, že wagnerovci "rozpouštějí své kolony" a odcházejí "opačným směrem k polním táborům, podle plánu".

30898

Zinscenovaný chaos: Skutečný odstrašující prostředek Ruska

25. 6. 2023

čas čtení 8 minut

 
Prigožinova vzpoura vytváří politickou tříštivou bombu
 

Putin mrknul. Prigožin může řídit své neokoloniální zločinecké impérium z Běloruska. Někteří generálové budou propuštěni. Válka pokračuje. Takové je zdání. Ale jaká je podstata? ptá se Paul Mason. 

V posledních 24 hodinách mě deprimuje neschopnost západních médií vyrovnat se s realitou ruského fašismu, kde je koncept zdání/podstata zásadním analytickým nástrojem.

To, co se zdá, a to, co se skutečně děje, se téměř vždy liší: pravda je obsažena ve faktech, ale není prezentována prima facie. Musíte analyzovat, rozeznávat signál od šumu, dešifrovat zprávu od signálu.  

 20449

Možné důsledky Prigožinovy akce

25. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Některé možné výsledky sobotních událostí, píše Anton Geraščenko.

1. Ve Wagnerově PMC údajně začal rozkol mezi těmi, kteří se cítili být zneužiti, a těmi, kteří zůstali Prigožinovi věrní i po neúspěšné vzpouře.

2. Bojoví piloti údajně opustili společnost Wagner PMC kvůli nesouhlasu se způsobem, jakým byly včera zničeny letouny a vrtulníky ruských vzdušných a kosmických sil.

3. Vertikála moci se zhroutila.
 
Nikdo v Rusku se už nemůže cítit bezpečně. Ani vládní činitelé, ani oligarchové, ani důstojníci FSB, kteří si dříve mysleli, že jsou vládci života. Putin včera přestal mít v Rusku monopol na násilí.  Ukázalo se, že o všem rozhodují frakce, které mají více zbraní a odhodlání.  



29817

Co pro mě znamená George Orwell

25. 6. 2023 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty



S Georgem Orwellem, od jehož narození dnes, 25. června, uplynulo sto dvacet let, jsem se poprvé setkal na gymnáziu, tuším někdy v patnácti. Učitel angličtiny, kterému jsme přezdívali Melounek, nám zadal číst román 1984. Jeho skutečné jméno si nepamatuju, jen to, že byl zrzavý a velmi mladý a patrně se nám snažil skrze seznámení s nejslavnější dystopií vštípit odpor k totalitarismu. (Možná mu ale šlo přece jen o něco jiného, protože jsem s ním četli i Huxleyho Konec civilizace.) Ten se na konci devadesátých let ztotožňoval s politickou levicí a celý antitotalitární narativ byl součástí svébytné post-disidentské varianty „whigovské historie“. V jejím rámci se Orwell vepsal do českého povědomí jako antikomunista (kterým byl) a autor dvou beletristických děl, která se u nás někdy četla bezmála jako románové verze Hayekovy Cesty do otroctví. Těžko se šlo více mýlit. Navzdory odpudivému Angsocu z jeho posledního románu zůstal Orwell do konce života přesvědčeným socialistou.

Ruská agrese na Ukrajině: Šéf skupiny Wagner Prigožin se na základě dohody přestěhuje do Běloruska

24. 6. 2023

čas čtení 13 minut


- Putin obnovil závazek ke "zvláštní vojenské operaci" 

Ruský prezident vystoupil ve státní televizi poprvé od chvíle, kdy Wagnerova ozbrojená vzpoura hrozila svržením jeho režimu. Potvrdil, že invaze bude pokračovat. Projev byl natočen před Prigožinovou akcí.

- Šéf skupiny Wagner Jevgenij Prigožin se přestěhuje do Běloruska na základě dohody o ukončení ozbrojené vzpoury, kterou Prigožin vedl proti ruskému vojenskému vedení, uvedl v sobotu večer Kreml.
- Obyvatelé Rostova se loučí s wagnerovci, jako by to byly celebrity na nějakém rockovbém koncertu:



Dohodu zprostředkoval běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Lukašenko nabídl zprostředkování se souhlasem Vladimira Putina, protože se s Prigožinem osobně zná asi 20 let.

