Sankce proti ruským pomahačům jsou jediný způsob, jak může Západ pomoci Ukrajině k vítězství

17. 2. 2023

čas čtení 6 minut
Rok po ruském útoku na Ukrajinu se zdá, že Vladimir Putin doufá, že zlomí ukrajinský odpor vleklou válkou. Guntram Wolff, šéf německé Rady pro zahraniční vztahy, považuje Rusko za odolné, ale vidí také slabiny.

Ruský HDP byl ovlivněn válkou a sankcemi, ale méně, než předpokládaly nezávislé předpovědi v loňském roce. MMF odhaduje, že ruská ekonomika se v roce 2022 propadla o 2,2 %; Pro rok 2023 se předpokládá tempo růstu 0,3 %, zatímco MMF nyní očekává růst o 2,1 % pro rok 2024.

Ve srovnání s předchozími prognózami MMF se jedná o významnou revizi směrem nahoru. Díky vysokým příjmům z ropy a zemního plynu v roce 2022 a použití fiskální politiky bylo Rusko schopno zmírnit šok a do značné míry udržet svou ekonomickou základnu. Stručně řečeno, ruská ekonomická základna není o mnoho slabší než před rokem.

Aby však Rusko přežilo vleklou válku se značnými materiálními ztrátami, muselo přeměnit svou ekonomiku na válečnou ekonomiku. Rusko ztratilo značné množství zbraní, munice a vybavení. Podle britského ministra obrany Bena Wallace ztratilo Rusko do poloviny prosince 2022 4 500 obrněných vozidel, 63 letadel, 70 vrtulníků, 150 bezpilotních letounů (UAV), dvanáct námořních plavidel a více než 600 dělostřeleckých systémů. Na vrcholu invaze Rusko podle amerických představitelů vypálilo asi 20 000 dělostřeleckých granátů denně.

V souladu s tím muselo Rusko vynakládat stále větší část výkonu své ekonomiky na obranný průmysl. Federální vojenské výdaje vzrostly nejméně na 5 % hrubého domácího produktu (HDP), což je asi 90 miliard dolarů. Rusko snížilo transparentnost svého rozpočtu, takže skutečné výdaje nejsou známy, ale mohly by být vyšší.

Kromě toho Kreml uložil regionálním a místním úřadům, aby použily své finanční prostředky k vybavení vojáků základním vojenským materiálem stanoveným v odvodu. Fiskální pozice Ruska se posunula z přebytku jednoho procenta na deficit dvou procent, a to navzdory rekordním příjmům z ropy a plynu v roce 2022. Jinými slovy, ruská ekonomika je nyní z velké části zaměřena na válečné účely.

Ve srovnání s ukrajinskými vojenskými výdaji ve výši pouhých 30 miliard dolarů se zdá, že Rusko má navrch. Ale v boji o materiál a vůli zvýšily šance Ukrajiny dva důležité faktory.

Za prvé, celkový vojenský závazek západní koalice vůči Ukrajině činí 41 miliard eur, podle prosincových údajů Kiel Tracker. Výzva udržet takovou úroveň podpory není ani tak finanční. Vždyť 41 miliard eur odpovídá jen asi 0,1 % HDP pěti největších dodavatelů zbraní na Západě.

Zvýšení výdajů na obranu a dodávek zbraní od pěti největších spojenců Ukrajiny by znamenalo, že ukrajinský obranný materiál daleko převýší ruskou vojenskou produkci. Výzvou je spíše překonat byrokratické, logistické a politické překážky při zvyšování výroby zbraní a munice.

Navzdory poměrně velkému zbrojnímu průmyslu Západu nedrží dodávky krok s obrovským množstvím munice a zbraní používaných na Ukrajině. Stručně řečeno, Západ nepotřebuje válečnou ekonomiku, ale potřebuje vyřešit své logistické (a politické) problémy.

Léta sankcí již oslabila ruskou armádu

Za druhé, ekonomické sankce zhoršily ruské vojenské schopnosti. Sankce uvalené od roku 2014 Rusko zasáhly. Například v roce 2014 Francie zrušila dodávku francouzských vrtulníkových plavidel třídy Mistral; vývoj a výroba neviditelných stíhaček 4+ generace Suchoj Su-57 byly výrazně zpomaleny; a bombardér PAK DA ještě nemohl být vyvinut.

Od února 2022 byly výrazně zpřísněny sankce proti vojenským výrobkům a výrobkům dvojího užití. Ruský zbrojní průmysl je stále silně závislý na součástkách dovážených ze Západu. To zahrnovalo například výrobu tanku T-72, několik moderních protiletadlových zbraní (9K37 Buk, 9K22 Tunguska) a výrobu střel s plochou dráhou letu Ch-101, protože tchajwanské, holandské, americké a švýcarské komponenty již nejsou k dispozici.

Nejpokročilejší ruské družicově naváděné 300 mm dělostřelecké rakety Tornado používají americký gyroskop. Výroba vozidel, včetně výroby vojenských vozidel, velmi utrpěla. Renomovaný výrobce nákladních vozidel KAMAZ musel zastavit výrobu všech svých moderních, armádou používaných platforem, protože vstřikovače Bosch vyráběné v Německu již nejsou k dispozici.

Nicméně jak válka trvala déle, Rusko posílilo svou válečnou ekonomiku a přizpůsobilo se sankcím. Nápravná opatření v odvětví obrany zahrnovala nahrazení dovozu zbožím vyrobeným v tuzemsku, přepracování starého válečného materiálu a využívání společností typu poštovní schránka k dovozu zboží špičkových technologií přes třetí země, jako je Turecko a Kazachstán.

Nedávná práce výzkumníků RUSI ukazuje, jak se v průběhu roku 2022 zvýšil dovoz špičkových technologií přes třetí země. A studie Wall Street Journal dokumentuje, že Rusko stále více získává vojenské komponenty z Číny.

Spojené arabské emiráty jsou také zmiňovány jako země, která umožňuje Rusku obcházet některé účinky sankcí. Rusku se také podařilo dovážet zbraně z Íránu a Severní Koreje. Ukázalo se, že íránské drony obsahují čipy, které nelze vyvézt do Ruska. Tato adaptační opatření umožnila Rusku pokračovat ve válce, i když se sníženou účinností.

Tlak na sankce vůči třetím zemím se musí zvýšit

Pokud Západ chce, aby Ukrajina vyhrála válku, musí nejen udržet dodávky zbraní a finanční a humanitární podporu Ukrajině. Bude také muset dále zpřísnit svůj sankční systém proti Rusku, aby mohl reagovat na ruskou adaptaci.

Mezery v zákonech musejí být uzavřeny. Další sankce proti Íránu, například kvůli snížení jeho výrobní kapacity bezpilotních letounů, a přísné stíhání krycích společností, stejně jako tlak na třetí země, mohou zpomalit ruské vojenské schopnosti. Ukrajina nadále potřebuje rozhodnou a důslednou podporu Západu.

Celý článek v němčině: ZDE

0
Vytisknout
3457

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2023