Peskov uvedl, že trestní řízení, které bylo proti Prigožinovi zahájeno pro ozbrojenou vzpouru, bude zastaveno a že bojovníci z Wagnerovy skupiny, kteří se zúčastnili jeho "pochodu za spravedlnost", nebudou klvůli své předchozí službě Rusku nijak postiženi.

Ačkoli Putin již dříve slíbil potrestat účastníky vzpoury, Peskov uvedl, že dohoda měla "vyšší cíl", a to zabránit konfrontaci a krveprolití.

Prigožin a všichni jeho bojovníci opustili vojenské velitelství v  městě Rostov na Donu, které předtím obsadili, uvedla agentura RIA.


Záběry na sociálních sítích  ukazují šéfa Wagnera Jevgenije Prigožina, jak opouští vojenské velitelství ve městě Rostov na Donu, které jeho jednotky předtím obsadily. Skupina přihlížejících tleskala a přistoupila k autu, aby si s náčelníkem žoldnéřů potřásla rukou.

Rostov na Donu je důležitým taktickým místem pro ruské válečné úsilí na Ukrajině. Je to největší město na jihu Ruska a hlavní město Rostovské oblasti, která sousedí s částí východní Ukrajiny, kde zuří válka. Město je vzdáleno pouhých 100 km  od hranic a je sídlem velitelství ruského jižního vojenského okruhu - velitelství, které Wagner okupoval - jehož 58. kombinovaná armáda bojuje proti kyjevské protiofenzívě.

- Americké špionážní agentury zachytily informace, které naznačují, že vůdce skupiny Wagner plánoval podniknout kroky proti ruskému vojenskému vedení již v polovině června, informovala americká média. Deníky Washington Post a New York Times, které uvedly, že představitelé amerických zpravodajských služeb uspořádali v Bílém domě, Pentagonu a na Kapitolu brífinky o možnosti nepokojů v jaderně vyzbrojeném Rusku celý den před jejich vypuknutím.

- Analytici jsou  událostmi zmateni, většina z nich tvrdí, že je příliš brzy na to, aby se dalo říci, zda Putin padne, ale shodují se, že ho vzpoura značně poškodila. Institut pro studium války poznamenal, že Kreml se snažil dát dohromady soudržnou reakci na vzpouru a že "Wagner by pravděpodobně dokázal dosáhnout předměstí Moskvy, kdyby se Prigožin rozhodl jim to nařídit".

- Ukrajinská armáda v sobotu uvedla, že její síly postoupily u Bachmutu na východní frontě a dále na jih.
Náměstkyně ministra obrany Hanna Maliar uvedla, že byla zahájena ofenzíva u skupiny vesnic obklopujících Bachmut, který byl po měsících bojů v květnu dobyt Vagnerovými silami. Oleksandr Tarnavskij, velitel jižní fronty, uvedl, že ukrajinské síly osvobodily oblast u Krasnohorivky, západně od Ruskem drženého regionálního centra Doněcku.
 

 20448

Rostov na Donu: proč se ruské město stalo terčem útoku skupiny Wagner?

24. 6. 2023

čas čtení 2 minuty


Šéf žoldnéřských sil Jevgenij Prigožin tvrdí, že jeho bojovníci mají pod kontrolou vojenské objekty ve městě
 


Po noci plné zmatku a chaosu velitel skupiny Wagner Jevgenij Prigožin prohlásil, že se nachází uvnitř velitelství ruské armády v Rostově na Donu. Ještě mimořádněji šéf žoldnéřské skupiny prohlásil, že jeho bojovníci mají pod kontrolou vojenské objekty ve městě.

 

Prigožinovo vzbouření - průběžné informace

24. 6. 2023

čas čtení 17 minut

- Putinovo prezidentské letadlo údajně odletělo z Moskvy do Petrohradu.

Peskov zároveň uvádí, že Putin pracuje v Kremlu.

- "Prozatím v souvislosti s hrozbou dobytí Moskvy mohou být do Petrohradu přemístěny orgány státní správy Ruské federace.  Řada vysoce postavených úředníků se tam již nachází" - rosZMI

 
- Nejbohatší člen ruské vlády, vicepremiér Denis Manturov, opustil zemi. Odletěl do Turecka - ruská média


- Rusko: "Několik jednotek ministerstva obrany zapojených do války se pohybuje pod Prigožinovým velením. Celý sbor. Velitelé Šojgu a Gerasimov jsou odvoláváni."

- Civilisté v Rostově vozí bojovníkům Wagnerovy armády jídlo a nápoje.

- Ruští vojáci se hromadně vzdávají Wagnerově PMC ve Voroněži.
Wagner nyní kontroluje jak Rostov (1,1 milionu obyvatel), tak Voroněž (rovněž 1,1 milionu obyvatel). Wagner se nyní bez odporu blíží ke Krasnodaru (1 milion obyvatel) a Volgogradu (950 tisíc obyvatel).
- Prigožin vydal svůj první veřejný projev z velitelství Jižního vojenského okruhu v Rostově na Donu, městě s 1,1 milionu obyvatel, které nyní Wagnerova PMC plně ovládá.
Anglické titulky.


- Putinovo letadlo vzlétlo z Moskvy a zmizelo z radarů

#Putinovo speciální letadlo Il96-300PU (Point of Control) vzlétlo z #Moskvy směrem na Petrohrad ve 14:16 moskevského času, ukazují data FlightRadar. Cíl letu nebyl upřesněn a letadlo zmizelo ze sledovacího systému poblíž Tveru. V Tverské oblasti se nachází jedno z Putinových sídel.

Letoun je vybaven pro řízení ozbrojených sil.


- Medveděv byl údajně evakuován z Moskevské oblasti spolu se svou rodinou a asistenty.

Již dříve se objevily informace, že vrtulník údajně s Putinem na palubě odletěl do Valdaje.
 
 

 19385

Ruská agrese na Ukrajině: Putin říká, že ti, kdo stojí za "ozbrojenou vzpourou", budou potrestáni

24. 6. 2023

čas čtení 8 minut

Ruské kanály na Telegramu informují, že Wagnerova vojska vstoupila do města Voroněž a jsou na předměstí Krasnodaru a Volgogradu. Nikdo proti nim nebojuje.


Jevgenij Prigožin slíbil, že se "pomstí" poté, co obvinil ruskou armádu, že se zaměřila na jeho síly raketovým útokem

- Putin v sobotu vystoupil s mimořádným televizním projevem v době, kdy šéf žoldnéřů Wagner vede ozbrojenou vzpouru:




    Putin řekl, že Rusko bojuje "nejtěžší bitvu o svou budoucnost".

    Řekl, že Wagnerova "ozbrojená vzpoura" je "kudlou do zad" Rusku. Vzpouru označil za zradu a řekl, že každý, kdo se postavil se zbraní v ruce proti ruské armádě, bude potrestán.

    Řekl, že udělá vše pro ochranu Ruska, že ruské ozbrojené síly "dostaly potřebné rozkazy" a že budou podniknuty "rozhodné kroky" ke stabilizaci situace.

    Putin prohlásil: "Udělám vše, co bude v mých silách, abych ochránil svou zemi....a ti, kteří zorganizovali ozbrojenou vzpouru, budou pohnáni k odpovědnosti. Ty, kteří se do toho nechali zatáhnout, vyzývám, aby zastavili své zločinné jednání."

-  Šéf žoldnéřské skupiny Wagner tvrdí, že převzal kontrolu nad všemi vojenskými objekty ve městě Rostov na Donu, a požaduje, aby k němu přišlo ruské vojenské vedení poté, co je obvinil ze zabíjení svých sil. Na videích zveřejněných v sobotu brzy ráno na sociálních sítích Jevgenij Prigožin tvrdil, že se nachází na velitelství Jižního vojenského okruhu (JVO) v Rostově, a požadoval, aby do města vzdáleného 1 000 km jižně od Moskvy přijeli ministr obrany Sergej Šojgu a nejvyšší ruský generál Valerij Gerasimov. Videa nebylo možné ověřit.

 "Osobní zájmy vedly ke zradě naší země a věci, za kterou bojují naše ozbrojené síly."

- Mezitím ukrajinské letectvo uvedlo, že během nočního náletu zničilo 41 ruských raket a dva drony.

Rusko zahájilo trestní stíhání proti Prigožinovi kvůli "ozbrojené vzpouře" po výzvě k útoku na armádu

24. 6. 2023

čas čtení 12 minut

Prigožin na svém kanálu na Telegramu: Vstupujeme do Rostova. Proti dětem nebojujeme. Šojgu proti nám posílá osmnáctileté chlapce. Nemusíte nám stát v cestě.

Prigožin: Překročili jsme státní hranice na všech místech. Vstupujeme do Rostova. Poslali proti nám vojáky základní služby a ti se stahují. Pohybujeme se. Jdeme celou cestu.



Ruská tajná policie  FSB zahájila trestní řízení poté, co Jevgenij Prigožin obvinil ruskou armádu z raketového útoku a řekl, že "zlé" vedení Ruska musí být zablokováno

Ruská bezpečnostní služba FSB zahájila trestní řízení pro ozbrojenou vzpouru proti Jevgeniji Prigožinovi ze společnosti Wagner poté, co tento šéf žoldnéřů obvinil ruskou armádu z raketového útoku na své síly a zavázal se, že "zničí" své konkurenty.

V mimořádné sérii zvukových záznamů zveřejněných v pátek pozdě večer Prigožin prohlásil, že ruský raketový útok zabil desítky jeho bojovníků, a slíbil, že se "pomstí" a "zastaví zlo, které způsobilo vojenské vedení země".

"Ti, kdo dnes zničili naše kluky, kdo zničili desítky, desítky tisíc životů ruských vojáků, budou potrestáni. Žádám: nikdo se nebraňte," řekl Prigožin.

Přibývají otázky ohledně konstrukce ponorky Titan

23. 6. 2023

čas čtení 6 minut

 

Lidé vyjadřují pochybnosti ohledně bezpečnostních standardů plavidla a nedostatečné certifikace,  americké námořnictvo hlásí pravděpodobnou implozi


Probíhá vyšetřování ztráty ponorky Titan, o níž se předpokládá, že při nedělním ponoru na místo vraku Titaniku explodovala a zabila všech pět členů posádky. Narůstají otázky ohledně experimentální konstrukce plavidla, bezpečnostních norem a nedostatečné certifikace.

Naděje na nalezení živých mužů se rozplynuly ve čtvrtek, kdy americká pobřežní stráž oznámila, že dálkově řízené vozidlo (ROV) prohledávající mořské dno poblíž místa vraku Titaniku  645 km jižně od St John's v Newfoundlandu našlo trosky "odpovídající katastrofické likvidci této tlakové komory".

Prigožin: Ukrajina Donbas nebombardovala a nechystala se 24.2. 2022 napadnout Rusko

23. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Prigožin popírá oblíbený ruský mýtus, že Ukrajina osm let bombardovala okupované části Donbasu. "Odhalil", že Ukrajina se nechystala 24. února napadnout Rusko.

Prigožin: "Po roce 2014, od roku 2014 do roku 2022, vykrádali Donbas různí lidé. Část z nich byla z prezidentovy správy, část byla FSB, část z nich byla oligarchové jako Kurčenko. To jsou lidé, kteří kradli peníze od obyvatelů Donbasu v neuznaných republikách "DPR" a "LPR". V těchto republikách existovaly sbory lidových milic, které měly bojovat proti ukrajinským útokům. Avšak tyto jednotky vlastně neexistovaly, v nich byl jen minimální počet bojovníků a určitý počet generálů si jen mezi sebou rozděloval peníze. S platem 40 000 rublů zůstalo 20 000 peněz v šupleti. 20 000 dostala ta osoba, která podepsala, že bojovník existuje, a je doma, protože se nebojuje. A ty mrtvé duše dostaly tyhle peníze, generálové dostávali tyhle peníze namísto těch mrtvých duší, a ty rozpočty byly rozkradeny. Donbas bylo fantastické místo, kde rozkrádali peníze jak zaměstnanci prezidentova úřadu. Nejprve to byl Surkov, pak Kazak. Pak kradla i FSB a absolutně jasně hierarchie generálů. A teď vysvětlím, proč byla zahájena speciální vojenská operace. Ukrajinci měli skupinu, která byla umístěna na hranicích Donbasu, přesně to byla ta, kterou jsme prorazili z Popasny do Bachmutu. Ta skupina se skládala s několika dobrovolníků, řekněme to tak, z nacionalistických formací a také z oficiální ukrajinské armády. Ta skupina si vyměňovala výstřely - my jsme stříleli na ně, oni stříleli na nás, a to trvalo těch dlouhých osm let - od roku 2014 do roku 2022. Někdy to množství různé střelby vzrostlo, někdy pokleslo. 24. února 2022 se nic mimořádného nedělo. Dnes se snaží ministerstvo obrany zblbnout společnost. Snaží se zblbnout prezidenta a vykládá historku o šílené agresi z ukrajinské strany a že se na nás chystala Ukrajina zaútočit s celým blokem NATO. "



Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zaútočilo na letiště v Chmelnyckém na pozadí varování před raketovými útoky a útoky dronů proti celé Ukrajině

23. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 

Rusko údajně podniká útoky na letiště Vijsk z Kaspického moře, ukrajinská armáda uvádí, že v pátek brzy ráno platí po celé zemi výstrahy před nálety


- Ukrajina utlumila raketový nálet mířící na   letiště na západě země, sděluje armáda

Ukrajinská protivzdušná obrana v pátek časně ráno sestřelila 13 ruských řízených střel mířících na vojenské letiště v  Chmelnické oblasti, uvedlo ukrajinské letectvo.

Sdělilo, že rakety byly odpáleny ruskými bombardéry z oblasti Kaspického moře, informuje agentura Reuters.

Úřadující gubernátor regionu Serhij Ťurin uvedl, že útok směřoval na letiště Vijsk nedaleko Chmelnického kraje.

Střely byly odpáleny z několika bombardérů Tupolev Tu-95, uvedl na Telegramu a dodal, že byly sestřeleny hlavně v Chmelnické oblasti.

Amatérskou ponorku u Titanicu zřejmě zničil tlak vody už v neděli

23. 6. 2023

čas čtení 8 minut

Jistě naši čtenáři už zaznamenali, že pět členů posádky amatérské ponorky Titan firmy OceanGate, kteří byli nezvěstní, zahynulo zřejmě už v neděli, kdy pravděpodobně ponorku rozdrtil nedaleko vraku Titanicu tlak vody. Průzkumníci tam nalezli na mořském dně trosky.

Ponorka byla neuvěřitelným bezpečnostním hazardem. Její majitel a firma OceanGate dostala písemnou, ostře varovnou analýzu, že se v tomto stavu plavidlo nedá používat. Ignorovali to.

Samozřejmě, média nám zpřítomnila poslední chvíle milionářů, o mrtvých jen dobré - jenže, jak na to poukazují nejen lidskoprávní organizace: teď byla světová média týden posedlá jejich osudem. Mezitím umírají ve Středozemním moři utopením tisíce uprchlíků - ale koho by to zajímalo... ? Obscénní svět.

POHŘEŠUJE SE 5 BOHATÝCH LIDÍ: OBROVSKÁ ZÁCHRANNÁ AKCE ZA MNOHO MILIONŮ DOLARŮ
POHŘEŠUJE SE 750 MIGRANTŮ: UZAVŘETE HRANICE!!


Andrew Stroehlein Human Rights Watch: Takže, co kdyby od nynějška říkali uprchlíci a migranti, že hledají Titanic ... a ne jen tak nudné věci jako bezpečí a lepší život? Vedlo by to k tomu, že by vlády posílily své vyhledávací a záchranné akce?




Kenneth Roth, Human Rights Watch:

Jsem snad jediný, kdo vnímá obrovský rozdíl mezi rozsáhlým úsulím zachránit pět lidí v ponorce u Titanicu a mezi chabou akcí řecké pobřežní stráže, která nezachránila stovky uprchlíků z jejich zjevně životu nebezpečné lodi, než se potopila?


Několik podrobností:

 18029

Putinské Rusko jako "syntéza tří epoch"

23. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

17. června se Vladimir Putin zúčastnil ceremoniálu v Petrohradě, kde vedle sebe zavlály současně vlajky Ruské říše, Sovětského svazu a Ruské federace, Úřady zdůraznily kontinuitu ruských dějin, kterou kremelský vůdce tak aktivně propaguje.

 20434

K "novinkám" politické módy v Rusku patří antisemitismus

23. 6. 2023

čas čtení 2 minuty

Kreml se v současné době snaží přijít s novými narativy pro nadcházející rok, říká Vladimir Pastuchov. Mezi ty, které testuje, patří i "injekce antisemitské hysterie" vzhledem k nedávnému prohlášení Vladimira Putina, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je "ostudou židovského lidu".

 18666

Někteří Rusové se nyní hlásí k ultrapravičácké konspiraci o "velkém nahrazení"

23. 6. 2023

čas čtení 1 minuta

Představa, že přistěhovalci jsou přiváděni do země tou či onou politickou skupinou, aby nahradili "původní" populaci různých zemí, je populární mezi krajní pravicí v Evropě a ve Spojených státech. Nyní se rozšířila do Ruska, soudě podle komentářů na zasedání petrohradského Mezinárodní ekonomické fórum věnovaného přistěhovalectví.

 19995

Oligarchická vila v Kitzbühlu pro Putinovu dceru

23. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Interní dokumenty naznačují, že Putinův důvěrník Arkadij Rotenberg financoval nákup vily v Kitzbühlu. Dům využívala i Putinova dcera, upozorňují Maria Retter, Fabian Schmid, Carina Huppertz, Bastian Obermayer, Frederik Obermaier, Timo Schober a Graham Stack.

 17360

Studie zjistila, že ekologické body zvratu mohou nastat mnohem dříve, než se očekávalo

23. 6. 2023

čas čtení 3 minuty


Amazonský deštný prales a další ekosystémy by se mohly zhroutit "velmi brzy", varují vědci

Podle nové studie, která modeluje, jak se zlomové body mohou vzájemně zesilovat a urychlovat, je pravděpodobné, že ekologický kolaps začne dříve, než se dosud předpokládalo.

Na základě těchto zjištění autoři varují, že více než pětině ekosystémů na celém světě, včetně amazonského deštného pralesa, hrozí během nynějšího lidského života katastrofický kolaps.

Pax oligarchica

23. 6. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 9 minut

 
Obrysy nového regionálního pořádku založeného na kompromisu s kleptokracií s sebou přinášejí rizika

Česko je v polovině mandátu vlády Petra Fialy po uši zabředlé v oligarchickém vlivu
 

České firmy, které se minulou dekádu podílely na prohlubování závislosti Česka na Rusku, a které podporovaly populistickou, vůči Putinově Rusku tolerantní, či přímo otevřenou politiku, se dokázala poměrně rychle adaptovat na situaci, kdy se Kreml octil v mezinárodní izolaci ze strany evropských a severoamerických zemí.

EPH Daniela Křetínského a Patrika Tkáče realizovala během energetické krize celou řadu významných transakcí v energetice v Holandsku, Německu, či Velké Británii. Kromě toho se z těchto předních představitelů post-normalizační generace československých byznysmenů stali také významní aktéři na francouzském mediálním a maloobchodním trhu.  

Já bych řekl, že bude Ficův režim na Slovensku ultrapravicový

23. 6. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Asi je to do určité míry hra se slovíčky, a Karel Dolejší má také pravdu, že v současnosti dochází k slučování evropské ultrapravice a ultralevice, a to bohužel v mnoha evropských zemích, jak na východě, tak na západě, ale já bych řekl, že hlavním rysem budoucí slovenské vlády, jejíž stoupenci uštvali prezidentku Čaputovou, jsou ultrapravicové rysy. 

Nikdo zdravého rozumu nemůže argumentovat, že Vladimír Putin a jeho krimiální ekipa v Kremlu a v dnešních ruských mocenských strukturách mají cokoliv společného s komunismem - je to tvrdě pravicový režim - koneckonců i Husákův režim byl svou podstatou ultrapravicový (nikoliv stalinský režim v padesátých letech, ten byl ultralevicový). Ale v Husákově normalizaci nebylo možno zastřít u protagonistů jeho režimu oné chtivosti po majetku, po vilách a západních konzumních předmětech. 
 

Česká vláda: Uprchlíci, táhněte

22. 6. 2023

čas čtení < 1 minuta

ČR: Od prvního července skončí mnozí Ukrajinci na ulici

Dejte našim dětem najíst, píší rodiče ministru Bekovi

22. 6. 2023

čas čtení 5 minut

 
Podporují tak úsilí NESEHNUTÍ o změnu vyhlášky o školním stravování
Tisková zpráva NESEHNUTÍ z 22. 06. 2023

Široká veřejnost společně s NESEHNUTÍ vyzývá ministra školství Mikuláše Beka, aby se zasadil o novou vyhlášku o školním stravování. Lidé na ministerstvo posílají své výzvy ke změně zastaralé legislativy podpořené osobními příběhy, které dokazují neudržitelnost současného stavu.

„Naše gymnázium nabízí 5 jídel a ostatní školy nám tuto možnost výběru závidí. Studenti však v rámci předmětu biologie a chemie zkoumali jejich nutriční hodnoty a došli k závěru, že jsou u všech jídel nedostatečné. Převládá maso, moučné omáčky, smažené produkty, saláty jsou často zalité majonézou, jako vegetariánská jídla jsou nabízena jídla sladká nebo fastfoodová jídla typu langoš…“

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina udeřila na most spojující Cherson a Krym

22. 6. 2023

čas čtení 15 minut

- Zelenskyj varuje, že se Rusko připravuje k vyhození do povětří jaderné elektrárny v Záporoží:

- Oprava silničního mostu v Čonharu po raketovém útoku, z něhož Rusko obvinilo Ukrajinu, může trvat až několik týdnů, uvedl ve čtvrtek na Krymu představitel ministerstva dopravy dosazený Ruskem  

Ruskem dosazení úředníci dříve ve čtvrtek uvedli, že ukrajinské rakety zasáhly most spojující Krym, který byl v roce 2014 anektován Ruskem, s Ruskem drženými částmi jižní Chersonské oblasti, píše agentura Reuters.


- Ruský soud ve čtvrtek zamítl odvolání reportéra listu Wall Street Journal Evana Gershkoviche proti jeho předběžnému zadržení na základě obvinění ze špionáže, které popírá, uvedl reportér agentury Reuters u soudu.

Gershkovich, občan USA, byl v březnu zatčen na základě obvinění ze špionáže poté, co ho ruská bezpečnostní služba FSB obvinila ze shromažďování vojenských tajemství ve městě Jekatěrinburg. Gershkovich i jeho zaměstnavatel obvinění odmítají.

Podle agentury Reuters se Gershkovich odvolal proti svému dalšímu zadržování v moskevské věznici Lefortovo před soudním procesem, jehož datum nebylo stanoveno.
 

 20430

Konec těžby 2030! Aktivisté a aktivistky Greenpeace protestují proti rozšíření dolu Bílina

22. 6. 2023

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Greenpeace ČR


Aktualizace: Aktivisté a aktivistky slezli z rypadla v dole Bílina kvůli hrozbě extrémních bouřek. 

Bílina - 22. června 2023: Dnes brzy ráno vylezlo sedm aktivistů a aktivistek Greenpeace z Česka, Polska a Německa na skrývkové rypadlo hnědouhelného velkolomu Bílina. Na rypadle rozvěsí velký anglický transparent "End Fossil Crimes", který po několika hodinách vymění za český transparent "Konec těžby 2030". Protestují tak proti rozšíření a prodloužení těžby na dole Bílina před pondělní valnou hromadou firmy ČEZ, pod kterou spadá těžební společnost Severočeské doly.

 18530

Zelenskyj připouští, že protiofenzíva probíhá "pomaleji, než by bylo žádoucí"

22. 6. 2023

čas čtení 3 minuty


Ukrajinský prezident upozorňuje, že válka není hollywoodský film, zatímco Putin oznámil, že brzy budou zprovozněny rakety ICBM schopné nést jaderné zbraně

Volodymyr Zelenskyj připustil, že ukrajinská protiofenzíva probíhá "pomaleji, než je žádoucí", ale trvá na tom, že nebude zbytečně riskovat životy vojáků, aby splnil mezinárodní očekávání.

Výroky ukrajinského prezidenta přišly v době, kdy Vladimir Putin naznačil, že zřejmě došlo ke zlomu v intenzitě dlouho očekávané kyjevské protiofenzívy.

"Kupodivu v tuto chvíli pozorujeme určitý útlum," řekl Putin. "Je to způsobeno tím, že nepřítel utrpěl vážné ztráty, a to jak na personálu, tak na technice."

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
16248